Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Η επίσκεψη των ποιητών στην Αυλίδα στα πλαίσια της Α΄Διεθνούς Ποιητικής Συνάντησης

Αυλίδα - Μηνιαία εφημερίδα της Αυλίδας. Επικοινωνία με την εφημερίδα: Δ. Κουρνόπουλος Τηλ.: 6977003965
Έκδοση: Ιούλιος 2002
Περισσότερα άρθρα από την έκδοση

Από τις 9-14 Μαΐου 2002, πραγματοποιήθηκε η Α΄Διεθνής Ποιητική Συνάντηση την οποία διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας, ο Δήμος Χαλκιδέων και η ΔΕΠΑΧ, με πρωτοβουλία της Χαλκιδέας ποιήτριας Μαρίας Μιστριώτη. Θέμα της Ποιητικής συνάντησης ήταν «Η συμβολή της Ποίησης στην αδελφοσύνη των λαών». Μέλη της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης ήταν οι: Μαρία Μιστριώτη, Ποιήτρια-μέλος της εταιρείας ελλήνων λογοτεχνών, ο Θωμάς Τσιλίκουνας, Διευθυντής ΔΕΠΑΧ, ο Νίκος Χατζηνικολάου, Ποιητής-Καθηγητής πανεπιστημίου στο Πόζναν της Πολωνίας και ο Αρης Χατζηνικολάου, Πιανίστας-Ποιητής στο Πόζναν της Πολωνίας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ποιητές από την Πολωνία, την Αυστρία, την Τσεχία, τη Γερμανία, το Ιράκ, την Εσθονία, τη Ρουμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Την ιδέα πραγματοποίησης αυτής της συνάντησης των ποιητών είχε ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος παρακινούσε τους Έλληνες ποιητές που επισκέπτονταν το Διεθνές ποιητικό Φεστιβάλ που οργάνωνε ο ίδιος κάθε χρόνο στο Πόζναν, να οργανώσουν παρόμοια εκδήλωση στην Ελλάδα.

Τελικά την πρωτοβουλία ανέλαβε με ενθουσιασμό η Χαλκιδέα Ποιήτρια Μαρία Μιστριώτη.

Στόχος αυτής της εκδήλωσης ήταν να ανοίξει μια νέα σελίδα λογοτεχνικής συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς.

Οι προσκεκλημένοι ποιητές αφίχθησαν την Πέμπτη 9/5/02 και έγινε η υποδοχή τους στο Δημαρχείο Χαλκίδας. Μετά από τους χαιρετισμούς φορέων και ποιητών ακολούθησε γεύμα από το Δήμο Χαλκιδέων. Το βράδυ επέστρεψαν στο σπίτι-πινακοθήκη του Γιώργη Μιστριώτη. Την επόμενη ημέρα οι ποιητές ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της πόλης της Χαλκίδας, επισκέφθηκαν το Νομάρχη Ευβοίας κ. Ν. Παπανδρέου, το Δήμο Ληλαντίων και παρέστησαν σε εκδήλωση προς τιμήν τους στο Δημαρχείο. Το βράδυ έγινε εκδήλωση στη Χαλκίδα, στο Θέατρο Παπαδημητρίου όπου έγιναν απαγγελίες ποιημάτων και οι ποιητές παρακολούθησαν παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων. Στη συνέχεια απενεμήθησαν τιμητικά διπλώματα και μετάλλια στους προσκεκλημένους ποιητές και έγινε δεξίωση από τον Νομάρχη κ. Ν. Παπανδρεόυ προς τιμήν των ποιητών. Το Σάββατο 11/5/02 οι ποιητές επισκέφθηκαν την ακρόπολη και τον εκδοτικό οίκο «Κάκτος». Την επόμενη ημέρα επισκέφθηκαν την Ερέτρια, ξεναγήθηκαν στο αρχαίο θέατρο και στο Μουσείο και παρακολούθησαν εκδήλωση στο Πολιτιστικό κέντρο της πόλης. Το απόγευμα έγινε εκδήλωση προς τιμήν τους στην Αίθουσα του Δημαρχείου Χαλκίδας, όπου έγιναν απαγγελίες ποιημάτων, απονομή τιμητικών διπλωμάτων και μεταλλίων, καθώς και η ανακήρυξη του κ. Νίκου Χατζηνικολάου σε επίτιμο Δημότη Χαλκιδέων, από το Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Χαράλαμπο Μανιάτη. Ακολούθησε ανάγνωση ψηφίσματος από την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής και Ρεσιτάλ πιάνου από τον κ. Αρη Χατζηνικολάου. Έπειτα ο Δήμος Χαλκιδέων παρέθεσε δεξίωση. Τη Δευτέρα επισκεύφθηκαν τους Δελφούς και το βράδυ επέστρεψαν στη Χαλκίδα όπου έγινε αποχαιρετιστήριο δείπνο από το Νομάρχη Εύβοιας κ. Ν. Παπανδρέου. Την Τρίτη το πρωί έγινε Δενδροφύτευση στο αλσύλιο της Παναγίας Λαγγαδιώτισσας καθώς και οι υπογραφές από τους φορείς στο ψήφισμα. Έπειτα οι ποιητές αναχώρησαν από τη Χαλκίδα και επισκέφθηκαν το Δήμο Αυλίδας. Στη συνέχεια αναχώρησαν για την Αθήνα όπου επισκέφθηκαν την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και τον εκδοτικό οίκο «Δωδώνη». Το βράδυ επισκέφθηκαν την Πολωνική Πρεσβεία και ακολούθησε δεξίωση από τον Πρέσβη κ. Grzegorz Dziemidowicz.

