Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

«Πληγωμένος» αλλά όχι «νεκρός» ο Βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος (Βόρειος Ευβοϊκός 1/6)

Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2007, 17:08
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στα Λουτρά Αιδηψού ημερίδα για τη «Βιώσιμη ανάπτυξη του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου», με τη συνεργασία του Δικτύου «Μεσόγειος SOS», της Ένωσης Λιμνίων, του δήμου Αιδηψού και Συλλόγων Αλιέων της περιοχής.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος του νομάρχη Ευβοίας, ο αντινομάρχης, ο κ. Καλαβρής, ο δήμαρχος Αιδηψού, ο κ. Ματάκιας, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

Ο κ. Καλαβρής, κατά το σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι ο νομάρχης είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις και δεν μπόρεσε να έρθει, αλλά η παρουσία του ως αντινομάρχη δείχνει ότι υπάρχει μέριμνα και αγωνία από την πλευρά της νομαρχίας για το μέλλον του Βόρειου Ευβοϊκού. Ο ίδιος θα καταγράψει όσα ακουστούν για να τα μεταφέρει στο νομάρχη, γιατί ο κόλπος αποτελεί την πηγή ζωής για την Εύβοια και θα πρέπει να υπάρχει κοινός αγώνας για να μη φτάσει στο σημείο να εκπέμψει SOS.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Ματάκιας, που τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το περιβάλλον και για τον Ευβοϊκό για το δήμο Αιδηψού, καθώς πρόκειται για περιοχή καθαρά τουριστική.

Ο Λιμενάρχης Αιδηψού, ο κ. Πετράκης, κατά το σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι από πλευράς υπηρεσίας του θα είναι πάντα στη διάθεσή τους για οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά το Βόρειο Ευβοϊκό.

Στην αρχή της ημερίδας, διαβάστηκαν από τον κ. Κώστα Ρούσσο, εκπρόσωπο της Ένωσης Λιμνίων, οι επιστολές των βουλευτών Ευβοίας κ.κ. Λιάσκου και Παπαγεωργίου και του διοικητή του ΟΓΑ κ. Παπαγεωργόπουλου, στις οποίες εξέφραζαν τα συγχαρητήριά τους για την ημερίδα, τονίζοντας παράλληλα το ενδιαφέρον τους για όσα θα ακουστούν και θα αποφασιστούν κατά τη διάρκειά της, υποσχόμενοι ότι θα πάρουν πρωτοβουλίες για να τα υποστηρίξουν.

Ο κ. Ρούσσος, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στο Βόρειο Ευβοϊκό, τα οποία προκαλούνται κυρίως από τον ανορθόδοξο τρόπο αλίευσης. Όπως τόνισε, έχουν εξαφανιστεί πολλά είδη ψαριών, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη δουλειά τους πολλοί ψαράδες και να έχει αυξηθεί η ανεργία στη Βόρεια Εύβοια. Ο ίδιος κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις:

  • Να χαρακτηριστεί ο Β. Ευβοϊκός θαλάσσιο πάρκο, με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα που θα συνεπάγεται η καθιέρωσή του.
  • Να απαγορευτούν τα εργαλεία που βλάπτουν, ανεμότρατες, τράτες, γριγρι για πάντα ή τουλάχιστον για μια πενταετία.
  • Να ληφθούν περιοριστικά μέτρα και για τους ερασιτέχνες αλιείς που αρματωμένοι σαν αστακοί και με δίκτυα, παραγάδια και προβολείς προκαλούν καταστροφές στις θάλασσες.

Στην ημερίδα ακούστηκαν οι απόψεις των εκπροσώπων των Συλλόγων Αλιέων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τα προβλήματα του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου οφείλονται στα συρόμενα εργαλεία και στους ερασιτέχνες ψαράδες. Καταλόγισαν ευθύνες ακόμα στα ιχθυοτροφεία αλλά και στην ελλιπή αστυνόμευση από τα λιμεναρχεία, τα οποία δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό.

Ο κ. Τσιτούρας, εκπρόσωπος της Αγροτουριστικής Α.Ε., ο κ. Χρυσόγελος του Δικτύου Μεσόγειος SOS και ο Αντρέας Βασιλείου, από την Ένωση Ξενοδόχων Ευβοίας, τόνισαν την ανάγκη μιας νέας δυναμικής στην τουριστική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάδειξη των φυσικών πόρων και τοπικών προϊόντων.

Ο κ. Ματάκιας, υπογράμμισε ότι οι νόμοι που υπάρχουν δεν είναι ξεκάθαροι και αφήνουν παραθυράκια, με αποτέλεσμα να μην είναι εκτελεστοί. Παράλληλα, τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο διατίθενται τα κονδύλια του Δ' ΚΠΣ δεν αφήνουν περιθώρια ανάπτυξης στους μικρούς δήμους και σ' αυτό ευθύνονται και οι ενώσεις των δήμων και κοινοτήτων.

Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αλιείας, ο κ. Τσελάς, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει μια μεγάλη πτώση του ποσοστού παραγωγής αλιευμάτων του Βόρειου και Νότιου Ευβοϊκού κόλπου σε σχέση με το σύνολο της ελληνικής παραγωγής. Επισημάνθηκε ακόμα ο μεγάλος αριθμός των ερασιτεχνικών σκαφών που υπάρχουν στο νομό.

Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση της κας Σαλωμίδη από το ΕΛΚΕΘΕ, η οποία αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η θάλασσα του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου, όπως η παρουσία κοραλλιογενών υφάλων, των παλιρροϊκών ρευμάτων. Αναφορά υπήρχε και στην εναπόθεση σκουριάς της ΛΑΡΚΟ και στις επιπτώσεις της, αφήνοντας βέβαια το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι το περιβάλλον μπορεί να επανακάμψει.

Στο τέλος της ημερίδας, ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, επιχειρώντας μια σύνοψη όσων ακούστηκαν, πρότεινε να υπάρξουν τα παρακάτω μέτρα - άξονες, σύμφωνα με τα οποία θα δραστηριοποιηθούν ώστε να επιτευχθεί ο βασικός στόχος, που είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου:

  • Να υπάρξει μια διαβούλευση οργανωμένη με συντονιστή τη νομαρχία και τους τοπικούς φορείς. Να κατατεθούν οι προτάσεις και να διαμορφωθεί ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης του Βόρειου Ευβοϊκού, με συντονισμό της νομαρχίας κι κατάθεση απόψεων από όλους τους φορείς, μεμονωμένα άτομα. Επισήμανε ότι θα υπάρχει κάθε βοήθεια από τη Μεσόγειος.
  • Θα πρέπει να ασκηθεί πολιτική πίεση. Όταν θα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, οι τοπικές κοινωνίες γύρω από τον Ευβοϊκό θα πρέπει να ασκήσουν πίεση. Μπορεί και στο πλαίσιο του γενικού χωροταξικού σχεδιασμού, το οποίο είναι επίκαιρο, να κατατεθεί πρόταση για την ανάπτυξη του κόλπου.
  • Υπάρχουν διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, στο πλαίσιο των οποίων μπορούν να ενταχθούν διάφορες προτάσεις, που θα είναι όμως επιστέγασμα κάποιων διαβουλεύσεων. Μια πρόταση που κατέθεσε ο κ. Χρυσόγελος είναι και η φύλαξη που μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Μπορούν να ελεγχθούν και τα αλιευτικά με τη βοήθεια τεχνολογίας που θα δίνει τη θέση τους και στοιχεία για τις ταχύτητές τους που αποδεικνύουν αν αυτά αλιεύουν εκείνη τη στιγμή.

Σχετικά Θέματα:

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.