Σερβιτόρος της Εύβοιας
 
 
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
976 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
24 Φεβρουαρίου 2005
 
 


 
 

Aυλίδα - Μηνιαία εφημερίδα της Αυλίδας
Επικοινωνία με την εφημερίδα: Δ. Κουρνόπουλος Τηλ.: 6977-003965


Ομιλία δημάρχου Αυλίδας στο ετήσιο τακτικό Συνέδριο ΤΕΔΚΕ
Αύγουστος 2001

Πραγματικά, μετά από δύο χρόνια περίπου που εφαρμόστηκε ο Καποδίστριας, έρχεται να γίνει το δεύτερο Συνέδριο της ΤΕΔΚΕ και από ότι φαίνεται κάτι δεν πάει καλά. Ποιος φταίει, πρέπει να το ψάξουμε. Η Ελληνική Πολιτεία, που εκφράζεται με την Κυβέρνηση και με τα Κόμματα; Οι Δήμοι και οι Κοινότητες;

Εκείνο που ξέρω, είναι ότι πριν δύο χρόνια μέσα στην Βουλή των Ελλήνων έγινε μία εισήγηση, που έταξε πάρα πολλά, για μία μεταρρύθμιση η οποία θα γινότανε στη χώρα μας και θα γίνονταν λέει καινούργιοι Δήμοι, οι οποίοι θα βοήθαγαν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Μέσα από αυτόν τον Νόμο του Καποδίστρια, άμα τον διαβάσει κανένας, θα δει ότι πολλά πράγματα έγιναν, αλλά και πάρα πολλά δεν έγιναν. Και αν διαβάσει την εισηγητική έκθεση που έγινε στην Βουλή, (όχι τον Νόμο) θα δει ότι εκεί αντικρούονταν δύο απόψεις. Η μία εκείνη που ήθελε πραγματικά να κάνει Δήμους δυνατούς, ισχυρούς και μοχλούς ανάπτυξης της χώρας και μία άλλη άποψη, η οποία δεν το ήθελε αυτό. Και δεν είχε σχέση με Κόμματα. Είχε σχέση με αντιλήψεις ανθρώπων.

Στην πρώτη εντύπωση που μου άφησε η ψήφιση αυτού του Νόμου, ήταν ότι κέρδισε εκείνη η άποψη η οποία έλεγε ότι πρέπει να φτιάξουμε Δήμους πραγματικά δυνατούς, ισχυρούς και τελικά να φέρουνε την ανάπτυξη στην χώρα. Στην πορεία, στα δύο χρόνια όμως που είμαι σαν Δήμαρχος, πιστεύω ότι έχει κερδίσει η άλλη αντίληψη, η οποία μετατρέπει τους Δήμους αργά, σταθερά και με μαθηματική ακρίβεια σε στυλ των παλιών Κοινοτήτων.

Για αυτό νομίζω ότι μέσα από ένα Συνέδριο τέτοιο, (καλό ήτανε) έπρεπε να αφεθούνε να ακούγονται οι απόψεις όλες, ακόμα και αν μερικές ξεπέρναγαν τα όρια εις βάρος της ΤΕΔΚΕ (γιατί είμαι κι εγώ στο Συμβούλιο της ΤΕΔΚΕ) ή κάποιων άλλων. Διότι μέσα από μία τέτοια ανταλλαγή απόψεων, (και μόνο για απόψεις και όχι να προσωποποιούμε πράγματα και καταστάσεις) ίσως κατορθώσουμε κάποια στιγμή να βγούμε από τον λήθαργο που έχουμε μπει όλοι μας, να δούμε τι ακριβώς γίνεται και τι ακριβώς θέλουμε.

Και... Εγώ δεν έχω αντιληφθεί ακόμα σήμερα τι ρόλο Δήμου θέλουμε. Θέλουμε έναν Δήμο (που είπα και προηγούμενα) να είναι μοχλός ανάπτυξης, να είναι κοντά στον δημότη, να επιλύει τα προβλήματα του Δημότη ή θέλουμε έναν Δήμο ο οποίος απλά θα ασχολείται κάθε μέρα με το να μαζεύει τα απορρίμματα (όχι ότι δεν είναι σημαντική εργασία και αυτή) των δημοτών, θα ασχολείται λίγο με τα θέματα της ύδρευσης και με το κλείσιμο των λακκουβών στους δρόμους. Εάν θέλουμε αυτό, δεν είναι κακό και αυτό στο κάτω. .. κάτω της γραφής.

