Λευκαντί

Γεωγραφικές συντεταγμένες:   38°24'44.00"N  -  23°40'34.49"E

Υψόμετρο:   13 μέτρα  —  Ελάχιστο: 0 μ.  –  Μέγιστο: 25 μ.

Βρίσκεται:

• 14 χλμ. νοτιοανατολικά της Χαλκίδας. - Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 20 λεπτά.
• 2 χλμ. νότια του Βασιλικού. - Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 2 λεπτά.

Περιγραφή:

Το Λευκαντί είναι η παραλία του Βασιλικού. Είναι μια όμορφη παραλία στο νότιο Ευβοϊκό κόλπο με πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μαγαζιά. Εκτός από τον αέρα μιας ανερχόμενης τουριστικής περιοχής είναι και μια σημαντική αρχαιολογική περιοχή.

Εορτασμοί - Εκδηλώσεις:

(Μη διαθέσιμα στοιχεία)

Ιστορία - Παράδοση:

Η αρχαιότερη κατοίκηση στο Λευκαντί τοποθετείται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, όταν στο λόφο αναπτύχθηκε ένας σημαντικός οικισμός, γνωστός για τις εμπορικές του επαφές με άλλες περιοχές του Αιγαίου, κυρίως του βορειοανατολικού. Η ζωή συνεχίσθηκε αδιάλειπτα στη Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού, όπως αυτό διαπιστώνεται από τα νεκροταφεία και τα κτερίσματα των τάφων. Ένα μικρό κενό στην κατοίκηση της περιοχής παρατηρείται στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου.

Ο οικισμός, που άκμασε κατά τους γεωμετρικούς χρόνους στο Λευκαντί, εικάζεται ότι βρίσκεται στον επίπεδο λόφο της Ξερόπολης, στον οποίο έχουν διαπιστωθεί επάλληλες οικιστικές φάσεις, από τις οποίες η αρχαιότερη χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

Το πλούσιο αρχαιολογικό υλικό που βρέθηκε στο Λευκαντί φανερώνουν ότι ο 10ος και ο 9ος αιώνας π.Χ. ήταν χρόνοι ακμής και δημιουργίας για την περιοχή. Το Λευκαντί της εποχής είχε δεσμούς και με τόπους όπως η Θεσσαλία, η Σκύρος, η Νάξος, η Λήμνος, αλλά και από τη μακρινή Ανατολική Μεσόγειο, όπως η Κύπρος, η Συρία και η Αίγυπτος. Ο εσωτερικός ευβοϊκός κόλπος, προφυλαγμένος από τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες του Αιγαίου, αποτελούσε ήδη από τα προϊστορικά χρόνια δρόμο ναυσιπλοϊας και δρόμο εμπορίου. Η δομή της κοινωνίας όπως αναδεικνύεται από τις ανασκαφές φανερώνει την ύπαρξη κυρίαρχου και πλούσιου κοινωνικού στρώματος, όπου τα όπλα και η ενασχόληση είναι με τα χαρακτηριστικά στοιχεία. Παράλληλα είναι αξιοσημείωτος και ο πλούσιος νεκρικός διάκοσμος των νεκρών γυναικών, όπου ξεχωρίζουν τα πλούσια κοσμήματα και τα εισαγόμενα είδη πολυτελείας. Η οικονομική οργάνωση της πατριαρχικής κοινωνίας του 10ου και 9ου αιώνα π.Χ. φαίνεται ότι στηρίζεται στην κτηνοτροφία και στην αυτάρκεια του κάθε οίκου. Κατά το 825 π.Χ.α παρατηρείται στροφή της οικονομίας προς την εκτεταμμένη γεωργία και παράλληλα με την καταφυγή των κατοίκων σε οχυρωμένες πόλεις, έχουμε την εγκατάλειψη της μορφής των οίκων και την ίδρυση της πόλης.

Από το Λευκαντί λέγεται ότι πέρασε και ο θεός Απόλλωνας προτού επιλέξει ως τόπο λατρείας τους Δελφούς.

