Σερβιτόρος της Εύβοιας - Ηλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια - Waiter of Evia - Electronic magazine with subjects and news from Evia ...η Εύβοια
στο διαδίκτυο
από το 1999
Κεντρική σελίδα Επικοινωνία Προβληθείτε Για την σελίδα σας Στατιστικά












Έκδοση
Αξιοποίηση του φαραγγιού του Δημοσάρη και της ευρύτερης περιοχής της Καρυστίας
Αποσπάσματα από τη μελέτη για την αξιοποίηση του φαραγγιού του Δημοσάρη και της ευρύτερης περιοχής Καρυστίας που συντάχθηκε για λογαριασμό της Ν.Α. Εύβοιας. Φεβρουάριος 1999

Σχέδιο φύλαξης της προστατευόμενης περιοχής



Αξιοποίηση του φαραγγιού του Δημοσάρη και της ευρύτερης περιοχής της Καρυστίας

Με το συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών (του άρθρου 5 του Π.Δ.) προστασίας για την περιοχή μελέτης που καλύπτει το φαράγγι του Δημοσάρη και την ευρύτερη περιοχή του (όρος Όχη - κάμπος Καρύστου - ακρωτήριο Καφηρεύς) καταρτίζεται σχέδιο φύλαξης της προστατευόμενης περιοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το σχέδιο φύλαξης εγκρίνεται από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.

Περιεχόμενα διαχειριστικού σχεδίου
Στον παρόντα Κανονισμό Λειτουργίας και Διαχείρισης αναφέρονται τα περιεχόμενα του διαχειριστικού σχεδίου και διατυπώνονται οι κατευθύνσεις οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη σύνταξη του διαχειριστικού σχεδίου.

Στόχοι - προτεραιότητες

Διαχείριση χλωρίδας και βλάστησης
Αναλύονται οι στόχοι και οι προτεραιότητες της διαχείρισης (π.χ. προστασία χλωρίδας, πανίδας και βλάστησης-τύπων οικοτόπων, δημιουργία υποδομών διακίνησης επισκεπτών, καλύτερος έλεγχος της διακίνησης των επισκεπτών, έλεγχος της λατόμευσης και ορθολογικοποίηση του μοντέλου άσκησης της κτηνοτροφίας, κ.λπ.).

Οι βασικοί στόχοι για το διαχειριστικό σχέδιο που θα εκπονηθεί στα πλαίσια του παρόντος κανονισμού είναι:

  • Η προστασία των οικοτόπων στο φαράγγι του Δημοσάρη, στις κορυφές του όρους Όχη, στην περιοχή του Καστανόλογγου, στο φαράγγι της Αρχάμπολης, στον υγρότοπο του κάμπου της Καρύστου αλλά και στις περιοχές των ειδικών ρυθμίσεων (Ζώνη Β)
  • Η διατήρηση των σπάνιων ειδών της ορνιθοπανίδας που απαντούν στο σύνολο της περιοχής
  • Η διατήρηση των ιδιαίτερης σημασίας, σπάνιων και ενδημικών ειδών χλωρίδας
  • Η προστασία και αποκατάσταση της δασικής βλάστησης στο όρος Όχη. Η χωροθέτηση και ο έλεγχος της λατόμευσης
  • Η οργάνωση των υποδομών για τη διακίνηση επισκεπτών η συντήρηση και συμπλήρωση των υποδομών αυτών και ο έλεγχος της διακίνησης των επισκεπτών
  • Ο έλεγχος του κυνηγίου
  • Η προστασία και ανάδειξη του τοπίου και των αρχαιολογικών, ιστορικών, και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής
  • Η υποστήριξη τοπικών παραγωγικών πρωτοβουλιών

Στο Σχέδιο Διαχείρισης οι παραπάνω στόχοι εξειδικεύονται (π.χ. αναφέρονται συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία για την αύξηση του πληθυσμού των απειλούμενων ειδών της ορνιθοπανίδας καθώς και ο τρόπος που αυτό θα επιτευχθεί). Στο Διαχειριστικό Σχέδιο θα περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα παρακάτω κεφάλαια:

  • Διαχείριση χλωρίδας και βλάστησης
  • Διαχείριση πανίδας
  • Διαχείριση του υγροτόπου στον κάμπο της Καρύστου
  • Διαχείριση του δάσους καστανιάς στον Καστανόλογγο

Για την επίτευξη των στόχων της διαχείρισης των δασών εκπονούνται διαχειριστικές μελέτες των δασών.

Τα διαχειριστικά σχέδια των δασών αποτελούν τμήμα του Διαχειριστικού Σχεδίου της προστατευόμενης περιοχής και εγκρίνονται στα πλαίσια της έγκρισης του διαχειριστικού σχεδίου.

Κτηνοτροφία
Η κτηνοτροφία υπό όρους αποτελεί συμβατή δραστηριότητα. Κατά περίπτωση και αν είναι αναγκαίο εκπονούνται μελέτες βοσκοϊκανότητας και βοσκοφόρτισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι μελέτες αυτές εγκρίνονται στα πλαίσια έγκρισης του διαχειριστικού σχεδίου.