Αλλά δεν μπορεί να κοροϊδευόμαστε και να λέμε ότι οι Δήμαρχοι φταίνε, ετούτοι φταίνε, εκείνοι ή οι Βουλευτές να λέμε εμείς από την άλλη μεριά και να προσπαθούμε τελικά ποιος να επιρρίψει ο ένας στον άλλον την ευθύνη γιατί δεν πάει καλά όλη αυτή η ιστορία.

Κάποια στιγμή κάτι βγήκε μέσα από τις εφημερίδες, που πήγε να γίνει μία συζήτηση σχετικά με τον ρόλο αυτό και τι είναι ο Δήμαρχος, πώς να εκλέγεται ο Δήμαρχος στα Δημοτικά Συμβούλια κ.λ.π., αλλά κάπου ξαναμαζεύτηκε αυτή η ιστορία.

Για να γίνει όμως ο Δήμος αυτός αναπτυξιακός φορέας, πρέπει να είναι και οργανωμένος. Διότι αλλιώς πως θα είναι; Εδώ ζητάμε και πρέπει να κάνουμε έργα γιατί η πίεση της επίλυσης των προβλημάτων είναι επιτακτική. Πρώτο κυρίαρχο ζήτημα για όλους, είναι πως θα φτιάξουμε τα έργα και όχι πως θα οργανώσουμε τους Δήμους. Χωρίς οργάνωση όμως, δεν πάμε πουθενά. Και όλοι λίγο ή πολύ οι Καποδιστριακοί Δήμοι, γιατί δεν ξέρω για τον Δήμο των Χαλκιδέων ή αν υπάρχει άλλος Δήμος με άλλη οργάνωση όπως είναι η Ερέτρια. . δεν ξέρω. . μείνανε παλιά όπως ήτανε...

Οι Καποδιστριακοί Δήμοι όμως, κακά τα ψέματα, φαντάζομαι (και από αυτό που άκουσα) ότι έχουν όλοι τα ίδια προβλήματα. Με προσωπικό, εκπαιδευμένο σε ένα Α βαθμό, δηλαδή παλιοί γραμματείς, οι οποίοι αγωνίζονται οι άνθρωποι και προσφέρουνε, έχουν αρχίσει πλέον να προσφέρουνε και πέρα από αυτά που μπορούνε. Δηλαδή κάνανε μέσα στα δύο χρόνια άλματα, διότι ξεκινήσαμε από εκεί που δεν έκαναν τίποτα στην αρχή, αλλά σιγά. . σιγά και σταθερά προσπάθησαν, καλυτέρευσαν και έχουν γίνει αποδοτικοί υπάλληλοι.

Πλην όμως, οι ανάγκες μεγαλώνουνε. Είναι δυνατόν τώρα Δήμοι να μην έχουνε προσωπικό με τεχνογνωσία στην νέα τεχνολογία; Είναι δυνατόν να υπάρχουνε Δήμοι, που ενώ βάζει μηχανοργάνωση για να προχωρήσεις, να μην έχεις ανθρώπους που να δουλέψουν τα προγράμματα των κομπιούτερ; Ποιος θα τα δουλέψει; Είναι δυνατόν να λέμε ότι θα κρατήσουμε λογιστικά βιβλία τρίτης κατηγορίας και να μην έχουμε λογιστές; Είναι δυνατόν να λέμε ότι τις μελέτες θα τις φτιάχνουνε οι Δήμοι για τα έργα που θα θέλουνε οι Δήμοι; Και όσο και να θέλει αυτός ο μηχανικός που πιθανόν να έχουν κάποιοι Δήμοι, μπορεί; Δεν μπορεί!

Και λένε από την άλλη μεριά κάποιοι άλλοι (που μπορεί να είναι αλήθεια και αυτό, εγώ δεν λέω ότι δεν είναι αλήθεια και αυτό) ότι οι Δήμοι κάνουν ατασθαλίες, κάνουν το ένα, κάνουν το άλλο. Ας πούμε ότι έτσι είναι σε ένα βαθμό. Και να κάνουμε έλεγχο οικονομικών.

