Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Μυρίζει εκλογές; Μυρίζει το περιβάλλον

Αυλίδα - Μηνιαία εφημερίδα της Αυλίδας. Επικοινωνία με την εφημερίδα: Δ. Κουρνόπουλος Τηλ.: 6977003965
Έκδοση: Οκτώβριος 2001
Περισσότερα άρθρα από την έκδοση


- - -

Με αφορμή μία επιστολή που είχε σαν θέμα «Το περιβάλλον και η μόλυνση που προκαλείται από τις βιομηχανίες της περιοχής» και που έστειλαν προς τον Δήμο κάτοικοι της Αυλίδας, έγινε μία πολύωρη συζήτηση για αυτό το θέμα.

Ήταν μία συζήτηση με γενικότητες αλλά και ονομαστικές προτάσεις που αναμένεται να απασχολήσουν και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι αιτούντες κάτοικοι της Αυλίδας με τον εκπρόσωπό τους κ. Τζελά Ανδρέα πρότειναν να γίνει ένα Δημοτικό Συμβούλιο αποκλειστικά για το θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, για να υπάρχει και ο ανάλογος χρόνος.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζελάς ανέφερε ότι η μόλυνση της περιοχής είναι το πλέον σοβαρότερο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα τους κατοίκους του Δήμου. Οι κάτοικοι του Δήμου είπε χαρακτηριστικά μπορούν να μείνουν χωρίς άσφαλτο και χωρίς νερό μια και αυτά είναι υλικά αγαθά που αγοράζονται, αλλά η υγεία δεν αγοράζεται. Δεν υπάρχει εμφιαλωμένη πουθενά για να την πάρουν.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Λειβαδίτης πρότεινε να προχωρήσει ο Δήμος σε ενέργειες από την πλευρά του προς όλα τα αρμόδια όργανα, που στην περιοχή είναι ο Νομάρχης, τα Δικαστήρια και η ίδια η εταιρεία που ευθύνεται.

Ο κ. Χατζηστάμου Χρήστος είπε ότι κάθε μέρα ξεφυτρώνουν στην περιοχή καινούργια εργοστάσια. Απέναντι από την Interkem στήνεται τώρα άλλο ένα είπε. Επίσης ανέφερε για ένα άλλο εργοστάσιο με μπαταρίες που εκτός του ότι μολύνει το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα προκάλεσε και την αρρώστια πέντε ανθρώπων.

Πρότεινε μάλιστα σε ένα επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο αυτό να είναι το κύριο θέμα και συμφώνησε με τον κ. Λειβαδίτη έτσι ώστε να ενημερωθούν όλοι οι σύλλογοι, ο Νομάρχης και όλοι οι φορείς για να δούμε από εκεί και πέρα τι θα κάνουν μια και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό.

Με παρέμβασή του ο κ. Βισβίνης είπε χαρακτηριστικά ότι το θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος είναι πλέον υπαρκτό και δεδομένο. Αλλες βιομηχανίες μολύνουν το νερό, τα επιφανειακά ύδατα και τα καθιζίοντα κατ΄ επέκταση κ.τ.λ., άλλες μολύνουν τον αέρα, άλλες μολύνουν την θάλασσα και άλλες μολύνουν τα πάντα.

Και κατέληξε λέγοντας ότι όλες οι βιομηχανίες και οι τωρινές και αυτές που έγιναν και γίνονται όπως είναι η ΜΕΤΑΛ ΕΛΛΑΣ, αυτή που βγάζει τα σκάγια, αλλά και οι άλλες τύπου ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ κ.τ.λ. δεν είναι αθώες και ότι θα πρέπει να κάνουμε όλοι άμεση επέμβαση προς οποιαδήποτε αρμόδια όργανα, για να μας δώσουν αυτές τις λύσεις που πρέπει να δώσουν.

Ο κ. Σιακαντάρης ανέφερε σχετικά με το πρόβλημα του περιβάλλοντος ότι δεν λύνεται ούτε με αφορισμούς, ούτε με κραυγές, ούτε με αυθορμητισμούς της στιγμής, ούτε με λαοσυνάξεις, ούτε με αντιπολιτευτικές κριτικές. Πιστεύω κατέληξε ότι το πρόβλημα του περιβάλλοντος για να λυθεί και να δημιουργηθεί στην συνέχεια μία διαχειριστική περιβαλλοντική πολιτική, χρειάζεται:

Συναινετική διάθεση.

