Σερβιτόρος της Εύβοιας
 
 
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
983 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
23 Οκτωβρίου 2005
 
 


 
 

Γυμνάσιο Ψαχνών
Επικοινωνία: Δημ. Μπαρσάκης (Φιλόλογος) Tηλ.22280 22518 και 22280 234421
Email: [email protected]


Βιοκαλλιέργεια από... πρώτο χέρι!
Παρρησία - Μάρτιος 2001

Ο ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΕΛΗΝΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ - Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟΣ.
της Ιωάννας Μπελλου και του Βαγγέλη Τόλη

Βιοκαλλιέργεια είναι κάθε καλλιέργεια για την οποία δεν χρησιμοποιούνται χημικά προϊόντα, χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα δηλαδή. Θα μπορούσαμε να την πούμε και παραδοσιακή καλλιέργεια ή φυσική καλλιέργεια. Αντίθετα, η καλλιέργεια με χημικά προϊόντα είναι τεχνητή, χημική καλλιέργεια, που πολύ επιεικώς χαρακτηρίζεται «συμβατική».
Και μας εξηγεί ο κ. Σέληνας: «Η βιολογική καλλιέργεια γίνεται με γνώμονα τη φύση, το περιβάλλον, το οικοσύστημα και την υγεία μας. Σέβεται τη ζωή. Από την άλλη, η «συμβατική καλλιέργεια ενδιαφέρεται πρώτα και κύρια για το κέρδος και αδιαφορεί για όλα τα άλλα και για όσα κακά προξενεί».


Στην πανελλαδική γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας (Λάρισα, 25-26/9/1999), όπου ο Απ. Σέληνας παρουσίασε προϊόντα του από το κτήμα του «Χλωροφύλλη».

- Τι κακά προξενεί η «συμβατική» καλλιέργεια;
«Πολύ απλά, εξαντλεί και ερημώνει τη γη. Τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται περιέχουν μεγάλες ποσότητες από άλατα και νιτρικά. Δηλητηριάζεται και το νερό. Καταστρέφονται τα ωφέλιμα έντομα, καταστρέφεται το οικοσύστημα, ανατρέπεται η φυσική ισορροπία. Και, βεβαίως, κινδυνεύει σοβαρά η υγεία μας από την κατανάλωση προϊόντων τέτοιων καλλιεργειών».

- Τι προσφέρουν οι βιολογικές καλλιέργειες;
«Τα αντίθετα απ' όσα είπαμε. Προσφέρουν προϊόντα αγνά, που δεν βλάπτουν την υγεία μας και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον, το οικοσύστημα, το έδαφος, το νερό».

- Οι αρρώστιες και τα βλαβερά έντομα πως αντιμετωπίζονται στη βιοκαλλιέργεια;
«Αντιμετωπίζονται με τρόπο φυσικό. Η κοπριά είναι πρώτης τάξεως λίπασμα. Αλλά και φροντίζουμε τα φυτά με ουσίες φυσικές. Στα μαρούλια, για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε ένα υγρό από σαπούνι τριμμένο, οινόπνευμα και νερό. Για το δορυφόρο ή για την κάμπια στα λάχανα, υπάρχει ένας κατάλληλος βάκιλος. Χρησιμοποιούμε επίσης τσουκνίδα, φτέρη κι άλλα φυτά και βότανα, που μετά από πολτοποίηση δίνουν ένα υγρό για ράντισμα πολύ αποτελεσματικό. Υπάρχουν κι άλλα, όπως η γαλαζόπετρα για τις μυκητιάσεις, όπως και το θειάφι, που είναι ήπιο μέσον...».

- Γιατί, όμως, η βιοκαλλιέργεια δεν έχει πολλούς οπαδούς;
«Γιατί όλοι κοιτάζουν πως θα κερδίσουν όλο και περισσότερα, χωρίς να νοιάζονται για το περιβάλλον και το συνάνθρωπό τους. Είναι εύκολος τρόπος να χρησιμοποιείς υβρίδια και κάθε είδους χημικά στην καλλιέργεια. Και θα ήθελα εδώ να κάνω κάποιες διευκρινίσεις. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύ και έχει πολλές μορφές. Ο σύγχρονος αγρότης είναι εξαρτημένος από γεωπόνους - μεσάζοντες - εμπόρους, πολυεθνικές εταιρείες που πλασάρουν και τα υβρίδια και τα φυτοφάρμακα. Είναι ένα ολόκληρο κύκλωμα, ένα σύστημα που ελέγχει και κατευθύνει τους αγρότες».