Πρώτα από όλα πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος, για δύο λόγους. Πρώτα γιατί προλαμβάνεις τα αθέλητα λάθη που πιθανόν κάποίοι να τα κάνουμε. Και καλύτερα είναι να προλάβεις ένα λάθος, παρά να έρχεσαι και να τον τιμωρείς αυτόν τον άνθρωπο, είτε Δήμαρχος είναι, είτε Δημοτικός Υπάλληλος είναι. Αρα ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να υπάρχει στους Δήμους.

Από την άλλη μεριά όμως και εγώ ήμουν ένας από αυτούς που. .. και το λέω ακόμη ότι πρέπει να γίνει έλεγχος των οικονομικών των Δήμων από ορκωτούς λογιστές. Αλλά το έλεγα και το λέω με την λογική όμως ότι θα έχω και εγώ κάποιους οικονομολόγους μέσα στον Δήμο, για να μου κρατάνε τα οικονομικά. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή να ελέγχομαι από οικονομολόγους και να μην έχω οικονομολόγους να κρατάνε τα οικονομικά του Δήμου. Ποιος θα τα κρατήσει καλά; Γιατί, είμαι εγώ υποχρεωμένος επειδή είμαι Δήμαρχος ή το Δημοτικό μου Συμβούλιο, να ξέρει οικονομικά ή να είνάι μηχανικοί; Δεν έπρεπε πρώτα από όλα και μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, να έχει γίνει η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να οργανωθούν οι Δήμοι; Αν διαβάσατε τον Καποδίστρια, το είχε προβλέψει αυτό μέσα, στην πράξη όμως δεν έγινε.

Αφού καταλήξουμε πως θα οργανώσουμε τον Δήμο και τι Δήμο θέλουμε ερχόμαστε στα πολιτικά πρόσωπα. Τι Δήμαρχο θέλουμε τέλος πάντων; Γιατί ακούω. . να πούμε. .. ότι οι Δήμαρχοι και οι Δήμαρχοι οι κοτζαμπάσηδες, οι έτσι, οι μπήξε, οι δείξε. Αν οι Δήμαρχοι έχουν καταντήσει και είναι κοτζαμπάσηδες, να μας το πούνε και να πάνε να βρούνε άλλους, να τους βάλουν να διοικήσουν, που είναι πιο δημοκράτες από εμάς. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουνε και εξαιρέσεις και δεν λέω ότι μερικοί δεν περνάνε πιθανόν και τα εσκαμμένα.

Από την άλλη μεριά όμως, τι κίνητρα δίνονται σε ανθρώπους της κάθε τοπικής κοινωνίας, που έχουν ανεπίληπτο ήθος, που έχουν ικανότητες, που έχουν μόρφωση, που έχουνε παιδεία. (Και κοινωνική μόρφωση. Δεν λέω ότι πρέπει να έχουν τελειώσει Πανεπιστήμιο για να κατέβουνε για Δήμαρχοι). Να τους δώσουνε το κίνητρο όμως, ούτως ώστε όταν ασχοληθούνε με τα κοινά, να νοιώθουν ότι ασχολούνται με τα κοινά και προσφέρουνε στην τοπική κοινωνία και στο σύνολο γενικότερα και να μην είναι οι αποποδομπιαίοι τράγοι κάθε φορά, ότι όλο αυτοί φταίνε για όλα.

Ταυτόχρονα ερχόμαστε και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ίδιο πρέπει να αναβαθμιστούνε και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Είναι δυνατόν δηλαδή να ακούμε πράγματα ότι. . ξέρω εγώ. . είναι επικεφαλής των έργων οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια. Δεν το βλέπω εγώ και τόσο ότι είναι, στην πράξη. Ας πούμε ότι είναι.

Δεν πρέπει να είναι αναβαθμισμένα λοιπόν αυτά τα άτομα από τα ίδια προσόντα. Διότι όταν ο άλλος πάει στην δουλειά τους εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, είτε αγρότης είναι και πάει και οργώνει το χωράφι του, είτε στο εργοστάσιο, είτε στην Υπηρεσία του στο Δημόσιο, οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Δηλαδή τι θα κάνει αυτός ο Δημοτικός Σύμβουλος; Θα έρχεται και απλά θα ψηφίζει.

