Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

"Αναμενόμενη η τέταρτη φωτιά στην Κάρυστο"

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010, 12:57
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




- - - -

Τα έγγραφα που επεσήμαιναν τους κινδύνους για τα δάση της Εύβοιας από τον Ιούνιο φέρνει στη δημοσιότητα με σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Συγκεκριμένα παρουσιάζει δύο έγγραφα των αρμόδιων περιφερειακών αρχών, οι οποίες συγκροτούν τις δυνάμεις πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών της κεντρικής διοίκησης, που αποκαλύπτουν, ότι οι αρμόδιοι γνώριζαν τους κινδύνους, αλλά δεν έπραξαν τα δέοντα.

* * * *

Πηγή Ελευθεροτυπία

Από τον Ιούνιο κιόλας η Πυροσβεστική Υπηρεσία εφιστούσε την προσοχή: Σε έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Στερεάς Ελλάδας, (αρ. πρ. 3998) που απέστειλε στη Νομαρχιακή Διεύθυνση Ευβοίας, σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες, αλλά και στη Διεύθυνση Δασών του νομού, υπογράμμιζε ότι οι αυτοψίες της υπηρεσίας κατέδειξαν ότι η πρόληψη για την αποφυγή πυρκαγιών βρισκόταν στο σημείο μηδέν.

Σε πέντε γραμμές συνοψίζεται η κρατική ολιγωρία στην πολιτική προστασίας των δασών. Ταυτόχρονα, όμως, αποκαλύπτεται και η έλλειψη ατομικής ευθύνης απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος. Γιατί είναι αλήθεια ότι πέρα από αυτά που είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να παρέχει στους πολίτες απαιτείται και αυτενέργεια, η οποία απ' ό,τι φαίνεται σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρξε: Γι' αυτό, εκτός των άλλων, τονίζεται στο έγγραφο ότι «δεν ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση υπολειμμάτων του καθαρισμού βλάστησης που συγκεντρώνονται από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και οικοπεδικές εκτάσεις».

Σημειώνεται επίσης ότι:

  • Δεν έχει γίνει μείωση και απομάκρυνση της βλάστησης ένθεν και ένθεν του νομαρχιακού, δημοτικού, και δασικού οδικού δικτύου.
  • Δεν πραγματοποιήθηκε προληπτικός καθαρισμός της βλάστησης εντός των οικισμών.
  • Και τέλος ότι δεν βελτιώθηκε το δασικό οδικό δίκτυο.

Τι να κάνουν όμως και τα αρμόδια δασαρχεία, τα οποία είναι υπεύθυνα για τις παραπάνω παρεμβάσεις, χωρίς χρήματα; Είναι χαρακτηριστικό τι διαμηνύει με σχετικό έγγραφό της (αρ. πρωτ. 45625/1030) η Διεύθυνση Δασών Νομού Ευβοίας (Δασαρχείο Λίμνης) προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους Δασικούς Συνεταιρισμούς έχουμε συνεχόμενες οχλήσεις, τόσο προφορικές όσο και γραπτές, για τη συντήρηση άμεσα του οδικού δικτύου. Η μη ανταπόκριση της Υπηρεσίας στα στοιχειώδη μέτρα αντιπυρικής προστασίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον αντιπυρικό αγώνα».

Το δασαρχείο ζητάει την έγκριση πιστώσεων για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου ούτως ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα τυχόν εστίες πυρκαγιών. Αναφέρει δε ότι η μελέτη για τις εν λόγω παρεμβάσεις είναι ήδη έτοιμη (εγκεκριμένη από τα τέλη Μαρτίου) «και περιμένει πιστώσεις για την υλοποίησή της»...

Επισημαίνει επίσης ότι στην περίπτωση που το υπουργείο άνοιγε τα ταμεία και τα χρήματα έφταναν στους παραλήπτες, προκειμένου, να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες εκτέλεσης του έργου θα χρειαζόταν στην καλύτερη περίπτωση ένας μήνας.

Μετά από όλα αυτά δεν είναι να απορεί κανείς γιατί για άλλη μία φορά οι κάτοικοι στο νομό Εύβοιας μυρίζουν στάχτη, αντί να αναπνέουν οξυγόνο.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.