Σερβιτόρος της Εύβοιας
 
 
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
875 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
16 Δεκεμβρίου 2005
 
 


 
 

Aυλίδα - Μηνιαία εφημερίδα της Αυλίδας
Επικοινωνία με την εφημερίδα: Δ. Κουρνόπουλος Τηλ.: 6977-003965


Συνέντευξη του Δημάρχου Αυλίδος κ. Παύλου
Νοέμβριος 2001

Έχουν περάσει κοντά 3 χρόνια από την έναρξη των καθηκόντων σας στον Δήμο Αυλίδας. Πως βλέπετε την πορείας σας αυτά τα τρία χρόνια;
Πράγματι κοντεύουμε να συμπληρώσουμε τρία χρόνια θητείας από τότε που αναλάβαμε τον Δήμο Αυλίδας, και μπορώ να πω ότι ήταν τρία χρόνια γεμάτα ένταση και δράση. Θα μπορούσα να πω ότι ήταν τα πιο δύσκολα χρόνια που έχω αντιμετωπίσει στην ζωή μου, αν και με τα κοινά, σε διαφορετικούς τομείς βέβαια, έχω ασχοληθεί πολλές φορές. Ο Δήμος Αυλίδας για μένα όμως, ήταν κάτι το πρωτόγνωρο, γιατί ήταν ένας νέος δήμος, που αποτελούνταν από τέσσερις πρώην κοινότητες, που μέρα με την μέρα μεγάλωνε και έπρεπε να λαμβάνει υπόσταση, για να μπορεί να προσφέρει κάποιες υπηρεσίες στους δημότες του.

Αυτά τα τρία χρόνια ο Δήμος Αυλίδας ασχολήθηκε έντονα θα έλεγα, με όλα τα θέματα που απασχολούν τους δημότες μας. Για να το πετύχουμε όμως αυτό έπρεπε πρώτα από όλα να τον οργανώσουμε και όπως όλοι γνωρίζουν η οργάνωση αυτή δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα σε μία μέρα γιατί σε μία διαδικασία οργάνωσης μπαίνουν ζητήματα όπως στέγαση, μηχανολογικός εξοπλισμός, ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές.

Όλοι όσοι ζουν εδώ, γνωρίζουν τα έργα υποδομής είχαν παντελή απουσία μέχρι σήμερα. Η λειτουργία των κοινοτήτων εξυπηρετούσε μόνο τις ανάγκες αν θέλετε της έκδοσης πιστοποιητικών.

Όταν αναλάβατε τον δήμο, ποια ήταν τα πιο άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίσατε;
Όταν έγινε ο δήμος δεν υπήρχε χώρος να στεγαστούμε. Υπήρχαν δύο γραφειάκια εδώ που στεγάζεται σήμερα ο Δήμος, στο κατάστημα του Συνεταιρισμού, με αποτέλεσμα να χωράνε εκεί μέσα μόνο δύο υπάλληλοι. Είχαν προτείνει για ενοικίαση όμως, για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν, ενός άλλου κτιρίου, το οποίο σήμερα είναι το ιατρείο και που αυτό όμως δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του δήμου. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, έκανα προσωπική παρέμβαση στον περιφερειάρχη και του ζήτησα να χρηματοδοτήσει τα ενοίκια του Δήμου Αυλίδας, για να μπορέσουμε να βρούμε ένα κτίριο κατάλληλο, ώστε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας. Πραγματικά ο περιφερειάρχης, ο κος Πολυχρονίου, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μου και κάλυψε τις ανάγκες μίσθωσης του νέου δημαρχείου. Τότε Αμέσως προβήκαμε στην εκμίσθωση του κτιρίου του Συνεταιρισμού, στο οποίο φτιάξαμε κάποιους χώρους, που σήμερα στεγάζεται το κτηματολόγιο, το πολεοδομικό τμήμα, η ύδρευση, το τεχνικό τμήμα, η αποθήκη του δήμου, η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και πολλά άλλα ακόμη για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του δήμου.

Αντιμετωπίσαμε επίσης το πρόβλημα του φωτισμού και της θέρμανσης. Δεν υπήρχε φως για να δεις ούτε θέρμανση για να ζεσταθείς τον Γενάρη του 1999 που αναλάβαμε τον Δήμο. Έτσι όλοι οι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν σε έναν ακατάλληλο χώρο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδώσουν στην δουλειά τους. Όλα αυτά ξέρω ότι φαίνονται λίγο αστεία, αλλά πρέπει να τα πούμε για να γνωρίσουν οι συμπολίτες μας μέσα από ποιες δυσκολίες προσπαθήσαμε να κτίσουμε αυτό που λέγεται Δήμος Αυλίδας. Τελικά έγινε και ο ηλεκτροφωτισμός του κτιρίου κανονικά και με τις υποδομές που έπρεπε εμείς να βάλουμε.

Η δραστηριότητά σας σταματάει στην στέγαση;
Εκτός από το πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίσαμε, προβήκαμε και σε άλλες ενέργειες. Έτσι, ενοποιήσαμε το δημοτολόγιο. Όπως σας είπα και παραπάνω τα δημοτολόγια ήταν χειρόγραφα εκτός από αυτό της Παραλίας το οποίο είχε μία μηχανογράφηση, υποτυπώδη όμως. Μέσα σε ένα μήνα και σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου εσωτερικών, ενοποιήσαμε τα δημοτολόγια των τεσσάρων κοινοτήτων και αμέσως αρχίσαμε την μηχανογράφησή του.

