Σερβιτόρος της Εύβοιας
 
 
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
978 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
24 Φεβρουαρίου 2005
 
 


 
 

Aυλίδα - Μηνιαία εφημερίδα της Αυλίδας
Επικοινωνία με την εφημερίδα: Δ. Κουρνόπουλος Τηλ.: 6977-003965


Περιβάλλον ώρα μηδέν!
Νοέμβριος 2001

Εισήγηση δημάρχου
Στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε στο Βαθύ Αυλίδας στις 16 Οκτωβρίου 2001, συζητήθηκε το θέμα του περιβάλλοντος, που ήταν συνέχεια θα μπορούσαμε να πούμε της συζήτησης που έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου.

Η συνεδρίαση άρχισε με μία σύντομη ομιλία του Δημάρχου Αυλίδας κ. Χρήστου Παύλου αναφέροντας ότι η περιοχή της Αυλίδας είναι μία περιοχή, η οποία έχει μία περίπλοκη ανάπτυξη, δηλαδή έχει και τους τρεις τομείς ανάπτυξη και στον δευτερογενή τομέα στην βιομηχανία και στον τριτογενή υπηρεσίες. Αρα μέσα εκεί μπορούμε να συμπεριλάβουμε και ένα είδος τουρισμού, που μπορεί να μην είναι πολύ υψηλού επιπέδου, είναι όμως ενός επιπέδου κυρίως Β΄ κατοικίας, όπου πάρα πολλοί άνθρωποι έρχονται το καλοκαίρι τους και το περνάνε σε αυτή την περιοχή εδώ.

Είναι γεγονός ότι η γεωγραφική περιοχή της Αυλίδας, συμβάλλει στην ανάπτυξη των τομέων αυτών. Βέβαια έχει και ένα ιστορικό βάθος η ιστορία αυτή διότι κάποια εποχή εκεί γύρω στην δεκαετία του ΄70, άρχισαν να αναπτύσσονται ορισμένες βιομηχανίες, οι οποίες ήταν απαραίτητες να δώσουν δουλειά και στην συνέχεια ζωή στην περιοχή μας. Επίσης είναι απαραίτητες και σήμερα διότι ότι και να κάνουμε, πάντα θα υπάρχει και η βιομηχανία, η οποία βγάζει κάποια προϊόντα, τα οποία οι άνθρωποι στην συνέχεια τα χρησιμοποιούν για κατανάλωση. Βεβαίως αυτό έχει σαν αιτία και σαν προβληματισμό, να δημιουργούνται διάφορες αντιθέσεις μέσα σε μία κοινωνία και στην δικιά μας. Από την μια μεριά κάποιοι θέλουν να εργαστούν στις βιομηχανίες αυτές και από την άλλη μεριά, κάποιοι άλλοι θέλουν να προστατέψουν το φυσικό περιβάλλον.

Νομίζω ότι υποχρέωση κάθε φορά, είναι και του Δήμου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της κρατικής εξουσίας, να μπορούν να κάνουν εκείνες τις παρεμβάσεις, ώστε αλληλένδετα και απρόσκοπτα να συνεχίζεται η οικονομική ζωή μιας περιοχής. Συγκεκριμένα εδώ στην περιοχή μας, θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, είναι στον όρμο Βαθέος, τουλάχιστον έτσι όπως έχω πάρει εγώ σαν Δήμαρχος τα μηνύματα της περιοχής από μία δυσοσμία, η οποία πηγάζει από τις βιομηχανίες που λειτουργούν εκεί στον όρμο Βαθέος. Παράλληλα όμως θα έλεγα διότι είναι προσωπική μου άποψη και μαρτυρίες πολλών κατοίκων, ότι από την περιοχή της Ριτσώνας έχουμε διάφορα προβλήματα, που σχετίζονται ή με νερά, τα οποία κατεβαίνουν ασταμάτητα μέσα στην περιοχή μας ή και από μυρωδιές ή και από ρύπανση του αέρα.