Θέλουμε να έχουμε Δημοτικούς Συμβούλους που να είναι κάθε μέρα στον Δήμο και να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες; Και όταν λέω κάθε μέρα, δεν εννοώ εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, αλλά κάποιες ώρες. Χωρίς να είναι κοντά στον Δήμο και τα πολιτικά πρόσωπα, δουλειά δεν γίνεται. Γιατί ο Δήμος πέρα από τη διοίκηση, πρέπει να είναι και κοντά στον πολίτη. Πρέπει να προσφέρει και κοινωνική πολιτική, γιατί σήμερα το Κράτος μόνο τους δεν μπορεί να την προσφέρει.

Ακούμε κάθε μέρα ότι μεταβιβάζονται αρμοδιότητες. Και όσον αφορά τις αρμοδιότητες ουσίας, νομίζω ότι είναι εικονική πραγματικότητα. Οι αρμοδιότητες μόνο που μεταβιβάζονται ή έχουνε μεταβιβαστεί, είναι αυτές που είναι για χαμαλοδουλειές. Και να ρίχνουν ευθύνες. .. Αν πάρει φωτιά κάπου, καλούνε το Δήμαρχο. Η Πυροσβεστική δεν είναι Υπηρεσία του Κράτους. Η Πυροσβεστική όμως λέει, «έλα Δήμαρχε, είσαι κατηγορούμενος». Ανάκριση, γιατί πήρε φωτιά στην τάδε γωνία. Ή σου λένε: «Τρέχα να την σβήσεις». Καλά ρε παιδιά, με τι θα τη σβήσω εγώ; Ή σου λένε: «Τρέχα να την σβήσεις». Καλά ρε παιδιά, με τι θα τη σβήσω εγώ; Δεν έχω ούτε μηχανήματα, ούτε εργάτες, τίποτα μέσα. Θα πάω εγώ σαν άτομο να σβήσω τη φωτιά; Δεν είναι ακραία αυτά. Είναι γεγονότα που τα ζούμε κάθε μέρα.

Οι αρμοδιότητες βέβαια της ασφάλειας των πολιτών, την έχει το Κράτος. Η Αστυνομία. Και βλέπετε τι μέτρα παίρνονται. Εγώ τουλάχιστον στην δικιά μου την περιοχή και από ότι ακούω από όλους, δεν υπάρχει καμία αστυνόμευση με την έννοια να προσφέρει ασφάλεια στον πολίτη. Λένε θα γίνει Δημοτική Αστυνομία. Μπορεί! Κάποια στιγμή θα γίνει. Λιμεναρχείο. Από την πρώτη στιγμή θα μεταφερόντουσαν στους Δήμους. Πούντα; Δασαρχεία. Στο Κράτος! Αρχαιολογία. Στο Κράτος!

Και να μην αναφέρω δηλαδή. .. όλες οι αρμοδιότητες είναι Κρατικές. Και δεν έχω πρόβλημα, ας είναι. στην πράξη όμως είναι αντίπαλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μόλις θα πάει ο Δήμος να κάνει κάποιο έργο, κάποια παρέμβαση, θα του έρθει η αντίστοιχη Κρατική Υπηρεσία και όχι με την έννοια της ευνομούμενης πολιτείας. . αν θέλετε. . να συμβουλέψει, (γιατί εμείς δεν έχουμε και Υπηρεσίες και πάει να πει ότι μπορεί να μη τα ξέουμε κάποια πράγματα) έρχεται σαν εχθρός, σαν αντίπαλος. Ντε και καλά να σε χώσει μέσα. Δεν το κατάλαβα δηλαδή. Αυτή την νοοτροπία δεν την έχω αντιληφθεί.

Κάποτε μιλάγανε ότι το Κράτος δεν βλέπει τον πολίτη του με συμπάθεια. Ότι το Κράτος αντιμετωπίζει τον πολίτη με έχθρα. Εγώ σήμερα έχω αντιληφθεί ότι το Κράτος αντιμετωπίζει και την Αυτοδιοίκηση με έχθρα. Πολλά θα μπορούσε να πει κάποιος, αλλά το κλείνω εδώ το θέμα με τους Δήμους.

