Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Παντελόγλου: "Ανίκανοι περιφερειάρχης, νομάρχες και δήμαρχοι της περιοχής" (Αυλίδα 4/5)

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2007, 09:47
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Η εσήγηση του κ. Ρωμανά δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά στους κατοίκους, με χαρακτηριστική την αντίδραση ενός ηλικιωμένου, ο οποίος έθεσε τα ερωτήματα που θα ήθελε να θέσει ο κάθε πολίτης: «Τώρα τι μας είπατε; Νερό θα πίνουμε; Κινδυνεύουν μόνο οι άνθρωποι; Τα ζώα; Δεν δηλητηριάζονται εμείς δεν θα τα φάμε; Τι μας δώσατε να καταλάβουμε; Με τι θα μαγειρέψουμε;».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο χημικός Θανάσης Παντελόγλου, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα σκληρός στις δηλώσεις του και δεν χαρίστηκε σε κανέναν. Παραθέτουμε τα πιο σημαντικά στοιχεία της εισήγησής του.

- Όλοι έχουμε πάρει τις δόσεις μας από το εξασθενές χρώμιο, τα ζώα, κατεξοχήν οι πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμύδια. Οι βολβοί είναι αυτοί που κυρίως συγκεντρώνουν το χρώμιο και τα βαρέα μέταλλα, ενώ δεν κινδυνεύουν τα φυτά που είναι πάνω από το έδαφος. Αν όμως ποτίζονται με υδρονέφωση μένει και σε αυτά το χρώμιο. Όπως και αν σφουγγαριστεί το πάτωμα και στεγνώσει μένει η σκόνη με το χρώμιο.

- Το θέμα είναι πόση δόση τοξίνωσης έχει πάρει ο καθένας μας, γιατί τίθεται θέμα χρόνιας τοξίνωσης. Ξεκινάμε με μικρές δόσεις τοξίνωσης. Κάποιος οργανισμός έχει μικρή δόση αλλά κάποιοι άλλοι φτάνουν στα όρια.

- Οι κάτοικοι φταίνε για τις άδειες λειτουργίας που δίνονται στους ρυπαντές. οι άδειες που δίνονται στις επιχειρήσεις δίνονται μετά από δική τους συναίνεση, όπως και το εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών στην Αυλίδα. «Εσείς συναινέσατε άσχετα αν αυτοί πήραν την άδειεα νύχτα και εσείς δεν έχετε ιδέα» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «αν ρωτήσετε τη νομαρχία θα σας πει ότι η άδεια εκδόθηκε νομότυπα με λαϊκή συναίνεση, γιατί σε κάποια εφημερίδα τοπική π.χ. των Βασιλικών δημοσιεύτηκε η είδηση για την άδεια που δόθηκε στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης εδώ στην Αυλίδα και έλα πολίτη εσύ της Αυλίδας να πεις την αντίρρησή σου. Μετά από δημόσια κρίση και έγκριση δόθηκε η άδεια».

- Με το εξασθενές χρώμιο αχρηστεύτηκε το νερό ως πόσιμο, για πότισμα, κτηνοτροφικό, βιομηχανικό παραγόμενο νερό, για πάσα χρήση.

- Μην ξεχνάμε ότι παράγονται τρόφιμα και αναψυκτικά στην περιοχή, τα οποία πηγαίνουν στην τοπική και διεθνή αγορά μετατοπίζοντας παράλληλα το πρόβλημα. Το πρόβλημα ξεφεύγει από τους κατοίκους της περιοχής, η διαρροή του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα θίγει 150.000 μόνιμους κατοίκους, 150.000-200 επισκέπτες καλοκαιρινούς, 250.000 εργαζομένους σε εργοστάσια και χωράφια. Ο ενιαίος υδροφόρος ορίζοντας που έχει μολυνθεί εξαπλώνεται σε τρεις νομούς, Βοιωτία, Εύβοια, Ανατολική Αττική καθιστώτας το πρόβλημα διανομαρχιακό και διαπεριφερειακό.

- Το ελληνικό κράτος μπορεί να αντιδράσει σε αυτή την κρίση; Σύμφωνα με το νόμο, υπεύθυνος είναι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ο Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος είχε την υποχρέωση να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τις εξετάσεις του Γενικού Χημείου του κράτους στις 8 Αυγούστου που έδειξαν τη μεγάλη τοξίνωση του νερού και να ειδοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για να μπορέσει να αντιμετώπισει τις συνέπειες, γιατί μόνο τότε το κράτος κινητοποιείται και μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο.

