Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ο Δήμαρχος Γ. Αλεξίου και οι "γαμπροί της Αιδηψού"

Βόρεια Εύβοια - Μηνιαία εφημερίδα ενημέρωσης της βόρειας Εύβοιας. Επικοινωνία: Πάνος Βασιλόπουλος Τηλ.: 22270 31261 email: [email protected]
Έκδοση: Φεβρουάριος 2004
Περισσότερα άρθρα από την έκδοση
Περισσότερες εκδόσεις




- - -

Είναι αρκετές μέρες που με πληροφόρησαν ότι ο τωρινός Δήμαρχος κ. Νταλιάνης και κάποιοι από τους συμβούλους του και λυπάμαι μέσα σε αυτούς μου ανέφεραν ότι εμφανίζεται, ιδιαίτερα δραστήριος ο φίλος γιατρός ΠΑΡΛΑΤΖΑΣ. Λυπάμαι το ξαναλέω.

Λοιπόν αυτοί οι κύριοι όταν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη Δημοτική Σύμβουλο ΛΙΝΑ ΑΛΕΞΙΟΥ σε θέσεις κόντρα στις δικές τους, δεν μπορούν και αντί αντίλογου αρχίζουν να εκφράζονται με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, για να μην πω χυδαίους για τον πατέρα της τον αξέχαστο σε όλους μας ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΕΞΙΟΥ.

Είναι βέβαιο πως φαινόμενα τέτοιας μορφής είναι στέρεα απόδειξη και προϊόν συγκεκριμένων ατόμων που στερούνται έρματος στο χαρακτήρα και φυσικά δεν είναι δυνατόν οι κρίσεις τους να έχουν κάποια σημασία και αξία.

Η εικόνα αυτή σαν άποψη αφορά και δηλώνει τους κλασικούς υβριστές. Τον Δήμαρχο Νταλιάνη και κάποιους από τους συμβούλους του, που τον ακολουθούν σε αυτόν τον ολισθηρό κατήφορο και δρόμο απρεπή. Το να υβρίζεται με λεξιλόγιο χυδαίο και υπονοούμενο, ένας Δήμαρχος ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ, που υπηρέτησε εκλεγόμενος, πολλές τετραετίες αυτόν τον τόπο και μάλιστα σε ώρες και περιόδους που για να τους αντιμετωπίσεις μεγάλα προβλήματα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν αγώνας σκληρός και επίμονες οι προσπάθειές του και τις περισσότερες φορές με μηδενικά αποτελέσματα.

Ακόμη απαιτούσε προσπάθεια να κερδιστούν κάποιες έστω ελάχιστες πιστώσεις από την κεντρική υπηρεσία.

Ακόμη και τα εξ ιδίων έσοδα, κύρια ο Δημοτικός φόρος εκινείτο σε χαμηλά επίπεδα γιατί οι μονάδες των ξενοδοχείων δεν είχανε την κίνηση την σημερινή. Ο τομέας των ενοικιαζομένων δωματίων τότε είχε αρχίσει να λειτουργεί. Έτσι ούτε απ΄ αυτόν τον πόρο ο Δήμος μπορούσε να αντλήσει έσοδα σε ποσά αξιόλογα. Και να σκεφτείτε αυτό πρέπει να το πούμε και να το σχολιάσουμε. Ο Δήμαρχος κ. Νταλιάνης αισθάνεται - λέει - τόσο άνετα χρηματικά ώστε να διατυμπανίζει και να καμαρώνει ότι είναι ο μόνος Δήμαρχος που μείωσε τους Δημοτικούς φόρους.
Δεν καταλαβαίνει βέβαια. Αυτό είναι σχόλιό μου, ότι δεν είναι αυτός που πρέπει να διατυμπανίζει και να καμαρώνει γι΄ αυτήν την ενέργειά του, αλλά την συγκεκριμένη δήλωση έπρεπε να την είχαν κάνει και να καμαρώνουν αυτοί που του άφησαν έσοδα αυτού του επιπέδου ώστε να μπορεί να μειώνει τους Δημοτικούς φόρους.

Θα του πω λιανά με ένα νούμερο. Το 1978 όταν ως Δήμαρχος ανέλαβα τον Δήμο, ο Δήμος είχε εισπράξει για τον φόρο παρεπιδημόντων

Λοιπόν κ. Νταλιάνη και κύριοι Σύμβουλοι. Εκείνη τη χρονιά ο Δήμος εισέπραξε με δικούς του υπαλλήλους το φόρο και αυτός ανήλθε τότε στα 2.500.000. Με τέτοιες ενέργειες και τις σημερινές μεθόδους εγώ πλέον λέω ότι αφήσαμε στον Δήμο ένα αξιόλογο έσοδο.

