Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Γιώργος Μόσχος: «Προβλήματα υπάρχουν πολλά...»

Συνδικαλιστική - Δημοσιογραφική παρέμβαση εργαζομένων ΟΤΕ Δυτικής Ελλάδας & Εύβοιας. Επικοινωνία: Ζήσης Σπύρου email: [email protected]
Έκδοση: Οκτώβριος 2002

Μια συζήτηση με τον ελεγκτή γιατρό του ΤΑΠ-ΟΤΕ κ. Γιώργο Μόσχο είναι πάντοτε ενδιαφέρουσα για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους του ταμείου...

κ. Μόσχο οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει πολλές φορές την δυσαρέσκεια για τις επί πλέον ουρές που σχηματίζονται, όταν πρόκειται να επιβεβαιώνεται την θεώρηση γνωματεύσεων συναδέλφων σας γιατρών. Αυτό είναι κάτι που εντάσσεται στα βασικά σας καθήκοντα;
Κατ' αρχήν σας ευχαριστώ πολύ που δίδεται η ευκαιρία να συζητήσω μαζί σας ορισμένα θέματα που αφορούν το ΤΑΠΟΤΕ, τους ασφαλισμένους και τη συνεργασία των ταμείων με τον κόσμο τους.

Η αποστολή μου στο ΤΑΠΟΤΕ είναι πολλαπλή.

1. Ο έλεγχος των παρακλινικών εξετάσεων που είναι απαραίτητες για τη διάγνωση και παρακολούθηση των νοσημάτων των ασθενών.

Θα πρέπει δηλαδή ο ασθενής 1. να επισκέπτεται τον προσωπικό του γιατρό 2. να ελέγχεται η κάθε παρακλινική εξέταση και εν συνεχεία να εκτελείται.

Ο έλεγχος αυτός πρέπει να είναι εναρμονισμένος 1. με τους κανόνες του ταμείου 2. την ιατρική δεοντολογία και 3. τις ανάγκες του πάσχοντος.

Οι τρεις αυτοί παράγοντες πρέπει να συνυπολογίζονται για να εγκριθεί και να θεωρηθεί μια εξέταση.

Όπως καταλαβαίνετε δεν πρόκειται για μια απλή επιβεβαίωση των εργασιών των συναδέλφων μου ιατρών.

Πρέπει να σας προσθέσω ότι στη θέση του ελεγκτού βρίσκονται συνήθως καλοί ιατροί, γνώστες του αντικειμένου τους, με πείρα και ευχέρεια να παράσχουν την οδηγία τους που πολλές φορές αποβαίνει πολύτιμη.

Επειδή υπάρχει ευαισθησία στον άνθρωπο και στο χρόνο που δαπανά κανείς, φροντίζω να υπηρετώ τον συνάνθρωπό μου όποτε μου ζητηθεί και με τον καλύτερο τρόπο.

Έχουμε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές για περιστατικά που δημιουργήθηκαν προβλήματα κατά τον έλεγχο όπως π.χ. ασφαλισμένων που έκαναν εργασίες δοντιών, και επιβαλλόταν από το ταμείο πανοραμική ακτινογραφία ή άμεσος έλεγχος στα κεντρικά γραφεία του ταμείου στην Αθήνα. Γιατί αυτούς τους ελέγχους αδυνατεί να τους καλύψει το ταμείο, επιβάλλοντας αυτή την πρόσθετη ταλαιπωρία;
Για τα θέματα τα οδοντριατρικά δεν έχω γνώση και δεν έχω καμία αρμοδιότητα.

κ. Μόσχο πιστεύετε ότι ωφελήθηκαν οι ασφαλισμένοι του ταμείου, ή το ταμείο με την παρουσία σας στην Χαλκίδα ως ελεγκτή γιατρού;
Τα οφέλη απ' την παρουσία του ελεγκτού είναι του ταμείου διότι όλα γίνονται υπό έλεγχον και όπως πρέπει και του ασφαλισμένου διότι αποφεύγει τις καθυστερήσεις για έγκριση από τον αρχίατρο ή γενικά την κεντρική υπηρεσία. Γνωρίζετε τι γινόταν παλαιότερα μέχρι να μπορέσει ο υπόλογος να πάρει τηλεφωνική έγκριση ή και πολλές φορές που έπρεπε ο ασθενής να μεταβεί στην Αθήνα για έγκριση - θεώρηση.

Πιστεύετε ότι μπορούν κάποια πράγματα, κάποια προβλήματα να διορθωθούν;
Προβλήματα υπάρχουν πολλά. Με την συνεργασία πολιτείας - οργανισμών και λαού μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο καλύτερο. Είναι πολύ μεγάλο το θέμα. Να τεθούν σχέδια μακρο-μεσο-βραχυπρόθεσμα. Τέτοια προγράμματα σαν να πρόκειται να ζήσουμε αιώνια. Δηλαδή τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και βάλε να μας θυμούνται και να παραδειγματίζονται.

Χρειάζονται πολλές συζητήσεις και αναλύσεις. Ένα πρόχειρο παράδειγμα. Γνωρίζω ότι «εν τω οίκω του πατρός μου πολλαί μοναί εισίν». Γιατί άραγε η συνένωση των ταμείων δεν θα μπορούσε να γίνει έτσι ώστε η υφισταμένη οργάνωση του ΤΑΠΟΤΕ να υπάρχει υπό τη διοίκηση και τους κανόνες της κεντρικής υπηρεσίας που θα λέγεται ΙΚΑ ή όπως αλλιώς θέλετε.

Ελπίζω να δοθεί ευκαιρία να συζητήσουμε για πολλά θέματα γενικού ενδιαφέροντος

κ. Μόσχο σας ευχαριστούμε για την τόσο χρήσιμη κουβέντα που μας δώσατε την ευκαιρία να έχουμε μαζί σας.
(Συνέντευξη στον Ζήση Σπύρου)

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.