Ταυτόχρονα αφήσαμε κάποιες μέρες στα Δημοτικά Διαμερίσματα Γραμματέα, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των πολιτών. Παράλληλα ήμασταν από τους πρώτους Δήμους που μπήκαμε στο 1502 σύστημα, σύμφωνα με το οποίο μπορείς να παίρνεις τηλεφωνικά κάποια έγγραφα. Αρα λοιπόν η ενοποίηση των δημοτολογίων και το θέμα των πιστοποιητικών τακτοποιήθηκαν πάρα πολύ γρήγορα και τα προβλήματα που υπήρχαν έχουν πάψει πια να υπάρχουν.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε οργανωτικά;
Αφού λοιπόν έγινε η μηχανοργάνωση του Δήμου προχωρήσαμε στην μηχανοργάνωση του οικονομικού τμήματος. Μάλιστα θεωρώ ότι αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι που πραγματοποίησε ο Δήμος σε αυτή την τριετία. Δηλαδή οργανώθηκε ο Δήμος και για πρώτη πλέον φορά ξέρουμε τι περιουσιακά στοιχεία έχει ο Δήμος. Όποιος αναλάμβανε συνήθως κατά την προηγούμενη περίοδο, αναλάμβανε ερήμην. Εγώ θεώρησα σκόπιμο ότι έπρεπε να το κάνω αυτό, για να μπει τουλάχιστον μία αρχική σειρά. Έτσι φτάσαμε για πρώτη φορά φέτος να ψηφίσουμε τον πρώτο ισολογισμό του Δήμου Αυλίδας και σε δύο μήνες ευελπιστώ και είμαι σίγουρος, ότι θα κατορθώσουμε να είμαστε από τους λίγους Δήμους στον Νομό της Εύβοιας, που θα έχουμε κλείσει τον δεύτερο ισολογισμό χρήσεως, ελεγμένο από ορκωτούς λογιστές με πιστοποιητικό. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι όταν κάποιος διοικεί μία υπηρεσία πρέπει να έχει και την οικονομική εικόνα αυτής και να επιζητεί τον έλεγχό της, ούτως ώστε να μπορέσουν να διορθωθούν έγκαιρα τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι σε αυτό τον Δήμο δεν υπάρχουν ακόμα τα εξειδικευμένα στελέχη. Οι υπάλληλοι τώρα εξειδικεύονται μια και δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ ως τα τώρα με τέτοια αντικείμενα και δεν γνωρίζουν τι σημαίνουν οι όροι λογιστικά βιβλία τρίτης κατηγορίας, γενικά οικονομική διαχείριση με διπλογραφικό σύστημα.

Κλείνοντας το θέμα το οργανωτικό, θα ήθελα να πω ότι η οργάνωση του Δήμου Αυλίδας, η οποία ξεκίνησε από το πουθενά έχει φτάσει σε έναν βαθμό ικανοποιητικό. Θα έλεγα ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα 50%, αλλά μας έχει μείνει άλλο ένα 50%, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Όποιος λοιπόν πιστεύει, ότι ο Δήμος Αυλίδος έχει ολοκληρώσει από οργανωτική άποψη το πρόβλημα, δεν έχει εικόνα της πραγματικότητας. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε και πολλές μάχες να δώσουμε, διότι το δυσκολότερο από όλα είναι να βρεις τα κατάλληλα εκείνα στελέχη για να επανδρώσεις τις καινούργιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να μπορέσεις να αποδώσεις το απαιτούμενο έργο. Οι υπάρχοντες υπάλληλοι έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους και τους συγχαίρω για την προσπάθειά τους. Δε φθάνουν όμως, θέλουμε πολλούς ακόμα.

Με το θέμα της ταμειακής υπηρεσίας τι βλέπετε; Θα λειτουργήσει;
Την ταμειακή υπηρεσία την οποία συζητήσαμε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο να την λειτουργήσουμε, θέλω και θα προσπαθήσω να την λειτουργήσω. Βέβαια η έλλειψη προσωπικού στον δήμο, αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, μια και αν απομονώσουμε τρεις από τους έξι - επτά υπαλλήλους του Δήμου και τους κάνουμε ταμίες για την υπηρεσία αυτή, θα υπάρξει δυσκολία με τις άλλες υπηρεσίες. Ένα ακόμη πρόβλημα επίσης προέκυψε και με τον καινούργιο νόμο που μιλάει για διαδημοτική συνεργασία. Θα εξαρτηθεί λοιπόν από το κατά πόσο θα προχωρήσει το τμήμα των συμπολιτειών, για να δούμε εάν θα προχωρήσουμε μέσα από αυτή την λογική το ταμείο ή εάν θα το κάνουμε αυτόνομο. Αυτή την στιγμή δεν είμαι σε θέση να απαντήσω άμεσα, διότι η ταμειακή υπηρεσία είναι κάτι το διαφορετικό, έχει μεγάλη ευθύνη, και πρέπει να υπάρχει κάποιος έλεγχος.

Σε αυτόν τον τομέα έγιναν λοιπόν τρομερά άλματα και φτάσαμε μετά από δυόμισι - τρία χρόνια να έχουμε λογιστικό σύστημα και απλογραφικό και διπλογραφικό. Έτσι οποιοσδήποτε άλλος αναλάβει να διοικήσει αυτόν τον Δήμο θα έχει στην διάθεσή του στοιχεία για να προγραμματίσει, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, στον βαθμό που αυτά τα στοιχεία του δίνουν το δικαίωμα, μία πολυτέλεια που εγώ δεν την είχα.