- Αν η περιοχή είχε κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τότε θα μπορούσαν οι δήμοι να διεκδικήσουν άμεσα την υδροδότηση μέσω της ΕΥΔΑΠ, αλλά μπήκαμε σε μια κατάσταση όπου ο κάθε μικρός δήμος από μόνος του διεκδικεί να μπει στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, μέσα από διαγωνισμούς, ενστάσεις, αναθέσεις έργων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε καθαρό νερό μετά από 8 μήνες. Μέχρι τότε, το πρόβλημα της υγείας να παραμένει και ο καθένας να παίρνει τις δόσεις του με εξασθενές χρώμιο.

- Το θέμα αναδείχτηκε στις 8 Αυγούστου και το κράτος άρχισε σιγά να παίρνει θέση. Φθάσαμε στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας που ανακοίνωσε ότι το νερό είναι ακατάλληλο για κάθε χρήση.

- Χειμαρρώδης ο λόγος του κ. Παντελόγλου που ξέσπασε, λέγοντας: "Εσείς πρέπει να ζήσετε με το πρόβλημα τώρα, μέχρι τα Χριστούγεννα, μέχρι να πάρει ο δήμος καθαρό νερό χωρίς νερό. Παίρνουν ένα δημόσιο αγαθό το κάνουν αντικείμενο αγοράς. Δεν ρωτάει κανείς τον πολίτη αν έχει λεφτά να πάρει εμφιαλωμένο να πιει, θα κάνει μπάνιο με εμφιαλωμένο, το παιδί θα πλένεται με εμφιαλωμένο". Και διερωτήθηκε "Ποια είναι η βοήθεια στον πολίτη, αλλά τέτοιο φιλότιμο έχει το κράτος. Πού είναι το κράτος όμως να σταθεί σε αυτόν που έχει πάρει τη δόση του. Δεν θα πρέπει να του δοθεί παραπεμπτικό εξετάσεων να δει σε ποιο στάδιο τοξίνωσης είναι και τι μπορεί να κάνει ή στο μωρό που έχει πάρει τις δικές του δόσεις τοξίνωσης τι μπορεί να γίνει ποια ζωή θα του χαράξει για να σωθεί". "Τι γίνεται με τους αλλοδαπούς που δεν γνωρίζουν ελληνικά και δεν ξέρουν τι έχει γίνει και συνεχίζουν να πίνουν αυτό το νερό και να πλένονται με αυτό". Συγκλονιστική είναι η καταγγελία του κ. Παντελόγλου για τους εργαζόμενους σε εργοστάσια της περιοχής, οι οποίοι δουλεύουν σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και χρειάζονται μεγάλη ποσότητα νερού. Όταν ζητούν να πιουν εμφιαλωμένο νερό, οι ιδιοκτήτες αρνούνται και τους δίνουν νερό της βρύσης με το επιχείρημα ότι αφού το παρέχει ο δήμος είναι καθαρό.

- Έθεσε θέμα ενημέρωσης. Δεν έχει έρθει ο δήμαρχος, ο νομάρχης, ο περιφερειάρχης να ενημερώσει από κοντά τον κόσμο. Αλλά ο κόσμος που τους ψήφισε δεν είναι το αντικείμενό τους, γιατί αυτοί δεν ζουν για τον κόσμο αλλά ζουν για τις θεσούλες τους γιατί μπορεί να πέσουν σε δυσμένεια αν γίνουν διεκδικητικοί και να μην πάρουν χρήμα.

- Ξαφνικά ένας υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με εθνική παρέμβαση, ανέλαβε το θέμα του Ασωπού, παραμερίζοντας νομάρχες, δημάρχους, περιφερειάρχες, θεωρώντας τους ανίκανους να αντιμετωπίσουν το θέμα και «αυτοί τους φτύνουν και αυτοί λένε βρέχει, τόσο φιλότιμο έχουν». Τώρα έρχονται και πανηγυρίζουν ότι θα είναι καθαρός ο Ασωπός και δεν ντρέπονται.

