Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Περιβάλλον - Πολιτισμός

Βόρεια Εύβοια - Μηνιαία εφημερίδα ενημέρωσης της βόρειας Εύβοιας. Επικοινωνία: Πάνος Βασιλόπουλος Τηλ.: 22270 31261 email: [email protected]
Έκδοση: Δεκέμβριος 2003
Περισσότερα άρθρα από την έκδοση
Περισσότερες εκδόσεις

Δύο λέξεις, δύο έννοιες. Είναι δύο αδελφές λέξεις και έννοιες, γιατί η σημασία τους, έχει κοινά χαρακτηριστικά. Στηρίζεται στην φύση στην επιστήμη, στην γνώση στην αισθητική. Η μία βοηθάει και στηρίζει την άλλη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σαν τα δυο πόδια του ανθρώπου, που χωρίς, το ένα ή το άλλο δεν μπορεί να σταθεί ο άνθρωπος και να ζήσει κανονικά.

Περιβάλλον: Η λέξη αυτή είναι τόσο απλή αλλά και τόσο δύσκολη που ο απλός άνθρωπος δυσκολεύεται να την κατανοήσει. Η έννοια του περιβάλλοντος ξεκινάει πολύ απλά από εμάς, συμπεριλαμβάνοντας το άμεσο περιβάλλον μας, δηλαδή το σπίτι που μένουμε, την αυλή μας, και τα πιο προσφιλή μας πρόσωπα. Από εκεί και πέρα ξεκινάει μια αλυσίδα σχέσεων με το έμμεσο και το μακρινό μας περιβάλλον, όπως γειτονιά, χωριό, πόλη, χώρα, ήπειρος, Γη, το ηλιακό μας σύστημα με τους δέκα πλανήτες, ο γαλαξίας μας, οι άλλοι γαλαξίες με το σύμπαν για το οποίο η επιστήμη ακόμη προσπαθεί να μάθει και να ερευνήσει. Όλα αυτά λοιπόν που είναι αντιληπτά γύρω μας, μαζί με αυτά τα πολύ μακρινά που μόλις ανέφερα και τα οποία είναι περισσότερο δύσκολα να τα κατανοήσουμε, αποτελούν έναν ενιαίο χώρο που λέγεται περιβάλλον.

Περιβάλλον και ζωή: Το περιβάλλον είναι ένας ενιαίος χώρος όπου κινείται και ζει. Αυτό κατορθώθηκε και θα συνεχίσει να διατηρείται χάριν στους φυσικούς νόμους που υπάρχουν. Οι φυσικοί αυτοί νόμοι έχουν δημιουργήσει την ισορροπία και την λειτουργία εκείνη που κατορθώνεται να υπάρχει και να διατηρείται ακόμη η ζωή στην γη και σε πολλούς βέβαια άλλους πλανήτες, (ακόμη δεν έχει αποδειχθεί επίσημα) που υπάρχουν παρόμοιες με τις δικές μας συνθήκες ζωής. Το κυριότερο δεν είναι ότι αυτές οι κατάλληλες φυσικές συνθήκες συμβάλλουν στο να διατηρείται η κίνηση και η λειτουργία του σύμπαντος χωρίς μέχρι τώρα τουλάχιστον καταστρεπτικές για το περιβάλλον συγκρούσεις.

Περιβάλλον και Ανθρωπος: Ας αφήσουμε για λίγο το σύμπαν και την λειτουργία του (γιατί εμείς τουλάχιστον δεν είμαστε αρμόδιοι να αναλύσουμε περισσότερο αυτά τα επιστημονικά θέματα) για να προσγειωθούμε στον δικό μας πλανήτη γη ο οποίος σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί ένα απειροελάχιστο σωματίδιο μέσα στον μέχρι σήμερα προσδιορισμένο χώρο του σύμπαντος. Εδώ βλέπουμε πολύ πειστικά την δύναμη της φύσης, και των φυσικών νόμων της. Πέραν από την ομορφιά και την εύρυθμη λειτουργία του περιβάλλοντος που δημιούργησαν, δημιουργήθηκε η ζωή η λεγόμενη πανίδα. Ο άνθρωπος κατάφερε σαν "έλογο ζώον" να κυριαρχήσει μέσα στην πανίδα και να προσπαθήσει να γνωρίσει το περιβάλλον του. Η προσπάθεια αυτή καρποφόρησε πάρα πολύ, ο άνθρωπος προχώρησε αρκετά, ανακαλύπτοντας ή προσεγγίζοντας τους φυσικούς νόμους και συνθήκες που τον περιβάλλουν. Από εδώ και πέρα πρέπει να δείξει λογική μετριοφροσύνη και σεβασμό στο περιβάλλον που το κληροδότησαν οι πρόγονοί του και να ζήσει αρμονικά μαζί του.