Ο αρχαιολόγος Θέμελης ταυτίζει το Λευκαντί με την αρχαία Οιχαλία, που ανήκε στη Χαλκίδα και καταλήφθηκε από τους Ερετριείς στα τέλη του 8ου π.Χ. αιώνα για να απελευθερωθεί η οδός προς το Ληλάντιο πεδίο.

Διοικητική ιστορία:

  • Στις 07/04/1951 αναγνωρίστηκε ο οικισμός Λευκαντί και υπάχθηκε στην κοινότητα Βασιλικού.
  • Στις 14/03/1971 ο οικισμός καταργήθηκε και προσαρτήθηκε στον οικισμό Βασιλικό.

Αρχαιολογικοί χώροι - Μνημεία:

Ξηρόπολη.
Οι συνεχείς φάσεις κατοίκισης του οικισμού στον παραλιακό λόφο της Ξηρόπολης χρονολογούνται από την Υστερη Νεολιθική Εποχή ως και τον 7ο αιώνα π.Χ.. Στους γειτονικούς λόφους Σκουμπρή και Τούμπα έχουν βρεθεί νεκροταφεία του 11ου-10ου αιώνα π.Χ..
[Κάντε click εδώ για περισσότερες πληροφορίες]

Τούμπα.
Στο λόφο της Τούμπας ανακαλύφθηκε σημαντικός προϊστορικός οικισμός, όπου διαπιστώθηκαν στρώματα έντονης κατοίκησης από την ΠΕ ΙΙΙ μέχρι τη Γεωμετρική περίοδο και που με την πάροδο του χρόνου ο οικισμός έγινε το κέντρο της περιοχής. Στο βόρειο τμήμα του νεκροταφείου της Τούμπας αποκαλύφθηκε ένα μακρόστενο αψιδωτό οίκημα (47x10 μέτρα) με εξωτερική ξύλινη κιονοστοιχία, που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 10ου αιώνα π.Χ.. Μέσα σ' αυτό βρέθηκαν δυο ταφές, μια γυναικεία και μια ανδρική, καθώς και ταφές αλόγων, όλες πλούσια κτερισμένες και ως εκ τούτου το κτίσμα ερμηνεύτηκε ως οικία κάποιου τοπικού αξιωματούχου που μετά το θάνατό του μετατράπηκε σε ηρώο και καλύφθηκε από τύμβο.

Σκουμπρή.
Σημαντικά είναι τα ευρήματα που έχουν βρεθεί στο νεκροταφείο του Σκουμπρή, που χρονολογούνται στο δεύτερο ήμισυ του 11ου αιώνα π.Χ.. Πρόκειται για δύο ζεύγη χρυσών σπειρών που βρέθηκαν σε δύο τάφους και αποτελούν μια από τις σπάνιες εμφανίσεις χρυσού στη μυκηναϊκή εποχή, μια μικρή συρο-παλαιστινιακή οινοχοϊσκη ύψους 11,3 εκ. και ένα περιδέραιο από 202 χάνδρες από φαγεντιανή.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site
με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.
Τουριστικός oδηγός Ευβοίας Βόρεια Εύβοια Κεντρική Εύβοια Νότια Εύβοια Σκύρος Οδικός χάρτης Δορυφορικός χάρτης
Χρήσιμα τηλέφωνα στην κατηγορία
"Δήμος Ληλαντίων"
Αυτοδιοίκηση:
• Δήμος Ληλαντίων: 22210 53765, 22210 51500
• Νομαρχία Ευβοίας: 22213 51400, 22210 36000

Θρησκευτικοί χώροι:
• Μονή Αγίου Γεωργίου Αρμά: 22210 50777

Μετακινήσεις:
• ΚΤΕΛ νομού Ευβοίας: Χαλκίδα: 22210 20400, Αθήνα: 210 8317163

Υπηρεσίες:
• Αστυνομικός σταθμός Βασιλικού: 22210 53333

Υγεία:
• Περιφερειακό ιατρείο Βασιλικού: 22210 52222
• Περιφερειακό ιατρείο Μύτικα: 22210 53996
Κεντρική σελίδα Στατιστικά Βιβλιογραφία Απογραφή πληθυσμού Επικοινωνία