Φύλλα, Καλογερόβρυση

Γεωγραφικές συντεταγμένες:   38°26'18.06"N  -  23°44'27.34"E

Υψόμετρο:   185 μέτρα  —  Ελάχιστο: 170 μ.  –  Μέγιστο: 200 μ.

Βρίσκεται:

• 19 χλμ. ανατολικά της Χαλκίδας. - Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 25 λεπτά.
• 9 χλμ. βορειονατολικά του Βασιλικού. - Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 15 λεπτά.
• 7 χλμ. ανατολικά των Φύλλων. - Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 10 λεπτά.

Περιγραφή:

Η Καλογερόβρυση βρίσκεται στο δρόμο Φύλλων - Μονής Αρμά, και πολύ κοντά στη μοναδική πηγή της περιοχής από την οποία πήρε και την ονομασία της η θέση.

Ο προϊστορικός οικισμός δεν έχει μεγάλη έκταση και καταλαμβάνει την κορυφή και τη νότια πλευρά χαμηλού λόφου. Έχουν βρεθεί λείψανα κτιρίων της Πρωτοελλαδικής και Μεσοελλαδικής περιόδου, καθώς και ένας ευμεγέθης κτιστός τάφος των πρώϊμων μυκηναϊκών χρόνων, συλημένος.

Η ανασκαφή αλλά και η επιφανειακή έρευνα στη γύρω περιοχή έδειξε ότι η Καλογερόβρυση ήταν ένα μικρό οικιστικό κέντρο στην ορεινή περιοχή της κεντρικής Εύβοιας κατά την πρώιμη και μέση Χαλκοκρατία. Είναι φανερό ότι η περιοχή αυτή δεν ευνοεί την ύπαρξη μεγάλων οικισμών λόγω της περιορισμένης δυναμικότητάς της σε καλλιέργειες. Οι ανασκαφές στο χώρο άρχισαν το 1984 και διήρκεσαν κατά διαστήματα μέχρι το 1991.

Η Καλογερόβρυση στην Πρωτοελλαδική 1 φαίνεται ότι κατοικήθηκε πολύ αραιά και η χρήση αυτή του χώρου δεν άφησε οικοδομικά λείψανα. Στους χρόνους της Πρωτοελλαδικής 2 υπάρχουν σημαντικά οικοδομικά λείψανα. Πρόκειται για μία περίοδο ακμής κατά την οποία η Εύβοια παρουσιάζεται πυκνότατα κατοικημένη με ένα σύνολο 100 περίπου θέσεων. Η Καλογερόβρυση παρουσιάζεται σαν μία αποκεντρωμένη θέση επαρχιωτικού χαρακτήρα, ένας αγροτοκτηνοτροφικός καταυλισμός που πιθανώς κατοικείτο εποχικά.

Στη νότια πλευρά αποκαλύφθηκε ένα δωμάτιο της Πρωτοελλαδικής 2 περιόδου με διαστάσεις 3,50x2,30 μέτρων και είσοδο που βλέπει προς τα νότια. Οι τοίχοι του διατηρούνται σε μεγάλο σχετικά ύψος και στο εσωτερικό του σχηματίζεται ένα χτιστό θρανίο. Σε ψηλότερο σημείο βρέθηκε μικρό αψιδωτό κτήριο της Πρωτοελλαδικής 2 κατεστραμμένο και κοντά σ' αυτό ένα λιθόστρωτο δάπεδο παρόμοιο με αυτά που έχουν βρεθεί στη Μάνικα, στη Χαλκίδα και στο Λινοβρόχι Ληλαντίων.

Στην κορυφή του λόφου τα κτήρια ήταν σε πολύ κακή κατάσταση λόγω της μεγάλης διάβρωσης.

Στην Πρωτοελλαδική 1 χρονολογούνται τα παλαιότερα κεραμεικά ευρήματα στο χώρο. Υπάρχουν οι γνωστοί τύποι, όπως οι ταινιοειδείς λαβές και αποφύσεις, οι ψευδολαβές, τα χαρακτηριστικά χείλη τριγωνικής διατομής και το παχύ ερυθρό επίχρισμα. Η υπόλοιπη Πρωτοελλαδική κεραμεική χρονολογείται στην ώριμη φάση της Πρωτοελλαδικής 2 και πρόκειται για άβαφα χονδροειδή αγγεία με πορώδη πηλό και χρώμα υπόλευκο. Ανήκουν συνήθως σε ανοιχτά βαθιά αγγεία με χείλη τριγωνικής διατομής και σε κλειστά που φέρουν πλατιές ταινιόσχημες λαβές. Η κατοίκηση στην Καλογερόβρυση σταματά για άγνωστο λόγο προς το τέλος της Πρωτοελλαδικής 2 και η θέση παραμένει ακατοίκητη μέχρι τα μέσα τουλάχιστον της μεσοελλαδικής περιόδου. Η ερήμωση του οικισμού για αρκετούς αιώνες φαίνεται ανεξήγητη αν δεν συνδεθεί με κάποια σημαντική αλλαγή στις πολιτικοοικονομικές συνθήκες.

Μεγαλύτερη οικιστική δραστηριότητα βλέπουμε να υπάρχει στο τέλος της περιόδου και μάλιστα στους μεταβατικούς χρόνους από την Μεσοελλαδική στην Υστεροελλαδική περίοδο.

Δύο οικοδομικές φάσεις της ώριμης Μεσοελλαδικής φάσης επισημάνθηκαν στη νότια πλευρά, κυρίως δάπεδα και μερικοί κατεστραμμένοι τοίχοι. Ενα κτήριο διασώζει τέσσερα δωμάτια και χρονολογείται σε πρωϊμότερους Μεσοελλαδικούς χρόνους. Τα υπόλοιπα κτήρια στο χώρο αυτό χρονολογούνται στην τελευταία Μεσοελλαδική φάση. Ανάμεσα στα Μεσοελλαδικά κτήρια βρέθηκαν κιβωτιόσχημοι τάφοι της ίδιας εποχής εκ των οποίων οι δύο ήταν συλημένοι. Οι άλλοι αν και ασύλητοι δεν απέδωσαν κτερίσματα. Οι σκελετοί, καλά διατηρημένοι, ήταν πάντοτε σε οκλάζουσα στάση. Η παρουσία τάφων ανάμεσα σε κτήρια δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο κατά τη μεσοελλαδική περίοδο.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site
με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.
Τουριστικός oδηγός Ευβοίας Βόρεια Εύβοια Κεντρική Εύβοια Νότια Εύβοια Σκύρος Οδικός χάρτης Δορυφορικός χάρτης
Χρήσιμα τηλέφωνα στην κατηγορία
"Δήμος Ληλαντίων"
Αυτοδιοίκηση:
• Δήμος Ληλαντίων: 22210 53765, 22210 51500
• Νομαρχία Ευβοίας: 22213 51400, 22210 36000

Θρησκευτικοί χώροι:
• Μονή Αγίου Γεωργίου Αρμά: 22210 50777

Μετακινήσεις:
• ΚΤΕΛ νομού Ευβοίας: Χαλκίδα: 22210 20400, Αθήνα: 210 8317163

Υπηρεσίες:
• Αστυνομικός σταθμός Βασιλικού: 22210 53333

Υγεία:
• Περιφερειακό ιατρείο Βασιλικού: 22210 52222
• Περιφερειακό ιατρείο Μύτικα: 22210 53996
Κεντρική σελίδα Στατιστικά Βιβλιογραφία Απογραφή πληθυσμού Επικοινωνία