- Ποιο είναι το πρόβλημα με τα υβρίδια;
«Το υβρίδιο είναι ένας σπόρος τερατογένεσης, που δεν ξέρουμε ποιες και πόσες βλάβες προκαλεί. Εκτός αυτού είναι ασθενικά τα φυτά των υβριδίων, κουβαλούν μαζί τους καινούριες ασθένειες κι απαιτούνται όλο και περισσότερα φυτοφάρμακα. Ακόμα, με την εισβολή των υβριδίων έχει καταστραφεί η βιοποικιλότητα, που σημαίνει ότι πλήττεται ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα. Παράδειγμα: Ο «δορυφόρος» δεν υπήρχε παλιότερα στον τόπο μας, αλλά ήρθε πριν δυο-τρεις δεκαετίες από την Αμερική, μαζί με τα υβρίδια. Παράλληλα ένας μεγάλος κίνδυνος είναι ότι εκτοπίζονται και χάνονται οι παραδοσιακές ποικιλίες, για χάρη των υβριδίων».

- Ποια είναι η αξία των παραδοσιακών ποικιλιών;
«Είναι ανυπολόγιστη για τη ζωή και για το μέλλον μας. Σκεφθείτε ότι με τα υβρίδια όλο αυξάνονται οι ασθένειες και συνεπώς απαιτούνται όλο και περισσότερα χημικά. Πού θα φτάσουμε έτσι; Οι παραδοσιακές ποικιλίες, όμως, έχουν διαμορφωθεί εδώ και εκατοντάδες, εδώ και χιλιάδες χρόνια, σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στον κάθε τόπο και είναι ανθεκτικές, χωρίς να χρειάζονται χημική υποστήριξη. Οι παλιοί άνθρωποι είχαν γνώση αληθινή, σέβονταν τη φύση».

- Πώς μπορούν να διασωθούν οι παραδοσιακές ποικιλίες;
«Κάνουμε αγώνα να σώσουμε ό,τι προλαβαίνουμε σήμερα. Ήδη υπάρχει πανελλαδικά ένα δίκτυο συνεργασίας και συγκεντρώνουμε τους ντόπιους σπόρους παραδοσιακών καλλιεργειών και τους διαθέτουμε σε όσους ενδιαφέρονται, για να τους πολλαπλασιάσουμε. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να δώσω το τηλέφωνό μου (0221-79352) για να επικοινωνήσει όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί ή να μας προμηθεύσει ντόπιους σπόρους, αλλά και για άλλες πληροφορίες περί της βιολογικής καλλιέργειας».

- Τι καλλιεργείς κυρίως;
«Είμαι ειδικευμένος στα κηπευτικά, λαχανικά και στην αμπελουργία. Αλλά μεγάλη σημασία έχει και πού καλλιεργείς κάτι βιολογικά. Δεν είναι το ίδιο σε ένα χωράφι αγνό από φυτοφάρμακα και σε ένα άλλο που τα προηγούμενα χρόνια γινόταν συμβατική καλλιέργεια, με χημικά. Στη δεύτερη περίπτωση, δεν παρουσιάζουμε τα προϊόντα ως απολύτως βιολογικά, μα γράφουμε πάνω στη συσκευασία ότι πρόκειται για 'προϊόν σε μεταβατικό στάδιο καλλιέργειας'. Χρειάζονται κάποια χρόνια για να γίνει αποτοξίνωση του εδάφους από τα δηλητήρια».

- Βγαίνουν τα έξοδα με τη βιοκαλλιέργεια;
«Ούτε έχω 'μπει μέσα' ούτε και έχω κάνει λεφτά. Δεν κυνηγάω τα κέρδη. Είναι και μία στάση ζωής αυτό».

- Αισθάνεσαι ότι προσφέρεις κοινωνικό έργο;
«Απλώς, είμαι εντάξει με τη συνείδησή μου».

- Τα βιολογικά προϊόντα πωλούνται ακριβότερα από τα προϊόντα της συμβατικής καλλιέργειας;
« Δεν είναι και μεγάλη η διαφορά στην τιμή. Η συμβατική καλλιέργεια έχει ρίξει το βάρος στην ποσότητα της παραγωγής. Αλλά δεν ξέρουμε ότι όλοι πληρώνουμε τη μόλυνση που προκαλείται από τα δηλητήρια, και την πληρώνουμε ακριβά. Ας συνυπολογίσουμε ακόμα και τα έξοδα για τα νοσοκομεία από τις βλάβες στην υγεία μας όταν καταναλώνουμε προϊόντα με χημικά. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο απατηλά είναι τα πράγματα».