Για το πρόβλημα της εκπομπής των πτητικών οργανικών ενώσεων στο Βαθύ και στο Βασιλικό, απαιτείται περαιτέρω συστηματική μελέτη αναγνώρισης των κυριοτέρων πτητικών οργανικών ενώσεων και συσχέτισή τους με τις πηγές.

Προσεκτική προσέγγιση του προβλήματος της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Χρειάζεται να συζητήσουμε με τις επιχειρήσεις και να προσπαθήσουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι στον χώρο που ασκούν την οικονομική τους δραστηριότητα, πρέπει να σέβονται και το φυσικό περιβάλλον αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον. Δεν είναι δυνατόν οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν εργαζόμενους από το Διδυμότειχο και στην περιοχή μας να υπάρχουν άτομο άνεργα.

Χρειάζεται να συζητήσουμε γιατί τα θεσπισμένα από την πολιτεία αρμόδια όργανα, δεν εφαρμόζουν τον νόμο. Π.χ. ο Δήμαρχος έχει κάνει ενέργειες, για το κλείσιμο ενός εργοστασίου. Οι υπηρεσίες όμως δεν το κλείνουν.

Χρειάζεται να δούμε το θέμα χωροθέτησης γης, για βιομηχανική χρήση. Ένα θέμα πολύ λεπτό, που θέλει πολύ διεξοδική συζήτηση και μεγάλη πολιτική ισορροπία. Μέχρι που δηλαδή θα γίνονται βιομηχανίες; Θα φτάσουμε μέχρι την Κοντίτα;

Χρειάζεται να συζητήσουμε για το αν είναι απαραίτητη η σύσταση ενός θεσμοθετημένου οργάνου από το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα αναλάβει να παρακολουθεί την διαχειριστική περιβαλλοντική πολιτική, που έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή όπως αναφέρθηκε και πριν ένα γραφείο περιβάλλοντος.

Χρειάζεται να συζητήσουμε για το αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μία διαχειριστική περιβαλλοντική πολιτική. Γιατί για κάτι τέτοιο πρέπει να δημιουργήσουμε και ένα κόστος.

Ο κ. Ιωάννης Λειβαδίτης έκανε μία διαφορετική προσέγγιση λέγοντας ότι πίστευε πως η συζήτηση αυτή θα ήταν αποκλειστικά για το περιβάλλον γενικά, αλλά από ότι άκουσε στο ξεκίνημα, στην εισήγηση υπήρχε μία συγκεκριμένη τοποθέτηση κάποιων κατοίκων, η οποία δεν ήταν γενικά για το περιβάλλον. Προσδιόρισαν την μόλυνση, την ρύπανση γενικά της περιοχής από κάποιες τρεις, τέσσερις συγκεκριμένες βιομηχανίες. Δεν νομίζω είπε ότι το πρόβλημα είναι οι συγκεκριμένες τρεις ή τέσσερις βιομηχανίες που ρυπαίνουν το περιβάλλον, αλλά υπάρχουν και άλλες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ριτσώνας και που έχουν ρυπάνει σε μεγαλύτερο βαθμό ακόμη, και ότι πρέπει επιτέλους να γίνει και η χωροθέτηση της βιομηχανικής περιοχής και να προσδιορίσουμε την άναρχη ανάπτυξη.

Τελειώνοντας πρότεινε να θεσμοθετηθεί ένα όργανο ή κάποια επιτροπή, που θα έχει αποκλειστικά και μόνο αντικείμενο το περιβάλλον, την τήρηση της εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων από τις βιομηχανίες. Στην σύνθεσή της θα έχει και Δημοτικούς Συμβούλους αλλά θα έχει και ειδικούς εμπειρογνώμονες, επιστήμονες δηλαδή, περιβαλλοντολόγους που θα ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Η σύσταση αυτού του οργάνου πρέπει να έχει και οικονομική αυτοτέλεια για να μπορέσει να λειτουργεί καλύτερα και τα πορίσματα αυτής της επιτροπής θα μπορέσουν να βοηθήσουν όλο το Δημοτικό Συμβούλιο σε ορθότερες λήψεις αποφάσεων.

