...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Κατσέλη: Η ανάπτυξη στην Εύβοια θα έρθει από την ενίσχυση των αναδιαρθρώσεων μέσω των ΠΕΠ και Εθνικών Προγραμμάτων

Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010, 14:50


- - -


Στη βουλή συζητήθηκε η ερώτηση της Ουρανίας Παπανδρέου, βουλευτή Ευβοίας του ΛΑΟΣ, για την άσκημη κατάσταση των επιχειρήσεων στην Εύβοια με τις συνεχιζόμενες απολύσεις.

Στη βουλευτή απάντησε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Κατσέλη, η οποία σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους, στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, έχουν τύχει σημαντικών επιχορηγήσεων και επενδυτικών σχεδίων, που έληγαν το 2008 και το 2009, ενώ η Εύβοια, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως πυρόπληκτη έχει τύχει και ευνοϊκών ρυθμίσεων με βάση τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο.

Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην πολιτική που υλοποιείται, που έχει πέντε βασικούς άξονες:"Το πρώτο είναι, μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η ανασύνταξη και αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης του Νομού. Στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδος αυτή τη στιγμή το συνολικό κονδύλι είναι 525 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά η εκχώρηση που κάναμε τον προηγούμενο μήνα στην ίδια την περιφέρεια, είναι της τάξεως των 254 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ενταγμένα έργα είναι 169 εκατομμύρια ευρώ και η Εύβοια πήρε το 43%, δηλαδή 74 εκατομμύρια ευρώ. Αρα μέσα από το περιφερειακό πρόγραμμα είναι ο ένας άξονας πολιτικής για τη στήριξη του Νομού.

Δεύτερον είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσα από το προγράμματα του ΕΣΠΑ, για να κρατηθεί ο παραγωγικός ιστός του τόπου σε στενή συνεργασία με τα επιμελητήρια της περιοχής.

Το τρίτο αφορά συγκεκριμένα ειδικά καθεστώτα αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και με τον προηγούμενο νόμο και με τον καινούργιο αναπτυξιακό νόμο, έτσι ώστε κάτω από ένα ειδικό καθεστώς να μπορεί να υπάρξει αναδιάρθρωση της επιχείρησης.

Τέταρτον, με το νέο αναπτυξιακό νόμο -η Εύβοια βρίσκεται δυστυχώς στη χαμηλότερη ζώνη του 15%- δίνεται για μεσαίες επιχειρήσεις και για μικρές επιχειρήσεις πρόσθετη επιχορήγηση της τάξεως του 10% και του 25%.

Τέλος, υπάρχουν μία σειρά από προγράμματα του ΟΑΕΔ τα οποία αυτή τη στιγμή τρέχουν, αλλά και εντός του Ιουλίου -από την πληροφόρηση που είχα από το συνάδελφο τον κ. Λοβέρδο- έχουμε μία σειρά καινούργιων προγραμμάτων μέσα στα οποία είναι και τοπικά ολοκληρωμένα αναπτυξιακά προγράμματα αναδιάρθρωσης επιμέρους περιοχών και επίσης προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ για αναπλάσεις αστικών περιοχών".

Η βουλευτής, σχολίασε ότι χρειάζεται άμεση παρέμβαση και όχι ασκήσεις επί χάρτου:

"Ακουσα τα σχέδια σας, εντάξει. Το ζητούμενο, όμως, για εμάς είναι η καθημερινότητά μας, που εκεί στο Νομό μας δεν βλέπουμε απολύτως τίποτα. Όσες επιχειρήσεις υπάρχουν στην κυριολεξία ψυχορραγούν. Κλείνει η ΛΑΡΚΟ. Εγώ θέλω να μου πείτε συγκεκριμένα τι θα κάνετε. Η ΣΕΛΜΑΝ παραπαίει. Ένα μήνα τώρα οι άνθρωποι διεκδικούν το αυτοδίκαιο μεροκάματό τους -να το πούμε έτσι απλά- για τα παιδιά τους. Χθες, είχαν μία συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας. Γιατί; Γιατί απλούστατα ο εργοδότης δεν θέλει να μιλήσει μαζί τους.