Υπήρχαν χρήματα όταν αναλάβατε τον Δήμο;
Οι φήμες που ακούγονταν όταν εμείς αναλάβαμε τον Δήμο, ότι τα ταμεία ήταν γεμάτα χρήματα, κάπου είναι αλήθεια και κάπου δεν είναι. Διότι εμείς παραλάβαμε τέσσερις κοινότητες στις οποίες υπήρχαν κάποια λεφτά σαν αποθεματικό. Συνολικά όμως σαν Δήμος αν τα προσθέσεις συν - πλην σου δίνουν υπόλοιπο μηδέν. Αλλά όταν λέμε γεμάτα ταμεία είναι σχετικό αν σκεφθούμε ότι ο Δήμος χρειάζεται δισεκατομμύρια για να υλοποιήσει τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η περιοχή.

Πολλοί κάτοικοι του Δήμου μας υποστηρίζουν ότι το Δημαρχείο δεν φτιάχτηκε επί των ημερών σας. Τι έχετε να τους απαντήσετε;
Αυτή η άποψη μοιάζει λίγο με ανέκδοτο αλλά εγώ θα προσπαθήσω να δώσω την πραγματική εικόνα του Δημαρχείου. Τα λεφτά που έχει ο Δήμος είναι μόνο για τις άμεσες ανάγκες του και πολλές φορές δεν φτάνουν ούτε και για αυτές. Τα έργα τα μεγάλα δεν γίνονται χωρίς χρηματοδοτήσεις. Φορέας υλοποίησης του Δημαρχείου, δηλαδή φορέας που εκτελεί το Δημαρχείο είναι ο Δήμος. Την χρηματοδότηση όμως δεν την έκανε ο Δήμος. Δοθήκανε στον Δήμο Αυλίδας από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας, μέσα από το πρόγραμμα το ΕΠΤΑ (Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Πριν γίνουν οι καινούργιοι Δήμοι Καποδίστρια, υπήρξε μία επιτροπή που κατέγραψε τις ανάγκες κάθε δήμου. Αυτή η επιτροπή λοιπόν που αποτελούταν από την τεχνική επιτροπή του Νομού της Εύβοιας κατέγραψε και τις ελλείψεις που έχει η περιοχή μας. Δηλαδή κατέγραψε ότι από την περιοχή μας λείπουν απορριμματοφόρα, εργαλεία, δημαρχείο, αποχέτευση ομβρίων και υδάτων, χωματερή (ΧΥΤΑ), και διάφορες άλλες ελλείψεις που διαπίστωσαν ότι υπάρχουν. και σήμερα γνωρίζουμε τις ελλείψεις. Όταν διαπιστώνεις μια έλλειψη δε σημαίνει ότι φτιάχνεις και το ανάλογο έργο.

Το Δημαρχείο ξεκίνησε επί των ημερών μου και θα τελειώσει επί των ημερών μου. Ήταν ένα όνειρο ζωής για μένα που το είχα από τα παιδικά μου χρόνια, όταν παιδάκι ακόμη που κατοικούσα σε αυτήν εδώ την περιοχή, άκουγα τους υποψήφιους κοινοτάρχες να μιλούν για καινούργιο κοινοτικό κατάστημα.. Έτσι λοιπόν, όταν συζήτησα με τον Γενικό Γραμματέα για την κατασκευή του Δημαρχείου και μου είπε ότι εφόσον δεν υπάρχει μελέτη για Δημαρχείο και εφόσον δεν υπάρχει οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο νομίζω ότι κάνετε λάθος να απαιτείται να γίνει Δημαρχείο στην Αυλίδα, του ζήτησα να γράψει πίστωση για δημαρχείο και του υποσχέθηκα ότι θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα του οικοπέδου.

Όταν λοιπόν η πολεοδομία μου έδωσε το πράσινο φως ότι εφόσον αγοραστεί ένα κομμάτι ακόμα χώρου για να βγει άδεια με συντελεστή κάλυψης, αυτή που έχουμε σήμερα, μπορούμε να προχωρήσουμε, προχώρησα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το Δημαρχείο είναι μεγάλο και άλλοι ότι είναι μικρό. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Το μικρό ή το μεγάλο είναι σχετικό. Ήταν η ανώτερη κάλυψη που μπορούσαμε να πάρουμε με τα σημερινά δεδομένα. Το Δημαρχείο είναι 900 τετραγωνικά. Δηλαδή τριακόσια υπόγειο, τριακόσια ισόγειο και τριακόσια πρώτος όροφος. Πιστεύω ότι ο χώρος με τις σημερινές ανάγκες περισσεύει. Ανάλογα με τον πληθυσμό που έχουμε και ανάλογα με τα στοιχεία που υπάρχουν για να χρηματοδοτηθούμε το δημαρχείο είναι πολύ μεγάλο.

Παρόλα αυτά όμως καταφέραμε και πείσαμε ότι δεν είναι μεγάλο, ότι οι ανάγκες μας είναι πολλές και ότι έχουμε εξαντλήσει όλο τον συντελεστή δόμησης.

Θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα κτίρια, με τηλεφωνικό κέντρο, με μηχανογραφήσεις, και με ότι άλλο χρειάζεται, για να μπορέσει να λειτουργήσει όσο πιο αποδοτικά και όσο πιο σωστά γίνεται.

Εκτός από το Δημαρχείο πολλοί υποστηρίζουν ότι και τα φανάρια δεν τα φτιάξατε εσείς. Τι τους απαντάτε;
Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει πως γίνονται τα έργα. Δεν θα είχα κανένα δισταγμό, προηγούμενα που μιλάγαμε για το δημαρχείο και εφόσον ήταν πραγματικά έτσι, να έλεγα ότι υπήρχε για παράδειγμα πριν αναλάβω εγώ, η μελέτη και η χρηματοδότηση του Δημαρχείου, άρα εγώ συνέχισα και έκανα το κτίριο.

