Λευκαντί, Ξηρόπολη

Γεωγραφικές συντεταγμένες:   38°24'47.60"N  -  23°40'22.20"E

Βρίσκεται:

• 14 χλμ. νοτιοανατολικά της Χαλκίδας. - Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 20 λεπτά.
• 2 χλμ. νότια του Βασιλικού. - Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 5 λεπτά.

Περιγραφή:

Οι πρώτες ανασκαφές στο Λευκαντί έγιναν τη δεκαετία του 1960 από την Αγγλική αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα. Έτσι, αποκαλύφθηκε ότι κοντά στην παραλία, στο λόφο της Ξηρόπολης υπήρχε αξιόλογος αρχαίος οικισμός. Ο λόφος της Ξηρόπολης, ο οποίος έχει μικρό ύψος 17 μ. περίπου, αποτελεί ένα μικρό φυσικό οχυρό, καθώς πέφτει απότομα προς τη μεριά της θάλασσας. Είναι όμως εύκολα προσβάσιμος από την πλευρά της ξηράς και η έρευνα έδειξε ότι ήταν όλος κατοικημένος.

Η πρώτη κατοίκηση χρονολογείται στο τέλος περίπου της Πρωτοελλαδικής εποχής, γύρω στα 2100 π.Χ.. Η κατοίκηση συνεχίζεται αδιάκοπα στον ίδιο χώρο και οι οικισμοί διαδέχονται ο ένας τον άλλο ως το τέλος της Γεωμετρικής εποχής, γύρω στο 700 π.Χ.. Ιδιαίτερα σημαντικά αποδείχτηκαν τα στρώματα του οικισμού που χρονολογούνται στον 12ο αιώνα, γιατί αποκάλυψαν τρεις ευδιάκριτες φάσεις της τελευταίας Μυκηναϊκής εποχής, όταν ο οικισμός δεχόταν εισαγωγές και πολιτισμικές επιρροές από πολλές περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Στο τέλος της Μυκηναϊκής εποχής ο οικισμός της Ξηρόπολης φαίνεται να ερημώνει. Αρχιτεκτονικά λείψανα της Υπο-μυκηναϊκής και της Πρωτο-γεωμετρικής εποχής δεν βρέθηκαν στο τμήμα που ανασκάφηκε, αλλά η παρουσία κεραμικής του 11ου και 10ου αιώνα που είναι διάσπαρτη σε όλο το λόφο δεν αποκλείει αυτό να είναι τυχαίο. Ο οικισμός συνέχιζε να παραμένει στην ίδια θέση κατά τον 8ο αιώνα.

Οι ανασκαφές στην Ξηρόπολη έφεραν στο φως αντικείμενα, που φανερώνουν, ότι οι κάτοικοι της είχαν εμπορικές συνδιαλλαγές με την Τρωάδα της Μικρά Ασίας και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τα ευρήματα που βρέθηκαν στην περιοχή εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές επεκτάθηκαν και σε ένα λόφο, 500 περίπου μέτρα δυτικά της Ξηρόπολης την Τούμπα. Το σπουδαιότερο εύρημα είναι ένα μεγάλο αψιδωτό λιθόκτιστο κτίριο, σχήματος παραλληλόγραμμου, μήκους περίπου 48 μέτρων και πλάτους 10 μέτρων. Το κτίσμα αυτό χρονολογείται στα μέσα περίπου του 10ου π.Χ. αιώνα και αποτελεί τον "πρόδρομο", την πρώϊμη μορφή του αρχαίου ελληνικού ναού.

Κάτω από το δάπεδο του κτιρίου αυτού - που μάλλον αποτελούσε τον οίκο κάποιου ηγεμόνα - βρέθηκε διπλή ηγεμονική ταφή άνδρα και γυναίκας, σε διμερές χώρισμα του βράχου. Κατά μία μάλιστα εκδοχή, η περιοχή του Βασιλικού οφείλει το όνομά της στην ύπαρξη αυτού του "βασιλικού" τάφου.

Το νεκρικό άρμα έσυραν 4 μικρόσωμα άλογα, που είχαν ριχτεί από ψηλά και οι σκελετοί τους ήρθαν στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη. Ο άνδρας είχε αποτεφρωθεί και του είχαν αποθέσει τα όπλα του. Μέσα στο χάλκινο αγγείο, όπου ήταν τοποθετημένη η τέφρα του, βρέθηκε διπλωμένο ένα λινό ύφασμα. Πρόκειται για το νεκρικό ένδυμα του άνδρα, καθώς είναι μεν μακρύ ως τα πόδια, αλλά χωρίς ανοίγματα για τα χέρια. Η γυναίκα, που είχε ενταφιασθεί, έφερε χρυσό νεκρικό διάκοσμο. Ήταν περίπου 30 χρονών και έπασχε από μεσογειακή αναιμία, όπως προέκυψε από την οστεολογική μελέτη του σκελετού της.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site
με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.
Τουριστικός oδηγός Ευβοίας Βόρεια Εύβοια Κεντρική Εύβοια Νότια Εύβοια Σκύρος Οδικός χάρτης Δορυφορικός χάρτης
Χρήσιμα τηλέφωνα στην κατηγορία
"Δήμος Ληλαντίων"
Αυτοδιοίκηση:
• Δήμος Ληλαντίων: 22210 53765, 22210 51500
• Νομαρχία Ευβοίας: 22213 51400, 22210 36000

Θρησκευτικοί χώροι:
• Μονή Αγίου Γεωργίου Αρμά: 22210 50777

Μετακινήσεις:
• ΚΤΕΛ νομού Ευβοίας: Χαλκίδα: 22210 20400, Αθήνα: 210 8317163

Υπηρεσίες:
• Αστυνομικός σταθμός Βασιλικού: 22210 53333

Υγεία:
• Περιφερειακό ιατρείο Βασιλικού: 22210 52222
• Περιφερειακό ιατρείο Μύτικα: 22210 53996
Κεντρική σελίδα Στατιστικά Βιβλιογραφία Απογραφή πληθυσμού Επικοινωνία