Σερβιτόρος της Εύβοιας
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
867 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε


 
 

Γυμνάσιο Κανήθου
Επικοινωνία: Κεφαλά τέρμα, Κάνηθος Tηλ. 22210 21860, 22210 87560 email:[email protected]


Επίλογος
Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας - Δεκέμβριος 1999

Η εργασία που σας παρουσιάσαμε μας επέτρεψε να δούμε από κοντά την ιστορία που γράφεται στα βιβλία και μας μοιάζει απόμακρη, το πώς ακριβώς διαδραματίστηκε στον τόπο μας, καθώς και τα μνημεία που δημιούργησε: άλλα υπαρκτά και άρα καθημερινά δίπλα μας και άλλα απλά καταγεγραμμένα στα κείμενα των περιηγητών και των ερευνητών που κατά καιρούς επισκέφτηκαν τη Χαλκίδα ή ενδιαφέρθηκαν για την ιστορία της.

Σίγουρα στην προσπάθειά μας αυτή βρήκαμε δυσκολίες, τόσο στο να προσεγγίσουμε κάποια ειδικά επιστημονικά άρθρα που μιλούσαν με όρους ειδικούς, όσο και στο να «ζωντανέψουμε» τα μνημεία αυτά και να τα κάνουμε να μας φαίνονται πιο οικεία. Ούτε η μεταξύ μας συνεργασία και ο συντονισμός σαν ομάδα ήταν εύκολα, αφού οι εξωσχολικές δραστηριότητες και γενικότερα το καθημερινό πρόγραμμά μας δεν μας άφηνε περιθώρια για συγκεντρώσεις περισσότερες από τις προγραμματισμένες, όπου θα μπορούσαμε να ανταλλάξουμε απόψεις για τα θέματα που επεξεργαζόμασταν με μεγαλύτερη άνεση χρόνου.

Όμως αυτές ακριβώς οι δυσκολίες πιστεύουμε πως μας ωφέλησαν σημαντικά, αφού γνωρίσαμε πολλά με τρόπο ευχάριστο. Ήρθαμε σε επαφή με βιβλία που είναι άξια μελέτης και που πολλοί δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους. Επίσης η επαφή μεταξύ μας και η συνεργασία μας μας έκανε να αποκτήσουμε κοινές εμπειρίες και να τις μοιραστούμε με τρόπο δημιουργικό. Επιπλέον ήρθαμε σε επαφή με τα μνημεία του τόπου μας, τα οποία βρίσκονται γύρω μας, όμως εμείς αδιαφορούμε γι' αυτά, αφού δεν γνωρίζουμε τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει στο πέρασμα του χρόνου και την ιστορική τους αξία. Με επισκέψεις που κάναμε στα μνημεία αυτά, με τον προβληματισμό και τις συζητήσεις μας μπροστά τους, είδαμε το μεγαλείο τους και αρχίσαμε να ενδιαφερόμαστε γι' αυτά.

Ακόμα καταφέραμε να κατανοήσουμε ένα τμήμα της ιστορίας του τόπου μας. Συνειδητοποιήσαμε πως πολλά μνημεία δυστυχώς τα καταστρέψαμε ολοσχερώς οι νεότερες γενεές, άλλοτε επιπόλαια επειδή τα ταυτίζαμε με τους κατακτητές, άλλοτε από άγνοια, άλλοτε από καθαρά προσωπικό συμφέρον. Όμως όλα αυτά κατάφεραν τελικά να αφαιρέσουν την ιστορική μνήμη από την πόλη μας, να της στερήσουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της και να στερήσουν και μας τους ίδιους όχι μόνο από ένα αισθητικά καλύτερο περιβάλλον, αλλά και από τη δυνατότητα να εξοικειωθούμε με αυτό που αποτελεί το ιστορικό μας παρελθόν.

Αν υποθέσουμε πως αναθέτουμε στην πολιτεία όλες τις ελπίδες μας για την φύλαξη, διατήρηση, αναπαλαίωση και προβολή των μνημείων που διασώθηκαν, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς γι' αυτά είναι να δείχνουμε ενδιαφέρον να τα γνωρίσουμε, να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε όπως μπορούμε, καθώς και να τα συστήνουμε στους υπόλοιπους, όπως ελπίζουμε κάναμε -έστω και με ελλείψεις και αδυναμίες- με αυτή την εργασία μας.


 «  Προηγούμενo άρθρoΕπόμενo άρθρo  » 
 
Εμφάνιση όλων των άρθρων της έκδοσης
Εμφάνιση όλων των εκδόσεων
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email

Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 150 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 125 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 100 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.

 
Εισαγωγικό Σημείωμα
Βυζαντινή περίοδος - Μνημεία
Φραγκοκρατία και Ενετοκρατία - Ιστορικά στοιχεία
Πύργοι
Οι σωζόμενοι πύργοι της περιοχής μας
Κάστρα
Το κάστρο των Φύλλων
Το κατεστραμμένο μεσαιωνικό τείχος της Χαλκίδας
Οικία Βάϊλου
Πανοπλίες
Τα Φράγκικα Οικόσημα της Χαλκίδας
Τουρκοκρατία - Ιστορικά στοιχεία
Τουρκοκρατία - Μνημεία
Το τζαμί που σώζεται
Η κρήνη
Το Κάστρο του Καράμπαμπα
Το αρχοντικό της οδού Παίδων
Επίλογος
Ευχαριστίες

 
Φώτης Κόντογλου - Δεκέμβριος 1999 - (14 άρθρα)
Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας - Δεκέμβριος 1999 - (19 άρθρα)
«Περιδιαβαίνοντας τη Χαλκίδα» Ιστορικά & Νεοκλασικά κτίρια - Μάιος 1998 - (92 άρθρα)
 

 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.