Η ανάπτυξη του Νομού είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Αυτοί που παρευρισκόμαστε, οι περισσότεροι εδώ, τα έχουμε χιλιοπεί. Αν γίνει τίποτα ποτέ, θα πρέπει από εδώ και πέρα να το παίξουμε στο ΠΡΟΠΟ. Διότι έχω την άποψη (και μου διαμορφώθηκε μετά από τόσα χρόνια που ασχολούμαι και εγώ με τα κοινά) ότι δεν θα γίνει τίποτα. Το γιατί ούτε εγώ δεν το ξέρω.

Περιβάλλον! Το περιβάλλον στον Νομό της Εύβοιας, αρχίζει να υποβαθμίζεται έντονα. Και όταν λέω περιβάλλον, δεν εννοώ για οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον, μιλάω για το φυσικό περιβάλλον. Το φυσικό περιβάλλον, έχουμε την υποχρέωση να το παραλαμβάνουμε από την προηγούμενη γενιά, να το μεταφέρουμε στην επόμενη. . κατά κάποιο τρόπο. .. αναλλοίωτο. Δηλαδή, ναι μεν θα γίνουμε κάποιες διαφοροποιήσεις, αλλά δεν μπορεί να το καταστρέψει τελείως.

Και σίγουρα η προηγούμενη γενιά στην περιοχή την δική μου, μας το παρέδωσε κατά κάποιο τρόπο κατεστραμμένο. Δεν φταίνε αυτοί. Αλλά έτσι όπως έρχεται εννοώ, κληρονομικού δικαίου. Το παραλάβαμε εμείς, αλλά εμείς θα το παραδώσουμε στους άλλους σε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή. Γιατί δεν την έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση την αρμοδιότητα να προστατεύσει το περιβάλλον. Να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας, επειδή το γράψανε σε ένα χαρτί.

Στην Ριτσώνα (για αυτό αντέδρασα και προηγούμενα)... αυτή τη στιγμή έχει εκατόν πενήντα βιομηχανίες άναρχα τοποθετημένες η κάθε μία. Πιέζομαι εγώ από τις βιομηχανίες, αυτές που μεταφέρονται σφοριδών από την Αττική και κανένας δεν παίρνει μέτρα. Ας γίνουνε οι βιομηχανίες, αλλά ούτε αποχέτευση λυμάτων γίνεται, ούτε κάποιοι βιολογικοί λειτουργούν κανονικά.

Κατασκευάζουνε βιομηχανίες σε βόθρους λέει απορροφητικούς. Θα απορροφούνται κάτω από τη γη. Παίρνουν άδειες από τις Υπηρεσίες, απορροφούνται κάτω από τη γη... Όλα τα νερά καταστράφηκαν. Δεν έχουμε νερό να πιούμε. Ε, κάποια στιγμή δεν πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία;

Ας γινόταν το Βιομηχανικό πάρκο που είχανε πει κάποτε και εγώ ήμουν από αυτούς που είχανε πει να γίνει. Να ξέρουμε ότι εκεί πέρα θα τοποθετηθεί μία βιομηχανία, θα υπάρχουν τα απόβλητα, θα μπορέσουμε να προστατέψουμε και το περιβάλλον. Συνεχίζουμε όμως σας λέω σε ρυθμό βροχηδόν.

Προχτές έτρεχα για να προστατεύσω την περιοχή μου. Ε, σας λέω κανένας δεν ενδιαφερότανε. Ποια αρμοδιότητα είχα εγώ; Δεν θα αναφέρω ονόματα επιχειρήσεων. Εδώ βγάζει απόφαση το Συμβούλιο Επικρατείας και λέει ότι πρέπει να ανασταλούν οι εργασίες της τάδε επιχείρησης, γιατί βλάπτει τρομερά το περιβάλλον και δεν υπάρχει καμία Αρχή να την εφαρμόσει αυτή την απόφαση. Από τον Αννα στον Καϊάφα και πάει λέγοντας.

Αμα δεν γίνει οριοθέτηση αρμοδιοτήτων... και ας μην μας την δώσουν εμάς, ας την πάρει όποιος θέλει. Δηλαδή όταν λέω εμάς, εννοώ της Αυτοδιοίκησης. Ας την πάρει όποιος θέλει. Αλλά να εφαρμόζονται. Και κάποια στιγμή πρέπει να ξυπνήσουμε όλοι από τον λήθαργο που κοιμόμαστε και. .. αν θέλετε. .. να μην κάνουμε και πολιτική μεταξύ μας. Να βολευόμαστε δηλαδή πως θα αναρριχηθούμε κάπου και από εκεί και πέρα, ότι θέλει ας γίνει.

