...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Η θέση της Νομαρχίας Εύβοιας για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων από τη ΔΕΗ

Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2010, 11:42


- - -


Απάντηση στο Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου & Περιχώρων δίνει ο Νομάρχης Εύβοιας, Θανάσης Μπουραντάς σχετικά με την πρότασή τους προς τη ΔΕΗ για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου. Ο Νομάρχης, εμμέσως πλην σαφώς, σχολιάζει τη στάση του Συλλόγου ασκώντας σκληρή κριτική, τονίζοντας, ότι θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη άποψη για το μέλλον της περιοχής και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στην απάντηση αναφέρονται τα εξής:

"Ο Δήμος έχει προτείνει τέτοια επένδυση ενώ και οι άλλες προτάσεις έχουν κατατεθεί από πολλούς φορείς στο παρελθόν, αλλά όπως ήταν λογικό δεν προσπάθησε κανένας από αυτούς να πείσει ότι έκανε την μεγάλη ανακάλυψη όπως προκύπτει και από το γεγονός ότι δεν δόθηκε δημοσιότητα, σε αντίθεση με τη δική σας πρόταση.

Οι αγρότες της χώρας όπως γράφτηκε στον τύπο εγκαταλείπουν τμήματα της αγροτικής γης για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα, κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους, στην ιδέα ότι είναι δυνατόν να εγκαταλειφθούν παραγωγικές και αναγκαίες δραστηριότητες στον αγροτικό τομέα.

Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση στην πρότασή σας, αν η γη που θα χρησιμοποιηθεί από τη ΔΕΗ δεν είναι παραγωγική για τη γεωργία.

Όμως με αποσπασματικές προτάσεις οι οποίες είναι δυνατό να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες δεν οδηγούμαστε πουθενά.

Η ανάπτυξη κάθε περιοχής δεν αντιμετωπίζεται με πυροτεχνήματα, αλλά με συνολικό σχεδιασμό και στόχους και συμμετοχή όλων των φορέων κάθε τόπου.

Η περιοχή Αλιβερίου, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, είναι προσανατολισμένη προς τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία. Η ανεργία όμως είναι πολύ υψηλή και όπως έχει τονιστεί πολλές φορές η οικονομία της περιοχής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα εισοδήματα των συνταξιούχων που συνεχώς λιγοστεύουν.

Επομένως στις ενέργειές μας δεν μπορούμε να αγνοούμε αυτά τα δεδομένα της περιοχής. Αντίθετα θα πρέπει οι σχεδιασμοί και οι προτάσεις να έχουν στόχο την ανάπτυξη του τόπου και την αντιμετώπιση της ανεργίας . Από τις προτάσεις έχουμε τη γνώμη ότι δεν σας απασχολεί καθόλου η ανεργία και πως θα αντιμετωπιστεί.

Αναρωτιόμαστε αν πιστεύετε ότι μπορεί να επιβιώσει η περιοχή και οι νέοι να παραμείνουν στον τόπο τους χωρίς νέες θέσεις εργασίας.

Αφού θέλετε να ασχολείστε με όλα, πρέπει να έχετε άποψη και για το μέλλον της περιοχής. Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει προσανατολισμό και να γίνει π.χ. τουριστικό θέρετρο; Είναι πιθανό να υπάρχουν και τέτοιες σκέψεις από κάποιους που πολέμησαν και πολεμούν τη μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ, όπως ο υπογράφων την πρόταση Γεν. Γραμ. του Συλλόγου σας.

Πρέπει όμως να μιλήσουν καθαρά και να μην εμφανίζονται με πολλά πρόσωπα.

Με όσα προαναφέρθηκαν θα ήταν πιο λογικό να προτείνετε στη ΔΕΗ να εγκαταστήσει και άλλη μονάδα φυσικού αερίου τη στιγμή που έκανε τόσα έξοδα για τον αγωγό φυσικού αερίου και τα άλλα δίκτυα μεταφοράς στην περιοχή, με δεδομένο ότι η μονάδα φυσικού αερίου δημιουργεί και κάποιες θέσεις εργασίας.

Δυστυχώς η ΔΕΗ δεν έχει σκοπό να κατασκευάσει άλλη μονάδα στο Αλιβέρι και αυτό είναι κατά τη γνώμη μας σοβαρότατο πρόβλημα.

Θα μπορούσατε επίσης να προτείνεται στη ΔΕΗ να επεκταθεί και στην αιολική ενέργεια, αφού ο Νομός μας έχει σημαντικό αιολικό δυναμικό και τόσες ιδιωτικές εταιρείες έχουν εγκαταστήσει αιολικά πάρκα στην περιοχή.

Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο να έχετε σκεφτεί μία κατανομή ρόλων στον ενεργειακό τομέα προορίζοντας τις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν στους ιδιώτες, ενώ τα φωτοβολταϊκά στη ΔΕΗ και τους αγρότες."

Σχετικά θέματα:

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Αυγούστου 2010