Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Στην Κοκκινομηλιά με τα αγριογούρουνα

Βόρεια Εύβοια - Μηνιαία εφημερίδα ενημέρωσης της βόρειας Εύβοιας. Επικοινωνία: Πάνος Βασιλόπουλος Τηλ.: 22270 31261 email: [email protected]
Έκδοση: Νοέμβριος 2004
Περισσότερα άρθρα από την έκδοση
Περισσότερες εκδόσεις

Κι αν θα με φάνε τα άγρια θηρία...
Πάντως τα αγριογούρουνα είναι νόστιμα. Εμείς δοκιμάσαμε μια φορά και από τότε μπήκαμε στο club. Κάπως έτσι θα την έπαθε και ο φίλος μας ο Γιάννης Αφένδρας και αποφάσισε να ασχοληθεί με το πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο της εκτροφής αγριογούρουνων. "Δεν είναι έτσι, μας είπε. Αυτή την δουλειά για να την κάνεις πρέπει να είσαι φυσιολάτρης και να αγαπάς τα ζώα". Έτσι λοιπόν εξηγείται πως περνάει την μέρα του "ανάμεσα στα άγρια θηρία!!! Κάπου βαθιά στο δάσος ανάμεσα στην Κοκκινομηλιά και τον Κρυονερίτη. Αυτή είναι ζωή.

Μια πρωτότυπη ιδέα
Ο Γιάννης αποφάσισε να ασχοληθεί με τα αγριογούρουνα πρόσφατα. Πιο παλιά είχε δει στην Βόρεια Ελλάδα ανάλογες φάρμες και από τότε ήθελε να κάνει την δικιά του εδώ στην Εύβοια. Πήγε λοιπόν στην Μακεδονία (την Ελληνική) και πήρε δυο μητέρες και σιγά - σιγά ξεκίνησε την αναπαραγωγή. Μην σκέφτεστε πονηρά πήρε και έναν κάπρο!!!

Τα πρώτα δυο χρόνια πέρασαν ώσπου να μάθει "τα κουσούρια τους", να διαμορφώσει μια μεγάλη έκταση μέσα στο δάσος, να φτιάξει αποθήκες κλπ. Έτσι τώρα πλέον τα ζώα αυτά, τον αναγνωρίζουν από πολύ μακριά ενώ ο ίδιος δεν φοβάται τους μεγάλους τους κυνόδοντες.

Τι τρώνε... για να τρώνε
Τα αγριογούρουνα είναι κυρίως φυτοφάγα και διαφέρουν αρκετά στις διατροφικές συνήθειες από τα οικόσιτα γουρούνια. Τρέφονται αποκλειστικά με καρπούς όπως καλαμπόκι, βίκο, τρυφίλι, κριθάρι. Χρειάζονται ίσκιο το καλοκαίρι, δεν φοβούνται το κρύο ενώ πρέπει να έχουν νερό τρεχούμενο για να κυλιούνται στις λάσπες. Αν μείνουν και μια μέρα χωρίς φαγητό δεν επιρεάζονται είναι σκληρά ζώα, φοβούνται τον θόρυβο, τους άγνωστους και κυρίως αναγνωρίζουν μόνο εμένα.

Η παραγωγή και το κρέας τους;
Δεν με ενδιαφέρει η παραγωγή, κάθε χρόνο βάζω ένα πλαφόν με μικρό αριθμό ζώων που πρέπει να πουλήσω. Το κρέας τους είναι εξαιρετικό τρώγεται εκτός από ψητό και μαγειρευτό και είναι πολύ διαφορετικό από το κοινό γουρούνι. Δεν το εμπορεύομαι σαν κρέας, αλλά όταν σφάζω το μοιράζω κατόπιν παραγγελίας, μας λέει ο Γιάννης.

Πάντως είναι εντυπωσιακό και ως θέαμα, να τα βλέπεις. Σου προκαλούν θαυμασμό, φόβο και σου ανοίγουν την ...όρεξη. Οβελίξ όρμα στην Κοκκινομηλιά...

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.