Εγώ έχω την αίσθηση, ότι αυτή την στιγμή η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πήγε καλά. Και δεν έχει σχέση με Κόμματα, έχει σχέση όμως με πρόσωπα. Η μεγάλη κόντρα προήλθε. .. δεν έχω τίποτα ούτε με τους ντόπιους Βουλευτές, ούτε σε Πανελλαδικό επίπεδο. Πρώτα ξεκίνησε από εκεί όμως. Διότι οι Δήμαρχοι, άρχισαν να σηκώνουν κεφάλι, κατά την εκτίμηση κάποιων πολιτικών προσώπων άλλων. Είχανε συνηθίσει να είναι οι Πρόεδροι αυτοί οι παλιοί των Κοινοτήτων, που πηγαίνανε και τους παρακαλάγανε και τους λέγανε, «βγάλτε μου κανένα φράγκο, για εδώ, για εκεί κ.λ.π.). Από την στιγμή που σταμάτησε αυτή η ιστορία, κάτι δεν πάει καλά.

Θέλουμε λοιπόν ένα Σύστημα πελατειακό. Και αφού το θέλουμε πελατειακό, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε εμείς που είμαστε εδώ πέρα σήμερα. Και πιστεύω... λυπάμαι, αλλά πιστεύω ότι εκεί θα πάει όλη η ιστορία. Το Σύστημα θα είναι πελατειακό.

Όσον αφορά το Επιχειρησιακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που ειπώθηκε εδώ και από τον εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ, τον κύριο Ενωτιάδη. .. και ότι οι Δήμοι λέει δεν θα πάρουνε λεφτά. Δεν θα πάρουν. Όσοι είσαστε από Καποδιστριακό Δήμο, εάν δεν κάτσουνε οι Δήμαρχοι να τα φτιάξουνε μόνοι τους ή με κανέναν εξωτερικό συνεργάτη, δεν θα πάρουν. Αμα ισχύσει αυτό το πράγμα. Εγώ βλέπω να μην ισχύει δηλαδή. Δεν θα πάρουν. Μόνο οι Δήμο που έχουνε μία οργάνωση. Μα τώρα κοροϊδευόμαστε; Ποιος θα κάνει Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ρε παιδιά; Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στους Δήμους τους δικούς μας, που δεν μπορούμε να κάνουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα πέντε έργα γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι; Ποιος θα κάτσει να κάνει αυτό το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στους Δήμους;

Όταν εκείνοι εκεί αποφασίζουνε, θα έπρεπε κατά την γνώμη μου και τα Συνέδρια τα δικά μας να παρακολουθούνε, να ακούσουνε, έστω και αν λέμε κουταμάρες, αλλά θα έπρεπε να πάρουν και το αυτοκίνητο να περάσουνε τους δρόμους. Δεν είναι κακό. Χρόνο να μου πεις δεν έχουνε, γιατί έχουνε πολλές ασχολίες. Ε, ας αφιερώσουνε σε όλα και μία μέρα, έναν μήνα τον χρόνο, να περάσουνε τις περιοχές να δούνε και να καταλάβουνε. Διότι δεν μπορείς να αποφασίζεις και να παίρνεις μέτρα, με μέτρο σύγκρισης τον Δήμο Αθηναίων ή τον Δήμο Θεσσαλονίκης ρε παιδιά. Το ίδιο είναι ο Δήμος Αυλίδος και οι άλλοι Δήμοι;

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα... Μερικοί δεν θα καταλαβαίνουνε και τα ι σημαίνει. Εδώ έχουν αρχίσει πλέον, η ορολογία η οποία χρησιμοποιείται είτε για το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είτε για κάποια άλλα προγράμματα, αυτοί που. .. εμείς δηλαδή που λέμε ότι εκπροσωπούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μην καταλαβαίνουμε την ορολογία.