- Μια σοβαρή πτυχή του προβλήματος είναι η μόλυνση του νερού κάθε χρήσης με βιομηχανικό μολυντή και υπάρχουν μπόλικες εταιρίες που μολύνουν με εξασθενές χρώμιο. Εκεί που υπάρχει άγνοια στήνονται αυτές οι εταιρίες. Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων στηρίζονται στα ψέματα. Οι διάφορες επιχειρήσεις έχουν το θράσος να βγάλουν άδεια νόμιμης λειτουργίας σε ένα μη οργανωμένο χώρο, χωρίς χωροταξία, χωρίς υποδομές αποχέτευσης, και αυτός ο χώρος που είναι παράνομος λειτουργεί με νόμιμες άδειες λειτουργίας. Τα απόβλητα οδηγούνται στον Ασωπό, αλλά και σε γεωτρήσεις της περιοχής που γίνονται καλοί βόθροι γιατί δεν γεμίζουν ποτέ. Συγκεκριμένα, στην Αυλίδα, 200 μέτρα από την υπαίθρια αποθήκευση των τοξικών μετάλλων από την ανακύκλωση μπαταριών βρίσκονται οι γεωτρήσεις υδροδότησης του δήμου Αυλίδας. Πώς είναι νόμιμη αυτή η ιστορία, πήγε κανένας να δει τι γίνεται στην πράξη; Θα έπρεπε να διασφαλίζονται αυτές οι διαδικασίες παραγωγής.

- Στα ναυπηγεία της Αυλίδας γίνεται ξέπλυμα βαρέων μετάλλων τα οποία καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Ας σημειωθεί ότι ποτέ δεν βρίσκεται ένα βαρύ μέταλλο μόνο του, σε όλες οι περιπτώσεις ρύπανσης υπάρχουν πολλά βαρέα μέταλλα, όπως το κάδμιο, το αρσενικό, ο υδράργυρος, το χρώμιο και όλα αυτά δουλεύουν παρέα συμπληρώνουν τη δόση.

- Το πρόβλημα της ρύπανσης εντοπίζεται στη διαδικασία αδειοδότησης. Επιβάλλεται να υπάρχει μια δεσμευτική διαδικασία αδειόδοτησης όλων των διαδικασιών παραγωγής με τοπικό έλεγχο.

- Το επιχείρημα των βιομηχανιών είναι ότι: «Θα σας φέρω δουλειά και ανάπτυξη». "Αλλά ανάπτυξη για ποιον; Ανάπτυξη πώς; Ανάπτυξη τι είδους; Να μη φτάνουν τα λεφτά για κηδεία" αναρωτιέται ο κ. Παντελόγλου και ξεσπάει: "Θέλουμε καθαρή βιομηχανία δίπλα στα σπίτια, συνύπαρξη ζωής και δουλειάς. Δεν θέλουμε να φύγουμε από τα σπίτια μας, θέλουμε εδώ να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Αυτό τον τόπο έχουμε να ζήσουμε". "Όποιος θέλει να πάρει το δανεικό μας αέρα, τη δανεική μας γη, το δανεικό μας νερό από εμάς και τα παιδιά μας και να μας τα επιστρέψει όπως του τα δίνουμε είναι καλοδεχούμενος. Θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη δεν θέλουμε να γίνουμε μετανάστες στον τόπο μας" τονίζει με έμφαση.

- Με τις φράσεις "Ζούμε στον 21ο αιώνα. Δεν γίνεται λόγος για Οινοφυστάν", "Είμαστε Ελλάδα και Ευρώπη, ισχύουν οι ελληνικοί νόμοι", ο κ. Παντελόγλου τονίζει ότι υπάρχουν ευθύνες στους πολιτικούς, στους ρυπαντές, για τα προβλήματα υγείας που θα υπάρξουν, για το μολυσμένο νερό, για τα τοξινωμένα χωράφια. Επισημαίνει ακόμα ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και θα πρέπει ο κάθε πολίτης να το προστατεύσει. "Διεκδικήστε τα δίκια σας, σας δολοφονούν τα παιδιά σας, τα φορτώνουν με τοξικό ρυπαντή, αγωνιστήτε, μην αδιαφορείτε, δεν θα τους αφήνουμε να μας ψοφήσουν".

Μετά την εισήγηση του Θανάση Παντελόγλου, διατυπώθηκαν ερωτήματα από παρευρισκόμενους.


Ο κάτοικος της Παραλίας Αυλίδας, κ. Κώστας Δελής.