Ομιλία Νομάρχη
Μετά την ομιλία του Δημάρχου τον λόγο πήρε ο Νομάρχης Ευβοίας κ. Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο και το ενδιαφέρον του για την περιοχή της Αυλίδας, είναι από την πρώτη μέρα που είχε την τιμή να εκπροσωπεί τον ευβοϊκό λαό σαν Νομάρχης. Και αυτό γιατί τον είχε προβληματίσει πάρα πολύ, η διέλευση από αυτή την πανέμορφη περιοχή, η οποία θέτει πολλά ερωτηματικά στον πρώτο επισκέπτη που έρχεται προς την Εύβοια. Η βοιωτική ακτή η επονομαζόμενη της Εύβοιας, είναι διάσπαρτη από βιομηχανίες.

Συνέχισε λέγοντας ότι ένα απλό ερώτημα που υποτίθεται ότι απασχολεί τον απλό πολίτη της περιοχής απασχόλησε στην αρχή και αυτόν. Πως είναι δηλαδή δυνατόν σε έναν τόπο ο οποίος είναι γνωστός παγκοσμίως με την Πετρίεσα Αυλίδα, να έχουν δημιουργηθεί τόσες βιομηχανίες και βεβαίως ποιοι τις έκαναν κ.τ.λ. Τις πρώτες απαντήσεις τις πήρε όταν έγινε Νομάρχης και μάλιστα τις βρήκε από αυτές τις βιομηχανίες. Έτσι ανέφερε ότι από το 1995 και μετά έχει δημιουργηθεί μία ΖΟΕ, μία οικιστική περιοχή, όπου υπάρχουν περιορισμοί στην δημιουργία νέων βιομηχανικών μονάδων και αυστηρότατοι όροι. Και σε κάθε περίπτωση ήρθε στην τρίτη φάση, να δει τι γίνεται με αυτές τις βιομηχανίες.

Έτσι διαπίστωσε ότι τα ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ λειτουργούσαν χωρίς άδεια λειτουργίας ή με άδειες οι οποίες ήταν γραμμένες στο πόδι με δεύτερες εντολές, με όρους, οι οποίοι ήταν τριτοκοσμικοί. Τότε το κύριο μέλημά του ήταν να τους βάλει να κατεδαφίσουν όλα τα κτίσματα φαντάσματα που έστεκαν μέσα στα Τσιμέντα, τα αυθαίρετα κτίσματα που ήταν εστίες μολύνσεως και τα οποία ήταν επιζήμια και επικίνδυνα για τους εργαζόμενους απειλώντας τους ότι εάν δεν το κάνουν δεν πρόκειται να προχωρήσουν στην Β΄ φάση.

Στην συνέχεια στο δεύτερο βήμα που προχώρησε ήταν στο να μπουν τα φίλτρα στους δύο πυλώνες που δούλευαν γιατί πιστεύει ότι η υγεία των πολιτών είναι κάτι το αδιαπραγμάτευτο.

Μετά από όλα αυτά κατέληξε αυτή την στιγμή έχουν επιβάλλει στην εταιρεία για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια και κάνει ένα επενδυτικό πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος κόστους 7 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Για την GENERAL HELLAS την δεύτερη εταιρεία που χαρακτηρίζεται ως ρυπογόνος και επικίνδυνη, οι πληροφορίες που έχω αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νομάρχης από τις υπηρεσίες, είναι ότι τον τελευταίο μήνα έχει σταματήσει να δουλεύει γιατί δεν έχει τις κατάλληλες εγκρίσεις. Βέβαια έχουμε αρκετές καταγγελίες που μας λένε ότι δουλεύει νύχτα. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι τόσο εμείς όσο και ο Δήμος Αυλίδας δεν έχουμε τα ελεγκτικά όργανα που μπορούν να κάνουν τους ελέγχους ανά πάσα στιγμή. Έχουμε προς διάθεση τ ΚΕΠΕ που είναι το ανώτατο όργανο το οποίο ελέγχει τις βιομηχανίες, και που απαρτίζεται από τον Διευθυντή Βιομηχανίας, τον Διευθυντή Υγιεινής, τον Διευθυντή Περιβάλλοντος της Νομαρχίας και έναν εκπρόσωπο του Δήμου Αυλίδας.