Πως είναι δυνατόν εμείς να ανταποκριθούμε σε αυτές τις υποχρεώσεις; Ζητάνε λοιπόν να ανταποκριθούμε σε κάποια ζητήματα τέτοια και βοήθεια δεν μας δίνουνε. Και εννοώ βοήθεια, εννοώ τεχνοκρατική βοήθεια. Γιατί δεν είναι. . και επαναλαμβάνω και πάλι. .. υποχρεωμένα τα πολιτικά πρόσωπα να γίνουνε και υπάλληλοι.

Βέβαια, δεν μπορώ να μην δεν πω και μία άλλη αλήθεια, για να κλείσω. Το ότι εδώ πέρα στείλανε τον Πρόδρομο Ενωτιάδη εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ, τιμή μας και καμάρι μας, γιατί είναι από την περιοχή μας. Και εγώ μετέχω, μάλλον όλοι μετέχουμε εκεί, ψηφίζουμε στην ΚΕΔΚΕ κ.λ.π. Είχαμε πάει και στην Κω. Το ότι δεν υπάρχει κανένας εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ στον Νομό της Εύβοιας σήμερα, από τους άλλους, από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, για μένα είναι ότι μας έχουνε γραμμένους στα παλιά τους τα παπούτσια.

Όλοι αυτοί που ασχολούνται σήμερα στα κοινά σε επίπεδο έξω από τον Νομό της Εύβοιας, βλέπω την Εύβοια την έχουνε ξεχάσει. Σαν να μην υπάρχει. Το γιατί. ..Είναι δυνατόν να μην τους απασχολεί να ακούσουνε από πρώτο χέρι σε αυτό το συνέδριο της ΤΕΔΚΕ την αγωνία και τον προβληματισμό του εκφραστή του κάθε Δήμου. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης και δεν εννοώ τους Βουλευτές μας και τα Κόμματα τα τοπικά που έστειλαν τους εκπροσώπους τους. Γιατί με αυτούς (τι, να κοροϊδευόμαστε;) κάθε μέρα έχουμε την ευκαιρία και ανταλλάσσουμε απόψεις και λέμε όλο τα ίδια και τα ίδια. Και αυτοί ακούνε και εμείς τα λέμε και αυτοί μας τα λένε και τα μεταβιβάζουμε κάτω. Αυτή η έλλειψη τέτοιων εκπροσώπων σήμερα από το Συνέδριο αυτό εδώ της ΤΕΔΚΕ, κατά την γνώμη μου είναι προσβολή για όλη την Εύβοια.

Κλείνω λοιπόν με το τελευταίο θέμα Δήμαρχε που έβαλες. Και για την παράθεση που έγινε ήτανε καλοπροαίρετη όπως και σίγουρα... Αλλά υπάρχει το εξής πρόβλημα. Δεν μπορεί, πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία. Δεν μπορεί ούτε ο Νομάρχης, ούτε κανένας, να αποφασίζει για άλλον Δήμο. Μπορεί να αποφασίζει για το τι θα κάνει στον τόπο του, δεν μπορεί όμως να μην ρωτιέται καθόλου ένας Δήμαρχος και να λένε ότι θα πάμε εκεί το τάδε έργο ή το τάδε έργο.

Για αυτό έκανα και την παρέμβαση προηγούμενα. Διότι εμείς εκεί πέρα στην Ριτσώνα, ίσως κάποια άλλη εποχή να δεχόμασταν όχι φυλακές, αλλά και πολλά άλλα πράγματα. Η Ριτσώνα όμως από ένα σημείο. .. από ένα μέρος που θα ήτανε πιθανόν τόπος ανάπτυξης, για λόγους που δεν θα τους αναπτύξω τώρα, κοντεύει να γίνει ο βόθρος εδώ της Κεντρικής Εύβοιας. Ε, δεν μπορεί, πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία.

Και εμείς έχουμε και ένα θεραπευτήριο στο κάτω. .. κάτω της γραφής. Ένα θεραπευτήριο στην Αυλίδα, που είναι όχι μόνο της Εύβοιας αλλά και πανελλαδικό. Το αγκαλιάσαμε, παρότι η Κυβέρνηση έχει ορίσει εκεί πέρα Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο μπορώ να σας πω ότι είναι και αντιπολιτευόμενο στον Δήμο. Και όταν λέω αντιπολιτευόμενο, δεν εννοώ σε εμένα. Είναι Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έβγαλε έξω τους αρρώστους στην περίοδο των σεισμών, γιατί μαθές θα γκρέμιζε το κτίριο και δεν ενημέρωσε καθόλου τον Δήμο. Αφησε τους αρρώστους από έξω να παγώσουνε, αφού δεν είχαν την ικανότητα να κλείσουν ένα ξενοδοχείο. Και πολλά άλλα. Δεν είναι ώρα εγώ να... Πάντως εμείς έχουμε ένα θεραπευτήριο που το Κράτος μας το έχει φέρει εκεί πέρα. Το δεχτήκαμε και δεν φέρουμε καμία αντίρρηση.

