...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Με σημαίες και πανό διαμαρτυρίας "υποδέχεται" η Νότια Καρυστία το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Τρίτη, 27 Απριλίου 2010, 19:32


- - -


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της Νότιας Καρυστίας στις 27 Απριλίου, στο Κόμητο της κοινότητας Καφηρέα για να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους ενάντια στο σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» που κατατέθηκε από το ΥΠΕΚΑ στη Βουλή προς ψήφιση στις 22 Απριλίου.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν 200 κάτοικοι της περιοχής και ιδιοκτήτες της γης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των κομμάτων, καθώς και εκπρόσωποι των επενδυτών που έχουν μισθώσει τη γη και αδυνατούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων ευρισκόμενοι σε δικαστικές διαμάχες.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Νότιας Καρυστίας, στη συγκέντρωση, έγινε ξεκάθαρο ότι οι κάτοικοι δεν θα δεχτούν αυτά που επιχειρεί να περάσει το ΥΠΕΚΑ και η κυρία Μπιρμπίλη. Χαρακτήρισαν "εξωφρενική τη διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι στην περίπτωση που κάποιοι επενδυτές έχουν καταθέσει αίτηση για να κατασκευάσουν έργα ΑΠΕ στη γη της Νότιας Καρυστίας, αν το Δασαρχείο έχει εκδώσει πράξη χαρακτηρισμού για τις εκτάσεις τους, ουσιαστικά αφαιρείται από τους κατοίκους και νόμιμους ιδιοκτήτες (με νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας) το δικαίωμα ένστασης, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η διαδικασία κατασκευής των έργων συνεχίζεται κανονικά και δεν σταματά ούτε καν αφού αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Όπως αναφέρθηκε, το νομοσχέδιο αφαιρεί στην πράξη το δικαίωμα να υποβληθούν ενστάσεις και αντιρρήσεις των κατοίκων σε περίπτωση που οι επιτήδειοι προσπαθήσουν να αρπάξουν τη γη τους με ψεύτικες πράξεις χαρακτηρισμού. Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 12 του σχεδίου νόμου, λέει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να εκδώσουν άδεια και πρωτόκολλο εγκατάστασης για έργα ΑΠΕ, ανεξαρτήτως αν έχουν προηγηθεί αντιρρήσεις κατά της πράξης χαρακτηρισμού και ανεξαρτήτως αν αυτή (η πράξη χαρακτηρισμού) έχει τελεσιδικήσει ή όχι. Με λίγα λόγια η συγκατάθεση των ιδιοκτητών γης και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα δε λαμβάνονται καθόλου υπόψη και από κανέναν, ενώ το Υπουργείο μπορεί να επιτρέψει σε οποιονδήποτε να έρθει να εγκαταστήσει αιολικά πάρκα στην ιδιοκτησία των κατοίκων χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η γνώμη των κατοίκων.

Επίσης για να στηρίξει και να ισχυροποιήσει τις εταιρείες οι οποίες σχεδιάζουν αιολικά πάρκα πάνω στη γη των κατοίκων της Νότιας Καρυστίας χωρίς να δώσουν ούτε 1 ευρώ, χωρίς καν να αναγνωρίζουν τα νόμιμα δικαιώματά επί των συγκεκριμένων εκτάσεων, η Υπουργός μέσω το Σχεδίου Νόμου προσπαθεί να προωθήσει τα συγκεκριμένα έργα βαφτίζοντάς τα «Συγκροτήματα Αιολικών Πάρκων» προκειμένου να εκμεταλλευτούν παράνομα τη διαθεσιμότητα του Δήμου Μαρμαρίου και να εγκαταστήσουν περισσότερες ανεμογεννήτριες στην Κοινότητα Καφηρέα. Με το Σχέδιο Νόμου καταπατείται το Σύνταγμα της Χώρας μέσω της καταπάτησης των κυρίαρχων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων ενώ η συναίνεση των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας δεν έχει καμία σημασία και δεν παίζει κανένα ρόλο στην ανάπτυξη αιολικών έργων".

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία με μαύρες σημαίες και ακολούθησαν ομιλίες των Δημάρχων Μαρμαρίου και Καρύστου. Στη συνέχεια εξελέγη συντονιστική επιτροπή με Πρόεδρο τον κ. Κωνσταντίνο Καλλιανιώτη και αποτελούμενη από τους κ.κ.: Χουντάση Ευάγγελο, Γκουμάτση Ιωάννη, Γκάγκοση Δημήτριο, Μυλωνά Χρυσοβαλάντιο, Πολυχρονίου Πολυχρόνη, Μπούμπαλο Παναγιώτη, Σαρλάνη Γεώργιο, Σταμπέλα Αναστάσιο, Τόγια Αντώνιο, Καπόλα Αντώνιο, Αραμπάλη Αναστάσιο, Καλλιανώτη Δημήτριο και Μυλωνά Δημήτριο. Ακολούθως η συντονιστική επιτροπή της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Νότιας Καρυστίας, με την πλήρη ομοφωνία όλων των παρευρισκόμενων κατοίκων, αποφάσισε τα εξής:

  • "Να παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής όλα τα σχετικά έγγραφα με την υπόθεση για να ενημερωθεί για τη σκανδαλώδη επιχείρηση υφαρπαγής της γης τους καθώς και ψήφισμα των κατοίκων.
  • Να σταλεί το παρόν δελτίο τύπου με τις αποφάσεις της επιτροπής στους βουλευτές της περιοχής, σε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, και σε εφημερίδες και ΜΜΕ.
  • Να αναρτήσουν πανώ με το σύνθημα «Φτάνει πια η κοροϊδία - Κάτω τα χέρι από τη γη μας» στο λιμάνι για να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι πολίτες.
  • Να μαυροστολίσουν όλους τους Δήμους και Κοινότητες της Νότιας Καρυστίας με μαύρες σημαίες.
  • Επίσης η Πρωτοβουλία Κατοίκων της Νότιας Καρυστίας αποφάσισε ότι ακόμα και να ψηφιστούν αυτές οι διατάξεις, δε θα αφήσουν να πραγματοποιηθεί κανένα έργο που δεν έχει λάβει υπόψη του ότι η γη αυτή είναι ιδιωτική και τους ανήκει, και, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν θα αγωνιστούν για τη γη τους, ακόμα και αν χρειαστεί να κλείσουν δρόμους και να κάνουν κατάληψη στις εκτάσεις".

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Απριλίου 2010