Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Καρύδας Δημήτριος

Κατηγορία: Επανάσταση του 1821
Περισσότερα βιογραφικά από την κατηγορία




- - -

Γενναίος αγωνιστής από τη Χαλκίδα. Πήρε μέρος στην άτυχη μάχη της Βρωμούσας. Από τους αρχηγούς των επαναστατών στάλθηκε στην Κύμη με το Γεώργιο Αποστολίδη, τον Πρωτοσύγκελο Βαρλαάμ, το Χρύσανθο Νταλαρούμη και το Γεώργιο Θωμά για να προμηθευτούν πολεμοφόδια και μπαρούτι. Οι Κυμαίοι δημογέροντες Παύλος και Γεώργιος Αστέρης και Δημήτριος Γιαννάκης, επειδή είχαν πάρει ειδοποίηση με γράμμα ότι έρχεται ο Ομέρ μπέης της Καρύστου με 300 άνδρες, τους έδιωξαν. Ο Καρύδας και ο Αποστολίδης φυγαδεύτηκαν με πλοιάριο στη Σκόπελο για να εφοδιαστούν από εκεί με πολεμοφόδια, ενώ οι άλλοι τρεις επέστρεψαν στα Βρυσάκια. Οι Σκοπελίτες, επειδή τους θεώρησαν Τούρκους Καρύστιους ή κατασκόπους, τους φέρθηκαν πολύ σκληρά. Συγκεκριμένα τους έδιωξαν με το πλοιάριο του Κυμαίου Δημήτρη Γλωσσώτη, που τους αποβίβασε στο λιμάνι του Μαντουδίου Κυμάσι, απ' όπου περπατώντας έφτασαν άπρακτοι στο στρατόπεδο των Ελλήνων στον Αγιο. Ο Καρύδας ήταν ένας από τους πρώτους που σήκωσε τη σημαία της επανάστασης και τον μιμήθηκαν οι άνδρες του Αφρατίου και των Φύλλων. Εναντίον τους ο Ομέρ μπέης ο Καρυστινός έστειλε το Μπουλούμπαση ή Ζεϊρμπεη. Στη θέση Χαμόμυλα έγινε σκληρή μάχη. Οι Τούρκοι νικήθηκαν και έφυγαν, ενώ σκοτώθηκε ο αρχηγός τους, του οποίου το σπαθί πήρε ο Καρύδας και το έφερε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Όταν πληροφορήθηκε ότι έρχεται στον Αγιο ο Λίμνιος ήρωας, ο οπλαρχηγός Αγγελής Γωβιός, έσπευσε με τους άνδρες του και τάχθηκε υπό τη σημαία του. Ο Αγγελής τον προσέλαβε ως γραμματέα του και τον έστειλε στην Ύδρα για να ζητήσει να σταλθεί θαλάσσια δύναμη για τον αποκλεισμό της Χαλκίδας. Η κυβέρνηση παραχώρησε το πλοίο του πλοιάρχου Αλεξάνδρου Κριεζή.

Ο Καρύδας πήρε μέρος σε όλες τις μάχες των Βρυσακίων. Μετά τον πρόωρο θάνατο των ηρώων Αγγελή και Κώτσου, καταδιώχτηκε από τους άνδρες του Ολύμπιου Διαμαντή. Πιάστηκε από το Διαμαντή και φυλακίστηκε στη Λίμνη, όπου και βασανίστηκε. Για να τον ελευθερώσει του ζήτησε να παραδώσει το "δισάκι με τα φλωριά και το σπαθί το Ταπάνι". Μην έχοντας όμως χρήματα για να δώσει, έσπασε τα σίδερα και τις κλειδαριές της φυλακής και μαζί με άλλους τρεις έφυγε και έφθασε στη Βλαχιά και από εκεί στο Κουτουρλομετόχι, όπου συναντήθηκε με τον Κριεζώτη με έντεκα άντρες και τάχθηκε υπό τις διαταγές του και προσλήφθηκε ως γραμματέας του.

Όταν ο Κριεζώτης βρισκόταν στο Παλιοχώρι της Καρυστίας και εκεί ετοιμαζόταν για την επίθεση κατά της Καρύστου, έστειλε τον Καρύδα στην Ύδρα και έφερε το πολεμικό πλοίο του Ιωάννη Κριεζή για την πολιορκία της Καρύστου, καθώς και τον αδελφό του Κριεζή καπετάν-Θεοδωράκημε 50 Υδραίους στρατιώτες, που τάχθηκαν υπό τις διαταγές του Κριεζώτη.

Πήρε μέρος σε όλες τις μάχες της επανάστασης, πάντα στην πρώτη γραμμή. Μπήκε μαζί με τον Κριεζώτη στην Ακρόπολη φέρνοντας και σάκο γεμάτο μπαρούτι. Πήρε ενεργό μέρος στις τελευταίες μάχες στον Ανηφορίτη και στην Πέτρα της Βοιωτίας.

Μετά την αποκατάσταση του γένους, αποσύρθηκε στην ιδιωτική του ζωή, χωρίς να αποκτήσει συντάξεις στρατιωτικούς βαθμούς, κτήματα, όπως άλλοι αγωνιστές.



© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.