Για την τρίτη επιχείρηση, την INTERKEM HELLAS, που είναι και στην επικαιρότητα, ο κ. Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά ότι είναι μία επιχείρηση με την οποία ασχολήθηκε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την Νομαρχία επειδή είχε ακούσει ότι ήταν μία εταιρεία με χημικά και επειδή όλοι ξέρουν τι επιπτώσεις έχουν όλες αυτές οι ουσίες στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων.

Έτσι ανασυγκρότησε ένα ΚΕΠΕ και πήρε ένα φάκελο της λειτουργίας αυτής της εταιρείας. Στην συνέχεια ζήτησε μία μελέτη από το Πολυτεχνείο. Μετά από όλα αυτά αυτοί οι κύριοι της INTERKEM υποχρεώθηκαν και έκαναν μία μελέτη από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης, που αφορούσε τα νερά της περιοχής. Τα αποτελέσματα που έδωσε αυτή η μελέτη ήταν ότι τα ύδατα της περιοχής δεν ρυπαίνονται, δηλαδή δεν υπάρχουν ουσίες οι οποίες να αποβάλλονται στον θαλάσσιο χώρο και να είναι ρυπογόνες. Εδώ πρέπει να πούμε ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νομάρχη ότι η INTERKEM έχει έναν βιολογικό καθαρισμό, ο οποίος είναι άψογος και λειτουργεί και σύμφωνα με τους ελέγχους που κάνουν οι υπηρεσίες οι δικές μας.

Τώρα όσο αφορά με το θέμα της οσμής συνέχισε βεβαίως ξέρουμε ότι η εταιρεία έχει πρώτες ύλες όπως ρητινέλαια, σογιέλαια και άλλες, που κανείς δεν μπορεί να μας βεβαιώσει ότι δεν είναι τοξικά. Έτσι την υποχρεώσαμε και προχώρησε σε μία δεύτερη μελέτη στο Πολυτεχνείο, σε ότι αφορά τον ατμοσφαιρικό αέρα. Πλην όμως αυτοί οι σάκοι αέρος, είχαν αποθηκευτεί στο Πολυτεχνείο και έτσι δεν μπορέσαμε να έχουμε αξιόλογα και αξιόπιστα αποτελέσματα από αυτή την μέτρηση. Θα κάνει δεύτερο έλεγχο, που θα αφορά την τοξικότητα. Πάντως η απόφασή μας προς την INTERKEM ήταν, κατέληξε, ότι επειδή η οσμή είναι καθημερινή θα πρέπει ή να βρείτε μία λύση ή να υποχρεωθούμε να σας κλείσουμε.

Όσον αφορά το διπλανό εργοστάσιο την CLARIENT, εκεί έχουν ένα ειδικό μηχάνημα που μετράνε κατά την διάρκεια της ημέρας τα ποσοστά των μορίων που αποβάλλονται από τις ουσίες που επεξεργάζονται.

Μία άλλη επιχείρηση η οποία πράγματι έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα και τέτοια επιβάρυνση, πιστεύω την μεγαλύτερη στην περιοχή, συνέχισε, είναι τα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ. Εδώ βέβαια ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων είπε, έχει πάρει τον μισό χώρο προς εκμετάλλευση. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εκεί, είναι με τις αμμοβολές. Και όχι με τις αμμοβολές που κάνει τώρα. Με τις παλιές αμμοβολές, με τις οποίες έχουν περιέλθει χιλιάδες τόνοι σκουριάς, η οποία διαχέεται στο περιβάλλον. Για αυτές λοιπόν, τόνισε, εμείς καλέσαμε τον καινούργιο ιδιοκτήτη και τον υποχρεώσαμε να τις πάρει. Εκείνος όμως αντέδρασε λέγοντας ότι πραγματικά παλιά δεν υπήρχε κανένας έλεγχος, αλλά αφού δεν έχει τέτοια σύμβαση δεν μπορεί να δώσει δισεκατομμύρια για να τις απομακρύνει.