Ο κ. Γιαννούκος πήρε τον λόγο εκφράζοντας την άποψη ότι δεν θα οδηγηθούν σε κανένα αποτέλεσμα και πάλι εδώ θα είναι ή όποιοι θα είναι σε κάποιο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από χρόνια για να κουβεντιάζουν πάλι τα ίδια. Τον έλεγχο για την προστασία του περιβάλλοντος την έχει σαν θεσμοθετημένο όργανο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είπε. Ο Δήμος εγκρίνει ή δίνει την σύμφωνη γνώμη για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πέρα από εκεί δεν έχει κανένα μηχανισμό για να κάνει τον έλεγχο. Ο έλεγχος γίνεται μέσα από τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Μετά από αιτήσεις ή έγγραφα του Δημάρχου προς την Νομαρχία έχει βγει αρκετές φορές αυτή η επιτροπή που λέγεται ΚΕΠΕ, έχει πάει, έχει κάνει αυτοψίες, έχει καταγράψει κάποιες ελλείψεις και τι χρειάζεται να γίνει. Οι παρανομίες που γίνονται από εκεί και μετά είναι θέμα του Νομάρχη έτσι ώστε να επιβάλλει τα πρόστιμα που προβλέπει ο Νόμος και να τους επιβάλλει να διορθωθούνε.

Ότι αφορά το μεγάλο πρόβλημα της Interkem τόνισε, σήμερα απαγορεύεται να κάνει καμία επέκταση και ούτε πρόκειται να κάνει στο μέλλον, μετά από απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

Μόνο ο Νομάρχης έχει την δυνατότητα μετά από πρόστιμο που θα επιβάλλει να κάνει ανάκληση της άδειας.

Και κατέληξε λέγοντας ότι ωραία θα ήταν να συγκροτούσαν αυτοί μία επιτροπή, όπως είχαν συγκροτήσει με τους επικεφαλείς των συνδυασμών την προηγούμενη φορά. Τότε όμως δεν θα ήξερε κανένας τι έλεγχο να κάνει. Θα πήγαινε κάποιος να κάνει έλεγχο στην Interkem; Ρώτησε. Ενώ οι υπηρεσίες αυτές έχουν χημικούς μηχανικούς, και μπορεί να ελέγξουν. Όπως το ΚΕΠΕ, μπορεί να καταγράψει ποιες είναι οι ελλείψεις και τι είναι αυτά που προτείνει. Εάν δεν διορθωθούν, έχει το δικαίωμα ο Νομάρχης πρώτη φορά να βάλει κάποιο πρόστιμο στην συγκεκριμένη επιχείρηση. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος μετά από εισήγηση του Νομάρχη μπορεί να επιβάλλει μεγαλύτερο πρόστιμο. Και τρίτον μπορεί ο Νομάρχης να κάνει ανάκληση της άδειας.

Ερχόμενος στο θέμα ο κ. Λεοντάρης είπε ότι σημασία έχει ότι σήμερα βρισκόμαστε σε ένα άλλο στάδιο και ότι αντί να βελτιώνονται οι συνθήκες, επιδεινώνονται. Αυτή την συζήτηση την κάναμε και πέρυσι, την ίδια κάνουμε και τώρα.

Για αυτό κατέληξε συμφωνώ με αυτό που προτείνουν και οι πολίτες. Να κάνουμε δηλαδή μία συγκέντρωση και να ακουστούν όλες οι προτάσεις επί συγκεκριμένων εταιρειών. Δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι όλες ρυπογόνες, γιατί σαφώς και δεν είναι. Υπάρχει πράγματι μία υπερβολή σε πολλές και χαίρομαι σήμερα που πολλά μέλη της Συμπολίτευσης υιοθετούν αυτή την πρόταση, την οποία είχα κάνει από την αρχή στον Δήμαρχο αλλά δεν έγινε τίποτα. Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας είχα πει στον κ. Δήμαρχο κατέληξε να οριοθετήσει τον χώρο, ώστε να ξέρουμε ότι οι βιομηχανίες μέσης και χαμηλής όχλησης πάνε εκεί και να κρατήσουμε μία άμυνα.

Την συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Παύλου κάνοντας μία ενημέρωση για τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος πάνω στο πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Είπε ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες προς την Νομαρχία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και προς τα οπουδήποτε χρειάστηκε.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος τόνισε είναι ένα σοβαρότατο για την αντιμετώπισή του πρόβλημα και πρέπει να σκεφτούμε πολύ σε ποια διάσταση πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω λοιπόν και εγώ κατέληξε ότι πρέπει να ξανακάνουμε μία συγκέντρωση και να καλέσουμε τα αρμόδια όργανα, ώστε να ακουστούν από πρώτο χέρι οι τοποθετήσεις και να δούμε τι αποτελέσματα θα έχουμε. Επειδή το πρόβλημα είναι δύσκολο μαζί μας θέλουμε και την Αντιπολίτευση να συμβάλλει προς την επίλυση του. Πιστεύουμε ότι με το περιβάλλον δεν πρέπει να παίζουμε κατέληξε.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.