Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Η Νέα Αρτάκη αντιδρά στη συνένωση με Χαλκίδα - Ζητά συνένωση με Διρφύων και Μεσσαπίων

Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010, 18:48
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Την Παρασκευή 30 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Αρτάκης, με αφορμή το χωροταξικό σχέδιο Καλλικράτης και τη θέση του δήμου σε αυτό. Με απόφαση που ελήφθηκε κατά πλειοψηφία εμμένει στην απόφαση για ενιαίο δήμο Νέας Αρτάκης, Μεσσαπίων, Διρφύων, με όρο η έδρα να είναι στη Νέα Αρτάκη, ως η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη. Πριν την ψήφιση είχαν αποχωρήσει οι δημοτικοί σύμβουλοι, Παναγιώτης Αναστασιάδης και Ελένη Μιτζιφίρη.

Ο δήμαρχος Νέας Αρτάκης, κ. Πρατσόλης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση, ανέφερε τα παρακάτω:

"Μετά την ανακοίνωση του χωροταξικού από την κυβέρνηση και την τοποθέτηση του Δήμου Νέας Αρτάκης στο διευρυμένο Δήμο Χαλκιδέων θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή δεν αποδίδει δικαιοσύνη στην περιοχή και είναι αντίθετη με τις θέσεις των τοπικών κοινωνιών, όπως εκφράστηκαν από την ομόφωνη απόφαση της Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Εύβοιας, και από τους Δήμους Νέας Αρτάκης, Μεσσαπίων και Διρφύων.

Η θέση μας για αυτό είχε γνωστοποιηθεί με την με αριθμό πρωτοκόλλου 1574/9-4-2010 επιστολή μας προς το Υπουργείο Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Θεωρούμε ότι ο προτεινόμενος Δήμος Χαλκιδέων με τους Δήμους Νέας Αρτάκης, Ληλαντίων, Ανθηδώνος, Αυλίδος, δημιουργεί ένα υπερμεγέθη Δήμο (Δήμο - τέρας) που με την απογραφή του 2001 έχει το 50% περίπου του συνολικού πληθυσμού της Εύβοιας, ενώ σε πραγματικό πληθυσμό το 60% περίπου.

Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας για συμμετοχή του Δήμου Νέας Αρτάκης σε ένα Δήμο με τον Δήμο Μεσσαπίων και Διρφύων θα δημιουργήσει ένα νέο κέντρο στην Εύβοια και ένα νέο πόλο ανάπτυξης στο νομό με δεδομένο την γεωγραφική θέση της πόλης μας αλλά και της αναπτυξιακής της πορείας μέχρι σήμερα.

Η περιοχή αυτή καλύπτει το 25% περίπου της πανελλαδικής παραγωγής λευκού κρέατος, με παραγωγή διάσπαρτη στους παραπάνω δήμους, αλλά με κέντρο των επιχειρήσεων αυτών τη Νέα Αρτάκη. Ακόμη η πόλη μας διαθέτει με τις επεκτάσεις σχεδίου πόλης που έχει περίπου 2000 άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα και 500 περίπου διαθέσιμα διαμερίσματα. Διαθέτει κέντρο επεξεργασίας λυμάτων και αποχετευτικό δίκτυο που ολοκληρώνεται με την ένταξη του υπολοίπου στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Μπορούν να συνδυαστούν δράσεις όπως θερινός και χειμερινός τουρισμός, ήπια κτηνοτροφία και ήπια αγροτική παραγωγή που είναι κοινές δράσεις στους 3 δήμους".

Ως άμεση αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Αρτάκης, στάλθηκε επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, την οποία υπογράφει ο Κ. Πρατσόλης:

"Με αφορμή το σχέδιο για τη νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» επιθυμούμε να σας εκφράσουμε τις απόψεις μας, για την περιοχή μας, χρήσιμες πιστεύουμε για την τελική σας κρίση.

Ο Δήμος Νέας Αρτάκης, είναι ο ένας εκ των δύο μη Καποδιστριακών Δήμων της Εύβοιας (ο άλλος είναι η πρωτεύουσα του Νομού η Χαλκίδα). Αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Στην απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της ήταν 8.646 κάτοικοι ενώ σήμερα είναι εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια μας περίπου 15.100. Και αν υπολογίσουμε σαν δείκτες τα ρολόγια συνεχούς λειτουργίας ύδρευσης και τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων ο πραγματικός πληθυσμός της σήμερα αγγίζει τις 16.000 και πλέον κατοίκους, δηλαδή μια αύξηση περίπου 100% πληθυσμιακή. Αυτό άλλωστε φαίνεται από την μελέτη εμπειρογνωμοσύνης της ΤΕΔΚΕ Νομού Ευβοίας (σελίδες 7-12) που επισυνάπτουμε.