  • Γεωργία
  • Διαχείριση επισκεπτών
  • Ενημέρωση - ευαισθητοποίηση
  • Παρακολούθηση και έρευνα

Για τις ανάγκες της έρευνας και παρακολούθησης δημιουργείται Σύστημα Γεωγραφικής Πληροφόρησης. Η ευθύνη διαχείρισης του συστήματος αυτού καθορίζεται στο σχέδιο διαχείρισης.

Σύνοψη προτεινόμενων έργων
Αναφέρεται το σύνολο των προτεινόμενων έργων και ενεργειών διαχείρισης όπως αναλύθηκαν στα προηγούμενα κεφάλαια, ο προϋπολογισμός, ο προτεινόμενος φορέας υλοποίησης, το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία εκτέλεσης και οι πηγές χρηματοδότησης.

Διαδικασία σύνταξης και έγκρισης του σχεδίου διαχείρισης
Το διαχειριστικό σχέδιο στα πλαίσια του παρόντος κανονισμού θα συνταχτεί με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την υποστήριξη της Τεχνικής Εταιρείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας σύμφωνα με το άρθρο 8 του Π.Δ. προστασίας της περιοχής του φαραγγιού του Δημοσάρη και της ευρύτερης περιοχής του (όρος Όχη - κάμπος Καρύστου - ακρωτήριο Καφηρεύς).

Η διαδικασία έγκρισης του Σχεδίου Διαχείρισης είναι:

  • Εντός έξι μηνών από την ισχύ του παρόντος Π.Δ. και παράλληλα με τη σύνταξη του κανονισμού λειτουργίας και διαχείρισης το τμήμα περιβαλλοντικού και χωροταξικού σχεδιασμού της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συντάσσει το σχέδιο διαχείρισης. Το σχέδιο αυτό κοινοποιείται στο Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και στις διευθύνσεις Δασών, Γεωργικής Ανάπτυξης και Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι παραπάνω υπηρεσίες διατυπώνουν τις παρατηρήσεις τους εντός 60 ημερολογιακών ημερών. Σε περίπτωση που η παραπάνω προθεσμία περάσει άπρακτη θεωρείται ότι υπάρχει σύμφωνη γνώμη.
  • Μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας το τμήμα περιβαλλοντικού και χωροταξικού σχεδιασμού της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εισηγείται εντός 40 ημερολογιακών ημερών στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας το διαχειριστικό σχέδιο με την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων από τους φορείς της προηγούμενης παραγράφου.
  • Το σχέδιο διαχείρισης εγκρίνεται με απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
  • Ένα έτος πριν από τη λήξη του σχεδίου διαχείρισης το τμήμα περιβαλλοντικού και χωροταξικού σχεδιασμού της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μεριμνά για τη σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης καθώς και του σχεδίου διαχείρισης.

Εφαρμογή σχεδίου διαχείρισης
Η εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης θα γίνει με προγραμματική σύμβαση σύμφωνα με το άρθρο 3 του Π.Δ. προστασίας της περιοχής που καλύπτει το φαράγγι του Δημοσάρη και την ευρύτερη περιοχή του (όρος Όχη - κάμπος Καρύστου - ακρωτήριο Καφηρεύς).

Συμβαλλόμενος στην προγραμματική σύμβαση θα είναι και η Τεχνική Εταιρεία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας (ΤΕΝΑΕ Α.Ε.) στην οποία ανατίθεται μεταξύ άλλων η υποστήριξη των αρμοδίων φορέων στην παρακολούθηση της υλοποίησης του διαχειριστικού σχεδίου, η υποστήριξη των απαιτούμενων διαδικασιών, η υλοποίηση των ενεργειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, η λειτουργία, η συντήρηση και η συμπλήρωση των υποδομών ενημέρωσης και διακίνησης επισκεπτών, η μέριμνα για τη σήμανση της προστατευόμενης περιοχής.

Τα αντικείμενα της ΤΕΝΑΕ Α.Ε εξειδικεύονται στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης και ανατίθενται σε αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 4 περ. γ του ν. 2052/92.

Η προγραμματική σύμβαση έχει την ισχύ της σύμβασης που προβλέπεται στο παραπάνω άρθρο του Ν. 2052/92.

Στην παραπάνω προγραμματική σύμβαση θα προβλέπεται υποχρεωτικά η εκπόνηση της μελέτης αξιολόγησης του κανονισμού λειτουργίας και διαχείρισης κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 21 του Ν. 1650/86, η σύνταξη του επόμενου κανονισμού λειτουργίας και διαχείρισης και η σύνταξη του επόμενου διαχειριστικού σχεδίου. Επίσης θα προβλέπεται η σύνταξη ανά έτος από την ΤΕΝΑΕ Α.Ε έκθεσης αξιολόγησης του διαχειριστικού σχεδίου στην οποία θα περιλαμβάνονται οι τυχόν αναγκαίες αλλαγές, προσαρμογές και προσθήκες.