Έγιναν προτάσεις να ακολουθηθεί η δικαστική οδός για να αποδοθούν ευθύνες και σε εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Στο σημείο αυτό ο κ. Παντελόγλου πρότεινε στους κατοίκους της Αυλίδας να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το νερό για να μειωθούν τα έσοδα του δήμου και να αναγκαστεί ο δήμαρχος να ενσκύψει στα προβλήματα των δημοτών. Αναφορά υπήρχε και στη ρύπανση της περιοχής της Ριτσώνας και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο της Τζένεραλ Μέταλ. Όπως ανέφερε ο κάτοικος της Παραλίας Αυλίδας κ. Κώστας Δελής, το εργοστάσιο έκλεισε με απόφαση του ΣτΕ και στον εξωτερικό του χώρο υπάρχει μεγάλη αποθήκευση σπασμένων μετάλλων, τα οποία με τις πρώτες βροχές θα παρασυρθούν παντού. Θα πρέπει η νομαρχία να υποχρεωθεί να τα μαζέψει.


Η κάτοικος της Παραλίας Αυλίδας, κα Ματίνα Σπορίλα.

Η κάτοικος της Παραλίας Αυλίδας, κα Ματίνα Σπορίλα διερωτήθηκε αν στη συγκέντρωση έχει προσκληθεί ο δήμαρχος, η δημοτική αρχή και τα κόμματα και αν ναι πού είναι. Τόνισε ότι δεν τους μένει τίποτα άλλο παρά να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και πρότεινε τη Δευτέρα το πρωί να ζητηθούν εξηγήσεις από το δήμο.


Ο κάτοικος της Αυλίδας, κ. Θεόδωρος Κυριάκος.

Ο κ. Θεόδωρος Κυριάκος, κάτοικος της περιοχής, που πήρε το λόγο τονισε ότι κανείς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσκληση για να συμμετέχει στην εκδήλωση. Ρώτησε τον κόσμο αν είναι όλοι διατεθειμένοι να αγωνιστούν και να γίνουν πολλοί.

Από τους παρευρισκόμενους τέθηκαν ακόμα ερωτήματα για τη διαχείριση των αποβλήτων, ποιες είναι οι αρμοδιότητες και ευθύνες κάθε φορέα για τον έλεγχο των επιχειρήσεων και τι γίνεται με τα παλιά δίκτυα ύδρευσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρωμανάς, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, ανά ένα κυβικό μέτρο υγρών αποβλήτων το κόστος διαχείρισης είναι ένα δολάριο. Ούτε αυτό δεν δίνουν, τόνισε ο κ. Ρωμανάς, γιατί η ανεξέλεγκτη απόρριψη είναι τσάμπα. Στο ερώτημα για τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα, ο ίδιος είπε ότι για να λειτουργήσει μια βιομηχανία χρειάζεται την έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία δίνεται από την περιφέρεια και από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αν πρόκειται για μεγάλη βιομηχανία. Η άδεια διάθεσης των επεξεργασμένων αποβλήτων, όπως ανέφερε, τη δίνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και εδώ θα πρέπει η Ν.Α. Ευβοίας να πει σε ποιες επιχειρήσεις έχει δώσει τέτοιες άδειες και να τις ανακαλέσει. Εδώ, επισήμανε, είναι και το κόλπο με την άδεια προσωρινής αποθήκευσης, όπως με την Τζένεραλ Μέταλ που εναπόθεσε τα μετάλλα στην αυλή της.

Όσον αφορά τα παλιά δίκτυα, ο κ. Ρωμανάς τόνισε ότι δεν είναι ότι καλύτερο να χρησιμοποιηθούν τα παλιά τοξινωμένα δίκτυα για το καθαρό νερό και ότι πρέπει να γίνει άμεσα η αντικατάστασή τους. Ίδια ήταν και η θέση του κ. Παντελόγλου, ο οποίος ανέφερε ότι, τα δίκτυα διανομής είναι κατεστραμμένα και ότι το νερό θα ξεπλένει τα βαριά μέταλλα που έχουν "καθίσει" σ' αυτά και θα καταλήγουν πάλι στις βρύσες μας.

Ο κ. Παντελόγλου αναφέρθηκε ακόμα στην ευθύνη που έχει ο δήμος Αυλίδας, ο οποίος είναι ο παραγωγός του πόσιμου νερού και έχει την ευθύνη, αφού αυτός το πουλάει. "Θα τον γδάρουν αυτοί που αύριο θα πάθουν ζημιά" είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά ερωτήματα κατοίκων για την αξιοπιστία της ΕΥΔΑΠ, ο κ. Παντελόγου επισήμανε ότι είναι μια εταιρία που δουλεύει σωστά καθώς και ότι είναι μια αξιόπιστη παραγωγός νερού και εξασφαλίζει υγιεινό νερό.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.