Την Τρίτη 14/5/2002 στις 1:00, οι ποιητές επισκέφθηκαν το Δήμο Αυλίδος. Ο Δήμαρχος και οι υπάλληλοι του Δήμου τους υποδέχθηκαν στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου όπου ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου κ. Χ. Παύλου, της κ. Καραπασχαλίδου από την Αρχαιολογική υπηρεσία Αυλίδος και της κας Μιστριώτη.

Ο Δήμαρχος κ. Παύλου, στην ομιλία του, αφού καλωσόρισε τους ποιητές, αναφέρθηκε στον νεοσύστατο Δήμος της Αυλίδος καθώς και στην Ιστορία του.

Η κ. Καραπασχαλίδου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αυλίδος για την πολύτιμη βοήθεια που έχει προσφέρει στην Αρχαιολογική υπηρεσία και ενημέρωσε για τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να αξιοποιηθεί ο Αρχαιολογικός χώρος της Αυλίδος. Επίσης αναφέρθηκε στην σημαντική προσπάθεια του αρχαιολόγου κ. Θρεψιάδη, ο οποίος ήταν εκείνος που ανέσκαψε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα στην περιοχή της Αυλίδος και βρήκε τα σημερινά αρχαιολογικά ευρήματα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μύθο της Ιφιγένειας αλλά και στα σημερινά αρχαιολογικά ευρήματα.

Στη συνέχεια η κ.α Μιστριώτη μίλησε για τη συμβολική σημασία της διεθνούς ποιητικής συνάντησης και για το ρόλο της ποίησης στην παγκόσμια συνεννόηση των λαών. Όπως είπε «η ποίηση δεν είναι μόνο να γράφουμε στίχους αλλά να τείνουμε στην πλευρά του φωτός γιατί η ποίηση συνυφαίνεται στο χρόνο, στους αιώνες, στις μακρινές ρίζες του κόσμου, θρίαμβος αγάπης, ελευθερίας, δικαιοσύνης... θέλει και μπορεί να συνεισφέρει»

Η κ. Μιστριώτη και η κ. Καραπασχαλίδου αναφέρθηκαν και στον σημαντικό ρόλο του κ. Αρη Χατζηνικολάου - Πιανίστα και Ποιητή του Πόζναν της Πολωνίας για τον ρόλο του στην πραγματοποίηση της συνάντησης των ποιητών αλλά και για τις απαραίτητες μεταφράσεις που έκανε για τη συνεννόηση ποιητών και φορέων.

Έπειτα οι ποιητές έδωσαν συμβολικά δώρα στον Δήμαρχο κ. Παύλου από τις χώρες τους και τον ευχαρίστησαν για τη φιλοξενία του. Ο Δήμαρχος κ. Χ. Παύλου ευχαρίστησε τους ποιητές για τα δώρα τους και χάρισε σε όλους κρασί.

Ακολούθησε μπουφές και η αναχώρηση των ποιητών για να επισκεφθούν τον Αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας. Μετά την ξενάγηση ο Δήμος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των ποιητών στο κέντρο του κ. Παναγιώτη Μπάμπουρα. Έπειτα οι ποιητές αναχώρησαν για την Αθήνα.

Μακάρι να γίνει θεσμός η Ποιητική συνάντηση και να συντελέσει στην καλή συνεννόηση και συνεργασία των λαών.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.