Ένα άλλο πρόβλημα που εμείς είχαμε εντοπίσει στα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ συνέχισε και που πήγαμε επανειλημμένως στο ΚΕΠΕ ήταν σε σχέση με τα πετρέλαια και τα λάδια που υπάρχουν εκεί. Έτσι προχωρήσαμε σε επιτόπιες έρευνες και ελέγχους, μήπως τα θάβουν πουθενά, γιατί είχαμε και αυτό το φαινόμενο με την ΔΕΗ στο Αλιβέρι. Εκεί λοιπόν η ΔΕΗ, έθαβε όλα τα βαρέα μέταλλα, τα έβαζε σε έναν λάκκο και τα πήγαινε στην θάλασσα.

Για την ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ συνέχισε, όλες οι επιτόπιες έρευνες που κάναμε δεν μας παρουσίασαν κανένα πρόβλημα.

Και έκλεισε με την επιχείρηση του κ. ΣΑΜΠΑΝΗ. Για την εταιρεία αυτή είπε, ότι επειδή οι καταγγελίες έγιναν φέτος δεν ήταν δυνατόν να την κλείσουν αμέσως. Πάντως έγινε σύσταση στον κ. ΣΑΜΠΑΝΗ να βάλει μέχρι του χρόνου βιολογικό καθαρισμό, αλλιώς η εταιρεία του δεν θα λειτουργήσει.

Τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων
Ο κ. Βισβίνης τόνισε ότι η ρύπανση και η μόλυνση που συντελείται στο περιβάλλον της Αυλίδας, δηλητηριάζει ύπουλα και σταθερά όλη την περιφέρεια της Αυλίδας, ξερνώντας δυστυχώς ανίατη αρρώστια και θάνατο. Αν συνεχιστεί αυτή η ανεξέλεγκτη και καταστροφική λειτουργία των ρυπογόνων βιομηχανιών τότε η Αυλίδα πολύ φοβάμαι ότι θα μεταβληθεί σε μολυσμένο λεπρότοπο, είπε χαρακτηριστικά.

Και κατέληξε λέγοντας ότι είναι καιρός, οι ιδιοκτήτες των βιομηχανιών και βιοτεχνιών να διαθέσουν επιτέλους ένα μικρό, ένα ελάχιστο ποσό χρημάτων από τα τεράστια που κερδίζουν και φυσικά θησαυρίζουν και για την προστασία του περιβάλλοντος τοποθετώντας φίλτρα, μηχανήματα βιολογικού καθαρισμού και όποιο άλλο μηχάνημα είναι απαραίτητο και χρήσιμο αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, για να μην μολυνθεί άλλο το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της Αυλίδας. Αρκεί βέβαια, όχι μόνο να αγοραστούν και να τοποθετηθούν οι όποιες συσκευές επιλεγούν αλλά και να τεθούν σε συνεχή λειτουργία.

Ο κ. Αθανάσιος Λειβαδίτης πρότεινε να χαρίσει σε κάποιους επιχειρηματίες που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει μόλυνση στην περιοχή ένα οικόπεδο τόσων διαστάσεων, που να φτιάξουν βίλες σε αυτήν την περιοχή και να μείνουν μόνιμα εάν μπορέσουν.

Ο κ. Τζελάς ανέφερε ότι αν κάποιος ζητήσει μία έρευνα μέσω της Διεύθυνσης Υγιεινής από τους γιατρούς τους αγροτικούς που υπάρχουν στην περιοχή, οι θάνατοι από καρκίνο έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στο μέγιστο. Το βενζόλιο και η τολουόλη είναι δύο ρύποι καρκινογόνοι που βρέθηκαν για πρώτη φορά στο νέφος όπως γράφει μία εφημερίδα στις 19 Σεπτεμβρίου 1994.

