...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Μεθοδεύσεις για την οριστική εξόντωση της Νότιας Καρυστίας καταγγέλλει ο δήμαρχος Μαρμαρίου

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010, 17:22


- - -


Ο δήμαρχος Μαρμαρίου, κ. Νίκος Μανώλης, καταγγέλλει ότι με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις επιχειρείται η οριστική εξόντωση της Νότιας Καρυστίας, σημειώνοντας ότι μια από τις πλέον αποκλεισμένες περιοχές της χώρας έχει μπει στο στόχαστρο των μεγαλοσυμφερόντων. Ο κ. Μανώλης αναφέρεται συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο για τα αιολικά πάρκα, το οποίο παραδίδει χιλιάδες στρέμματα σε ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς να αποζημιώνονται οι νόμιμοι ιδιοκτήτες γης και από την άλλη το κλείσιμο των λατομείων πλακών Καρύστου. Ο δήμαρχος Μαρμαρίου αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Αφ' ενός, η αρπαγή της γης των κατοίκων για επενδύσεις σε αιολικά πάρκα παρακάμπτοντας τους νόμιμους ιδιοκτήτες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να παραδώσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ιδιοκτησιών σε χέρια ιδιωτικών συμφερόντων με διατάξεις που επιτρέπουν την άνευ όρων οικειοποίηση της γης μας, με μια απλή πράξη χαρακτηρισμού από το Δασάρχη... μπορεί να λάβει μια πράξη χαρακτηρισμού που θα λέει ότι η γη είναι δημόσια και μπορεί να κατασκευάσει αιολικό πάρκο, που θα του αποφέρει κέρδη εκατομμυρίων, χωρίς να δώσει δεκάρα στο νόμιμο ιδιοκτήτη της γης. Και το σπουδαιότερο αφαιρείται από τον νόμιμο ιδιοκτήτη το μόνο δημοκρατικό δικαίωμα του, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο του. Παραπέμπει σε εποχές του «Αποφασίζουμε και Διατάζουμε».

Και αφ' ετέρου, με απόφαση του Δασαρχείου Αλιβερίου παραμένουν κλειστά εδώ και πέντε μήνες τα λατομεία σχιστολιθικών Πλακών Καρύστου. 800 οικογένειες καταδικάστηκαν, ερήμην, στην ανεργία. Η εκμετάλλευση των σχιστολιθικών πλακών Καρύστου αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα για την οικονομία της Νότιας Εύβοιας από αρχαιοτάτων ετών. Σημειωτέον ότι τα προϊόντα των λατομείων Καρύστου είναι από τα λίγα εξαγώγιμα προϊόντα. Σε μία περίοδο που είναι αναγκαίο να στηριχθεί η οικονομία και να ενισχυθούν οι εξαγωγές το κλείσιμο των λατομείων είναι εγκληματικό.

Η αδυναμία της Διοίκησης να επιλύσει προβλήματα αλλά και η γραφειοκρατία, που δυσκολεύει τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών μελετών έχει σαν συνέπεια ο κλάδος των Λατόμων να εγκαταλείπεται με τραγικές συνέπειες για την οικονομία της Νότιας Εύβοιας και κατ' επέκταση της Εθνικής Οικονομίας.

Ως Δήμαρχος Μαρμαρίου και Ευβοιώτης που έχω γεννηθεί, ζω, εργάζομαι και μεγαλώνω την οικογένειά μου στη Νότια Καρυστία σας μεταφέρω τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των συμπατριωτών μου. Των απλών ανθρώπων του μόχθου και του μεροκάματου.

Ερωτώ ποιο είναι το σχέδιό σας; Ερωτώ ποιο είναι το σχέδιό σας; Τι θέλετε να μας εξοντώσετε; Δεν ζητάμε χάρες! Δεν ζητάμε ρουσφέτια! Δεν ζητάμε δανεικά! Το ιερό δικαίωμα στην εργασία διεκδικούν οι Λατόμοι.

Να μπορούν να εργαστούν, σκληρά, κάτω από αντίξοες συνθήκες, παλεύοντας με την πέτρα και τον αέρα, για να ζήσουν τις οικογένειες τους να αναθρέψουν τα παιδία τους με αξιοπρέπεια και περηφάνια. Το δικαίωμα να ορίζουν τα πατρογονικά εδάφη, που έχουν Κληρονομήσει από τους παππούδες τους, ζητούν οι κάτοικοι της Νότιας Καρυστίας.

Πού είναι το παράλογο; Η οργή και η αγανάκτηση είναι μεγάλη. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι. Θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Οι κινητοποιήσεις είναι πλέον μονόδρομος".

Σχετικά θέματα:

  • Με σημαίες και πανό διαμαρτυρίας "υποδέχεται" η Νότια Καρυστία το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ www.servitoros.gr/news/view.php/28065/
  • Ο δήμαρχος Μαρμαρίου ζητά από την Μπιρμπίλη να μην καταδικάσει τη Νότια Καρυστία www.servitoros.gr/news/view.php/28031/

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Απριλίου 2010