Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Μη έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων λειτουργίας βιοτεχνίας κατασκευής πλαστικών και πολυεστερικών σκαφών

Αυλίδα - Μηνιαία εφημερίδα της Αυλίδας. Επικοινωνία με την εφημερίδα: Δ. Κουρνόπουλος Τηλ.: 6977003965
Έκδοση: Σεπτέμβριος 2000
Περισσότερα άρθρα από την έκδοση

Κύριε Δήμαρχε,
Οι Σύλλογοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις ενέργειες του Δήμου Αυλίδας ως προς το ανωτέρω θέμα για τους κάτωθι βάσιμους λόγους:

Ελήφθη στον Δήμο Αυλίδος έγγραφο από την Νομαρχία Χαλκίδος για να γνωματεύσει εντός 30 ημερών από λήψεως, ήτοι να καταθέσει απόψεις και επιχειρήματα δηλαδή μελέτη από ειδικό περιβαντολλόγο και χημικό, καθ΄ ότι η επικινδυνότητα σε οικιστική περιοχή είναι μεγάλη. Οι καρκινογόνες ουσίες που παρουσιάζονται δημιουργούν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα.

Ο Δήμος Αυλίδας την 29η Αυγούστου 2000, με εισήγηση του κυρίου Τάκη Παπαποστόλου Προέδρου του Δ.Σ., ενημέρωσε καθυστερημένα τους Συλλόγους για το ανωτέρω θέμα και εξετάζοντας τις απόψεις του διαμερίσματος Παραλίας Αυλίδας (τις οποίες δεν βρήκε ικανοποιητικές) μας παρότρυνε να καταθέσουμε προτάσεις - μελέτες. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου "Ο ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ" κύριος Ιωάννης Γιαννάκης αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι ήτο από καλό έως άριστο παρά τις αδυναμίες από πλευράς χημικών και περιβαντολλογικών απόψεων.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου "Ο ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ" ανέλαβε να παρουσιάσει και να καταθέσει κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Αυλίδας γνωμάτευση από ειδικό επιστήμονα. Η έκθεση αυτή πρωτοκολλήθηκε στον Δήμο Αυλίδας, η οποία όμως κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. δεν κοινοποιήθηκε στο Δ.Σ.

Η εισήγηση από Σύμβουλο του Δήμου Αυλίδας κύριο Βεκίνη Σπύρο κατά την συνεδρίαση της 31ης Αυγούστου 2000 ήτο ικανοποιητική αλλά άσφαιρη καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία από ειδικούς επιστήμονες ή τον Δήμο Αυλίδας που θα βοηθούσε στην απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ν.Α. Ευβοίας.

Απλούστατα λακωνικά εδόθη η κάτωθι γνωμάτευση του κ. Δρίτσα:

Μετά από την τηλεφωνική μας Επικοινωνία έχω να σας ενημερώσω για τα εξής

Πιστεύω ότι η Επιχείρηση κατασκευής πλαστικών σκαφών θα χρησιμοποιεί πιθανά α) Πρώτη ύλη πολυεστέρων, β) Πλαστικοποιητές (καταλύτες πολυμερισμού), γ) Οργανικούς διαλύτες, δ) Ανόργανα άλατα, ε) Οργανικές ίνες

Θα πρέπει λοιπόν τα παραπάνω συστατικά να είναι γνωστά ώστε να μπορεί κανένας να αποφανθεί για την επικινδυνότητα ή μη λειτουργίας της μονάδας. Επίσης για να γίνει γνωστή η επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε σχέση με την διαχείριση των υπολειμμάτων λειτουργίας της Επιχείρησης, δηλαδή που θα τοποθετηθούν τα υπολείμματα των πρώτων υλών του εργοστασίου δηλαδή θα τα θάβουν (στην γη) θα τα αποθηκεύουν σε κοντέινερ ή θα τα ρίχνουν στην θάλασσα της περιοχής.

Τις οσμές των οργανικών διαλυτών πως θα τις αντιμετωπίζουν (με φίλτρα ή θα διοχετευθούν στο περιβάλλον). Ως γνωστόν οι περισσότεροι των οργανικών διαλυτών είναι υγροί και εξακρούνται (πτητικοί) και βέβαια παρουσιάζουν αρκετά μεγάλη επικινδυνότητα για ανθρώπους, οργανισμούς και περιβάλλον. Πολλοί από αυτούς παρουσιάζουν και καρκινογόνες ιδιότητες. Αν η πλαστικοποίηση δεν είναι η προβλεπόμενη (πολυμερισμός) τότε στο τελικό προϊόν παραγωγής, υπάρχει μεγάλο ποσοστό μονομερούς, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι από βλαβερό έως καρκινογόνο. (Θα υπάρχει υποδομή στην Επιχείρηση ώστε να ελέγχεται το ποσοστό μονομερούς στο τελικό προϊόν;).

Οι πλαστικοποιητές (καταλύτες πολυμερισμού) που υποχρεωτικά χρησιμοποιούνται παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα που είναι από βλαβεροί, τοξοκικοί έως καρκινογόνοι. Για όλα τα παραπάνω αναφερόμενα θα πρέπει να σας δοθούν: Τα Δελτία Ασφαλείας (M.S.D.S.) των πρώτων υλών που θα χρησιμοποιήσει η επιχείρηση. Οι ποσότητες αυτών των πρώτων υλών που θα χρησιμοποιηθούν από την Επιχείρηση για την λειτουργία της κατά ένα μήνα ή κατά ένα χρόνο;

Από όλα αυτά και από τον τρόπο που θα διαχειρισθούν τα απόβλητα χρήσεως θα προκύψει η επικινδυνότητα στους οργανισμούς, στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου "Ο Αγαμέμνων" Γιαννάκης Ιωάννης

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.