Ο κ. Τσομώκος είπε ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι δεδομένη και ότι η κατάσταση τώρα τελευταία έχει επιδεινωθεί. Οι βιομηχανίες της περιοχής λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Ρυπαίνουν τα πάντα. Θάλασσα, αέρα και υδροφόρο ορίζοντα. Η υγεία των κατοίκων αλλά και των εργαζόμενων στις βιομηχανίες αυτές βρίσκεται σε κίνδυνο.

Κλείνοντας πρότεινε να γίνει μία κινητοποίηση, ώστε να λυθεί κάποιο από αυτά τα προβλήματα ή όλα τα προβλήματα.

Ο κ. Λεοντάρης αφού συμφώνησε και αυτός με τους προηγούμενους, ότι δηλαδή βιώνουμε ένα πρόβλημα διαχρονικό, το οποίο στα τελευταία χρόνια και περισσότερο αυτόν τον ένα χρόνο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, τέτοιες που μας βάζει σε εντονότατες ανησυχίες για την ίδια μας την ζωή, πρότεινε να κινηθούμε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο να είναι εκείνο της δημόσιας διοίκησης στην οποία ευθύνη για τις υπηρεσίες ελέγχου έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Να προέκυπτε επίσης από αυτή την συγκέντρωση ένα ψήφισμα, που θα εμφάνιζε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει και το οποίο να ζητάει από τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να κάνουν άμεσα σχολαστικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι όροι με βάση τους οποίους έχουν λάβει έγκριση για τις Μ.Π.Ε. Επίσης σε αυτό το ψήφισμα να προέκυπτε ένας κινητός σταθμός του ΠΕΡΠΑ, ο οποίος θα ήταν σε διαρκή παρακολούθηση όλων των εναέριων τουλάχιστον ρύπων, για να έχει ο καθένας σαφή εικόνα του τι ακριβώς γίνεται.

Αν και εφόσον όλα αυτά δεν φέρουν τους αναμενόμενους καρπούς για τους πολίτες κατέληξε, δεν μένει άλλη λύση, παρά όλοι μαζί με μπροστάρη τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να πάμε σε κινητοποιήσεις.

Ο κ. Χατζηστάμου με την σειρά του πρότεινε και αυτός ότι όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ο κ. Σιακαντάρης αναφέρθηκε στα ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ λέγοντας προς τον κ. Νομάρχη ότι εκεί του διέφυγε μία μεγάλη επιτυχία του. Συγκεκριμένα τα ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ στην προσπάθειά τους να βρουν λύση για την άδεια λειτουργίας τους κατέφυγαν στο ΚΑΣ. Με την συμβολή και της ΙΑ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κατορθώθηκε κάτι πολύ μεγάλο. Να οριστούν οι αρχαιολογικές συντεταγμένες των χώρων, που δεν υπήρχαν μέχρι τώρα και που ήταν το Νησί, η κοιλάδα από τον ναό της Αυλιδείας Αρτέμιδας μέχρι τα Ναυπηγεία,, το μεγάλο βουνό. Αυτό με άλλα λόγια σήμαινε ότι σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων δεν μπορούσε να γίνει πλέον καμία βιομηχανία όπως και επέκταση βιομηχανίας.

Συνεχίζοντας είπε ότι χρειάζεται μία μάχιμη διαδικασία επί σειρά ετών για να μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Χρειάζεται να δοθεί λύση, στο να μπορέσει ο Δήμος να χρηματοδοτήσει την προγραμματική σύμβαση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Ήμουν από εκείνους που έφεραν εδώ πέρα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης ανέφερε. Αυτή η προγραμματική σύμβαση ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και πήγε στην Περιφέρεια, αλλά θεωρήθηκε ότι η απόφαση δεν ήταν νομότυπη.