Αυτοί λοιπόν κ. Νταλιάνη είναι που πρέπει να καμαρώνουν γιατί αυτοί με αυτό τον τρόπο και την στάση τους αυξήσανε τα έσοδα του Δήμου από δικούς του πόρους.

Ανεξάρτητα αν κάποιοι άλλοι πάλι οργίαζαν ότι με τον έλεγχο "ορκωτών λογιστών" θα κάθιζαν στο σκαμνί κάποιους Δημάρχους. Αλλά τέλος το σχόλιο - όμως έπρεπε να γίνει, γιατί επιτέλους τις μεγάλες κουβέντες πρέπει αυτοί που τις βγάζουν να μπαίνουν στην θέση τους.
Λοιπόν ας δούμε πάλι τον Γιάννη Αλεξίου.

Λέω πως αυτοί οι σύμβουλοι και ο κ. Δήμαρχος, ότι όπως εκφράζονται για τον ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΛΕΞΙΟΥ εκφράζονται γιατί έχουν οι περισσότεροι πρόσφατα γνωρίσει την Αιδηψό και αγνοούν παντελώς κομμάτια από το παρελθόν της.

Οι περισσότεροι απ΄ αυτούς είναι "ΓΑΜΠΡΟΙ ΤΗΣ ΑΙΔΗΨΟΥ" που στο δικό τους παρελθόν δηλώνει ότι εκεί που έμεναν και ζούσαν ούτε είχαν ακούσει για την Λουτρόπολη. Τα ίδια ισχύουν και για τον Δήμαρχο. Γαμπρός κι αυτός της Αιδηψού. Λοιπόν σ΄ αυτούς τους "ΓΑΜΠΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΙΔΗΨΟΥ" που κάποιες συγκυρίες, που δεν τιμούν την πολιτική ιστορία του τόπου, τους έφεραν στον Δήμο, έχω να πω αυτά. Ακόμη ότι, πριν εκφραστούν για τον Αλεξίου, όπως μαθαίνω πως εκφράζονται, πρέπει πρώτα, όπως λέει ο λαός, να πλένουν το στόμα τους και ακόμη κάτι, εφόσον πιστεύουν πως ο κόσμος τους ψήφισε για να αγωνιστούν με ευθύνη για αυτόν τον τόπο πρέπει στα πλαίσια της ευθύνης αυτής να τιμούν άτομα που ιστορικά είναι καταξιωμένα και με ξεκάθαρες εικόνες και που ο κόσμος του τόπου μας τους έχει αναγνωρίσει την προσφορά τους και τους τιμά γιαυτήν.

Λοιπόν για να μάθετε σε γενικές γραμμές ποιος ήταν ο Γιάννης Αλεξίου. Ήτανε γιατρός, αυτό φαντάζομαι ότι πρέπει να το ξέρετε και η προσφορά του γιατρού στον τόπο μας υπήρξε καταλυτική και σαν τέτοια του την αναγνώριζαν όλοι. Αυτό ήτανε και το πρώτο, το αρχικό στοιχείο που τους έδεσε με αγάπη και με αυτή την αγάπη, τον αγκάλιασαν, τον στήριξαν και του παραστάθηκαν. Ατομο, που στον πολιτικό τομέα ήταν ο κλασικός Δημοκράτης. Αυτό ας το έχουν υπόψιν τους οι νέοι Δήμαρχοι. Αν και φοβάμαι μήπως αυτή η πολιτική τοποθέτηση του ΑΛΕΞΙΟΥ τους δημιουργεί αλλεργία και σαν αντίδραση τον βρίζουν και τον κηλιδώνουν. Ίσως λέω!!
Δημοκράτης λοιπόν ο Αλεξίου κρατούσε αυτή την στάση με λεβεντιά και σε περιόδους δύσκολους κατά τον Εμφύλιο και τα πρώτα χρόνια μετά. Ήτανε τότε φαινόμενα π.χ αυτοί που διάβαζαν "ΒΗΜΑ" και κυρίως την "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" του Κόκα, τα αστυνομικά όργανα το σημείωναν. Αυτή όμως η λεβέντικη στάση του Δημάρχου προικίζει με δυνάμεις και τους απλούς πολίτες και τους κρατούσε στον Δημοκρατικό χώρο.

Αυτά ως προς την πολιτική πλευρά. Στον τομέα του Δήμου, ο Αλεξίου ξεκαθάρισε την εικόνα, που μέχρι τότε ήτανε κυρίαρχη. Επικρατούσε ένας ερασιτεχνισμός. Τα έγγραφα τα περισσότερα οι Δήμαρχοι, όποιοι κι αν ήταν τα υπέγραφαν στα καφενεία. Π.χ θυμάμαι ο μπάρμπα - Φίλιππας Ιωαννίδης έδινε τις εντολές του στο καφενείο, το ΑΠΟΛΛΩΝ ετοιμάζοντας τα κανταϊφια του. ξέχαστε μπάρμπα - Φίλιππα!!!

