Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Κοπή πίτας και βραβεύσεις του Επιμελητηρίου Ευβοίας

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2007, 14:31
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Εύβοιας σε ειδική εκδήλωση την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Negroponte στο Μαλακώντα, πραγματοποίησε την καθιερωμένη κοπή της πίτας του. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Οικονόμου, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Εύβοιας, κ.κ. Σίμος Κεδίκογλου, Αναστάσιος Λιάσκος, Γιώργος Παπαγεωργίου και Δημήτρης Πιπεργιάς, ο νομάρχης Εύβοιας κ. Θανάσης Μπουραντάς, δήμαρχοι, φορείς του νομού και δεκάδες μέλη του Επιμελητηρίου. Την πίτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Χαλκίδας κ. Χρυσόστομος.

Την εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Σίμωσης.

Ο κ. Σίμωσης επισήμανε ότι η Εύβοια είναι ένας νομός με πολλά πλεονεκτήματα, ο οποίος δεν έχει αξιοποιηθεί κατάλληλα. Σημείωσε ότι δεν διαθέτει οδικούς άξονες, βιομηχανική περιοχή, βιοτεχνικό πάρκο, σωστό λιμάνι, σωστό χωροταξικό προσδιορισμό, νοσοκομείο. Ειδικότερα για το οδικό δίκτυο ότι είναι σε κακή κατάσταση, δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του νομού, είναι αντικίνητρο για την προσέλευση επισκεπτών και αποτελεί την πλέον σοβαρή τροχοπέδη για την ανάπτυξη του νομού.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στα τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.

"Είχαμε κάποιες ευκαιρίες με τα τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. Δυστυχώς δεν τις αξιοποιήσαμε αυτές τις ευκαιρίες και δεν έγιναν τα μεγάλα έργα που έπρεπε. Τώρα φύγαμε από τον στόχο 1. Αλλη μία αδικία για το νομό μας.

Το ΑΕΠ της Βοιωτίας, που στην ουσία δεν είναι της Βοιωτίας αλλά της Αττικής, προστέθηκε στο ΑΕΠ των άλλων νομών της περιφέρειας και έτσι θεωρητικά έχομε ξεπεράσει το 75% του μέσου όρου του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φύγαμε από το στόχο 1 και δεν χρηματοδοτούμαστε πλέον για έργα υποδομής.

Τώρα λοιπόν που δεν έχομε λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα υποδομής πρέπει πλέον να διεκδικήσουμε μόνο εθνικούς πόρους".

Ο κ. Σίμωσης αναφέρθηκε στους στόχους που έχει βάλει η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου:

"1. Δημιουργία Παραρτημάτων. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση και υποστήριξη των μελών αλλά και του σκοπού του Επιμελητηρίου γενικότερα αποφασίστηκε ήδη η δημιουργία 4 γραφείων Στήριξης της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στο νομό ήτοι στη Κάρυστο, στο Αλιβέρι, στο Μαντούδι και στην Ιστιαία. Ήδη έχουν γίνει προεργασίες και είμαστε σε καλό δρόμο για τη λειτουργία τους

2. Διενέργεια Εκλογών και στην Περιφέρεια. Για τις επόμενες Επιμελητηριακές εκλογές κάνουμε από τώρα τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να έχομε κάλπες εκτός από την Χαλκίδα και τουλάχιστον στις 4 πόλεις που προανέφερα για τα Γραφεία Στήριξης των Επιχειρηματιών.

3. Παρεμπόριο - Λαϊκές Αγορές - Εμποροπανηγύρεις. Ασχοληθήκαμε ήδη με το Παρεμπόριο και τις Λαϊκές. Κάναμε την Ημερίδα, την πολύ πετυχημένη ημερίδα, στις 17.12.06 και τώρα μετά και την απομαγνητοφώνηση των εισηγήσεων και την εξαγωγή των συμπερασμάτων θα συνεχιστούν οι συνεργασίες με τους αρμοδίους παράγοντες, εργασίες οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει και ήδη έχομε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

4. Κτίριο Δημοκρίτου. Από τα πλέον σοβαρά θέματα που καλείται να ασχοληθεί η Διοίκηση του Επιμελητηρίου είναι η αξιοποίηση του κτιρίου του Δημοκρίτου. Ήδη έχουν γίνει κάποιες σκέψεις που πιστεύουμε ότι θα έχομε να παρουσιάσουμε κάτι πολύ καλό για το Επιμελητήριο, τις επιχειρήσεις και την περιοχή γενικότερα στο προσεχές διάστημα.

