Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

ΟΜΕ-ΟΤΕ-ΟΠΑΚΕ-ΟΤΕ: Ιστορικο - Οργάνωση - Ανάπτυξη - Προοπτική

Συνδικαλιστική - Δημοσιογραφική παρέμβαση εργαζομένων ΟΤΕ Δυτικής Ελλάδας & Εύβοιας. Επικοινωνία: Ζήσης Σπύρου email: [email protected]
Έκδοση: Ιανουάριος 2005

Η ιδέα για τη δημιουργία παραθεριστικών κέντρων για τους εργαζόμενους υπήρχε στην ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ από τον πρώτο χρόνο σύστασης και λειτουργίας της (1982).

Και η ηγεσία του ΟΤΕ είδε πολύ θετικά εξαρχής την προοπτική αυτή.

Ετσι το 1984, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα της ΟΜΕ-ΟΤΕ αγόρασε με την προτροπή και βοήθεια του Θεοφάνη Τόμπρα και την έγκριση του Αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου (Πρωθυπουργός τότε της χώρας) ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο (του Παπαληγούρα που ήταν τότε σοβαρά ασθενής και ήθελε πάση θυσία να το πουλήσει μαζί με τη βίλα του) στην Τέμενη Αιγίου, έκτασης 60 στρεμμάτων περίπου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα παραθεριστικό κέντρο για τους εργαζόμενους.

Το παραθεριστικό κέντρο αυτό, λειτούργησε ως κάμπινγκ, με δυνατότητα φιλοξενίας μόλις 200-250 ατόμων την ημέρα στα ιδιόκτητα μέσα που διέθετε (15 οικίσκους - 20 τροχόσπιτα - 30 σκηνές).

Οι ανάγκες όμως ήταν πολύ μεγάλες έτσι αποφασίζεται η αγορά ενός ακόμη οικοπέδου στο Φανάρι Ροδόπης (Κομοτηνής) έκτασης 35 στρεμμάτων περίπου, όπου δημιουργείται το δεύτερο παραθεριστικό κέντρο που λειτουργεί κι αυτό τα πρώτα χρόνια ως κάμπινγκ με δυνατότητα φιλοξενίας 100-150 ατόμων την ημέρα.

Και στα δυο παραθεριστικά κέντρα μέχρι το 1989 γίνονται έργα επέκτασης και βελτίωσης των εγκαταστάσεων και υποδομών της με ευθύνη μιας διαχειριστικής επιτροπής όπως είχαν ορίσει ο ΟΤΕ και ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Στις 12/6/1989 υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ ΟΤΕ και ΟΜΕ-ΟΤΕ όπου συστήνεται ο ΟΠΑΚΕ-ΟΤΕ και στις 17/12/1992 με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η ΟΜΕ-ΟΤΕ θεσμοθετεί την ετήσια τακτική επιχορήγησή του από τον ΟΤΕ.

Ετσι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ με την 2297/28-12-1992 απόφασή του, εκμισθώνει τα 2 παραθεριστικά Κέντρα για 20 χρόνια προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες για διακοπές των δικαιούχων μας.

Στις 13/10/1997 υπογράφεται καταστατικό, με το οποίο ο ΟΠΑΚΕ αποκτά και νομική μορφή, μετατρέπεται σε Αστική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΑΚ 784), με 2 εταίρους, τον ΟΤΕ και την ΟΜΕ-ΟΤΕ και από κοινού διορίζουν το πρώτο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Η Τέμενη έχει σήμερα 90 κατοικίες, 20 τροχόσπιτα (ΟΠΑΚΕ), 50 θέσεις για ιδιωτικά τροχόσπιτα, 80 θέσεις χώρος για ιδιωτικές σκηνές, κτίριο Γραμματείας - παιδικός σταθμός - εστιατόριο - βιολογικός καθαρισμός - πλήρες σύστημα πυρόσβεσης, 2 γήπεδα μπάσκετ και 2 βόλεϊ, γήπεδο ποδοσφαίρου 5χ5.

Το Φανάρι διαθέτει 40 κατοικίες, 10 τροχόσπιτα (ΟΠΑΚΕ), 30 θέσεις για ιδιωτικά τροχόσπιτα, 30 θέσεις για ιδιωτικές σκηνές, εστιατόριο - βιολογικός καθαρισμός - πλήρες σύστημα πυρόσβεσης - Δεξαμενή νερού - 1 γήπεδο μπάσκετ - 1 γήπεδο βόλεϊ - 1 γήπεδο 5χ5. Το συμβόλαιο χρήσης ισχύει μέχρι το 2012.

Η Τέμενη εξυπηρετεί στις οχτώ περιόδους 6.000 άτομα δηλαδή 2000 οικογένειες. Το Φανάρι εξυπηρετεί για τις οχτώ περιόδους 2000 άτομα, δηλαδή 600 οικογένειες.

Επίσης ο ΟΠΑΚΕ εξασφαλίζει τη δυνατότητα διακοπών και σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και studios σε όλη την Ελλάδα 600 οικογένειες. Συνολικά εξυπηρετούνται 3.200 εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους δηλαδή 10.000 άτομα περίπου απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας διακοπές κάθε χρόνο.

Αυτό είναι μια μεγάλη παροχή του ΟΤΕ Στους εργαζόμενους και συνταξιούχους στον όμιλο εταιρειών του και βέβαια μια μεγάλη κατάκτηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Ο ΟΠΑΚΕ με τις δραστηριότητές του αυτές, έχει αναδειχθεί σε ισχυρό παράγοντα οικονομικής - κοινωνικής - πολιτιστικής παρέμβασης στους χώρους δράσης του. Δίνοντας ζωντάνια, εργασία και προβάλλοντας πάντα τον ΟΤΕ.

Ανδρεόπουλος Ανδρέας,
Ειδικός Γραμ. Ασφ. & Υγιεινής Εργαζ.
ΟΜΕ-ΟΤΕ, Μέλος Δ.Σ. Ο.ΠΑ.ΚΕ - ΟΤΕ

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.