Με την είσοδο του Αλεξίου στο Δήμο οργανώθηκε η Δημοτική Υπηρεσία, σε επίπεδο και για τα σημερινά δεδομένα υψηλό. Γραμματέας ο πρώτος τη τάξη υπάλληλος ο Δ. Καπελλάρης. Υπάλληλος με ικανότητες και γνώσεις. Στέλεχος απ΄ αυτά που υπηρετούν στο Δήμο και στηρίζουν το Δήμαρχο με τις γνώσεις αυτές και την εργατικότητά τους.

Ο Χρήστος Πέτρου έντιμος και ικανός κάλυπτε τον τομέα της Ταμειακής Υπηρεσίας.
Ο Χάρης Χρήστου ικανός υπάλληλος με την διάθεση να εξυπηρετήσει τους δημότες.
Και φτάνουμε στο Γιώργο Δημητρόπουλο. Εγώ τον γνώρισα στην τελευταία τότε βαθμίδα στην είσοδό μου στην Δημαρχία. Είχε τη θέση του Γραμματέα. Υπάλληλος με ικανότητα. Μελετηρός και εργατικός. Ακούραστος, στήριξε τον Δήμαρχο με όλη την υπηρεσιακή του δυνατότητα. Έντιμος και ακέραιος. Χάθηκε πρόωρα.

Εγώ τον θυμάμαι και θα τον θυμάμαι πάντα σαν φίλο και ένα συνεργάτη περιωπής.
Αυτοί λειτούργησαν σαν υπηρεσία και είναι κύριοι Σύμβουλοι και Δήμαρχε δουλειά του Αλεξίου. Δουλειά επιπέδου. Το καταλαβαίνετε;

Τώρα ακούγεται πως οι "γαμπροί της Αιδηψού", χαρακτηρίζουν τον ΑΛΕΞΙΟΥ ότι πούλησε την Αιδηψό. Αναμασάνε κουβέντες απίθανης βλακείας. Λοιπόν ας πούμε επιτέλους μια αλήθεια.
Ο Αλεξίου σε μια περίοδο έβγαλε στην Δημοπρασία αρκετά οικόπεδα κυρίως στην άνω συνοικία όπως την λέμε της Αιδηψού.

Απ' αυτά πολλά αγοράστηκαν, κυρίως μικρού εμβαδού από αγρότες και κτηνοτρόφους, κατοίκους του ΠΟΛΥΛΟΦΟΥ που είχαν έρθει στην Αιδηψό λόγω του Εμφύλιου.

Αυτοί λοιπόν είναι οι "κεφαλαιοκράτες" στους οποίους ο Αλεξίου πούλησε την ΑΙΔΗΨΟ. Αυτοί με τα μεγάλα κεφάλαια, οι κυνηγημένοι και άστεγοι, με ένα κομπόδεμα χρηματικό, έσοδα μιας ζωής αγόρασαν τα μικρά οικόπεδα και με ότι περίσσεψε χτίσανε το "καλύβι" τους για να στεγαστούν.
Αυτά τα καλύβια σήμερα έχουν διαμορφωθεί σε δωμάτια με κλιματισμό, w.c και tv.

Αλλά εκείνο που δεν έχουν καταλάβει πολλοί και με καλή διάθεση ντόπιοι, είναι ότι η παρουσία αυτών των μέχρι τώρα ξωμάχων, μετά τα καλύβια του αρχικά και τώρα με πλήρως οργανωμένα δωμάτια που γεννήθηκαν σαν μονάδες από το μεράκι και την επιθυμία τους να βελτιώσουν την εικόνα και τις συνθήκες της νέας ζωής τους.

Και αυτοί λοιπόν με την παρουσία τους και την ζωντάνια τους συνέτειναν να κρατηθεί ζωντανή και η Αιδηψός σε αυτή τη συνοικία. Δέχτηκαν τους πρώτους πελάτες στα καλύβια τους αλλά τους κέρδισαν με τον τρόπο τους και αυτό ήταν η αρχή. Ύστερα ήρθαν και τα άλλα και απέδειξαν οι ξωμάχοι με την ανθρωπιά τους ότι η καλύτερη διαφήμιση σε τέτοιες σχέσεις πελάτη και ιδιοκτήτη είναι ανθρώπινη σχέση.

Μετά από τα φτωχά βαλάντια ήρθαν και τα κεφάλαια και στήθηκαν στην ίδια περιοχή και σε άλλες, ξενοδοχεία (ΜΗΘΩ - ΓΟΥΔΑΣ - ΖΟΥΜΠΑΝΙΩΤΗΣ). Αυτούς τους κέρδισε η Αιδηψός από την κίνηση που είδανε να δημιουργείται στην Αιδηψό και που σε αυτή την αύξηση είχανε συμβάλει και οι ξωμάχοι του ΠΟΛΥΛΟΦΟΥ. Αυτοί που τους πούλησε ο Αλεξίου την Αιδηψό.

