Σερβιτόρος της Εύβοιας
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
  Eγγραφή
 978 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
17 Φεβρουαρίου 2005
 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
"Πρόσωπα των γραμμάτων" από την Εύβοια

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Μπορείτε να στείλετε δελτία τύπου στο email [email protected]
και στο fax 2221079394


 
Συζητήστε το θέμα στο forum
Λευκόλιθος - Μάιος 1999
Οι δυνατότητες αξιοποίησης των μεταλλικών και μη μεταλλικών πρώτων υλών της Εύβοιας

Από Δρ. Δ. ΜΠΙΤΖΙΟ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο Νομός Εύβοιας θεωρείται προνομιούχος διότι, λόγω της ευνοϊκής του γεωλογικής δομής και των ειδικών μεταλλογενετικών του χαρακτηριστικών περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία συγκεντρώσεων μεταλλικών και μη μεταλλικών Ορυκτών Πρώτων Υλών, στις οποίες στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη της ελληνικής μεταλλευτικής και λατομικής βιομηχανίας.

Η Βόρειος και Κεντρική Εύβοια χαρακτηρίζεται από την παρουσία των σημαντικότερων κοιτασμάτων και εμφανίσεων μαγνησίτη του ελληνικού χώρου που αποτέλεσαν, κατά το παρελθόν, αντικείμενο εντατικής εκμετάλλευσης και καθετοποιημένης αξιοποίησης. Μια πολύ σημαντική πηγή του ορυκτού μας πλούτου είναι, επίσης, και τα υπό εκμετάλλευση σιδηρονικελιούχα μεταλλεύματα που εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της Βορ. και Κεντρ. Εύβοιας και τροφοδοτούν το μεταλλουργικό συγκρότημα παραγωγής της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Εξάλλου στην περιοχή Λιχάδας - Γιάλτρας της Βορ. Εύβοιας αναπτύσσονται σημαντικές εμφανίσεις κονιοποιημένων δολομιτών, με ικανοποιητικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, κατάλληλων για μια σειρά χρήσεων και εφαρμογών όπως γεωργικές - κτηνοτροφικές κ.ά. Στην Κεντρική Εύβοια επίσης, μεγάλη σημασία, για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, έχουν οι άργιλοι του Ληλαντίου Πεδίου, που είναι μια πολύ καλής ποιότητας πρώτη ύλη για παραγωγή τούβλων και κεραμιδιών και στην οποία στηρίχθηκε η δημιουργία και ανάπτυξη μεγάλου αριθμού μονάδων κεραμοποιίας.

Η Κεντρική και ιδιαίτερα η Νότια Εύβοια καθώς και η νήσος Σκύρος αποτέλεσαν από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα μερικά από τα σπουδαιότερα κέντρα παραγωγής ογκομαρμάρων ολόκληρου του ελληνικού χώρου. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμβολή των διακοσμητικών πετρωμάτων και δομικών πετρωμάτων της Εύβοιας και Ν. Σκύρου στην ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής λατομικής βιομηχανίας με τη λειτουργία αξιόλογων μονάδων παραγωγής & τυποποίησης στις περιοχές Στύρων - Καρύστου, Αλιβερίου - Δύστου και Ερέτριας.

Το Ι.Γ.Μ.Ε. έχει πραγματοποιήσει σημαντικές έρευνες και μελέτες από το παρελθόν μέχρι και σήμερα και συνέβαλε ουσιαστικά στον εντοπισμό ανάπτυξης και αξιολόγησης των Ο.Π.Υ. της νήσου Εύβοιας.

Σημαντική είναι, επίσης, η συμβολή του Ι.Γ.Μ.Ε. στον εντοπισμό - οριοθέτηση και χωροθέτηση λατομικών περιοχών για συνήθη αδρανή υλικά. Παράλληλα έγιναν ερευνητικές εργασίες για εντοπισμό - αξιολόγηση αδρανών υλικών ειδικών χρήσεων (τσιμεντοβιομηχανία, ασβέστη) ενώ μελλοντικά προβλέπεται η έρευνα και για σκληρά αντιολισθηρά υλικά.