Εμείς θέλουμε απαντήσεις και λύσεις σε αυτά τα προβλήματα κυρία Υπουργέ. Να πούμε για την Ηλεκτρομηχανική της Κύμης; Οι άνθρωποι και εκεί είναι στο πεζοδρόμιο και διεκδικούν -σας είπα και πάλι- όχι τίποτα άλλο, το καθημερινό τους μεροκάματο. Η NEOSET απολύει γιατί έτσι το θέλει ή γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Τι να πω για την Ατλάντικ, για την Παλίρροια;

Μακάρι να είχα τη δυνατότητα να αναφέρω μία επιχείρηση στην Εύβοια που να είναι βιώσιμη, που δεν έχει πρόβλημα. Μας μιλάτε για επίσημη ανεργία 11%. Υπολογίζουμε με τους φορείς της Εύβοιας ότι αυτό έχει υπερβεί το 20% για το νομό μας. Οι εργαζόμενοι με τις οικογένειες τους είναι σε απόγνωση γιατί πλέον στερούνται τα προς το ζην.

Ξέρετε ότι το γάλα και τα αυγά ο Έλληνας τα πληρώνει «χρυσάφι». Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές της EUROSTAT, το γάλα είναι το ακριβότερο μετά τη Νορβηγία στην Ελλάδα. Και βέβαια, δεν είχε υπολογισθεί η αύξηση του Φ.Π.Α., την οποία ζούμε από σήμερα και την είδαμε σήμερα το πρωί, κυρία Υπουργέ, στην τιμή της βενζίνης.

Η πολιτεία πιστεύουμε -και λυπούμαι που το λέω αυτό- ότι απλώς παρακολουθεί την κατάσταση και δεν κάνει άμεσες παρεμβάσεις, κυρία Υπουργέ. Είμαι γιατρός και ξέρω ότι για να σώσω τον άρρωστο, πρέπει να έχω άμεση, αλλά σωστή και αποδοτική παρέμβαση. «Θα», ασκήσεις επί χάρτου, γενικόλογα κ.λπ. δεν φέρνουν ειλικρινά κανένα αποτέλεσμα.

Και αντ' αυτού, ξέρετε τι εξοργιστικό έχουμε βιώσει; Η νεαρά Περιφερειάρχης σας στη περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος -εσείς, δηλαδή, γιατί η Περιφερειάρχης πιστεύω ότι δεν αποφασίζει από μόνη της- αποφάσισε, λοιπόν, να απορρίψει -ναι, κυρία Υπουργέ, και μετά μου μιλάτε για ανάπτυξη στην Εύβοια- προτάσεις ανάπτυξης στην περιοχή της Ριτσώνας. Η Ριτσώνα -απ' ό,τι ξέρετε- έχει προβλεφθεί για βιομηχανική περιοχή. Δεν ξέρουμε γιατί απέρριψε τις προτάσεις η κυρία Περιφερειάρχης. Εγώ, όμως, θέλω να σας πω ότι αυτό είναι ένα δείγμα ότι συμβάλλετε στον επιπλέον μαρασμό της Εύβοιας με αυτή σας την απόφαση. Το έχω πει εδώ, το επαναλαμβάνω και σήμερα γιατί εκφράζω όλον τον ευβοϊκό λαό σ' αυτό. Ξεχάστε τη Ριτσώνα για σκουπιδότοπο της Αττικής. Στα προγράμματά σας είναι μόνο αυτό, γι' αυτό και δεν δέχεστε επενδύσεις τώρα, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή στην περιοχή της Ριτσώνας. Ποιός σας είπε ότι μπορεί η κυρία Περιφερειάρχης σας να αποφασίζει για την Εύβοια χωρίς εμάς; Η Εύβοια δεν είναι το πτυελοδοχείο κανενός. Το λέμε και το επαναλαμβάνουμε.