Δεν μπορεί όμως χωρίς να είμαστε γνώστες οποιωνδήποτε κινήσεων γίνονται σε επίπεδο Νομού, να δεχτούμε άλλες καταστάσεις. Και αυτό το λέω καλοπροαίρετα, διότι έτσι ξεκινάμε και μετά μας κοροϊδεύουν όλοι παρακάτω όταν πάμε. Όταν θα πάει ο Νομάρχης και θα πάω εγώ από πίσω (γιατί δεν θα το ήξερα και το μαθαίνω σήμερα) τρέχοντας και θα φωνάζω όχι και ο Νομάρχης θα λέει. .. να πούμε. . να γίνουν οι φυλακές εκεί για να γλιτώσει από τον Δήμο Ανθηδώνος ή τον Δήμο Χαλκίδας, θα πουν, καλά εσείς στην Εύβοια, δεν θα συνεννοηθείτε ποτέ». Γιατί μας το λένε. Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να επικοινωνούμε και να συνεννοούμαστε μεταξύ μας.


 «  Προηγούμενo άρθρoΕπόμενo άρθρo  » 
 
Εμφάνιση όλων των άρθρων της έκδοσης
Εμφάνιση όλων των εκδόσεων
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email

Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 150 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
APN Portal
...καθημερινή ενημέρωση για την επικαιρότητα και τον αθλητισμό με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
StartPoint
Το site των περίεργων ανθρώπων...

 
Πήραν χρήματα χωρίς να τα έχουν εισπράξει
Η τελετή υποδοχής του ιερού λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτη στο Βαθύ Αυλίδος
Ομιλία δημάρχου Αυλίδας στο ετήσιο τακτικό Συνέδριο ΤΕΔΚΕ
Συνέντευξη Σπύρου Βεκίνη
Η εξουσία μας τρελαίνει
Βόμβα στη γενική συνέλευση των εργαζομένων
Απάντηση στο αλιευτικό καταφύγιο
Ενωμένοι οι έξι δήμοι
Επέκταση σεισμόπληκτων περιοχών
Υπουργός ο Τάσος Λιάσκος
Στη Χαλκίδα ο Δημήτρης Πιπεργιάς
Αθώοι οι κ.κ. Λιάσκος και Μπουραντάς
Αντάμωμα στην Αυλή της Παναγιάς της Τήνου
Θέλω να ελπίζω

 
Δεκέμβριος 2002 - (28 άρθρα)
Νοέμβριος 2002 - (6 άρθρα)
Οκτώβριος 2002 - (16 άρθρα)
Σεπτέμβριος 2002 - (20 άρθρα)
Αύγουστος 2002 - (20 άρθρα)
Ιούλιος 2002 - (21 άρθρα)
Μαϊος 2002 - (22 άρθρα)
Απρίλιος 2002 - (30 άρθρα)
Μάρτιος 2002 - (23 άρθρα)
Φεβρουάριος 2002 - (19 άρθρα)
Ιανουάριος 2002 - (14 άρθρα)
Δεκέμβριος 2001 - (19 άρθρα)
Νοέμβριος 2001 - (9 άρθρα)
Οκτώβριος 2001 - (22 άρθρα)
Σεπτέμβριος 2001 - (17 άρθρα)
Αύγουστος 2001 - (14 άρθρα)
Ιούλιος 2001 - (13 άρθρα)
Ιούνιος 2001 - (17 άρθρα)
Μαϊος 2001 - (17 άρθρα)
Απρίλιος 2001 - (13 άρθρα)
Μάρτιος 2001 - (18 άρθρα)
Φεβρουάριος 2001 - (19 άρθρα)
Ιανουάριος 2001 - (17 άρθρα)
Σεπτέμβριος 2000 - (22 άρθρα)
 

 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.