Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Απεβίωσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος (Θέμελης)

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2007, 15:51
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος (Θέμελης) πέθανε το πρωί της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου από οξύ πνευμονικό οίδημα.

Ο εκλιπών Ιεράρχης Χρυσόστομος Θέμελης, γεννήθηκε στην Ιστιαία Ευβοίας το 1918. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1944 και Πρεσβύτερος το 1945. Διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και Διευθυντής του περιοδικού της «Διδαχή» (1945-1950), Γραμματεύς (1950-1952) και Αρχιγραμματεύς (1952-1957) της Ιεράς Συνόδου (1952-1957). Το 1957 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τον τίτλον της εν Θεσσαλία Επισκοπής Θαυμακού, το δε 1965 εξελέγη Μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Υπήρξε πολυγραφότατος Ιεράρχης, ενώ ασχολήθηκε ιδιαιτέρως και συστηματικά με Ιερές Μονές, Προσκυνήματα και Προσωπικότητες της Ευβοίας. Αναγορεύτηκε επίτιμος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και πολύ πρόσφατα, στις 29 Ιανουαρίου 2007, επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η Εξόδιος Ακολουθία του θα λάβει χώρα το Σάββατο 3 Μαρτίου και ώρα 11.00 π.μ. στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Σωτήρος Καλαμάτας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος μόλις πληροφορήθηκε το θάνατό του, ειδοποίησε τους ιερείς της Ιστιαίας να κρούσουν πένθιμα οι καμπάνες των ναών από σήμερα έως το Σάββατο, όπως και το Σάββατο το πρωί στο Μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.

Ο Μητροπολίτης θα μεταβεί στην Καλαμάτα για να παραστεί στην Εξόδιο Ακολουθία, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου θα προεξάρχει στη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στο ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, στο τέλος της οποίας θα τελέσει και Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. Τέλος, Τρισάγιο θα τελεστεί και σε όλους τους ναούς της Μητρόπολης Χαλκίδας την Κυριακή, πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.