Και είχαμε προχθές, κυρία Υπουργέ -νομίζω ότι το έχετε πληροφορηθεί- μία συνάντηση όλων των φορέων στην Εύβοια. Έχουμε μια ανακοίνωση -την οποία και θα σας καταθέσω- όπου ζητούμε όλοι οι φορείς της Εύβοιας και βεβαίως, οι εκπρόσωποί της στη Βουλή, να μας δώσετε συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Έχετε βάλει την Εύβοια στις άμεσες προτεραιότητές σας; Έχετε ένα όραμα γι' αυτό το νομό; Έχετε ένα όραμα για την Ελλάδα; Εμείς θέλουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, γιατί σας είπα και στην αρχή ότι η κατάσταση στο νομό δεν πάει άλλο. Είναι έκρυθμη".

Η κα Κατσέλη, απαντώντας στη βουλευτή ανέφερε:

"Όταν 43% των ενταγμένων έργων όλης της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος είναι στην Εύβοια, το λιγότερο που μπορείτε να πείτε είναι ότι η Εύβοια έχει ένα μικρό μερίδιο αυτής της πίτας, που μακάρι να ήταν διπλάσια και τριπλάσια, δεδομένων των αναγκών.

Δεύτερον, ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε στην Εύβοια -για να μην τα βλέπουμε όλα μαύρα- υπάρχουν εκατόν ενενήντα οχτώ επενδυτικά σχέδια, με ύψος ενίσχυσης 167 εκατομμύρια και δημιουργία χιλίων σαράντα εννέα θέσεων εργασίας. Η Εύβοια είναι μία κλασική περιοχή της Ελλάδας που βρίσκεται στο μεταίχμιο. Είχε μεγάλες επιχειρήσεις με προβλήματα, από το Μαντούδι, από παλιά, μέχρι μεγάλες επιχειρήσεις που είχαν πολύ απασχόληση και οι οποίες είναι ζημιογόνες και οι οποίες αναδιαρθρώνονται, την ίδια στιγμή που έχει πάρα πολλές δυνατότητες.

Ποιο είναι το όραμα που λέτε; Ποιο είναι το σχέδιο μας; Το σχέδιο είναι να ενισχύσεις, ακριβώς, αυτές τις αναδιαρθρώσεις που πρέπει να γίνουν. Και γίνεται μέσα και από το Περιφερειακό, αλλά και με τα Εθνικά Προγράμματα αναδιάρθρωση και σε επίπεδο, παραδείγματος χάριν, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Έχουν γίνει πολύ συγκεκριμένες τομές στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών, νέες επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις, σε κοινωνικές υποδομές, στήριξη των μικρότερων και καινοτόμων επιχειρήσεων. Αλλά, βεβαίως, αυτό δεν γίνεται -όπως στην ιατρική, δυστυχώς, ή μέσα στο χειρουργείο- από τη μία ώρα στην άλλη. Χρειάζεται -όπως είπατε σωστά- ένα πρόγραμμα, ένας σχεδιασμός και συγκεκριμένη χρήση των εργαλείων και αναδιαρθρώσεις, στήριξη της παραγωγικής βάσης, όσο γίνεται και καινούργιες επενδύσεις. Αυτά τα εργαλεία που έχουμε είναι ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση.

Και πρέπει όλοι μαζί, όλοι οι φορείς και της Εύβοιας και της περιφέρειας και στα Υπουργεία, να δουλέψουμε μαζί γι' αυτό το κοινό όραμα που είναι η ανασύνταξη του παραγωγικού δυναμικού μιας τόσο πολύ όμορφης περιοχής, όπως είναι η Εύβοια".

Σχετικό θέμα:

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Ιουλίου 2010