Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ηλίας Πετσής: "Η ανάπτυξη δεν έχει προκάτ λύσεις. Απαιτεί όραμα, οργάνωση, σχέδιο και υπομονή"

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010, 10:55
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Το Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού θα διεκδικήσει ο κ. Πετσής Ηλίας, στις εκλογές του Νοεμβρίου, έχοντας λάβει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Σε συνέντευξή του στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" επισημαίνει, ότι στη σημερινή εποχή, όπου οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί και λόγω της οικονομικής κρίσης, απαιτούνται νέες αντιλήψεις, νέες μέθοδοι και περισσότερη δουλειά ακόμα και για προβλήματα που παραμένουν ίδια.
Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος θα λειτουργήσει, έχοντας στόχο να φέρει εις πέρας το "δύσκολο έργο της αποτελεσματικής οργάνωσης του νέου δήμου και της αντιμετώπισης των συσσωρευμένων προβλημάτων".

Όσον αφορά στη στήριξη που του παρέχει το ΠΑΣΟΚ ο κ. Πετσής υποστήριξε, ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, γιατί την εκλαμβάνει ως αποδοχή στο κάλεσμα συστράτευσης, που απευθύνουν σε όλους τους πολίτες του νέου δήμου. Βέβαια, κάνει σαφές πως την ευθύνη κατάρτισης του ψηφοδελτίου την έχει ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Ήδη έχει συγκροτήσει ομάδα τεχνοκρατών και επιστημόνων με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας. Κριτήριο για την όποια συνεργασία, σύμφωνα με τον κ. Πετσή, αποτελεί: "η ικανότητα, η ανιδιοτέλεια και η διάθεση προσφοράς. Με αυτή την έννοια, παραμένουμε ανοιχτοί σε συνεργασίες και στον πρώτο γύρο των εκλογών και στον δεύτερο γύρω των εκλογών, αλλά το σημαντικότερο, και μετά τις εκλογές στην προσπάθεια υλοποίησης των κοινών μας στόχων".

Ποια εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και κυρίως στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις του σχεδίου "Καλλικράτης".

Το σχέδιο «Καλλικράτης» αποτελεί μια τομή στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, τα χαρακτηριστικά της οποίας θα έχουν προοδευτικά όλο και λιγότερη σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Αυτό τροποποιεί αυτομάτως και τα χαρακτηριστικά των «ιδανικών», ας μου επιτραπεί η έκφραση, υποψηφίων που θα υπηρετήσουν το νέο θεσμό. Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή του Δημάρχου που κραδαίνει το χέρι έτοιμο «να το κτυπήσει στο τραπέζι για το καλό του τόπου» και αν αυτό κάποτε μπορούσε να ήταν ανεκτή μέθοδος διοίκησης ή διεκδίκησης, σήμερα αποτελεί τρανταχτή ομολογία αδυναμίας και αναποτελεσματικότητας. Οι νέες συνθήκες, οι οποίες έχουν μεταβληθεί άρδην και λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την πατρίδα μας, απαιτούν νέες αντιλήψεις, νέες μεθόδους, περισσότερη δουλειά ακόμη και για προβλήματα που παραμένουν ίδια όλα αυτά τα χρόνια. Οι νέες δημοτικές αρχές πρέπει να αποτελούν ένα ισχυρό επιτελείο που θα το χαρακτηρίζει η συνοχή, η επιστημονική κατάρτιση, η τεχνογνωσία, οι καινοτόμες ιδέες και η διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς. Κορυφή αυτού ο Δήμαρχος ο οποίος θα αποτελεί τον κινητήριο μοχλό που πρέπει να αναλώσει κάθε ικμάδα της ενέργειάς του ώστε να φέρει εις πέραν το δύσκολο έργο της αποτελεσματικής οργάνωσης του νέου Δήμου (που απαρτίζεται από 5 πρώην ΟΤΑ) και της αντιμετώπισης των συσσωρευμένων προβλημάτων.