Για το Δημαρχείο το μόνο που υπήρχε ήταν τρία αγροτεμάχια μη άρτια και μη οικοδομήσιμα, τα οποία ήταν αγορασμένα με λεφτά της κοινότητας. Εμείς κατορθώσαμε με λεφτά του κράτους να κάνουμε το οικόπεδο και άρτιο και οικοδομήσιμο, να κάνουμε την μελέτη και να κτίσουμε και να ολοκληρώσουμε το δημαρχείο, χωρίς να βάλουν λεφτά οι κάτοικοι της περιοχής, μια και τα λεφτά της περιοχής μας είναι τόσα λίγα που χρειάζεται να τα ξοδέψουμε σε άλλες κατευθύνσεις. Τώρα όσον αφορά τα φανάρια. Τα φανάρια μπήκαν επί δημαρχίας δικιάς μου. Το μόνο που υπήρχε προηγούμενα ήταν η απόφαση να μην φτιαχτεί τελικά τίποτα. Γιατί όταν ακόμη ήμουν εγώ στην Νομαρχία είχε γίνει μία διαδικασία να φτιαχτεί εκεί που είναι σήμερα τα φανάρια μία υπόγεια διάβαση, που τελικά αποφασίστηκε ότι για λόγους τεχνικούς δεν ήταν δυνατόν να γίνει και ύστερα από αυτό εγκαταλείφτηκε κάθε άλλη προσπάθεια. Ή αν θέλετε αν δεν εγκαταλείφτηκε έμεινε κενή.

Όταν αναλάβαμε λοιπόν εμείς τον Δήμο, αποφασίσαμε και πήγαμε στο υπουργείο. Εκεί καταλήξαμε σε δύο λύσεις. Ή να μπουν τα φανάρια ή να γίνει μία αερογέφυρα. Όταν όμως τους εξήγησα ότι ο χώρος δεν ήταν κατάλληλος για αερογέφυρα έτσι ώστε να μπορεί να λύσει να προβλήματα και των πεζών και των αυτοκινήτων, μετά από χίλιες δυο πιέσεις και μετά από υπουργική απόφαση καταλήξαμε στο να μπουν τα φανάρια.

Ποιος ευθύνεται για την μη λειτουργία των φαναριών;
Είναι γεγονός ότι αυτός ο δρόμος πλέον δεν ικανοποιεί τις ανάγκες της οδικής κυκλοφορίας. Μερικοί λοιπόν από τους ανθρώπους που κάνουν συχνά την διαδρομή Χαλκίδας - Αθήνας ή και αντίστροφα, δεν θέλουν τα φανάρια και θέλουν να τα καταργήσουν γιατί τους καθυστερούν στην διέλευσή τους. Αρκετά πρόσφατα μου το διαβιβάσανε.

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να δεχόμαστε πίεση και από την τροχαία της Χαλκίδας για τα φανάρια. Βέβαια εμείς είμαστε ανένδοτοι και αυτή την στιγμή η τροχαία είναι εκείνη που προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή της λύσης του προβλήματος έτσι ώστε να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές, μέχρι να γίνει ο καινούργιος δρόμος, ο οποίος πιστεύω ότι θα είναι η οριστική λύση και η πολύ πιο άνετη.

Αυτά τα δύο έργα που αναφέραμε, δηλαδή το Δημαρχείο και τα φανάρια, νομίζω ότι ήταν από τα πιο σημαντικά έργα που έγιναν μέσα σε αυτή την περίοδο για το Βαθύ αλλά και για τον Δήμο Αυλίδας.

Είχατε αρχίσει την κατασκευή κάποιων έργων και προς το δασύλλιο και προς την μεριά του δρόμου. Τα έργα αυτά γιατί σταμάτησαν;
Τα έργα στο δασύλλιο σταμάτησαν, γιατί όταν πήγαμε εκεί να διανοίξουμε και να τα κάνουμε δεν υπήρχε αποχετευτικό. Θα μπορούσαμε να τα κάναμε πιθανόν, αλλά δεν θέλαμε να κάνουμε ένα έργο, που από την πρώτη στιγμή θα φαινόταν ότι είναι ωραίο και όταν θα ερχόταν το νερό θα δημιουργούνταν προβλήματα και θα πνίγονταν σπίτια. Ήρθαμε λοιπόν σε επαφή με τον ΟΣΕ και κάναμε το αποχετευτικό. Τώρα που μιλάμε πιστεύω ότι πρέπει να έχει τελειώσει και έτσι σε λίγο θα προχωρήσουμε για να κάνουμε την ανάπλαση.

Το έργο του κλειστού γυμναστηρίου, στην περιοχή του γηπέδου του Βαθέος, σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
Εάν είχαν παρακολουθήσει οι συμπολίτες μας την πορεία του καινούργιου Δήμου Αυλίδος, πιστεύω ότι θα είχαν διακρίνει, ότι για πρώτη φορά υπήρχε προγραμματισμός. Στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο που κάναμε, περάσαμε μία πρόταση, η οποία ήταν πρωτόγνωρη για πολλούς κατοίκους της περιοχής και για την οποία μάλιστα μας κατηγόρησαν ότι αεροβατούμε και προτείνουμε πράγματα τα οποία δεν θα γίνουν ποτέ. Μέσα σε αυτή την πρόταση λοιπόν είχαμε περάσει και κάποια αθλητικά έργα. Έτσι αυτή την στιγμή έχουν εγκριθεί για τον Δήμο Αυλίδας αθλητικά έργα όπως το κλειστό γυμναστήριο στο Βαθύ, προϋπολογισμού 300.000.000 δραχμών περίπου. Επίσης έχουν εγκριθεί πέντε γήπεδα, τα οποία θα γίνουν στα άλλα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου, ένα ανοικτό γήπεδο μπάσκετ, και πιθανόν και ένα ανοικτό κολυμβητήριο, για το οποίο όμως δεν υπάρχει χώρος αυτή την στιγμή, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το εγκαταστήσουμε. Τέτοια έργα νομίζω ότι μόνο η Χαλκίδα έχει κάνει μέχρι τώρα.