Τα τροποποιημένα ανά έτος σχέδια διαχείρισης θα εγκρίνονται από το Γ.Γ. της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μετά από εισήγηση της Κοινής Επιτροπής της προγραμματικής σύμβασης.

Οι παραπάνω μελέτες δύναται να ανατεθούν στην ΤΕΝΑΕ Α.Ε η οποία θα τις προκηρύξει σύμφωνα με το άρθρο 8 του Π.Δ. προστασίας της περιοχής που καλύπτει το φαράγγι του Δημοσάρη και την ευρύτερη περιοχή του (όρος Όχη - κάμπος Καρύστου - ακρωτήριο Καφηρεύς). Στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης θα λειτουργήσουν επίσης οι παρακάτω επιτροπές:

  • Κοινή Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των συμβαλλόμενων φορέων καθώς και ένας εκπρόσωπος περιβαλλοντικής οργάνωσης με δικαίωμα ψήφου. Ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης θα οριστεί με απόφαση του Γ.Γ. της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της περιφέρειας και μετά από γνώμη του τμήματος διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΤΕΝΑΕ Α.Ε. Η περιβαλλοντική οργάνωση θα πρέπει αποδεδειγμένα να είναι εθνικής εμβέλειας και να έχει εμπειρία σε επιμέρους ζητήματα του διαχειριστικού σχεδίου.
  • Εκτελεστική Επιτροπή η οποία θα είναι πενταμελής και στην οποία θα συμμετέχουν, μεταξύ των άλλων, ο εκπρόσωπος της ΤΕΝΑΕ Α.Ε στην Κοινή Επιτροπή και ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης.
  • Επιτροπή Προγραμματισμού στην οποία θα συμμετέχουν τουλάχιστον οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών της περιφέρειας και των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων που σχετίζονται με την προστατευόμενη περιοχή. Στην επιτροπή προγραμματισμού θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της ΤΕΝΑΕ Α.Ε και της περιβαλλοντικής οργάνωσης.
  • Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της περιοχής, συλλόγων κ.λπ. που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Οι ειδικότεροι όροι συγκρότησης και λειτουργίας καθώς και τα μέλη των παραπάνω επιτροπών περιλαμβάνονται στην προγραμματική σύμβαση.

Για την καλύτερη υλοποίηση του διαχειριστικού σχεδίου δύναται να προβλέπεται στην προγραμματική σύμβαση η συγκρότηση ειδικής ομάδας έργου στα πλαίσια της ΤΕΝΑΕ Α.Ε. Η στελέχωση, η κάλυψη των δαπανών, οι διαδικασίες επιλογής και κάθε άλλη λεπτομέρεια ρυθμίζεται στην προγραμματική σύμβαση.




Προηγούμενo άρθρoΕπόμενo άρθρo

Άρθρα της έκδοσης


Εκδόσεις
Αξιοποίηση της περιοχής του όρους Κανδηλίου - (18 άρθρα)
Αποσπάσματα από τη μελέτη αξιοποίησης της περιοχής του όρους Κανδηλίου, που συντάχθηκε για λογαριασμό της Ν.Α. Εύβοιας. Φεβρουάριος 2002
Αξιοποίηση του απολιθωμένου δάσους της Κερασιάς - (14 άρθρα)
Αποσπάσματα από τη μελέτη για την αξιοποίηση του απολιθωμένου δάσους της Κερασιάς, που συντάχθηκε για λογαριασμό της Ν.Α. Εύβοιας. Φεβρουάριος 2002
Προστασία και αξιοποίηση των δασών της Εύβοιας - (16 άρθρα)
Ημερίδα με θέμα: "Προστασία και αξιοποίηση των δασών της Εύβοιας. Συμβολή αυτών στην ποιότητα ζωής των κατοίκων" που διοργάνωσε στις 10 Μαΐου 2001 στη Λίμνη Ευβοίας ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δασικής Υπηρεσίας Ν. Ευβοίας. Μάιος 2001
Εύβοια και εναλλακτικές μορφές τουρισμού - (18 άρθρα)
Ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στο Νομό Εύβοιας Μάρτιος 1999
Αξιοποίηση του φαραγγιού του Δημοσάρη και της ευρύτερης περιοχής της Καρυστίας - (21 άρθρα)
Αποσπάσματα από τη μελέτη για την αξιοποίηση του φαραγγιού του Δημοσάρη και της ευρύτερης περιοχής Καρυστίας που συντάχθηκε για λογαριασμό της Ν.Α. Εύβοιας. Φεβρουάριος 1999



Newsletter  /  907 μέλη
Πληροφορίες

Εγγραφή
Διαγραφή


Αναζήτηση Google

Web
www.servitoros.gr


Αναζήτηση στο Σερβιτόρο της Εύβοιας

Όλες οι λέξεις
Οποιαδήποτε


Σύνδεσμοι


Τα δημοφιλέστερα άρθρα στην κατηγορία
"Αξιοποίηση του φαραγγιού του Δημοσάρη και της ευρύτερης περιοχής της Καρυστίας"

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.