Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Η ματαίωση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο των επαφών του Σίμου Κεδίκογλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών, στη Μόσχα

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010, 15:05
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Με όχι και τόσο ευχάριστες ειδήσεις επέστρεψε από τη Μόσχα ο βουλευτής Εύβοιας, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με τη Ρωσία, Σίμος Κεδίκογλου, όπου βρέθηκε το διάστημα 19 με 22 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Βρεττό Ντίνο.

Στη συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ.κ. Τιτόβ αναδείχθηκε το πρόβλημα της μη υλοποίησης του σχεδιαζόμενου αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που είχε αποφασιστεί το 2007, ενός έργου που ως ιδέα για τη διακρατική συνεργασία και συμφωνία είχε διαμορφωθεί το 1993.

Η κατασκευή του έργου έχει μπλοκάρει και οι Ρώσοι εκτιμούν, ότι οι Βούλγαροι, που τον Ιούνιο του 2010 ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το σχέδιο υλοποίησης του αγωγού, δύσκολα θα αλλάξουν γνώμη.

Το ερώτημα που θέτει ο Σίμος Κεδίκογλου είναι «γιατί δεν ασκείται καθόλου πίεση από την ελληνική κυβέρνηση, ή έστω δεν ασκεί η χώρα μας τουλάχιστον τα νόμιμα δικαιώματά της, από τη στιγμή που η συμφωνία που είχε υπογραφεί από τον πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, τον Βλαντιμίρ Πούτιν Ρώσου προέδρου και το Γκεόργκι Παρβάνοφ Βούλγαρου προέδρου, περιλαμβάνει συγκεκριμένες ρήτρες για την βουλγαρική πλευρά σε περίπτωση που αποχωρήσουν».

Ο Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Αθήνα σφυρίζει αδιάφορα τη στιγμή που η Ρωσία δεν έχει το περιθώριο να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις, λόγω και της συμφωνίας με τη Βουλγαρία για πυρηνικό εργοστάσιο. Εκτός αυτού η Ρωσία έχει και εναλλακτικές διόδους για το αέριο. Η Ελλάδα, ωστόσο, κινδυνεύει να χάσει σημαντικά γεωστρατηγικά οφέλη, όπως είναι η αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα της ενέργειας σε διεθνές επίπεδο».

Το γεγονός ότι δεν ασκείται καμία πίεση ο Σίμος Κεδίκογλου το αποδίδει στο γεγονός, ότι «ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τη Ρωσία για να μη δυσαρεστήσει τους Αμερικανού».

Τα ερωτήματα που έθεσαν οι Ρώσοι ομόλογοι στα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τη στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν, γιατί ενώ ο κ. Πούτιν θα δάνειζε στην Ελλάδα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, ο κ. Παπανδρέου του μίλαγε για την προώθηση μέτρων «πράσινης ανάπτυξης». Αξιο απορίας και το γιατί στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου δεν το εκμεταλλεύτηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κατά τις διαδοχικές επαφές που είχαν στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας και στις αντίστοιχες Επιτροπές της ρωσικής Δούμας, το κλίμα των συναντήσεων ήταν αρκετά καλό και φάνηκε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας, καθώς οι Ρώσοι δείχνουν να ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας αρκεί να υπάρξει και δείγμα καλής θέλησης από την ελληνική πλευρά.

Ο Σίμος Κεδίκογλου προς την κατεύθυνση αυτή και σε συνεργασία με τον Ελληνορωσικό Σύνδεσμο προγραμματίζουν τη διοργάνωση ενός Ελληνορωσικού Φόρουμ το Δεκέμβριο. Στόχος θα είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων και η ανάπτυξη όλων των μορφών οικονομικής συνεργασίας.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.