5. Προώθηση Ευβοϊκών Προϊόντων - Εκθεσιακή Πολιτική. Ένας από τους συντελεστές ανάπτυξης είναι και η προώθηση των Ευβοϊκών Προϊόντων. Το Επιμελητήριο στο παρελθόν αλλά με μεγαλύτερο ίσως βάρος τώρα στηρίζει την προώθηση. Συμμετέχει σε Διεθνείς Εκθέσεις προβάλλοντας τα Ευβοϊκά Προϊόντα. Ήδη έχομε συμμετάσχει με περίπτερο τόσο σε εκθέσεις στην Ελλάδα όσο και σε εκθέσεις στο εξωτερικό.

6. Εκπόνηση Ερευνών - Μελετών. Για πολλά θέματα δεν έχει υπάρξει μία σχετική έρευνα ή μελέτη και για το λόγο αυτό το Επιμελητήριο προγραμματίζει την εκπόνηση ορισμένων μελετών που έχουν σχέση με θέματα-προβλήματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα. Σαν τέτοιες έρευνες αναφέρω την έρευνα για τις απαιτήσεις των καταναλωτών και την έρευνα για τα επί μέρους προβλήματα των επιχειρήσεων κ.λ.π.

Μία άλλη έρευνα-μελέτη που θα είναι και πιο μεγάλη και πιο σοβαρή θα είναι αυτή του προσανατολισμού της τοπικής οικονομίας.

Θα εξετάσουμε δηλαδή τι θέλουμε, τι επιδιώκουμε ή τέλος πάντων τι μας παίρνει σαν νομός να κάνουμε.

Θα αξιολογηθούν σοβαρά η υπάρχουσα κατάσταση και οι δυνατότητες που υπάρχουν και θα βγουν σίγουρα συμπεράσματα για το μέλλον του νομού μας.

7. Επικοινωνία - Προβολή - Δημόσιες Σχέσεις. Στα πλαίσια της επικοινωνίας με την κοινωνία και την προβολή του νομού έχουν μεταξύ άλλων δρομολογηθεί κάποιες δράσεις όπως:

  • ο καθορισμός ημέρας γνωριμίας με την επιχειρηματικότητα
  • η προβολή σε αθηναϊκά ΜΜΕ, της Εύβοιας ως τουριστικού προορισμού
  • η παραγωγή αφίσας για προώθηση Ευβοϊκών Προϊόντων
  • η σύνδεση και προβολή επιχειρηματικότητας και επιχειρηματικών προτύπων στα σχολεία
  • ειδικές βραβεύσεις κ.λ.π.

8. Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Το Επιμελητήριο ήδη έχει δώσει έμφαση στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα γιατί πιστεύει ότι αυτά μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και γενικότερα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Πέραν από την ενημέρωση των επιχειρηματιών για την συμμετοχή τους σε προγράμματα το Επιμελητήριο συμμετέχει και αυτό σε προγράμματα επ ωφελεία του ιδίου του Επιμελητηρίου και μέσω αυτού και των μελών και της τοπικής οικονομίας.

Φέτος τολμήσαμε ακόμα περισσότερο. Εκμεταλλευόμενοι μία προκήρυξη του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για τα Πρότυπα Καινοτόμα Σχέδια Ανάπτυξης έκρινε σκόπιμη την συμμετοχή του σε 4 προτάσεις που υποβλήθηκαν από άλλους φορείς των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας.

Επίσης το Επιμελητήριο συνέταξε το ίδιο άλλη πρόταση στην οποία θα είναι συντονιστής φορέας αυτό και όπου δέχθηκαν και έχουν συμμετάσχει στην πρότασή μας και άλλοι φορείς όπως η Αναπτυξιακή Ευβοίας, οι Δήμοι Χαλκιδέων, Ελυμνίων, Ωρεών,Κηρέως, Μεσσαπίων, Καρύστου, Στυρέων, Μαρμαρίου, το Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδος και άλλοι φορείς, συνολικά 19 φορείς.