Τα "χρίσματα" των κομμάτων σε υποψηφίους κατευθύνουν την ψήφο των πολιτών;

Στη σημερινή κρίση του πολιτικού συστήματος, που είναι κρίση αντιπροσώπευσης, κρίση θεσμών, κρίση αξιών, κρίση οικονομική και κοινωνική, το τελευταίο που οφείλουν να κάνουν τα κόμματα (αμφιβάλλω και εάν μπορούν) είναι να προσπαθήσουν να κατευθύνουν την ψήφο των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η περιοχή δράσης μας είναι σχετικά μικρή ώστε όλοι να γνωριζόμαστε και κανείς δεν μπορεί να κρύψει από τους πολίτες αυτό που είναι, αλλά ούτε μπορεί να παραστήσει ξαφνικά ότι είναι κάτι άλλο. Η στήριξη της υποψηφιότητας μου από ένα μεγάλο κόμμα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, διότι την εκλαμβάνω ως αποδοχή στο κάλεσμα συστράτευσης που απευθύνουμε σε όλους του πολίτες του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού. Την ευθύνη κατάρτισης του ψηφοδελτίου την έχω μόνο εγώ και οι συνεργάτες μου και σε αυτό δεν περισσεύει κανείς ικανός. Το όραμά μας, οι στόχοι μας και τα μέσα υλοποίησης τους αποτελούν προϊόν συλλογικής δουλειάς τόσο των υποψηφίων, όσο και της ομάδας τεχνοκρατών και επιστημόνων που ήδη έχω συγκροτήσει και μοναδικό σκοπό έχουν την βελτίωση της ζωής των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας.

Σε περίπτωση που έχουμε δεύτερο γύρο εκλογών είναι ανοιχτό από την πλευρά σας το ενδεχόμενο συνεργασίας;

Η προσπάθεια που έχω ξεκινήσει για μια νέα πορεία στον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού εδράζεται στην έννοια της συνεργασίας. Συνεργασία με ανθρώπους που τους χαρακτηρίζει η γνώση, η κατάρτιση, η διάθεση για προσφορά και η συναντίληψη για το μέλλον του τόπου μας, που είναι ο τόπος στον οποίο ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς και δεν αποτελεί κριτήριο η κομματική ένταξη. Κριτήριο αποτελεί η ικανότητα, η ανιδιοτέλεια και η διάθεση προσφοράς. Με αυτή την έννοια, παραμένουμε ανοιχτοί σε συνεργασίες και στον πρώτο γύρο των εκλογών και στον δεύτερο γύρω των εκλογών, αλλά το σημαντικότερο, και μετά τις εκλογές στην προσπάθεια υλοποίησης των κοινών μας στόχων.

Χαρακτηριστικό αυτής της προεκλογικής περιόδου είναι η συνεχής αναφορά σε ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις. Πως το σχολιάζετε;

Η δικαιολογημένη, εν πολλοίς, δυσπιστία των πολιτών απέναντι στα κόμματα και τους κομματικούς μηχανισμούς «αναγκάζει» πολλούς υποψηφίους να δηλώνουν ότι συγκροτούν ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις, προσπαθώντας μάλλον να ψαρέψουν σε θολά νερά. Το εντυπωσιακό όμως είναι να παρουσιάζονται νυν και πρώην υπουργοί ή βουλευτές, που αίφνης ανακάλυψαν την αυτοδιοίκηση, ενδεδυμένοι τον μανδύα της «ανεξαρτησίας». Η ανεξαρτησία κρίνεται στο εάν πηγή έμπνευσης και λογοδοσίας είναι οι πολίτες του Δήμου, και όχι οι προσωπικές - οικογενειακές στρατηγικές. Η ανεξαρτησία κρίνεται στο εάν τα στελέχη του συνδυασμού συμμετέχουν γιατί πιστεύουν σε ένα κοινό όραμα, βάζοντας ο καθένας τη δική του σφραγίδα, και όχι απλώς για να ξεπληρώσουν προσωπικές ή κομματικές οφειλές. Θέλω όμως να σημειώσω ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι και πολιτικές εκλογές και ως τέτοιες επιβάλλουν τη συμμετοχή συνδυασμών όπως ο δικός μας, τα στελέχη του οποίου έχουν συναντίληψη για τον ρόλο της αυτοδιοίκησης, για τις προτεραιότητες που αυτή πρέπει να υπηρετεί, για την ανάγκη αναδιανομής στους μη προνομιούχους του νέου Δήμου, για τους μηχανισμούς λήψης και υλοποίησης των αποφάσεων.

Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα, που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν στο δήμο;

Κατά χρονική και μόνο ιεράρχηση το πρώτο ζήτημα που θα προκύψει την 1η Ιανουαρίου είναι η οργανωτική συγκρότηση του νέου Δήμου. Η συνένωση των 5 πρώην ΟΤΑ και οι πρόσθετες αρμοδιότητες που φέρνει ο Καλλικράτης απαιτούν την άμεση συγκρότηση ενός συνεκτικού και αποτελεσματικού οργανογράμματος το οποίο θα μετεξελίξει τα παλαιού τύπου Δημαρχεία σε ένα νέου τύπου Διοικητήριο που θα είναι και ο μοχλός ανάπτυξης της περιοχής. Δεύτερη χρονική προτεραιότητα, θα είναι η ολοκλήρωση και η επιτάχυνση των έργων που έχουν ξεκινήσει οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Τρίτο, η αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως είναι η καθαριότητα των οικισμών, η λειτουργία των σχολείων, οι παιδικοί σταθμοί, η προσπελασιμότητα των οικισμών, κλπ. Τέταρτο, η έναρξη εφαρμογής ενός φιλόδοξου σχεδίου τοπικής ανάπτυξης το οποίο ήδη επεξεργαζόμαστε και θα το καταθέσουμε για έγκριση στους πολίτες την 7η Νοεμβρίου.

Ποια τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νέος Δήμος σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και ποιες οι ενέργειές σας για την επίλυσή τους.

Η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων αποτελεί το μείζον και διαρκές περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι η ΟΤΑ, άρα και ο νέος Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού. Στον τομέα των απορριμμάτων οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έκαναν σημαντικά θετικά βήματα με την λειτουργία του ΧΥΤΑ και την συνακόλουθη αποκατάσταση των περισσοτέρων παλαιών χωματερών. Το έργο του ΧΥΤΑ όμως για να είναι αποδοτικό και να έχει διάρκεια ζωής θα πρέπει να συνοδευτεί από ένα ευρύ πρόγραμμα ανακύκλωσης. Όλα αυτά όμως έπονται της πρώτης φροντίδας της δημοτικής αρχής που θα είναι η εξασφάλιση της καθαριότητας των οικισμών. Στον τομέα των λυμάτων πρέπει να γίνουν πολλά και δύσκολα, όπως η κατασκευή των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης των οικισμών (που είναι το πιο χρονοβόρο και ακριβό έργο), η ολοκλήρωση και λειτουργία των Βιολογικών καθαρισμών και η ανάπτυξη μικρών αποκεντρωμένων συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων για τους οικισμούς που δεν μπορούν να συνδεθούν με τον κεντρικό Βιολογικό της περιοχής τους. Όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον, ο Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού είναι προικισμένος με πολλές περιοχής υψηλής οικολογικής αξίας, όπως ενδεικτικά είναι η περιοχή στο Μικρό και Μεγάλο Λιβάρη, τα δάση του Τελέθριου, τα σημαντικά υδατορέματα και η πολύ μεγάλη ακτογραμμή. Αυτές είναι περιοχές που χρήζουν προστασίας αλλά μπορούν να αποτελέσουν και πηγή πλούτου για τους κατοίκους, μέσα από ένα φιλόδοξο σχέδιο τοπικής ανάπτυξης που θα βασίζεται στην αρχή της αειφορίας.

Υπάρχει σχεδιασμός για να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνολογία, διαδίκτυο στις υπηρεσίες του δήμου με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών;

Νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες, νέες αντιλήψεις δεν είναι δυνατόν να μην έχουν στην πρώτη γραμμή και τις νέες τεχνολογίες. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση που έχει αρχίσει τα πρώτα βήματα και στην κεντρική διοίκηση (διαδικασία διαβούλευσης, ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο, κλπ.) για εμάς θα αποτελέσει την εμπροσθοβαρή πολιτική αντιμετώπισης των δυσκολιών που θα προκύψουν από τη λειτουργία του νέου Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού. Τέτοιες δράσεις είναι η εφαρμογή νέων μεθόδων και τεχνολογιών για την οργάνωση της λειτουργίας του Δήμου, που θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και στον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών του. Η συνεχής υποστήριξη της λειτουργίας των Κ.Ε.Π. ώστε να εξυπηρετούνται οι συναλλαγές των πολιτών με το κράτος. Η ανάπτυξη δομών και διαδικτυακών υπηρεσιών ώστε να μειωθεί σημαντικά η ανάγκη παρουσίας των πολιτών στις Υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να διεκπεραιώσουν συνήθεις υποθέσεις.

