Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Κάτω από τα όρια η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο Δήμο Κονιστρών

Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010, 15:12
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Κάτω από τα όρια ασφαλείας της Ελληνικής Νομοθεσίας είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο Δήμο Κονιστρών σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων του προγράμματος «ΕΡΜΗΣ».

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η μέση τιμή του ηλεκτρικού πεδίου είναι εκατοντάδες φορές κάτω από τα όρια ασφαλείας της Ελληνικής Νομοθεσίας τα οποία είναι κατά 40% αυστηρότερα από τα όρια που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ο σταθμός μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κονιστρών.

Σε καθημερινή βάση, 24 ώρες το 24ωρο, το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» καταγράφει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπεται στο περιβάλλον από διάφορες πηγές, όπως κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ και άλλες πηγές.

Το σύστημα «ΕΡΜΗΣ» αποτελείται από μικρούς ανιχνευτές, οι οποίοι καταγράφουν τις τιμές της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον και στη συνέχεια τις αποστέλλουν στους κεντρικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές που βρίσκονται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη Νότια και Βόρεια Ελλάδα αντίστοιχα.

Οι κεντρικοί υπολογιστές που βρίσκονται στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, λαμβάνουν τις τιμές που έχουν καταγραφεί και στη συνέχεια τις παρουσιάζουν με απλό και κατανοητό τρόπο (με τη μορφή σχεδιαγράμματος), μέσω της ειδικά διαμορφωμένης ιστοσελίδας. Οι τιμές που καταγράφονται, αποτυπώνουν αθροιστικά το σύνολο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από όλες τις πηγές.

Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» υλοποιείται από το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα αφενός διασφαλίζουν την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και αφετέρου ελέγχουν και πιστοποιούν την ορθότητα της τεχνικής λειτουργίας του συστήματος. Συνεργάζονται, επίσης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Εργαστήριο Ασύρματου Επικοινωνίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Εργαστήριο Μικροκυμάτων και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, Εργαστήριο Διαδικτύου και Συστημάτων Τηλεπικοινωνιών, Υπηρεσιών και Ασφάλειας του Τμήματος Πληροφορικής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργούν η υπηρεσία «SMS ΕΡΜΗΣ» με αποστολή γραπτού μηνύματος στο 1325 και ο «Κινητός Σταθμός Μέτρησης ΕΡΜΗΣ». Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος «ΕΡΜΗΣ» www.hermes-program.gr


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.