Εάν εγκριθεί τα οφέλη για την τοπική οικονομία θα είναι πολλαπλά αφού η πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • παρεμβάσεις στο πρωτογενή τομέα (βιολογική γεωργία) και δράσεις στον αγροτουρισμό
  • δημιουργία κέντρου ποιότητος ελέγχου τροφίμων
  • δημιουργία κέντρων προβολής και προώθησης των προϊόντων του πρωτογενή τομέα
  • δημιουργία τεχνολογικού πάρκου
  • δημιουργία κέντρου σχεδιασμού σύγχρονων ενεργειακών λύσεων
  • δημιουργία clusters για την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης
  • δημιουργία Οικονομικού Κέντρου Εμπορίου για την συγκέντρωση της έδρας των εταιριών
  • δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου και μεταφορών
  • δημιουργία venture capital και fund υποστήριξης καινοτόμων δραστηριοτήτων
  • προώθηση εμπορικών συγκεντρώσεων
  • μελέτη ενσωμάτωσης πολιτιστικών στοιχείων
  • δημιουργία δέσμης καινοτόμων σχεδίων δια βίου κατάρτισης κ.λ.π.

9. Ημερίδες - Συνέδρια. Για τη ενημέρωση των μελών και όχι μόνο το Επιμελητήριο σχεδιάζει την οργάνωση πολλών ενημερωτικών ημερίδων όπως:

  • Για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα
  • Για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα
  • Για τις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο
  • Τον Αγροτουρισμό
  • Το Θρησκευτικό Τουρισμό
  • Τις Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού
  • Τα Προβλήματα τα κλαδικά

Τέλος έχομε αποφασίσει την διοργάνωση ανά διετία ενός αναπτυξιακού συνεδρίου.

10. Χρήσεις γης. Ο Νομός Εύβοιας όπως ανέφερα και πριν, δεν έχει καθόλου χωροταξικό σχέδιο με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τόσο στις υπάρχουσες, στις λειτουργούσες επιχειρήσεις όσο και στις νέες.

Είναι πραγματικά κωμικοτραγικό, οι επιχειρήσεις σήμερα ακόμα και αυτές που έχουν άδεια λειτουργίας, ουσιαστικά να λειτουργούν παράνομα.

Η άδειά τους δηλαδή να μην έχει ισχύ σε περίπτωση μιας καταγγελίας.

Παράλληλα έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί επενδυτές κατευθύνονται σε άλλες περιοχές για αυτό ακριβώς το λόγο γιατί δηλαδή δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός.

Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουσες επιχειρήσεις είναι διστακτικές σε νέες επενδύσεις κυρίως αυτών που δημιουργούν αύξηση της ιπποδύναμης και τούτο γιατί θέλει νέα άδεια και εκεί υπάρχει πρόβλημα.

Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν εξαναγκαστεί σε κλείσιμο ακριβώς επειδή δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, δεν υπάρχουν οι λεγόμενες Ζώνες Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων.

Επίσης λόγω της έλλειψης αυτών των Ζωνών υπάρχει πρόβλημα στην απορρόφηση κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τους αναπτυξιακούς νόμους αφού απαιτείται άδεια λειτουργίας που στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει πρόβλημα στην χορήγηση.

Σε συνεργασία με τη Νομαρχία, τους Δήμους και τα αρμόδια υπουργεία θα επιδιώξουμε αφ ενός μεν την λήψη αποφάσεων για την απρόσκοπτη λειτουργία των ήδη υπαρχόντων επιχειρήσεων αφ ετέρου δε όπου έχει ξεκινήσει η σύνταξη του χωροταξικού να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό όπου δε δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να ξεκινήσει άμεσα για επίλυση του όλου θέματος.


11. ΒΙΟΠΑ Χαλκίδος. Το ΒΙΟΠΑ Χαλκίδος έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται εδώ και 15 χρόνια και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Παράλληλα δεν γνωρίζουμε κανένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ούτε τους όρους με τους οποίους θα εγκατασταθούν εκεί οι επιχειρήσεις. Μετά την απορρόφηση της ΕΤΒΑ από την Τράπεζα Πειραιώς για την προώθηση του έργου υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Επειδή είναι άμεση ανάγκη να λειτουργήσει το ΒΙΟΠΑ λόγω της έλλειψης του χωροταξικού θα επιδιώξουμε την επίσπευση των εργασιών και του καθορισμού των όρων λειτουργίας του επ ωφελεία των μελών.