Επαρκεί το στελεχιακό δυναμικό των δήμων που συνενώνονται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες απρόσκοπτης λειτουργίας του νέου δήμου;

Η συνένωση 5 πρώην ΟΤΑ στο νέο Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού, αλλά και οι μετατάξεις από Υπηρεσίες της Νομαρχίας, θα συμβάλουν στη συγκέντρωση ενός ικανού αριθμού εργαζομένων. Οι δημοτικοί υπάλληλοι αποτελούν τον πιο κρίσιμο κρίκο για την υλοποίηση των στόχων της δημοτικής αρχής και αυτή οφείλει να τους προσφέρει την οργανωτική δομή και τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο που θα τους ανατεθεί. Είμαι σε θέση να γνωρίζω καλά ότι η ποιότητα των ανθρώπων που σήμερα δουλεύουν στους ΟΤΑ που θα αποτελέσουν το νέο Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού αποτελεί εχέγγυο για την αποδοτική συνεργασία μας, αλλά και για την επίτευξη των στόχων που θα θέσουμε. Εργαζόμενοι από κοινού, η δημοτική αρχή και οι δημοτικοί υπάλληλοι θα βρίσκονται στην υπηρεσία όλων των πολιτών.

Η αναπτυξιακή προοπτική προϋποθέτει και πόρους. Με ποιο τρόπο θα εισρεύσουν έσοδα στο ταμείο του δήμου;

Η υποχρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί χρόνιο παράγοντα για την υστέρηση της περιφέρειας. Το πρόβλημα αυτό, όμως, έχει γίνει και η πιο βολική δικαιολογία για τις αδυναμίες και ανεπάρκειες των δημοτικών αρχών. Τα προβλήματα είναι παρόντα και η ανάγκη των πολιτών για εξασφάλιση ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου δεν μπορούν να περιμένουν μόνο το πότε η Πολιτεία θα στέρξει στην ικανοποίησή τους. Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι η έκφραση της βούλησης της τοπικής κοινωνίας τόσο μέσω των έργων που υλοποιεί, όσο και μέσω των διεκδικήσεων που αυτή προβάλει. Πέρα από την πλήρη, αποτελεσματική και διαφανή εκμετάλλευση των ήδη θεσμοθετημένων πόρων που προορίζονται για τους νέους Δήμους, η νέα δημοτική αρχή πρέπει να ανοίξει περπατησιά και να διεκδικήσει νέους πόρους όχι μόνο φωνάζοντας και καταγγέλλοντας (που στο κάτω κάτω είναι και το εύκολο) αλλά αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, ευρωπαϊκά προγράμματα, κλπ. Αυτά όμως προϋποθέτουν σχέδιο, τεχνογνωσία, ικανή ομάδα, αποτελεσματικότητα και πολύ δουλειά. Αυτό είναι το δικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα και αυτό θα θέσουμε στη διάθεση των πολιτών την 7η Νοεμβρίου.

Υπάρχουν δυνατότητες να συμβάλλει ο δήμος στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας;

Η ανεργία αποτελεί πληγή για όλη την ελληνική περιφέρεια και για την Εύβοια ακόμη παραπάνω. Η έλλειψη σχεδίου για την ανάπτυξη των ΟΤΑ, που εντείνεται από την χαμηλή χρηματοδότησή τους από την Πολιτεία, καθιστούσε τους Δήμους ένα ακόμη κρίκο στον φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης που οδηγεί στην ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, και την φυγή τους από τον τόπο μας. Μέχρι σήμερα η πρακτική των δημοτικών αρχών ήταν η προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεργίας μέσω των προσλήψεων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Το μέτρο αυτό ούτε αποτελεσματικό ήταν, αφού αφορούσε ελάχιστους σε σχέση με τις ανάγκες, ούτε μπορούσε να προσφέρει μια διαρκή και δίκαια αμειβόμενη εργασία που είναι δικαίωμα κάθε πολίτη. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης η συμβολή των νέων Δήμων στην αντιμετώπιση της ανεργίας είναι καίρια και μπορεί να γίνει μόνο μέσω ενός φιλόδοξου σχεδίου τοπικής ανάπτυξης που θα ξεκινήσει από τον Δήμο και θα κινητοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει από λίγους, δεν μπορεί να γίνει μόνο από τα πάνω. Απαιτεί τη συστράτευση όλων.

