...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

ΝΑΣ: Ένα ακόμα αντιλαϊκό μέτρο το σχέδιο "Καλλικράτης"

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010, 16:23


- - -


Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευβοίας, την Τετάρτη 12 Μαϊου, συζητήθηκε το σχέδιο "Καλλικράτης". Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, με την επικεφαλής κα Σοφία Ντούρου, τοποθετήθηκε κατά του "Καλλικράτη", χαρακτηρίζοντας τον ως ένα ακόμα αντιλαϊκό μέτρο που εξαπέλυσε η κυβένρηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Ντούρου είπε χαρακτηριστικά:

"Ο «Καλλικράτης» έχει μαζί του αντεργατικές και αντιλαϊκές ρυθμίσεις γι αυτό κι εμείς τον πολεμάμε. Έχουμε την εμπειρία από τον «Καποδίστρια 1» η οποία δικαίωσε πέρα για πέρα την αντίθεση που είχαμε. Οι περιφερειακές ανισομετρίες παρέμειναν, όπως επίσης και τα περισσότερα προβλήματα υποδομών. Δεν υπερασπιζόμαστε τη διατήρηση μιας παλαιότερης διοικητικής δομής, ούτε μένουμε στην ανέξοδη αντιπαράθεση του ποιοι δήμοι θα ενωθούν ή που θα είναι η «πρωτεύουσα» της συνένωσης.

Σήμερα βιώνουμε την οικονομική κρίση που κάνει από την μια τον βίο αβίωτο για τα λαϊκά στρώματα, αλλά από την άλλη ο πλούτος συνεχίζει να συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια πλουτοκρατών.

Καμιά διοικητική δομή δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις αιτίες της κρίσης. Με καμιά διοικητική δομή δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή έξοδος από την κρίση. Όποια δομή και αν επιλεγεί, οπουδήποτε και αν είναι η έδρα του κάθε δήμου, αφού η γενική κατεύθυνση της μεταρρύθμισης είναι αντιλαϊκή θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα. Αυτό έχει αξία σαν συμπέρασμα να βγάλουμε όλοι μας.

Το νέο σχέδιο «Καλλικράτης» στην ουσία του σημαίνει:

  • Ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση δημόσιων ή δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών (παιδείας- υγείας- πρόνοιας) μέσω της «αποκέντρωσης» και της εξάρτησής τους από το τοπικό φορολογικό βάρος.
  • Αποτελεσματικότερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής μέσω του νέου αντιδραστικού λειτουργικού νομοθετικού πλαισίου των οργάνων της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Εφαρμογή αντεργατικής, αντιλαϊκής γενικότερα «αναπτυξιακής» πολιτικής στην Περιφέρεια με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η οποία θα οδηγήσει σε παραπέρα τοπική ανισομετρία και ταξική ανισότητα.
  • Υποκριτική «φιλανθρωπική» διαχείριση κάποιων ακραίων κοινωνικών προβλημάτων από την Τ.Α. και όχι αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών με ενιαία κρατική παροχή και ευθύνη".

Οι θέσεις της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας είναι:

  • ""Όχι" στο αντιλαϊκό κυβερνητικό σχέδιο "Καλλικράτης".
  • Αγωνιζόμαστε για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς υγείας - παιδείας - πρόνοιας.
  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά κεντρικών κυβερνητικών αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους τους στις πλάτες του λαού.
  • Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.
  • Να καταργηθούν οι ονομαζόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας και η ανασφάλιστη εργασία. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
  • Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστα'τους ΟΤΑ επιχειρήσεις.
  • Να διεκδικηθεί σχεδιασμός και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επιπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες - πυρκαγιές - σεισμούς - άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα - ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.
  • Να διεκδικηθεί δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία κατάλληλων δημοτικών υπηρεσιών απορριμμάτων, πρασίνου κλπ.
  • Πάλη για ανατροπές σε όλα τα επίπεδα. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής."

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Μαϊου 2010