12. Ίδρυση Αναπτυξιακής Εταιρίας. Προγραμματίζουμε την δημιουργία μιας Αναπτυξιακής Εταιρίας η οποία θα αναλάβει με πιο εντατικό ρυθμό και με μεγαλύτερη ευελιξία δράσεις που έχουν σχέση με αξιοποίηση κυρίως των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Θα μπορούσε δηλαδή η Αναπτυξιακή να παίξει ρόλο:

  • Στην αμεσότερη και σαφέστερη ενημέρωση των μελών μας για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
  • Στην συμβολή μας ως προς την εκπόνηση, την διαδικασία υποβολής των φακέλων των επιχειρηματικών σχεδίων.
  • Στην επιμόρφωση.
  • Στην αξιοποίηση από τα μέλη μας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που έχει ήδη υλοποιήσει το Επιμελητήριο σε συνεργασία με τους άλλους φορείς.
  • Στην αξιοποίηση από τα μέλη μας του Ηλεκτρονικού Επιμελητηρίου μέσα από το οποίο θα παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες π.χ. Ηλεκτρονικό Εμπόριο.
  • Στο άνοιγμα νέων αγορών για τα Τοπικά Προϊόντα.

13. Νεανική και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα. Θα επιδιώξουμε με έμφαση την υποστήριξη της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας αλλά και της κάθε νέας επιχειρηματικής κίνησης.

  • Ετοιμάζουμε Ειδικό πρόγραμμα και παραγωγή υλικού για τον νέο επιχειρηματία σε συνεργασία με ΕΟΜΜΕΧ και ΟΑΕΔ.
  • Ετοιμάζουμε τη Δημιουργία Συνδέσμου ή Λέσχης Νεανικής Επιχειρηματικότητας
  • Ετοιμάζουμε τη δημιουργία συνδέσμου γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Προσβλέπουμε σε μία Συνεργασία με Γ.Γ. Ισότητας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, για θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας,

14. Εκπαίδευση.

  • Επιδιώκουμε ήδη μία στρατηγική Συνεργασία με το ΤΕΙ Χαλκίδας για την δημιουργία ανοικτής δομής εκπαίδευσης και δια βίου κατάρτισης.
  • Προγραμματίζουμε Οργάνωση Δωρεάν Σεμιναρίων σε συνεργασία με τις επαγγελματικές οργανώσεις και με θέματα που ενδιαφέρουν τα Μέλη π.χ. Πληροφορική, Τεχνική Πωλήσεων, Διοίκηση Επιχειρήσεων
  • Αξιοποιούμε προγράμματα του ΟΑΕΔ και οργανώνουμε επιδοτούμενα σεμινάρια και ήδη τον άλλο μήνα θα κάνουμε επιδοτούμενο σεμινάριο με θέμα "Τεχνική Πωλήσεων"
  • Προγραμματίζουμε παρεμβάσεις για σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή ώστε να έχομε σχολεία που παρακολουθούν τις εξελίξεις και σπουδαστές που να μπορούν να καλύψουν την αγορά εργασίας

15. Έργα Υποδομής. Από κοινού με όλους τους φορείς του νομού, θα επιδιώξουμε την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, όπως οδικοί άξονες, λιμάνια, μαρίνες, χωροταξικός σχεδιασμός κλπ. που αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη του νομού.

16. Συνεργασίες. Θα επιδιωχθεί συνεργασία με όλους τους αρμόδιους Φορείς: Υπουργεία, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και λοιπές υπηρεσίες του νομού, Δήμοι, ΟΠΕ,
ΟΑΕΔ, ΚΕΕ, Επιμελητήρια, ΤΕΙ Χαλκίδας, Επαγγελματικές Οργανώσεις, Επιστημονικοί Σύλλογοι κ.λ.π."

Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, ο κ. Οικονόμου, κατά τη σύντομη ομιλία του, ανέφερε ότι κατανοεί τα προβλήματα που υπάρχουν στο νομό και ότι υπάρχει η πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης για συνεργασία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν βραβεύσεις σε μέλη του Επιμελητηρίου. Ειδικότερα βραβεύθηκαν οι:

Ο Στέλιος Κουρμπέτης για την πολύχρονη προσφορά του στο θεσμό του Επιμελητηρίου. Ο κ. Κουρμπέτης ασχολήθηκε με την εμπορία ανταλλακτικών και αποχώρησε από το επάγγελμα λόγω συνταξιοδότησης. Είχε εκλεγεί μέλος του Δ.Σ. το 1982.

Ο Βασίλειος Γκίκας για την πολύχρονη προσφορά του στο θεσμό του Επιμελητηρίου. Ασχολήθηκε με την εμπορία των αυτοκινήτων ενώ από το 2006 έχει αποχωρήσει. Στα επιμελητηριακά δρώμενα ασχολήθηκε από το 1997 όταν εκλέχτηκε μέλος του Δ.Σ. και το 2001 όταν επανεκλέχτηκε. Από τον Ιανουάριο του 1998 μέχρι τον Οκτώβριο του 2002 διετέλεσε μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου και μάλιστα με την ιδιότητα του Α' Αντιπροέδρου. Πέραν από τη συμμετοχή στο θεσμό του Επιμελητηρίου είχε συμμετοχή και στην Ευβοϊκή Πίστη όπου και εκεί διετέλεσε Α' Αντιπρόεδρος.

Στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας, την "Ευβοϊκή Πίστη" απονεμήθηκε το βραβείο συνεισφοράς στην ανάπτυξη. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ευβοίας το 1995 με την μορφή του Πιστωτικού Συνεταιρισμού. Το 1998 συμπληρώνοντας το απαραίτητο μετοχικό κεφάλαιο λαμβάνει από την Τράπεζα Ελλάδος την άδεια λειτουργίας ως πιστωτικό ίδρυμα. Εξαπλώθηκε ανά την Εύβοια με υποκαταστήματα στο Αλιβέρι, στην Κάρυστο, στην Ιστιαία, στα Ψαχνά, και θυρίδες στο Μαρμάρι και στον Αγιο Γεώργιο Λιχάδας. Παράλληλα ετοιμάζει καινούργιο ιδιόκτητο κτίριο στην Αρεθούσης που θα λειτουργήσει και σαν κατάστημα και σαν διοίκηση.

Στην επιχείρηση Almanda A.E. δόθηκε το εξαγωγικό βραβείο για το έτος 2006. Ο Ιωάννης Μαγκούτας το 1991 ίδρυσε στην Καλλιθέα Αμαρύνθου ατομική επιχείρηση με αντικείμενο τη βιοτεχνία ξηρών καρπών. Στα λίγα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2001 κατάφερε να διενεργεί τόσες εξαγωγές που να καλύπτουν το 80% του ετήσιου τσίρου της επιχείρησης. Κατά τον τελευταίο χρόνο περίπου 1.100.000 € προέρχονται από εξαγωγές.

Η Τεχνική Κατασκευαστική Εταιρία Γεωργουσόπουλος Α. με πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Δημήτριο Γεωργουσόπουλο τιμήθηκε με το βραβείο της μικρομεσαίας επιχείρησης. Η εταιρία εφάρμοσε μια νέα μέθοδο κατασκευής με νέα υλικά.

Στον Αντώνη Βάθη δόθηκε το βραβείο της καινοτομίας για το 2006, για τη δημιουργία της ιστοσελίδας servitoros.gr . Τιμήθηκε για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και το μεράκι που τον διακατέχει.

Το βραβείο του νέου επιχειρηματία δόθηκε στο Θεόδωρο Επιτήδειο. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Europal Α.Ε. . Τιμήθηκε για την ενεργό συμμετοχή του στην επιχείρηση και την εφαρμογή νέων ιδεών σε συνδυασμό με την ηλικία του, 27 ετών.

* * * *

Βραβείο στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" από το Επιμελητήριο Εύβοιας
Ήταν για εμάς μια ηθική δικαίωση των προσπαθειών μας και ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου γι' αυτή τη διάκριση. Εκτός από την ικανοποίηση που μας πρόσφερε, μας γεμίζει περισσότερες ευθύνες και μας ωθεί να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την παροχή όσο το δυνατόν καλύτερων υπηρεσιών.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.