Εδώ θα πω και κάτι άλλο. Αν η Αιδηψός, περίμενε να διατηρήσει την αίγλη της ως κέντρο λουτροθεραπείας και παραθερισμού και να στηριχθεί στους κληρονόμους των μεγάλων μονάδων θα είχε γίνει μια λουτρόπολη με ξεχασμένη ιστορία και ξεχασμένες ώρες που για την εικόνα τους μιλούσαν όλοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. ΚΑΛΑΣ, ΩΝΑΣΗΣ, ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ, ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ και τόσοι άλλοι. Λοιπόν αυτά θα έμεναν σαν ανάμνηση.

Δέστε τώρα εικόνες ξενοδοχιακών μονάδων που τα καλύπτουν κάποιοι κληρονόμοι (ΔΙΑΜΑΝΤΗ - ΚΡΗΤΗ, ΝΕΦΕΛΗ (πρώην ΕΘΝΙΚΟ), το ΑΙ ΠΗΓΑΙ (ευτυχώς άλλαξε ιδιοκτήτη), το ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΑΙΓΛΗ και η ΑΥΡΑ, τώρα ευτυχώς ζωντάνεψε.

Αυτήν την κατάντια την ζεις στις περισσότερες Λουτροπόλεις της Ελλάδας. Μένουν ξεχασμένες και έρημες, ενώ η ΑΙΔΗΨΟΣ συγκεντρώνει με τις δυνατότητές της πλέον το 60 - 70% των ατόμων που έρχονται στις Λουτροπόλεις για λουτροθεραπεία. Λοιπόν κοιτάξτε το ΗΡΑΚΛΕΙΟ, την ΑΙΓΛΗ. Μονάδες με ιστορία και όνομα, φαντάζουν νεκρές, ανοιχτή πληγή για την τουριστική εικόνα της ΑΙΔΗΨΟΥ.

Αυτά για την σημασία των οικοπέδων που πούλησε ο Αλεξίου. Αυτός που πούλησε την ΑΙΔΗΨΟ που αποτέλεσε το κέντρο και ανέδειξε όλα τα παραθεριστικά σημεία στη Β.ΕΥΒΟΙΑ.

Αξίζει με την ευκαιρία αυτή να πω ότι ένας κληρονόμος που κέρδισε και προσέφερε την ξενοδοχειακή του μονάδα με θετικά στοιχεία στο χώρο της αγοράς είναι ο κ. Καράντης στο ξεν. ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ. Βελτίωσε το ξενοδοχείο του. Δημιούργησε πισίνα και είναι πρωτοπόρος στον τομέα του.

Αυτός κύριοι είναι ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ. Αξίζει να τον θυμούνται πολλοί και όσοι δεν το επιθυμούν νομίζω ότι η κατάλληλη κίνηση για να μην χαρακτηριστούν ως υβριστές, είναι να σιωπούν. Μη γνωρίζοντες την ιστορία του τόπου. Τουλάχιστον την 4ετία που έχουν εκλεγεί να υπηρετήσουν, τους δικαιολογούμε για την άγνοιά τους.

Λοιπόν το ξαναλέω αυτοί πρέπει να κλείνουν το στόμα τους!!! Εγώ διαδέχτηκα τον Αλεξίου και με τιμά αυτό. Εάν για μερικούς από σας ο Αλεξίου και η προσφορά του δεν σας λέει τίποτα, δεν φταίει αυτός, αλλά φταίει η άγνοιά σας και η αδυναμία σας μέσα απ΄ την θολούρα σας την πνευματική να δείτε αυτό που ορίζεται σαν πραγματικότητα.

Και θα σας πω και κάτι άλλο. Στην αδυναμία σας αυτή ας μην αντιδράτε καταφεύγοντας σε ύβρεις και κραυγές!!

Ξυπνήστε "γαμπροί της Αιδηψού" ή μην γίνεστε δούλοι και εραστές μιας στρεβλής εικόνας που την δημιουργήσατε μόνοι σας και έχετε σ΄ αυτή εγκλωβιστεί και αγκυλωθεί. Μπήκατε σε έναν Δήμο που όλα σας τα πρόσφεραν στο χέρι. Ιδιαίτερα, κτίσματα, ύδρευση, αποχέτευση σε εξέλιξη και κυρίως χρήμα.

Δεν χρειάζεται να τιμήσετε κανέναν γιαυτά. Όμως μην φτάνετε στο σημείο να λέτε πως δεν βρήκατε τίποτε, και άλλους να τους βρίζετε.
Όχι τόση τυφλή άγνοια και θολούρα.
Γιάννης Καραντζής


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.