Για τα επόμενα χρόνια, στα πλαίσια προσδοκώμενης χρηματοδότησης, από το Β Κ.Π.Σ. καθώς και από άλλες πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπεται η διερεύνηση των ερευνών σε διάφορες περιοχές της νήσου που παρουσιάζουν αυξημένο κοιτασματολογικό - μεταλλευτικό ενδιαφέρον με στόχο τη στήριξη της βιωσιμότητας των λειτουργούντων βιομηχανικών - λατομικών μονάδων και κέντρων εξόρυξης καθώς και τη δημιουργία νέων για την αξιοποίηση νέων μεταλλικών και μη μεταλλικών Ο.Π.Υ, συμβάλλοντας έτσι στην αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας, στην αύξηση της απασχόλησης του εργατικού δυναμικού και στη συγκράτηση του πληθυσμού σε περιοχές, όπου η μεταλλευτική - λατομική δραστηριότητα αποτελεί τη μοναδική ίσως βιώσιμη λύση για ανάπτυξη.


 «  Προηγούμενo άρθρoΕπόμενo άρθρo  » 

PLAY247.GR
iRiver iCK-100s Car Kit w/power
Πάρε μαζί σου στο αυτοκίνητο το iRiver SlimX ή ChromeX MP3/CD Player χρησιμοποιώντας το αυθεντικό iRiver Car Kit. Με το car kit αυτό μπορείτε να ξεφορτωθείτε τις ντουζίνες με τα CD που γεμίζουν το α... Τιμή: 21,00€ Τιμή με ΦΠΑ: 24,78€

Πρότεινε την σελίδα σε κάποιον φίλο


 
Δημοτικά μεταλλεία Λίμνης
Διαδικασία παραγωγής
Οι δυνατότητες αξιοποίησης των μεταλλικών και μη μεταλλικών πρώτων υλών της Εύβοιας
Θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος στη μεταλλευτική βιομηχανία
Προτάσεις (για την προστασία του περιβάλλοντος)
Βιομηχανική Ιστορία του λευκολίθου στη Λίμνη
Γενική Ιστορία του λευκολίθου
Ο λευκόλιθος στη Λίμνη
 
Από το Ελύμνιο στη Θράκη για την Ολυμπιακή Ιδέα - Απρίλιος 2004 - (16 άρθρα)
Ρετσίνι. Το δάκρυ του Πεύκου - Απρίλιος 2004 - (11 άρθρα)
Πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας με την σύμπραξη των σχολείων του Ελυμνίου - Απρίλιος 2004 - (14 άρθρα)
Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Κλειτορίας Αχαΐας - Απρίλιος 2000 - (8 άρθρα)
Επίσκεψη στις τεχνητές Λίμνες του Κάκκαβου - Απρίλιος 2000 - (31 άρθρα)
Tο Τσίπουρο - Απρίλιος 2000 - (1 άρθρα)
Το vερό στη Σκεπαστή και στους Κουρκουλούς - Απρίλιος 2000 - (13 άρθρα)
Καταρράκτες Δρυμώνα και απολιθωμένο δάσος Κερασιάς - Απρίλιος 2000 - (24 άρθρα)
Τα νερά του "Ελύμνιου" - Μάιος 1999 - (23 άρθρα)
Ανακύκλωση χαρτιού - Μάιος 1999 - (11 άρθρα)
Λευκόλιθος - Μάιος 1999 - (8 άρθρα)
Ελιά και Ελαιόλαδο - Μάιος 1999 - (6 άρθρα)
Από τη Λίμνη στις Πρέσπες - Μάιος 1999 - (37 άρθρα)

PLAY247.GR
IBM ThinkPad R50 Centrino P-M 1.5 GHz/256 MB/15''/60GB
Για να βοηθηθείτε στην μείωση των δαπανών σας, εκμεταλλευτείτε την τεχνολογία και τον σχεδιασμό ThinkVantage της ΙΒΜ. Θα δείτε πώς θα εργαστείτε με βεβαιότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να κερδίσετε... Τιμή: 1.345,00€ Τιμή με ΦΠΑ: 1.587,10€