Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Συζητήθηκε στη Βουλή το θέμα του Ασωπού μετά από ερωτήσεις Μαρίνου και Λεβέντη

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2007, 15:04
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Συζητήθηκαν την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στη βουλή οι επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή Ευβοίας του Γεωργίου Μαρίνου και του βουλευτή Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού.

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Μαρίνου έχει ως εξής:

«Οι εξαγγελίες του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για την περιοχή του Ασωπού ποταμού δεν ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα αυτού του προβλήματος και δεν μπορούν να δώσουν ουσιαστική λύση. Επιδιώκουν να εκτονώσουν τη λαϊκή κατακραυγή.

Η παραπομπή των υπευθύνων βιομηχανιών στην δικαιοσύνη και η σύσταση στις αρμόδιες υπηρεσίες να εντείνουν τους ελέγχους έχουν αποδειχθεί στην πράξη αναποτελεσματικές.

Ο Υπουργός δεν εξάγγειλε την κατάργηση του χουντικού προεδρικού διατάγματος για να σταματήσει ο Ασωπός να αποτελεί ανοικτό αγωγό εργοστασιακών λυμάτων. Δεν έκανε καμία αναφορά για την ανάταξη του υπόγειου και υπέργειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής. Δεν πρότεινε καμία άμεση λύση για την ύδρευση των οικισμών που υδρεύονται από τον επικίνδυνο υδροφορέα. Δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο για τους αγρότες της περιοχής που αρδεύουν τα χωράφια τους από τον επικίνδυνο υδροφορέα. Δεν είπε αν οι υπεύθυνες βιομηχανίες θα πληρώσουν το κόστος ύδρευσης των οικισμών, της ανάταξης του υπόγειου και επίγειου υδροφορέα, την αποζημίωση των αγροτών κ.ά. Δεν εξάγγειλε πρόγραμμα τοξικολογικής και γενικότερα επιδημιολογικής έρευνας στους κατοίκους της περιοχής και ειδικότερα στα παιδιά για να διαπιστωθούν τυχόν επιδράσεις στην υγεία τους. Σημειώνουμε ότι εξασθενές χρώμιο και άλλες επικίνδυνες ουσίες εντοπίστηκαν στις περιοχές Οινοφύτων, Δηλεσίου, Χαλκουτσίου, Ωρωπού, της Τανάγρας, της Αυλίδας, της Θήβας κ.ά.

Επειδή οποιαδήποτε καθυστέρηση ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του προβλήματος αποτελεί συνειδητό έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ίδιας της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός για τα παραπάνω που αποτελούν προτάσεις των μαζικών φορέων και των κατοίκων αυτών των περιοχών».

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Λεβέντη έχει ως εξής:

«Από την εποχή της δικτατορίας ο Ασωπός ποταμός και το ρέμα Αγ. Γεωργίου στον Ασπρόπυργο έχουν χαρακτηρισθεί ως αποδέκτες βιομηχανικών αποβλήτων, μετά από προηγούμενο βιολογικό καθαρισμό. Αυτός ο όρος ουδέποτε τηρήθηκε, ενώ έκτοτε έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε αριθμό και ποσότητα οι επικίνδυνοι ρύποι, που ρυπαίνουν τον υποκείμενο υδροφόρο ορίζοντα σε μεγάλη έκταση, ενώ μεγάλο μέρος καταλήγει και ρυπαίνει τη θάλασσα με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες για το περιβάλλον, τους κολυμβητές και τη θαλάσσια ζωή.

Από τα πλέον επικίνδυνα προϊόντα είναι τα καρκινογόνα: εξασθενές και πεντασθενές χρώμιο, που προέρχονται από τις βιομηχανίες των Οινοφύτων, όπως και του Θριάσιου: μεταλλουργίες, βυρσοδεψεία, χρωματουργίες κλπ. Ήδη τα υπόγεια ύδατα από τα οποία υδρεύονται οι κάτοικοι Οινοφύτων, Ωρωπού, Αυλίδας έχουν ρυπανθεί επικίνδυνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ενώ πλέον έχει απαγορευθεί η χρήση τους για πόση και οικιακή χρήση.

Η διακομματική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είχε προτείνει σειρά μέτρων, για την απορρύπανση του Ασωπού και της περιοχής του, που όμως έχουν παντελώς αγνοηθεί.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: Ποια μέτρα θα λάβουν για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία, τον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον της περιοχής του Ασωπού, από τη ρύπανση των βιομηχανιών των Οινοφύτων; Πώς θα ελέγξουν την τυχόν ρύπανση των κατοίκων; Ποια είναι η τύχη του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής Περιβάλλοντος της προηγούμενης Βουλής για τον Ασωπό; Πώς σκέπτεται η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις του πορίσματος;».

Στις δύο αυτές επίκαιρες ερωτήσεις απάντησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, κ. Σταύρος Καλογιάννης.