Βλέπουμε λοιπόν ότι:

  • α) Η Νέα Αρτάκη με στοιχεία απογραφής του 2001 είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Εύβοιας (Χαλκίδα 53.584, Ν.Αρτάκη 8.646, Ψαχνά 6.005).
  • β) Έχει το μικρότερο δείκτη γήρανσης στην Εύβοια (0,67) και από τους μικρότερους στην Ελλάδα, που αποδεικνύει την μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση της δεκαετίας.
  • γ) Έχει το μικρότερο δείκτη εξάρτησης στην Εύβοια (0,41) και
  • δ) Το μεγαλύτερο δείκτη αντικατάστασης (1,62).

Οι παραπάνω δείκτες σαφέστατα δείχνουν το μεγάλο βαθμό ανάπτυξης της πόλης, που αυτό συνδυάζεται με την ευνοϊκή γεωγραφική της θέση, που είναι στο κέντρο σύγκλισης των δύο αξόνων του υπό πρόταση νέου Δήμου(Ν. Αρτάκης, Μεσσαπίων και Διρφύων). Απέχει 8 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα, 8 χιλιόμετρα από τα Ψαχνά και 6 χιλιόμετρα από το πρώτο χωριό του Δήμου Διρφύων. Παράλληλα στην πόλη μας σήμερα υπάρχουν εντεταγμένα στο σχέδιο πόλης περίπου 2.400 στρέμματα που αυτό σημαίνει ότι διατίθενται περίπου 2.000 άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα με συντελεστή δόμησης 0,4 και εξασφαλίζει έτσι την χωρίς προβλήματα περιβάλλοντος επέκταση της πόλης. Σε συνδυασμό και με την ύπαρξη περίπου 500 διαμερισμάτων που σήμερα αποπερατώνονται, στην πόλη μας δεν θα υπάρξει πρόβλημα, απορρόφησης επιπλέον πληθυσμού έως και 12.000 κατοίκων.

Στην κατεύθυνση αυτή βοηθούν και οι υποδομές μας, διαθέτουμε Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων δυνατότητας 15.000 κατοίκων και αποχετευτικό δίκτυο που καλύπτει σήμερα το 35% της πόλης με δυνατότητα ολοκλήρωσης αποχετευτικού δικτύου λυμάτων οικισμού Ν. Αρτάκης) μιας και η πρόταση για πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης» έχει αξιολογηθεί θετικά από την υπ'αριθμό 176733/16-3-2010 απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Αλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι:

  • α) Η ύπαρξη στην πόλη μας του μοναδικού δημόσιου ΚΤΕΟ.
  • β) Το Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης, το ΚΕ.ΚΥ.ΚΑ.ΜΕΑ και Δημοτική περιουσία 19.000 στρεμμάτων περίπου με Δημοτικούς τίτλους ιδιοκτησίας.

Συμπληρωματικά θέλουμε να αναφέρουμε ότι η περιοχή μας με επίκεντρο τις επιχειρήσεις που υπάρχουν στην πόλη μας καλύπτει το 25% της πανελλαδικής παραγωγής λευκού κρέατος.

Η αναφορά όλων αυτών των στοιχείων έχει μόνο ένα κεντρικό σημείο αναφοράς που είναι η πόλη μας να είναι η έδρα του προτεινόμενου νέου Δήμου. Θεωρούμε ότι είναι μια πρόταση με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα μιας και το σύνολο σχεδίου και του Δήμου Διρφύων αυτό επιθυμεί. Αλλωστε καλύπτουμε πλήρως δύο κριτήρια όπως το πληθυσμιακό, με απογραφή του 2001, αλλά και το γεωγραφικό όπως προαναφέραμε.

Θεωρούμε λοιπόν ότι μια τέτοια λύση, θα αποδώσει δικαιοσύνη, στην περιοχή και θα ενισχύσει σημαντικά, την προσπάθειά σας που είναι και δική μας, για την επιτυχία της νέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης".

Σχετικό θέμα:


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.