Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ερευνα: Το κινητό στο Γυμνάσιο Ψαχνών

Παρρησία - Μαθητικό περιοδικό περιβαλλοντικού και πολιτιστικού περιεχομένου, που εκδίδεται στο Γυμνάσιο Ψαχνών Ευβοίας υπό το συντονισμό του φιλόλογου Δημήτρη Μπαρσάκη, ως περιβαλλοντικό/πολιτιστικό Πρόγραμμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τεύχος 11. Μάιος 2004

Συνεργάστηκαν:
Βασίλης Στροπωνιάτης, Οδυσσέας Ρουσόδημος

Είναι γνωστό ότι αρκετοί μαθητές έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο. Σε τι ποσοστό όμως. Πόσοι απ' αυτούς το παίρνουν μαζί τους στο σχολείο και πόσοι το χρησιμοποιούν και σε ώρα μαθήματος; Τους είναι πραγματικά απαραίτητο ή μήπως τους το επιβάλλει η μόδα; Πόσα χρήματα τους κόστισε η αγορά του; Πόσα παιδιά γνωρίζουν ότι η χρήση του κινητού έχει επιπτώσεις στην υγεία τους; Και μάλλον το πιο σημαντικό: Ποια είναι η στάση των γονιών τους απέναντι στο θέμα;

Σ' αυτές τις ερωτήσεις απάντησαν ανώνυμα, μέσω ερωτηματολογίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες των τριών τάξεων του Γυμνασίου Ψαχνών. Δόθηκαν συνολικά 309 ερωτηματολόγια και συγκεντρώθηκαν όλα την ίδια μέρα (Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2004).

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Αξίζει μάλιστα να αναφερθούμε ότι ανάλογη έρευνα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", κάπου στα μέσα του Μαρτίου 2004, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον κ. Φώτη Λαζαρίνη σε 917 μαθητές από 20 Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΕ όλης της χώρας. Συγκρίνοντας τα ευρήματα αυτής της έρευνας με της δικής μας, διαπιστώσαμε με έκπληξη κάποιες έντονες αποκλίσεις, σε δύο ερωτήματα που συμπίπτουν και θα θίξουμε παρακάτω.

Έδειξε, λοιπόν, η έρευνά μας ότι σε ένα ποσοστό 86,4% οι μαθητές του Γυμνασίου Ψαχνών έχουν το δικό τους κινητό τηλέφωνο. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται από τάξη σε τάξη (72% στην Α΄, 92% στην Γ΄).

Περίπου οι μισοί μαθητές (51%) παίρνουν το κινητό τους στο σχολείο, ενώ το 19% των μαθητών (και των τριών τάξεων) το χρησιμοποιεί και σε ώρα μαθήματος (στέλνοντας "μηνύματα").

Ενδιαφέρον είναι ότι οι μαθητές της Α΄ τάξης που χρησιμοποιούν το κινητό σε ώρα μαθήματος έρχονται πρώτοι σε ποσοστό (23%). Τι να γίνεται άραγε στο Δημοτικό;

Ένα ποσοστό 23% από όλες τις τάξεις παραδέχεται ότι έχει κινητό τηλέφωνο γιατί το επιβάλλει η μόδα κι όχι γιατί πραγματικά το χρειάζεται.

Για την αγορά της συσκευής οι περισσότεροι έχουν πληρώσει 100-200 ευρώ (42%), ενώ το 15% έχει πληρώσει πάνω από 300 ευρώ - οι γονείς τους δηλαδή.

Κατά τα άλλα, τα 9 στα 10 παιδιά του σχολείου (92%) γνωρίζουν ότι η χρήση του κινητού βλάπτει την υγεία τους, αλλά αδιαφορούν. Όπως και οι καπνιστές άλλωστε...

Πολύ ενδιαφέρον έχει η στάση των γονιών απέναντι στην κατοχή και χρήση του κινητού τηλεφώνου από τα παιδιά τους. Θετική είναι η στάση του 53% των γονέων, ουδέτερη του 41% και αρνητική μόνο του 6%. Τα παιδιά δέχονται επίπληξη ως και αποβολή αν χρησιμοποιούν το κινητό στο σχολείο. Αλλά τους γονείς ποιος μπορεί να τους επιπλήξει για την τόση θετικότητα και ουδετερότητα; Ζήτημα αποβολής, βεβαίως, δεν τίθεται...

Ας κάνουμε και μια σύγκριση, όπως υποσχεθήκαμε με τα ευρήματα της πανελλήνιας έρευνας. Στο Γυμνάσιο Ψαχνών έχει κινητό τηλέφωνο το 86,42% των μαθητών, ενώ στο πανελλήνιο δείγμα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 64,75%.

Τι να υποθέσουμε εδώ, ότι είναι πιο εύποροι οι γονείς της περιοχής μας, ότι είναι πιο μοντέρνοι ή μήπως ότι εδώ οι ανάγκες των παιδιών για κινητή τηλεπικοινωνία είναι πιο μεγάλες; Κι όσον αφορά στο ερώτημα για το αν γνωρίζουν - ή πιστεύουν - τα παιδιά ότι η χρήση του κινητού έχει επιπτώσεις στην υγεία τους, το 92% των μαθητών του Γυμνασίου Ψαχνών απάντησε ότι έχει γνώση του προβλήματος, ενώ σε πανελλήνιο επίπεδο μόνο το 30% των μαθητών (Γυμνασίων, Λυκείων και ΤΕΕ) γνωρίζει το πρόβλημα.

Τουλάχιστον, στο Γυμνάσιο Ψαχνών υπάρχει περισσότερη ενημέρωση για τον κίνδυνο. Μα υπάρχουν και περισσότερα κινητά! Πώς εξηγείται αυτό; Αν, πάντως, είναι μόδα, θα περάσει, όσα κόλπα κι αν χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Όλα έχουν ένα τέλος, μόνο που η τεχνολογία είναι πια απρόβλεπτη και ποιος ξέρει αύριο το πρωί τι νέο "δώρο" θα μας κάνει. Ας έχουμε το νου μας!

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.