Τώρα όσον αφορά αυτό το κλειστό γυμναστήριο, έχει εγκριθεί καταρχήν από την περιφέρεια και από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και έχουν αρχίσει να εγγράφονται οι πιστώσεις. Έτσι περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή να έρθει η πίστωση. Εμείς είμαστε έτοιμοι, μόλις εγγραφεί η πίστωση να το δημοπρατήσουμε, για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα χρήματα. Την μελέτη δηλαδή την έχουμε φτιάξει. Πιστεύω ότι και το κλειστό γυμναστήριο μέχρι του χρόνου θα έχει ξεκινήσει.

Όσον αφορά τα αθλητικά, υπάρχουν πολίτες που διαμαρτύρονται, ότι η ενίσχυση του δήμου στις ομάδες τις ποδοσφαιρικές δεν είναι αυτή που θα έπρεπε.

Για το θέμα αυτό υπάρχουν δύο αντιλήψεις. Αλλοι λένε ότι χαλάμε πολλά λεφτά σε δημόσιες σχέσεις και άλλοι λένε ότι δεν ενισχύουμε τους φορείς. Στον Δήμο μας λοιπόν υπάρχουν τρεις ποδοσφαιρικές ομάδες και μία ομάδα μπάσκετ. Όση μεγάλη θέληση και αν έχουμε να τις ικανοποιήσουμε οικονομικά, οι πόροι που υπάρχουν είναι περιορισμένοι. Μέσα στα πλαίσια λοιπόν αυτών των πόρων που έχουμε, έχουμε χρηματοδοτήσει με ένα τουλάχιστον εκατομμύριο κάθε ομάδα. Βεβαίως δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες που έχει μία ομάδα, γιατί εάν είχε αποφασίσει ο Δήμος να ασχοληθεί και να έχει μία ομάδα, θα έφτιαχνε μία, την οποία θα μπορούσε να στηρίξει. Πέρα από αυτό όμως ο Δήμος έχει δώσει πάρα πολλά λεφτά και στο γήπεδο Καλοχωρίου - Παντειχίου έχει κάνει παρεμβάσεις, και στου Βαθιού έχει κάνει παρεμβάσεις και στης Παραλίας έχει κάνει παρεμβάσεις. Και αυτά τα λεφτά, είναι λεφτά για τις ομάδες, γιατί τα γήπεδα είναι για να τα χρησιμοποιούν οι ομάδες. Αυτό λοιπόν το οποίο λέγεται, νομίζω ότι λέγεται ή γιατί για κάποιους πάντα το περισσότερο είναι καλύτερο ή λέγεται από ανθρώπους οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς έχουμε κάνει.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ήταν πιστεύω από τις πιο πετυχημένες δραστηριότητες του Δήμου. Πως βλέπετε εσείς τις πολιτιστικές εκδηλώσεις την επόμενη χρονιά;
Εδώ πέρα έχουμε μία κοινωνία, η οποία έχει ανάγκες. Και οι ανάγκες που έχει μία ομάδα της κοινωνίας αυτής, δεν είναι γνωστές στις άλλες. Πιστεύω ότι όσους περισσότερους φορείς έχουμε σε μία τοπική κοινωνία τόσο περισσότερη δράση υπάρχει. Έχουμε λοιπόν να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τουλάχιστον τρεις φορές στο Βαθύ από τις εθνικές γιορτές, άλλες τρεις φορές στην Παραλία, άλλες δύο έως τρεις στο Καλοχώρι - Παντείχι, και άλλες δύο στον Φάρο. Δηλαδή έχουμε αρκετές φορές θρησκευτικές εκδηλώσεις. Θα έλεγα ότι σε αυτή την κοινωνία που ζούμε, έχουμε γαλουχηθεί να πιστεύουμε ότι ο πολίτης πρέπει να είναι κοντά στην εκκλησία και η εκκλησία να είναι κοντά στον πολίτη. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους παράγοντες των εκκλησιών που μέχρι σήμερα έχουν συνεργαστεί άψογα μαζί μου, αλλά και εγώ πιστεύω ότι έχω ανταποκριθεί στον βαθμό που μπορώ. Ένα είναι αυτό.

Ένα άλλο είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι. Δέχομαι πιέσεις από τους πολιτιστικούς συλλόγους για να τους χρηματοδοτήσω για τις διάφορες εκδηλώσεις τις οποίες κάνουν. Δεν μπορώ να μην ανταποκριθώ, γιατί και αυτοί είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας μας. Και αυτοί πρέπει να υπάρχουν. Πρέπει επίσης να σας πω ότι για πρώτη φορά φέτος, γράφτηκε ο Δήμος Αυλίδας στις εφημερίδες των Αθηνών για τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις. Γιατί είναι δυνατόν έναν Δήμο σαν την Αυλίδα να μην τον ξέρουνε πουθενά, παρόλο που ήταν δίπλα στην Χαλκίδα; Είναι δυνατόν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών να μην γνώριζαν ότι ο Δήμος Αυλίδας είναι ο δικός μας; Τώρα θα μου πείτε τον ξέρουν; Και όμως τώρα τον ξέρουν. Και εκεί έχουν συμβάλλει πάρα πολλοί άνθρωποι πέρα από εμάς.

