Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Αναγκαιότητα για την Εύβοια το Βιομηχανικό πάρκο της Ριτσώνας, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο Αλιβέρι και ο χωροταξικός σχεδιασμός για τα Αιολικά Πάρκα

Αυλίδα - Μηνιαία εφημερίδα της Αυλίδας. Επικοινωνία με την εφημερίδα: Δ. Κουρνόπουλος Τηλ.: 6977003965
Έκδοση: Μάρτιος 2002
Περισσότερα άρθρα από την έκδοση

Στη συνεδρίαση διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της 13-2-2002, όπου συζητήθηκαν με τον Υπουργό ανάπτυξης τα φλέγοντα ενεργειακά ζητήματα, ο Δημήτρης Πιπεργιάς, ως πρόεδρος της επιτροπής έθεσε στον κύριο Τσοχατζόπουλο ορισμένα υψίστης σπουδαιότητας θέματα.

Το πρώτο θέμα που έθιξε ο Δημήτρης Πιπεργιάς, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τη βιώσιμή ανάπτυξη στην Αττική ήταν η ανάγκη μετεγκατάστασης των βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων της Αττικής, ώστε να είναι δυνατή η αύξηση της ισχύος τους που διαρκώς συντελείται. Ο Βουλευτής υποστήριξε τη λύση της οργάνωσης ενός βιομηχανικού πάρκου στη Ριτσώνα λόγω της θέσης της. (Στα σύνορα Νομού Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας) και της γειτνίασής της με την πρωτεύουσα και ζήτησε να υπάρξει άμεσα μέριμνα για την οργάνωση του βιομηχανικού πάρκου ενδεχόμενα και από ιδιωτική πρωτοβουλία.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής πέρασε στο ζήτημα των προβλημάτων ασφάλειας εφοδιασμού του συστήματος φυσικού αερίου. Τόνισε ότι τα προβλήματα αυτά εκτείνονται έξω και βόρια από τα σύνορα της χώρας και απαιτείται η δρομολόγηση ισχυρότατων διασυνδέσεων ως προϋπόθεση της γρήγορης απελευθέρωσης του συστήματος της αγοράς του φυσικού αερίου.

Ένα θέμα που ανέπτυξε ιδιαίτερα ο Βουλευτής στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας ήταν η ανάγκη μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που θα θέσει τους κανόνες για δίκαιο ανταγωνισμό ιδιωτών - ΔΕΗ στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς. Θα πρέπει, επεσήμανε ο Βουλευτής, να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη του συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας στη χώρα με τη δημιουργία μονάδων παραγωγής στο Νότο.

Λόγω των προαναφερθέντων προβλημάτων στο σύστημα του φυσικού αερίου οι άδειες για μονάδες παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο δεν πρόκειται, για τουλάχιστον μια 5ετία, να ενεργοποιηθούν και οι ανάγκες, μετά το 2004, δεν θα καλυφθούν. Θα υπάρξει κίνδυνος Black out. Θα ήταν λοιπόν σκόπιμο να εξεταστεί η εισαγωγή μιας μονάδας παραγωγής στο Αλιβέρι με καύσιμο τον ανταγωνιστικό λιθάνθρακα. Η εκπομπή ρίπων θα είναι βέβαια μεγαλύτερη 1,8 από μια αντίστοιχης ισχύος μονάδα φυσικού αερίου και γι' αυτό θα πρέπει να γίνει μελέτη για τη διαχείριση των ρίπων και από άλλες πηγές. Πέρα από μια μονάδα λιθάνθρακα, θα συμβάλουν στην επάρκεια της Ηλεκτρικής ενέργειας οι μονάδες παραγωγής με ανανεώσιμες πηγές όπως για παράδειγμα τα Αιολικά πάρκα. Ο Δημήτρης Πιπεργιάς υπογράμμισε πως η ανάπτυξη δικτύων γραμμών μεταφοράς για τα Αιολικά πάρκα θα πρέπει να ακολουθήσει αυστηρά το χωροταξικό σχεδιασμό που θα συνταχθεί με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, ώστε να μη θίγει τα οικονομικά συμφέροντα στις περιοχές απ' όπου διέρχονται οι γραμμές και να μην προκληθούν προβλήματα αντιδράσεων.

Τέλος, για την επίλυση του άλλου μεγάλου προβλήματος των Αιολικών πάρκων, δηλαδή τα φαινόμενα αντιδικίας των επενδυτών, ο Δημήτρης Πιπεργιάς υποστήριξε τη λύση πλειοδοτικού διαγωνισμού, που διασαφηνίζει την προτεραιότητά του επενδυτή που προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος για το δημόσιο.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.