Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ο Δήμαρχος Αυλώνος για τα 12 έργα στην Εύβοια και την ανάγκη κοινής δράσης

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010, 11:40
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Ως μία πολύ σημαντική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Αυλώνος κ. Κατσούλης Δημήτρης την απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Ελλάδας κ. Διαμαντοπούλου για την ένταξη στο ΕΣΠΑ και στην κατηγορία πράξεων «Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός» 12 έργων που αναφέρονται σε Δήμους και Κοινότητες της Εύβοιας μεταξύ των 30 συνολικά έργων προϋπολογισμού 7.974.326.

Με αφορμή αυτή την απόφαση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει:

"Μεταξύ των έργων είναι και το ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Αυλώνος προϋπολογισμού 368.703,10 Ευρώ γεγονός που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα γιατί η εκπόνηση του ΣΧΟΑΠ ήταν την τελευταία πενταετία η διαρκής και επίμονη διεκδίκησή μας.

Επίσης περιλαμβάνονται τα ΣΧΟΟΑΠ των Δήμων Δυστίων και Κονιστρών με ανάλογους προϋπολογισμούς. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των ΣΧΟΑΠ και την εφαρμογή των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων του Δήμου Κύμης και Ταμυναίων η περιοχή του Δήμου Κύμης Αλιβερίου θα έχει τουλάχιστον πετύχει την χωροταξική της οργάνωση, εφόδιο ικανό και αναγκαίο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Χρειάζεται πάντως ο συντονισμός των τριών νέων μελετών και η προσαρμογή με τα εκπονούμενα ΓΠΣ έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα γενικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού σε ολόκληρη την χωρική ενότητα του νέου Καλλικράτειο Δήμου Κύμης Αλιβερίου.

Αυτό το έργο θα είναι ένα μεταξύ των πολλών άλλων που πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

Η ένταξη των δώδεκα ΣΧΟΑΠ ή ΓΠΣ της Εύβοιας στο ΕΣΠΑ και η επικείμενη ανάθεσή τους αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη και για τον Νομό.

Η ηγεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας είχε προτάξει στην οκταετή θητεία της το ζήτημα των ΣΧΟΑΠ και ΓΠΣ για όλους τους Δήμους του νομού.

Η επιλογή της αυτή ήταν απολύτως πολιτικά και αναπτυξιακά ορθή. Υπήρξαν ασφαλώς πολλές καθυστερήσεις όπως εξάλλου και η καθυστέρηση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ αλλά το αποτέλεσμα είναι το αναμενόμενο και δικαιωματικά αξίζουν συγχαρητήρια στην Νομαρχιακή Αρχή.

Με την εκπόνηση των δώδεκα νέων μελετών και την ολοκλήρωση των Σχεδίων που έχουν ήδη ανατεθεί ή εκπονούνται όλοι οι Δήμοι και Κοινότητες του Νομού της Εύβοιας θα έχουν πλέον το δικός τους χωροταξικό σχέδιο. Συνεπώς θα έχουν ωριμάσει οι προϋποθέσεις για το επόμενο βήμα που είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός σε επίπεδο Νομού, εργαλείο αναγκαίο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Εύβοιας.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο Καλλικράτης μεταβάλλουν τους όρους επίτευξης του σκοπού της χωροταξικής οργάνωσης του Νομού αλλά δεν μεταβάλλουν τον ουσιαστικό στόχο που είναι η χωροταξική οργάνωση των Δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας της Εύβοιας ως κρίσιμη προϋπόθεση για έναν νέο, ρεαλιστικό και κυρίως δυναμικό αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Για να πετύχουμε όμως αυτό τον στόχο πρέπει στην φάση της εκπόνησης των Σχεδίων που αφορά την περίοδο 2011-2014 να οργανώσουμε καλύτερα την συνεργασία και την συμπαράταξη όλων των αρμοδίων και εμπλεκομένων φορέων.

Συγκεκριμένα:

Σε επίπεδο Δήμων οι νέες δημοτικές αρχές πρέπει να επιδιώξουν την συνεργασία των μελετητών έτσι ώστε διαμορφωθεί ένα πλαίσιο σύγκλησης και άρσης των ανταγωνιστικών επιλογών μεταξύ των διαφόρων περιοχών του ιδίου Δήμου.

Δηλαδή μέσα από την εκπόνηση των δύο ή τριών Σχεδίων να διαμορφωθεί και ένα επίπεδο χωροταξικού σχεδιασμού στο πλαίσιο του Καλλικράτειου Δήμου.

Σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας της Εύβοιας προτείνουμε την συγκρότηση μίας νέας δομής για την παρακολούθηση και την υποστήριξη των επιμέρους Δήμων και ταυτόχρονα για την συνάρθρωση των κατευθύνσεων των εκπονούμενων Σχεδίων με ένα πλαίσιο ευβοϊκού χωροταξικού σχεδιασμού. Δεδομένης της κατάργησης των υφιστάμενων δομών σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης η δομή αυτή μπορεί να έχει την μορφή του Παρατηρητηρίου Χωροταξίας με την ουσιαστική σύμπραξη του Περιφερειακού Παραρτήματος του ΤΕΕ της Εύβοιας, το οποίο πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, ως τεχνικός σύμβουλος των διοικητικών θεσμών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης στην Εύβοια, αλλά και με την συνεργασία αντίστοιχων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Χωροταξίας, μερικά από τα οποία έχουν ήδη προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην Εύβοια, όπως το Εργαστήριο Χωροταξίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Βλ. εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου Αυλώνος) ή το Τμήμα Χωροταξίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας κ.α.

Οι ευθύνες που επωμίζονται οι δημοτικές αρχές της νέας πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Τους παρέχεται η δυνατότητα σε όλες πλέον να αποκτήσουν το σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο του χωροταξικού σχεδιασμού.

Πρέπει να το αξιοποιήσουν ως εργαλείο σύνθεσης και ενοποίησης των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων των επιμέρους τοπικών κοινωνιών. Ανάλογες ευθύνες έχουν και οι εκπρόσωποι της Εύβοιας στην Περιφέρεια. Πρέπει να παρακολουθήσουν και κυρίως να επιδιώξουν την καλύτερη ολοκλήρωση των Σχεδίων καθώς και την ανάδειξή τους σε βάση εκκίνησης για τον χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας της Εύβοιας που είναι ο κρίσιμος στόχος για την περίοδο 2011-2014.

Η ευθύνη της αξιοποίησης αυτής της μεγάλης ευκαιρίας ανήκει πλέον στους νέους αιρετούς των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης αλλά και στο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό της Εύβοιας.

Μέσα από την στενή συνεργασία των επιστημονικών φορέων του Νομού και ιδιαίτερα του τοπικού ΤΕΕ με τα πολιτικά όργανα αλλά και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών η ευκαιρία για την απόκτηση των εργαλείων του χωροταξικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού δεν θα πάει χαμένη".

Σχετικό θέμα:


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.