Εκτός από τα γενικότερα αυτά θέματα, η στρατηγική του Δήμου σε κάποια πράγματα έχει προχωρήσει, σε κάποια άλλα θα προχωρήσει. Υπάρχουν κάποια άμεσα προβλήματα όπως το νερό, το φως, η καθαριότητα. Υπάρχουν δηλαδή κάποια παράπονα ότι οι λάμπες δεν αλλάζονται τόσο συχνά ή ότι έχουν κάποια προβλήματα στο νερό.

Αυτά είναι αλήθεια. Αλλά όλα έχουν την εξήγησή τους. Όπως είπαμε παραπάνω όταν αναλάβαμε εμείς τον Δήμο βρήκαμε μόνο δύο υπαλλήλους ύδρευσης. Με οκτάμηνες προσλήψεις λοιπόν προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας, και για οδηγούς και για εργάτες καθαριότητας, και για αλλαγή λαμπτήρων. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ελάχιστοι για να μας βοηθήσουν να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες μας. Εγώ πραγματικά αυτούς τους θεωρώ ήρωες και θέλω να τους ευχαριστήσω, γιατί μέχρι σήμερα υπερέβαλαν εαυτόν. Ήδη τώρα ετοιμαζόμαστε να πάρουμε ένα καινούργιο απορριμματοφόρο γιατί το ένα είναι χαλασμένο. Εάν μου δινόταν η δυνατότητα να προσλάβω προσωπικό, πιστεύω ότι θα είχαμε λύσει ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Πήραμε λοιπόν μία τσάπα, ένα απορριμματοφόρο και κάποια αυτοκίνητα επίσης μικρά. Τα σκουπίδια επίσης τα έβγαζαν με την νάιλον σακούλα έξω ενώ σήμερα υπάρχουν οι κάδοι. Και οι κάδοι μπορεί να μην έλυσαν εκατό τοις εκατό το πρόβλημα, γιατί ο καθένας ήθελε και έναν κάδο μπροστά από το σπίτι του. Πιστεύω ότι θα γίνει και άλλη προμήθεια κάδων και έτσι το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά. Δεν μπορούν να γίνουν όλα αυθημερόν.

Τώρα όσον αφορά τις λάμπες. Η μάχη της λάμπας και ο πόλεμος της λάμπας εξαρτάται από το προσωπικό. Δεν υπάρχει προσωπικό για να πάει να αλλάζει λάμπες κάθε μέρα. Πέρα από αυτό βέβαια μπαίνει και ζήτημα ηλεκτρολόγου, ζήτημα μηχανήματος, μια και δεν χαλάει πάντοτε μόνο η λάμπα, χαλάνε και τα ντουί χαλάνε και άλλοι μηχανισμοί γύρω από το ρεύμα και όλα αυτά θέλουν ειδικούς για να φτιαχτούν.

Η φιλαρμονική του δήμου είναι μία προσπάθεια που έχει ευχαριστήσει πάρα πολύ τον κόσμο. Θα βοηθηθεί ακόμη περισσότερο, θα υπάρξουν και άλλα βήματα προς αυτόν τον τομέα;
Η φιλαρμονική του Δήμου νομίζω ότι ήταν και αυτό κάτι το πρωτότυπο για την περιοχή μας. Δεν έχουν φτιάξει πολλοί δήμοι φιλαρμονική. Βέβαια είχε και έχει ένα κόστος. Αυτό είναι γεγονός. Έπρεπε να αγοραστούν στολές, όργανα, να πληρωθούν οι δάσκαλοι και διάφορα άλλα. Η γνώμη μου είναι ότι η φιλαρμονική πρέπει να μείνει οπωσδήποτε και εμείς να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δαπάνες της στο άμεσο μέλλον. Πρέπει να δούμε τι δικό της προϋπολογισμό έχει, ώστε αν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα. Επίσης ένας άλλος λόγος που εγώ θέλω να μείνει η φιλαρμονική είναι γιατί πέρα από τις ανάγκες που καλύπτει εσωτερικά του δήμου, συμβάλλει και στο να μαθευτεί ο δήμος μας πέρα από τα όρια τα δικά μας και να τον διαφημίσει. Και εμείς έχουμε ανάγκη από αυτή την διαφήμιση, γιατί όσο άριστος και αν είσαι σε κάποιον τομέα εάν δεν το γνωρίζει κανένας, δεν είσαι τίποτα. Την φιλαρμονική λοιπόν νομίζω ότι θα την συνεχίσουμε, και θα την ενισχύσουμε όσο μπορούμε καλύτερα.

Έγινε μία συζήτηση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για το περιβάλλον. Πως την είδατε την όλη συζήτηση και τι προσπάθειες έχει κάνει ο δήμος σχετικά με το περιβάλλον στην περιοχή;
Όσον αφορά το περιβάλλον, το φυσικό περιβάλλον, θα έλεγα ότι είμαι από τους ανθρώπους εκείνους που ευθύνονται λιγότερο από τον καθένα. Δεν είχα ποτέ και δεν έχω καμία δράση όσον αφορά το στήσιμο επιχειρήσεων μέσα στην Αυλίδα, μέχρι να γίνω δήμαρχος. Από την ημέρα που έγινα δήμαρχος στο μόνο που ευθύνομαι, αν ευθύνομαι, είναι για τις γνωμοδοτήσεις που έχει κάνει το δημοτικό συμβούλιο για κάποιες καινούργιες επιχειρήσεις. Αυτές οι επιχειρήσεις όμως ως εκ θαύματος μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, γιατί είναι βιομηχανίες μικρής όχλησης.

Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή, υπάρχουν από την δεκαετία του '70. Έτσι όταν ανέλαβα εγώ δήμαρχος βρήκαμε μία παγιωμένη κατάσταση. Τι κάναμε λοιπόν εμείς από εκεί και πέρα μέχρι σήμερα. Αν είχαμε το μαγικό ραβδί θα είχαμε λύσει το πρόβλημα αυθημερόν. Όλοι γνωρίζουν ότι το περιβάλλον είναι το πιο δύσκολο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Όποιοι λοιπόν το χρησιμοποιούν για να μας κατηγορήσουν ότι δεν το λύσαμε το κάνουν επί πονηρού, γιατί γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο να λυθεί μέσα σε τέσσερα, πέντε ή και έξι χρόνια ακόμη. Θέλει μέθοδο, προοπτική και στόχο. Για να λυθεί το πρόβλημα της μόλυνσης του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μία είναι η λύση. Το χωροταξικό, το οποίο και προχωράει. Προχωράει η μελέτη που κάνει ο δήμος Αυλίδας για την αποχέτευση, ένα έργο αρκετών δισεκατομμυρίων. Πρέπει να γίνει ανάπλαση των ακτών, να γίνει ο δρόμος που οδηγεί στα αρχαία, να γίνει ένα αρχαίο θέατρο. Διότι όλα αυτά που συντελούν στην ανάπλαση της περιοχής θα μας βοηθήσουν να τραβήξουμε κόσμο και ο κόσμος αυτός είναι που θα δημιουργήσει την πίεση σε αυτούς που μολύνουν την θάλασσα, τις ακτές, ή οτιδήποτε άλλο. Θέλει δηλαδή στρατηγική, που πρέπει να γίνει κτήμα στον καθένα μας.

Βλέπω κάποιους ανθρώπους να φωνάζουν στα καφενεία και να κάνουν σαν να εμφανίστηκε τώρα το πρόβλημα του φυσικού περιβάλλοντος και να υποστηρίζουν ότι αν ήταν αυτοί στα πράγματα θα το έλυναν. Ας κατέβουν στις επόμενες εκλογές, να βγούνε και να λύσουν το πρόβλημα του φυσικού περιβάλλοντος, γιατί εμείς δεν έχουμε βρει τον τρόπο αυτό που θα τους έκανε να το λύσουν μέσα σε μία μέρα.

Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τους πολίτες του Δήμου Αυλίδας;
Είναι γεγονός ότι ο κάθε πολίτης βλέπει στον Δήμαρχο τα πάντα. Εγώ, επειδή είμαι από την φύση μου ανοικτός άνθρωπος, είμαι ανοικτός στον καθένα. Υπάρχει βέβαια το πρόβλημα ότι δεν με βρίσκουν όποτε θέλουν και δεν με βλέπουν συχνά στα καφενεία και στα μαγαζιά. Αυτό όμως συμβαίνει γιατί δεν έχω καθόλου χρόνο. Δουλεύω 18 ώρες το 24ωρο και έτσι δεν μπορώ να είμαι συνέχεια παντού. Ο κόσμος είναι πάρα πολύς. Όποιος έχει έρθει να με συναντήσει τον έχω συναντήσει και δεν έχω αποκλείσει κανέναν. Έχω δώσει σε όλους το θάρρος να με βρίσκουν όταν θέλουν για να τους λύσω κάποιο πρόβλημά τους. Θα ήθελα να είχα περισσότερο χρόνο να κάθομαι στα καφενεία και να συζητάω αλλά έχω τόσες πολλές υποχρεώσεις και πολλές δουλειές και κάτι τέτοιο δεν μου είναι εύκολο. Πιστεύω ότι μαζί μου δεν έχει κανένας πρόβλημα σημαντικό γιατί μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια δεν έχω πειράξει κανέναν. Όποιον μπόρεσα να βοηθήσω τον βοήθησα.

Μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές υπολείπεται σχεδόν ένας χρόνος. Τι σχεδιάζει ο συνδυασμός σας να κάνει σε πολιτικό επίπεδο φυσικά αυτό τον χρόνο και πως βλέπετε την τοπική πολιτική κατάσταση;
Επειδή το έχει φέρει η τύχη να ασχοληθώ με την πολιτική και σε άλλα επίπεδα, σαν δήμαρχος έχω προσγειωθεί ανώμαλα. Δηλαδή βλέπω ότι η πολιτική εδώ στην Αυλίδα είναι μικροπολιτική και όχι πολιτική.

Όποιος έρθει να διοικήσει τον Δήμο, θέλει να βρει έναν μηχανισμό να διοικήσει. Εγώ αυτό τον μηχανισμό δεν τον φτιάχνω για μένα. Δεν θα είμαι ισόβιος δήμαρχος εδώ. Τον μηχανισμό αυτόν τον φτιάχνω για τον δήμο. Σε αυτό τον τομέα πρέπει να βοηθήσουν όλοι.

Το ότι επίσης γίνεται μικροπολιτική και όχι πολιτική στον δήμο Αυλίδος πιστεύω ότι οφείλεται και στο παρελθόν. Οι κοινότητες λειτουργούσαν κατά αυτό τον τρόπο άρα και η πολιτική διαφορετικά. Ο δήμος λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο και η πολιτική σιγά - σιγά θα γίνει διαφορετική. Δηλαδή θα πάψουν να λειτουργούν τα σόγια, οι φιλίες, οι εξυπηρετήσεις, και θα βλέπουμε το γενικότερο καλό. Θα ψηφίζεται αυτός που αξίζει περισσότερο σαν δήμαρχος και σαν σύμβουλος. Δεν θα μπορεί κάποιος να βγει δήμαρχος επειδή έχει τριακόσιους συγγενείς, χωρίς να είναι ικανός να λύσει τα προβλήματα της περιοχής που μέρα με την μέρα μεγαλώνει περισσότερο. Και έχει σύνθετα προβλήματα. Είναι τα διαφορετικά προβλήματα των τεσσάρων κοινοτήτων μαζί. Σε όλα αυτά τα προβλήματα εμπλέκονται και τα τοπικιστικά προβλήματα τα οποία κάποιοι τα καλλιεργούν. Οι οποίοι καλλιεργώντας τα, δεν ξέρω για ποιο λόγο, ουσιαστικά βάζουν εμπόδιο για την δική τους μεθαύριο πορεία.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο της παράταξής μου για την προσφορά τους στους τομείς που έχουν αναλάβει και να επισημάνω ότι το σημερινό έργο που έχει γίνει στον δήμο Αυλίδας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε αυτούς. Ο καθένας τους έχει δώσει πολλές ώρες από την ζωή του για να προσφέρει στα κοινά και να είναι διαθέσιμος στην υπηρεσία των πολιτών.