Το περιβάλλον τον ανέχεται και τον προειδοποιεί συνεχώς. Τελευταία κρούεται ο κώδων κινδύνου πολύ έντονα με τα καιρικά φαινόμενα τις αρρώστιες που αυξάνουν στατιστικά, τα μικρόβια που ολοένα περισσότερα και καινούργια εμφανίζονται, την παραγωγή ανεξέλεγκτων οπλοστασίων πυρηνικών και άλλων επικίνδυνων όπλων καταστροφής του περιβάλλοντος και φυσικά του ανθρώπου.

Εμείς τι κάνουμε; Το περιβάλλον δηλαδή ο ευρύτερος χώρος που ζούμε χάριν της φυσικής ισορροπίας που υπάρχει λειτουργεί κανονικά. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο άνθρωπος θα μπορούσε να συμβιώσει αρμονικά και να φτάσει σε μια ποιότητα ζωής. Σήμερα όμως ο άνθρωπος για τους γνωστούς λόγους που ξέρουμε έχει παρεκλίνει πολύ από την ισορροπία αυτή, από την αρμονική συμβίωση με την φύση. Όπως ξέρουμε στη ζωή μέχρι τώρα τα ίδια τα προβλήματα γεννούν την αναγκαιότητα τρόπου λύσης ή παρέμβασης. Έτσι λοιπόν η ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι άλογες παρεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση, οι πονηριές, η απληστία, να ζούμε για το σήμερα σαν να είναι το περιβάλλον ιδιοκτησία μας οι παραβάσεις ακόμη και σε προστατευτικούς για το περιβάλλον νόμους από τις διάφορες κακές εξουσίες και "έξυπνους ανθρώπους" δημιούργησαν την ανάγκη ύπαρξης του κοινωνικού ερασιτεχνικού κινήματος, το περιβαλλοντολογικό - οικολογικό και το πολιτιστικό κίνημα.

Παρέμβαση - πρόταση
Από τον 19ον αιώνα που ο Γερμανός Φιλόσοφος και Ζωολόγος χέκελ ονόμασε το κίνημα αυτό οικολογικό (προέρχεται από την λέξη οίκος - σπίτι) άρχισε σιγά σιγά η δραστηριοποίησή του. Σήμερα με τις μεγάλες οργανώσεις που έχει αλλά και τους κατά τόπους συλλόγους σε όλες τις χώρες η πίεση που ασκούν και η δραστηριότητά τους έχουν φέρει τα θετικά αποτελέσματα που όλοι βλέπουμε. Στους Δήμους ειδικά της Β/Κ Εύβοιας που έχουν το προνόμιο από την φύση να έχουν το πιο αρμονικό και πλούσιο περιβάλλον χρειάζεται πολύ περισσότερη επαγρύπνηση. Οι Δημοτικές Αρχές κατά την γνώμη μας, θα πρέπει στις παραβιάσεις των νόμων και των αποφάσεων του Δημοτικού τους Συμβουλίου σε τοποθεσίες εντός των ορίων του Δήμου τους να παρεμβαίνουν άμεσα ή τουλάχιστον να ειδοποιούν τις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες να κάνουν το καθήκον τους. Επίσης οι αρμόδιες Υπηρεσίες Αστυνομικές, Λιμενικές, Πολεοδομικές, Δασικές κλπ θα πρέπει να ενεργούν αμέσως όταν διαπιστώνουν περιπτώσεις παραβίασης των νόμων ή όταν τους ανακοινώνεται από άλλους φορείς και πολίτες. Σε κάθε ολιγωρία οι κοινωνικοί φορείς που υπάρχουν για τα συγκεκριμένα θέματα είναι υποχρεωμένοι να παρεμβαίνουν ή και να καταγγέλλουν τυχόν αυθαιρεσίες. Η προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού είναι υποχρέωση όλων μας πολύ περισσότερο των αρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών. Ότι είναι κοινόχρηστο, Δημοτικό ή Δημόσιο ανήκει σε όλους μας και πρέπει να το προστατεύσουμε. Κανείς δεν θέλει να διαμαρτύρεται ή να καταγγέλλει άλλους φορείς ή συμπολίτες του υπάρχει για τους Συλλόγους αυτούς πολύ σοβαρότερο έργο να κάνουν. Δεν μπορούν όμως να παραβλέπουν τις παραβιάσεις και αυθαιρεσίες απ' όπου κι αν προέρχονται, γιατί είναι εις βάρος του περιβάλλοντος και του πολιτισμού και αφ΄ εταίρου των φιλόνομων πολιτών. Η ανάγκη ύπαρξης αυτών των κινημάτων, αλλά και το καταστατικό αυτών των Συλλόγων σε ένα από τα κυριότερα άρθρα του γράφει: προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και του πολιτισμού με κάθε νόμιμο τρόπο.

Γιάννης Ψαρρός

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.