Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Αλλαγές και ρυθμίσεις για το φαρμακευτικό επάγγελμα

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010, 11:59
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ κ. Μαρκόπουλος Κώστας με αφορμή τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα κλειστά επαγγέλματα και την απόφαση για την απελευθέρωσή τους.

Μεταξύ αυτών και το επάγγελμα του φαρμακοποιού.

Ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρει:

"Για παράδειγμα, η αύξηση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και η διάθεση τους από το κοινό εμπόριο, μπορεί να βοηθά στη μείωση της Φαρμακευτικής Δαπάνης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τη μία, αλλά με κανέναν τρόπο δεν εξασφαλίζει τον περιορισμό της καταναλωτικής δαπάνης για την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας.

Με άλλα λόγια, δεν είναι βέβαιον ότι η απελευθέρωση της τιμής φαρμάκων που θα διατίθενται εκτός Φαρμακείου, θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών και όχι σε αύξηση.

Με δεδομένη, μάλιστα, την ύπαρξη στρεβλώσεων στην αγορά διακίνησης του φαρμάκου στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα, αν οι αλλαγές δεν σχεδιαστούν ολοκληρωμένα, μπορεί να είναι και αντίθετα του επιθυμητού.

Ένα παράδειγμα μίας τέτοιας εξέλιξης είναι φαινόμενα όπως αυτό που περιγράφεται στο τελευταίο μηνιαίο Newsletter του PGEU (Ευρωπαικού Συνδέσμου των Φαρμακευτικών Συλλόγων - Νοέμβριος 2010), όπου αλυσίδες φαρμακείων αποφεύγουν πλέον να διαθέτουν στους πελάτες τους τα φθηνότερα γενόσημα - αντίγραφα φαρμάκων προκειμένου να μην χάσουν τα κέρδη που χαρακτηρίζουν τα ακριβότερα φάρμακα!

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  • 1. Ποιες ακριβώς είναι οι ρυθμίσεις που σχεδιάζει η Κυβέρνηση για τα Φαρμακεία, στο πλαίσιο της άρσης εμποδίων υπέρ του ανταγωνισμό; Με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας, ζήτημα σαφώς προσδιορισμένο από Κοινοτικά όργανα;
  • 2. Ποια είναι η εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων στη φαρμακευτική περίθαλψη που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση;
  • 3. Σήμερα, ο ΕΟΦ παρουσιάζει κάποιο έλλειμμα στις δυνατότητες επαρκούς ελέγχου της αγοράς του φαρμάκου (π.χ. έλεγχος παράλληλων εξαγωγών κ.ο.κ.). Με ποιους τρόπους θα διασφαλιστεί ο έλεγχος της ποιότητας του φαρμάκου, σε μία απαιτητικότερη κατάσταση, με την αύξηση της διάθεσης φαρμάκων και εκτός φαρμακείων;
  • 4. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, λειτουργεί μία πενταμελής «Ελεγκτική Επιτροπή» που έχει ως αντικείμενο την παρακολούθηση και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Με δεδομένο ότι τα μέλη της είναι διορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες, πώς μπορεί να διασφαλιστεί η αμερόληπτη και διαφανής λειτουργία της;
  • 5. Πρόσφατα, ως απόρροια μέτρων του Μνημονίου, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι η Δημόσια Δαπάνη για τα Φάρμακα θα πρέπει να φτάσει στο 1% του ΑΕΠ, προκειμένου να είναι αντίστοιχη ως ποσοστό του ΑΕΠ με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Η πλειοψηφία όμως των άλλων χωρών της Ε.Ε. έχουν ποσοστά αρκετά υψηλότερα από το στόχο που θέτει η Ελλάδα. Με βάση πιο σκεπτικό υιοθετήθηκε ο προαναφερόμενος στόχος";


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.