Επίσης θα ήθελα να πω ότι και από την αντιπολίτευση υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν συμβάλλει στην λύση προβλημάτων του Δήμου. Ένας από αυτούς είναι ο κύριος Βασίλειος Βισβίνης ο οποίος ήταν υποψήφιος δήμαρχος την προηγούμενη τετραετία. Ο κύριος Βισβίνης λοιπόν ικανός στα θέματα πολιτισμού, πρόσφερε σε αυτό τον τομέα στον δήμο Αυλίδας εντελώς ανιδιοτελώς όπως μπόρεσε, ενώ σε κάποιους άλλους τομείς οι απόψεις του ήταν αντίθετες και διαφωνήσαμε. Με αυτό θέλω να επισημάνω ότι μπορούμε πιθανόν να συνυπάρξουμε και με την αντιπολίτευση. Δεν μας διαφοροποιούν τα πάντα. Υπάρχουν και ιδέες που μας ενώνουν. Υπάρχουν τομείς που από την επόμενη μέρα των εκλογών μπορείς και πρέπει να συνεργάζεσαι με την αντιπολίτευση, για να μπορέσεις να φέρεις το έργο σου εις πέρας. Εάν αυτό γινόταν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου εδώ στην περιοχή μας σίγουρα ο Δήμος Αυλίδας θα πήγαινε μπροστά με μεγαλύτερες ταχύτητες.

Ο δήμος Αυλίδας για να γίνει γνωστός πέρα από τα σύνορά του και να είναι αποφασιστικός στους χώρους λήψης αποφάσεων, πρέπει να μετέχει και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Έτσι ο Δήμος μας αυτή την στιγμή έχει τον Δήμαρχό του στο Δημοτικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚΕ (Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ευβοίας). Επίσης συμμετέχει και στην ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων). Εμάς μέχρι τώρα δεν μας θεωρούσαν ότι ήταν απαραίτητο να μετέχουμε σε αυτά τα όργανα. Αυτή την στιγμή μετέχουμε. Θεωρώ απαραίτητο λοιπόν ότι όλοι οι δήμαρχοι που θα βγάλει αυτή εδώ η περιοχή πρέπει να έχουν και την οντότητα και την ικανότητα να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτά τα όργανα τα οποία δεν είναι τυχαία όργανα, αλλά παίζουν έναν σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πιστεύω λοιπόν ότι ο δήμος Αυλίδας γίνεται γνωστός και αντλεί δύναμη και από τις δημόσιες σχέσεις έξω από τον δήμο του και από την συμμετοχή του σε όλα τα όργανα διοίκησης που καλό θα είναι σε κάποια στιγμή να αναβαθμιστούν και αυτά. Δηλαδή να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο.


 «  Προηγούμενo άρθρoΕπόμενo άρθρo  » 
 
Εμφάνιση όλων των άρθρων της έκδοσης
Εμφάνιση όλων των εκδόσεων
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email

Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 150 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 125 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 100 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.

 
Η εορτή της Αγίας Σκέπης στην Παραλία Αυλίδας
Περιβάλλον ώρα μηδέν!
Συνέντευξη του Δημάρχου Αυλίδος κ. Παύλου
Ιστορίες που δε γράφτηκαν ποτέ
Θανάσιμη ολιγωρία
Κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων
Νέα καλλιεργητική περίοδο σιτηρών
Βελτίωση δρόμου Βαθέος - Ριτσώνας
Αυγανιστάν ομελέτα

 
Δεκέμβριος 2002 - (28 άρθρα)
Νοέμβριος 2002 - (6 άρθρα)
Οκτώβριος 2002 - (16 άρθρα)
Σεπτέμβριος 2002 - (20 άρθρα)
Αύγουστος 2002 - (20 άρθρα)
Ιούλιος 2002 - (21 άρθρα)
Μαϊος 2002 - (22 άρθρα)
Απρίλιος 2002 - (30 άρθρα)
Μάρτιος 2002 - (23 άρθρα)
Φεβρουάριος 2002 - (19 άρθρα)
Ιανουάριος 2002 - (14 άρθρα)
Δεκέμβριος 2001 - (19 άρθρα)
Νοέμβριος 2001 - (9 άρθρα)
Οκτώβριος 2001 - (22 άρθρα)
Σεπτέμβριος 2001 - (17 άρθρα)
Αύγουστος 2001 - (14 άρθρα)
Ιούλιος 2001 - (13 άρθρα)
Ιούνιος 2001 - (17 άρθρα)
Μαϊος 2001 - (17 άρθρα)
Απρίλιος 2001 - (13 άρθρα)
Μάρτιος 2001 - (18 άρθρα)
Φεβρουάριος 2001 - (19 άρθρα)
Ιανουάριος 2001 - (17 άρθρα)
Σεπτέμβριος 2000 - (22 άρθρα)
 

 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.