Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Προβληματική η διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων

Αυλίδα - Μηνιαία εφημερίδα της Αυλίδας. Επικοινωνία με την εφημερίδα: Δ. Κουρνόπουλος Τηλ.: 6977003965
Έκδοση: Μάρτιος 2002
Περισσότερα άρθρα από την έκδοση

Η Ελλάδα "δεν είναι σε θέση να διαχειρίζεται και να ελέγχει τις δαπάνες σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία", τονίζει ο αρμόδιος για τη γεωργία επίτροπος Φραντς Φίσλερ απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου και χαρακτηρίζει "εξαιρετικά σοβαρή παράβαση" την αδυναμία της Ελλάδας να εφαρμόσει το Ολοκληρωμένο Σύστημα διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ).

Στην ερώτησή του ο Αλ. Αλαβάνος καλούσε την επιτροπή να πληροφορήσει το κοινοβούλιο για τις επιπτώσεις που έχει η μη εφαρμογή του ανωτέρω συστήματος στην Ελλάδα, στις εισροές των κοινοτικών πόρων αλλά και στους παραγωγούς, αφού όπως προέκυπτε από την ειδική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4/2001 "τα βασικά στοιχεία του ΟΣΔΕ εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη με εξαίρεση την Ελλάδα".

Στην απάντηση του ο επίτροπος κ. Φίσλερ μεταξύ άλλων αναφέρει:

  • "Η μη εφαρμογή από την Ελλάδα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου σημαίνει ότι το κράτος δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί και να ελέγξει τις δαπάνες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ότι οι διοικητικές διαδικασίες και οι διαδικασίες ελέγχου είναι αδικαιολόγητα επαχθείς και αναποτελεσματικές και ότι επομένως δεν είναι σε θέση να ελέγξει σωστά τις δαπάνες που δηλώνονται στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ)".
  • Οι υπηρεσίες της επιτροπής "παρακολουθούν πολύ στενά την κατάσταση του ΟΣΔΕ στην Ελλάδα και απορρίπτουν, όπου είναι αναγκαίο, την κοινοτική χρηματοδότηση στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης των λογαριασμών. Τα ποσά που δεν γίνονται δεκτά για κοινοτική χρηματοδότηση επιβαρύνουν επομένως τον εθνικό προϋπολογισμό".
  • "Για τους Έλληνες παραγωγούς, οι προαναφερθείσες ελλείψεις συνεπάγονται επιπλέον διοικητικό φόρτο εργασίας απ' ότι αν δεν υπήρχαν και, μερικές φορές προκαλούν καθυστερήσεις στις πληρωμές τις οποίες δικαιούνται οι παραγωγοί".
  • "Η επιτροπή κίνησε διαδικασία παράβασης για την αδυναμία της Ελλάδας να εισάγει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου εντός της ορισθείσας προθεσμίας".
  • "Το ΟΣΔΕ και το ελαιοκομικό Σύστημα Γεωργικών Πληροφοριών πρέπει να συνδέονται αλλά κανένα από τα συστήματα αυτά δεν λειτουργεί πλήρως στην Ελλάδα, προς το παρόν. Επομένως, η Ελλάδα, για τον ελαιοκομικό τομέα, πρέπει να πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους στο 10% όλων των δηλώσεων παραγωγής".
  • Όσον αφορά τις κοινοτικές ενισχύσεις για τα ζώα, από την πιο πρόσφατη επιτόπια αποστολή ελέγχου που διεξήχθη από τις υπηρεσίες της επιτροπής στην Ελλάδα διαπιστώθηκε ότι το απαιτούμενο σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής των βοοειδών είναι ακόμα σε πιλοτικό στάδιο και επομένως έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια σε σχέση με την ημερομηνία που καθορίστηκε για την ολοκλήρωσή του. Επίσης, όσον αφορά τα αιγοπρόβατα, τα μητρώα κίνησης κοπαδιών που πρέπει να κρατούνται από τους παραγωγούς δεν εφαρμόζονται ή δεν ελέγχονται ακόμα αποτελεσματικά. Τα μέρη των συστημάτων που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή δεν θεωρούνται ικανά να αποτελέσουν κατάλληλα διοικητικά εργαλεία και εργαλεία ελέγχου όπως προβλεπόταν.

Με βάση την τελευταία απόφαση της Επιτροπής της 11/7/2001 εξαιρέθηκαν συνολικά από τη χρηματοδότηση στα 15 κράτη-μέλη γεωργικές δαπάνες ύψους 143 εκατομ. ευρώ, εκ των οποίων τα 107 εκατομ. ευρώ αφορούσαν γεωργικές δαπάνες της Ελλάδας, η οποία και τα καταβάλλει από τον εθνικό προϋπολογισμό.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.