"Κατ' αρχάς θα μου επιτρέψετε, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, να σας πω ότι ορισμένες φράσεις, όπως διατυπώνονται στα κείμενα των ερωτήσεων, δεν μας βρίσκουν καθόλου σύμφωνους. Αναφέρομαι για παράδειγμα σε «συνειδητό έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ίδιας της ζωής των κατοίκων». Θα δώσω συγκεκριμένα στοιχεία, για να αποδείξω ακριβώς και το ενδιαφέρον της πολιτείας και του ΥΠΕΧΩΔΕ ειδικότερα, αλλά και να αναφερθώ και στα μέτρα τα συγκεκριμένα, τα οποία έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η προστασία και η διαχείριση κάθε λεκάνης απορροής ποταμού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ασκείται από την οικεία περιφέρεια, στα όρια της οποίας βρίσκεται το συγκεκριμένο ποτάμι. Στην περίπτωση του Ασωπού έχουμε αρμοδιότητα σε δύο περιφέρειες και στη Στερεά Ελλάδα και στην Αττική, αλλά, όπως γνωρίζετε, με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κρίθηκε το θέμα του καθαρισμού του ποταμού ως εθνικό και έτσι το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέλαβε τις συγκεκριμένες δράσεις, τις οποίες υλοποιεί από τον περασμένο μήνα.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ και στα προηγούμενα χρόνια, όχι από τον Αύγουστο που προέκυψε το θέμα, και να πω ότι από το Μάρτιο του 2004 μέχρι και τον Ιούλιο του 2007 οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ έκαναν 23 ελέγχους στην περιοχή του Ασωπού και εισηγήθηκαν την επιβολή προστίμων της τάξεως των 400.000 ευρώ. Τα συνολικά πρόστιμα για την ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων ανέρχονται σε 530.000 ευρώ. Από τις 10 Αυγούστου και μετά, οπότε ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο στα υπόγεια νερά της περιοχής, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κάνουν συνεχείς ελέγχους. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε επτά δειγματοληψίες που είχαν γίνει μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα και είκοσι τέσσερις ελέγχους σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Για την αντιμετώπιση του θέματος έχουν ληφθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ τα παρακάτω μέτρα:

  • Πρώτον, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και επιβάλλονται αυστηρότατες κυρώσεις στους παραβάτες.
  • Δεύτερον, επανεξετάζονται προς το αυστηρότερο τα επιτρεπόμενα όρια των επικίνδυνων ουσιών στα υγρά απόβλητα.
  • Τρίτον, ανατίθεται μελέτη για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης των βιομηχανικών επεξεργασμένων αποβλήτων με παράλληλο σύστημα αυτόματης παρακολούθησης της επικινδυνότητας των αποβλήτων αυτών.
  • Τέταρτον, οριοθετείται η κοίτη του Ασωπού.
  • Πέμπτον, κινήθηκε ήδη η διαδικασία ύδρευσης των δήμων Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Τανάγρας και Αυλίδος από τον αγωγό του Μόρνου, της ΕΥΔΑΠ.
  • Έκτον, παρακολουθούνται ποιοτικά και ποσοτικά τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα της περιοχής.
  • Έβδομον, καθορίζονται ζώνες προστασίας στον Ασωπό ποταμό.
  • Όγδοον, επανεξετάζονται προς το αυστηρότερο οι περιβαλλοντικοί όροι των δραστηριοτήτων που ευθύνονται για τη ρύπανση στο ποτάμι.
  • Ένατον, για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή προχωράμε στην εγκατάσταση σταθμών παρακολούθησης της ρύπανσης, τόσο στα Οινόφυτα, όσο και στην Ανατολική Αττική, σε όλες τις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας και ιδίως της περιβαλλοντικής. Σχετικοί φάκελοι διαβιβάζονται απευθείας στον εισαγγελέα για ποινικές κυρώσεις και καταλογίζονται, όπως ανέφερα και πριν, υψηλότατα πρόστιμα. Σε περιπτώσεις υποτροπής, ή μη συμμόρφωσης προς τους περιβαλλοντικούς όρους, υπάρχει διακοπή των εργασιών των βιομηχανικών μονάδων της περιοχής. Παράλληλα, από της 27 Σεπτεμβρίου συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν ξεκινήσει εντατικές εργασίες καθαρισμού του ποταμού με παράλληλη ταυτοποίηση των αγωγών που εκβάλλουν σ' αυτόν και σφράγιση όσων εξ αυτών διαπιστωθεί ότι είναι παράνομοι.

Είναι προφανές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι έχουμε λάβει όλα τα μέτρα, έτσι ώστε να δώσουμε οριστική λύση στο πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού, τα οποία -επιτρέψτε μου να πω- δεν είναι προς την κατεύθυνση απλώς να εκτονωθεί κάποια ένταση που υπάρχει στην περιοχή, όπως αναφέρει ο κύριος συνάδελφος στο κείμενό του".

Ο κ. Μαρίνος, σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού, ανέφερε ότι:

"Κύριε Πρόεδρε, νομίζουμε ότι οι κάτοικοι των περιοχών της Βοιωτίας, της Αττικής και της Εύβοιας πρέπει να ανησυχήσουν περισσότερο μετά την απάντηση του κυρίου Υφυπουργού, ο οποίος επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση.

Εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτική που δηλητηριάζει τη γη, το νερό και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων κάνει έγκλημα. Αυτό πρέπει να χρεωθεί στις κυβερνήσεις που έχουν κυβερνήσει τον τόπο μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες, γιατί με την πολιτική τους μετέτρεψαν τον Ασωπό ποταμό σε αγωγό αποβλήτων των βιομηχανιών που έχουν δηλητηριάσει σήμερα μια πολύ μεγάλη περιοχή.

Η μόλυνση του υδάτινου ορίζοντα από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και άλλες επικίνδυνες ουσίες αποδεικνύει με κατηγορηματικό τρόπο ότι η ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος των μεγάλων βιομηχανιών είναι επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων των λαϊκών εργατικών οικογενειών.

Αυτήν την ώρα που μιλάμε -και γι' αυτό κατακρίνουμε τα κυβερνητικά μέτρα- τα απόβλητα συνεχίζουν να μολύνουν, οι καλλιέργειες δηλητηριάζονται, οι κάτοικοι είναι μπροστά σε μεγάλους κινδύνους.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι στο πλευρό των εργαζομένων της περιοχής, στο πλευρό των εργατικών λαϊκών οικογενειών και διεκδικεί μαζί τους συγκεκριμένα μέτρα, άμεση σύνδεση της περιοχής με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ απαιτώντας καθαρό και δωρεάν νερό, άμεση κατάργηση του χουντικού προεδρικού διατάγματος του 1969 που προβλέπει τη χρησιμοποίηση του Ασωπού ως χαβούζας, συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει η ρύπανση από τις βιομηχανίες, να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή και να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί στον υδάτινο ορίζοντα, στη γη, στο περιβάλλον και τέλος ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας των κατοίκων των περιοχών που έχουν μολυνθεί από τις επικίνδυνες ουσίες".

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων απάντησε στον κ. Μαρίνο ότι δεν ωραιοποίησε τίποτα, αλλά ανέφερε την πραγματική κατάσταση και τα μέτρα ουσίας που έχει αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Και συνέχισε:

"...Δεν συμφωνώ καθόλου με την άποψή σας ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ακολούθησαν και ακολουθούν στον τομέα του περιβάλλοντος την ίδια πολιτική. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι εντελώς διαφορετική η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος και αυτό το κάνουμε πράξη, το δείχνουμε καθημερινά τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Η ρύπανση του Ασωπού ποταμού είναι πράγματι ένα σοβαρό πρόβλημα, πολύ σύνθετο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί απ' όλες τις πλευρές. Θα αναφέρω συγκεκριμένα τι εννοώ.

Τα τελευταία τριάμισι χρόνια κάνουμε εντατικούς ελέγχους όχι μόνο στον Ασωπό ποταμό αλλά και σε άλλες περιοχές, σε άλλα υδατικά συστήματα και οικοσυστήματα -αν θέλετε- τα οποία παρουσιάζουν προβλήματα ρύπανσης, είτε είναι ο Πηνειός, είτε είναι ο Καλαμάς, είτε είναι ο Αραχθος κ.ο.κ..

Το τελευταίο δίμηνο, οπότε και εμφανίστηκε το θέμα του εξασθενούς χρωμίου το οποίο όντως είναι ανησυχητικό, κύριοι συνάδελφοι, λάβαμε πολύ αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Αυτά τα οποία ανέφεραν οι κύριοι συνάδελφοι τα υλοποιούμε, τα κάναμε πράξη. Αναφέρθηκα στην ύδρευση από τον αγωγό του Μόρνου των τεσσάρων δήμων της περιοχής που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Κάναμε απανωτές συσκέψεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ το τελευταίο χρονικό διάστημα και οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Η ΕΥΔΑΠ έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες -σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- θα έχει προχωρήσει σ' αυτές τις συνθέσεις.

Επίσης, στα μέτρα πρόληψης σας είπα ότι εντατικοποιούμε τους ελέγχους και επανεξετάζουμε προς το αυστηρότερο τα επιτρεπόμενα όρια για τα βαρέα μέταλλα έτσι ώστε να προλάβουμε τυχόν επιβάρυνση της περιοχής. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναθέτουμε μελέτη για το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής και ταυτόχρονα προβλέπουμε να κάνουμε και έλεγχο στα επεξεργασμένα απόβλητα τα οποία θα καταλήγουν στο ποτάμι έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ακριβώς ότι δεν θα ξεφεύγουν επικίνδυνα στοιχεία στον Ασωπό ποταμό.

Επιτρέψτε μου να πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι στην κατεύθυνση απορρύπανσης του ποταμού θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι οι εμπλεκόμενοι, κυρίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς ζήτησε από τις αρμόδιες για τον Ασωπό ποταμό Νομαρχίες να επανεξετάσουν όλες τις άδειες διάθεσης υγρών αποβλήτων που έχουν χορηγηθεί σ' αυτές έτσι ώστε να δούμε εάν τυχόν χρειάζεται να λάβουμε πρόσθετα μέτρα και σ' αυτόν τον τομέα.

Εκτιμώ ότι όπως το ΥΠΕΧΩΔΕ, έτσι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να επιδείξει την απαιτούμενη ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα".

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.