Ο κ. Γιαννούκος τόνισε ότι αν και στον Δήμο μας υπάρχουν πάνω από πενήντα βιομηχανίες η επικέντρωση ήταν συγκεκριμένα για την INTERKEM, την GENERAL METAL, την ΕΥΒΟΙΚΗ Α.Ε. και την ΕΛΚΕΠΕ. Πιστεύω είπε προς τον κ. Νομάρχη ότι εάν δείξετε την ίδια θέληση και την ίδια διάθεση που δείξατε στα ΤΣΙΜΕΝΤΑ και στις συγκεκριμένες βιομηχανίες που αναφέρθηκαν πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα.

Κατέληξε απορώντας πως είναι δυνατόν να έρχεται μία συγκεκριμένη Δημοτική αρχή να λύσει προβλήματα δεκαετιών, μια και στα τρεισήμισι χρόνια της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει εγκατασταθεί μονάδα που να δημιουργεί πρόβλημα.

Την συζήτηση έκλεισε ο κ. Δήμαρχος λέγοντας ότι η ευαισθησία των κατοίκων της περιοχής ήταν λογική και οι κραυγές που ακούστηκαν από αυτούς πολύ σωστές. Ο κ. Νομάρχης το πήρε το μήνυμα και εγώ πιστεύω σε αυτόν τόνισε. Κατέληξε λέγοντας ότι αυτοί σαν Δημοτική αρχή θα κάνουν τον αγώνα τους για να μπορέσουν να βελτιώσουν την κατάσταση που υπάρχει τώρα στην Αυλίδα.


 «  Προηγούμενo άρθρoΕπόμενo άρθρo  » 
 
Εμφάνιση όλων των άρθρων της έκδοσης
Εμφάνιση όλων των εκδόσεων
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email

Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 150 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
APN Portal
...καθημερινή ενημέρωση για την επικαιρότητα και τον αθλητισμό με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
StartPoint
Το site των περίεργων ανθρώπων...

 
Η εορτή της Αγίας Σκέπης στην Παραλία Αυλίδας
Περιβάλλον ώρα μηδέν!
Συνέντευξη του Δημάρχου Αυλίδος κ. Παύλου
Ιστορίες που δε γράφτηκαν ποτέ
Θανάσιμη ολιγωρία
Κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων
Νέα καλλιεργητική περίοδο σιτηρών
Βελτίωση δρόμου Βαθέος - Ριτσώνας
Αυγανιστάν ομελέτα

 
Δεκέμβριος 2002 - (28 άρθρα)
Νοέμβριος 2002 - (6 άρθρα)
Οκτώβριος 2002 - (16 άρθρα)
Σεπτέμβριος 2002 - (20 άρθρα)
Αύγουστος 2002 - (20 άρθρα)
Ιούλιος 2002 - (21 άρθρα)
Μαϊος 2002 - (22 άρθρα)
Απρίλιος 2002 - (30 άρθρα)
Μάρτιος 2002 - (23 άρθρα)
Φεβρουάριος 2002 - (19 άρθρα)
Ιανουάριος 2002 - (14 άρθρα)
Δεκέμβριος 2001 - (19 άρθρα)
Νοέμβριος 2001 - (9 άρθρα)
Οκτώβριος 2001 - (22 άρθρα)
Σεπτέμβριος 2001 - (17 άρθρα)
Αύγουστος 2001 - (14 άρθρα)
Ιούλιος 2001 - (13 άρθρα)
Ιούνιος 2001 - (17 άρθρα)
Μαϊος 2001 - (17 άρθρα)
Απρίλιος 2001 - (13 άρθρα)
Μάρτιος 2001 - (18 άρθρα)
Φεβρουάριος 2001 - (19 άρθρα)
Ιανουάριος 2001 - (17 άρθρα)
Σεπτέμβριος 2000 - (22 άρθρα)
 

 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.