Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

ΛΑΡΚΟ: Οχι τοξικά στη θάλασσα

Αυλίδα - Μηνιαία εφημερίδα της Αυλίδας. Επικοινωνία με την εφημερίδα: Δ. Κουρνόπουλος Τηλ.: 6977003965
Έκδοση: Δεκέμβριος 2002
Περισσότερα άρθρα από την έκδοση

Δεύτερη κατάληψη στη ΛΑΡΚΟ πραγματοποίησε η Greenpeace. Η διαμαρτυρία της ήταν οι τόνοι σκουριάς που ρίχνει η ΛΑΡΚΟ καθημερινά στη θάλασσα του Βορείου Ευβοϊκού, καταστρέφοντας με τοξικά απόβλητα το θαλάσσιο περιβάλλον και επηρεάζοντας και τη θάλασσα του Νότιου, λόγω των ρευμάτων.

Οι Ακτιβιστές, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, έφτασαν στη Λάρυμνα, στις εγκαταστάσεις φόρτωσης των αποβλήτων της ΛΑΡΚΟ, με το πλοίο της οργάνωσης «Εσπεράντζα», κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις και διέκοψαν τη διαδικασία απόρριψης των τοξικών αποβλήτων στη θάλασσα. Ακόμη αναρριχήθηκαν στο γερανό και ανάρτησαν πανό που έγγραφε «ΟΧΙ ΤΟΞΙΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ».

Το ίδιο περιστατικό είχε διαδραματιστεί και το 1998, όταν η Greenpeace είχε αποσπάσει διαβεβαιώσεις, από την τότε κυβέρνηση, για σταδιακή λύση του προβλήματος μέχρι το 2001 και αναζήτηση τρόπων, από τη ΛΑΡΚΟ, αξιοποίησης της σκουριάς στη στεριά.

Ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, δήλωσε από το πλοίο «Εσπεράντζα»: «Ήρθαμε και πάλι στη ΛΑΡΚΟ, γιατί τόσο η εταιρία όσο και τα αρμόδια υπουργεία δεν τήρησαν τις προηγούμενες υποσχέσεις τους».

Η απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Αλέκου Καλαφάτη ήταν νέες διαβεβαιώσεις για επίλυση του προβλήματος μέχρι τον Απρίλιο του 2003 και για τη διακοπή απόρριψης της σκουριάς στη θάλασσα μέχρι τέλους του 2004. Όπως είπε, έχουν τροποποιηθεί οι εγκαταστάσεις των μεταλλουργικών σκουριών της ΛΑΡΚΟ, με δυνατότητα χερσαίας και θαλάσσιας αποκομιδής και μετά την ολοκλήρωση των μελετών για την επιλογή και διαμόρφωση χερσαίας περιοχής, οι σκουριές θα ρίχνονται εκεί.

Ο κ. Χαραλαμπίδης, στις διαβεβαιώσεις αυτές απάντησε: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σημερινές γραπτές διαβεβαιώσεις των υπευθύνων θα αποτελέσουν την τελευταία πράξη του δράματος στον Ευβοϊκό».

Η ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ρίχνει ετησίως 1.000.000 τόνους σκουριάς στη θάλασσα, γεγονός που έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο θαλάσσιο περιβάλλον και στους οργανισμούς της περιοχής. Η περιεκτικότητα των αλιευμάτων της περιοχής σε τοξικά βαρέα μέταλλα είναι τόσο υψηλή που η μακροχρόνια κατανάλωσή τους ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, απαγορεύεται η πόντιση αποβλήτων στα διεθνή ύδατα και η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ θα έπρεπε να έχει κλείσει από το 1996.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.