Σήμερα συνεχώς γίνονται συζητήσεις για το πως θα βγει η Εύβοια από το αδιέξοδο και το τέλμα στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Ποιο είναι υπό τις παρούσες συνθήκες το ζητούμενο για να οδηγηθεί ο δήμος τον οποίο διεκδικείτε στην ανάπτυξη και σε ποιους τομείς;

Στη Βόρεια Εύβοια τα τελευταία 25 χρόνια έχουν συρρικνωθεί τα κύρια χαρακτηριστικά της οικονομικής της βάσης που ήταν η αγροτική παραγωγή και οι βιομηχανικές - βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Σε αυτό έχουν συντελέσει πολλοί εξωτερικοί παράγοντες όπως είναι η γενικότερη αποβιομηχάνιση, η αγροτική πολιτική των κυβερνήσεων, η αύξηση των εισαγωγών ακόμη και νωπών προϊόντων και βεβαίως η απομόνωση της Βόρειας Εύβοιας ακόμη και από το διοικητικό κέντρο της Χαλκίδας. Πέρα όμως από τις μεταβολές εθνικής κλίμακας, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι η έλλειψη σημαντικών υποδομών και σχεδίου αναδιάρθρωσης της τοπικής οικονομίας βαρύνει κυρίως όσους εκπροσώπησαν τα τελευταία 30 χρόνια την τοπική κοινωνία σε κεντρικό επίπεδο. Είναι περιττό να απαριθμήσω ως σημαντικές υποδομές που δεν έγιναν την οδική σύνδεση με την Χαλκίδα, το Νοσοκομείο, την διπλή ζεύξη του Μαλιακού και άλλα πολλά. Με λυπεί βαθύτατα η διαπίστωση που κάνουμε οι περισσότεροι όταν ταξιδεύουμε ανά την Ελλάδα, πως όλα αυτά τα χρόνια που μειονεκτικές περιοχές όπως ορεινοί και δυσπρόσιτοι οικισμοί αποκτούσαν σημαντικά έργα υποδομής και ανέπτυσσαν νέες μορφές οικονομίας (όπως για παράδειγμα ο αγροτοτουρισμός, ο χειμερινός τουρισμός, η ορειβασία και η πεζοπορία) που επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο, συνδέουν την αγροτική οικονομία με τον τουρισμό και διανέμουν τα κέρδη σε περισσότερους, εμείς βρισκόμασταν κάτω από πολιτικές πατρωνίες που μοναδικό σκοπό τους είχαν την προσωπική τους εξυπηρέτηση.

Ο τουρισμός είναι ένα κεφάλαιο που έχει μείνει αναξιοποίητο σε μεγάλο βαθμό στην Εύβοια. Τι προτίθεστε να πράξετε στο δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι νέες ευκαιρίες και να γίνει άνοιγμα σε αγορές του εξωτερικού.

Όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, τα τελευταία 30 χρόνια η Βόρεια Εύβοια προσπάθησε να αναπτύξει τον τουριστικό τομέα χωρίς κάποιο κεντρικό σχεδιασμό, χωρίς ενίσχυση και υποστήριξη των επαγγελματιών και χωρίς συντονισμένη προσπάθεια προβολής της περιοχής. Η Βόρεια Εύβοια διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για να στηρίξει την τουριστική της ανάπτυξη όπως είναι οι ιαματικές υποδομές, το πολύ μεγάλο μήκος της ακτογραμμής, τα δασικά οικοσυστήματα και ο συνδυασμός παράλιων - πεδινών - ορεινών οικισμών. Ο νέος Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού θα πρέπει να είναι πρωτοπόρος στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης που για να είναι βιώσιμο και ωφέλιμο θα πρέπει να καταφέρει ταυτόχρονα α) την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών ποιότητας, β) την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην ενδοχώρα (όχι μόνο στις ακτές) και γ) την διάχυση των ωφελειών και του κέρδους σε όσο το δυνατόν περισσότερους. Όμως, η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας δεν έχει προκάτ λύσεις, αλλά απαιτεί όραμα, οργάνωση, σχέδιο, υπομονή και πολύ δουλειά. Αυτά φιλοδοξούμε να προσφέρουμε στους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας και γι' αυτό συμμετέχουμε στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.