- Είναι εύκολη η διάθεση των βιολογικών προϊόντων;
«Με όσα συμβαίνουν σήμερα, η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Δεν είμαστε και πολλοί οι βιοκαλλιεργητές. Μακάρι, όμως, να ήμασταν πολύ περισσότεροι. Μακάρι να αντιλαμβανόταν και ο πολύς κόσμος πόσο σοβαρή υπόθεση είναι η βιοκαλλιέργεια και πόσο επικίνδυνα είναι τα προϊόντα της χημικής καλλιέργειας».

- Θα ήθελες να κάνεις κάποιες παρατηρήσεις για την περιοχή μας, σχετικά με τις καλλιέργειες;
«Ο κάμπος των Ψαχνών είναι πολύ βεβαρημένος. Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι για την κατάσταση του νερού, που είναι ακατάλληλο, υπεύθυνα είναι τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Τώρα, βέβαια, ήρθε νερό από άλλη γεώτρηση, αλλά μάλλον κι αυτό θα δηλητηριαστεί, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία. Πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν σοβαρά μέτρα και να καταλογισθούν ευθύνες από τους αρμόδιους.
Ο δήμος φέρει μεγάλη ευθύνη. Οφείλει να ενημερώσει τους δημότες, να καταλάβουν το πρόβλημα και τους κινδύνους που τους απειλούν».

- Υπάρχει άλλη πρόταση;
«Ο κάμπος αυτός, της Μεσσαπίας, θα μπορούσε να είναι ένα κέντρο βιοκαλλιέργειας. Υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για κάτι τέτοιο. Μπορούν να ευδοκιμήσουν τα πάντα, χωρίς φάρμακα, αφού αποτοξινωθεί πρώτα η γη. Μπορεί αυτή η περιοχή, που είναι χαρισματική γι' αυτό το σκοπό, να προμηθεύει με βιολογικά προϊόντα πολλά μέρη της Ελλάδας. Θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα «Βιολογικά προϊόντα Μεσσαπίας». Και δε μιλάμε μόνο για αγροτικά, αλλά και κτηνοτροφικά προϊόντα βιολογικής εκτροφής, γιατί και γι' αυτά υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Και, επιτέλους, έξω, μακριά οι πολυεθνικές, που αφενός μας μετατρέπουν σε σκλάβους τους και αφετέρου μας δηλητηριάζουν».


 «  Προηγούμενo άρθρoΕπόμενo άρθρo  » 
 
Εμφάνιση όλων των άρθρων της έκδοσης
Εμφάνιση όλων των εκδόσεων
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email

Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 150 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 125 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 100 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.

 
Εγραψε ιστορία το 3ο τεύχος της «Παρρησίας»
«Ντεμοντέ» οι τρελές αγελάδες!!!
Η γενετική μας παραμόρφωση
Ανθρωποι και... ζώα
Το πορτρέτο ενός ζωοκτόνου
Ο εραστής της πέτρας
Μυστική αποστολή... μάνιτες!
Στάχτη το Λιβάδι
Μεταλλαγμένη «Σόγια - Ελλάς»
Στον κλοιό της βρώμας
Τρελές τσιπούρες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης
«Υδωρ νεαρόν» στα Ψαχνά!
Βιοκαλλιέργεια από... πρώτο χέρι!
Φώτω Γραμματικόγιαννη: Η υπεραιωνόβια γιαγιά από το Κοντοδεσπότι
Νότης Μαυρουδής
Η εμπειρία της κόλασης
Ορειβατώντας με τον Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας
Δημήτρης Ρικάκης
Ζούμε τα συμπτώματα ενός γενετικού λάθους
Ευλογημένο μουσείο
Μνημείο... άγνοιας
Εδώ... Στρασβούργο!
Τελετή Απονομής Βραβείων των 6ων Πανευβοϊκών Μαθητικών Αγώνων Ποίησης 2000
Υπόθεση Τ.Ε.Ε. Ψαχνών γρίφος και(...) πλοκή!
Βαθμοί αναγκαίο κακό;
Εντυπα που λάβαμε

 
Παρρησία - Νοέμβριος 2004 - (17 άρθρα)
Παρρησία - Μάιος 2004 - (13 άρθρα)
Παρρησία - Νοέμβριος 2003 - (15 άρθρα)
Παρρησία - Μάιος 2003 - (12 άρθρα)
Παρρησία - Νοέμβριος 2002 - (14 άρθρα)
Παρρησία - Μάρτιος 2002 - (17 άρθρα)
Παρρησία - Μάρτιος 2001 - (26 άρθρα)
Παρρησία - Σεπτέμβριος 2000 - (12 άρθρα)
Παρρησία - Μάρτιος 2000 - (14 άρθρα)
Παρρησία - Μάιος 1999 - (16 άρθρα)
Παρρησία - Μάρτιος 1999 - (15 άρθρα)
 

 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.