26 εργοληπτικές επιχειρήσεις θα απέχουν από διαγωνισμούς της Ν.Α. Ευβοίας λόγω διαμαρτυρίας

Τρίτη, 6 Απριλίου 2010, 13:37

Την Πέμπτη 1 Απριλίου, 26 εργοληπτικές επιχειρήσεις με σημείωμα που συνυπογράφουν, διαμαρτύρονται για την "παράνομη και απαράδεκτη", όπως τη χαρακτηρίζουν, Απόφαση της αρμόδιας Νομαρχιακής Επιτροπής Ευβοίας, επειδή δεν ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την κατασκευή του Γενικού Λυκείου Δροσιάς, προϋπολογισμού 2.900.000 ευρώ. Γι' αυτό το λόγο αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στην επανάληψη αυτού του διαγωνισμού και κάθε άλλου διαγωνισμού που θα αφορά σε έργα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο (ΕΣΠΑ).

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας από την πλευρά της υποστηρίζει ότι πήρε την απόφαση για να προστατεύσει τα συμφέροντα του τόπου αλλά και του Δημοσίου. Επισημαίνει ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που συμμετείχε στο διαγωνισμό μειώθηκε όπως και οι προσφερόμενες εκπτώσεις, σε σχέση με τους προηγούμενους διαγωνισμούς και δεν μπορούσε να προχωρήσει στην ανάθεση του έργου με τέτοιες διαφορές στις εκπτώσεις.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας, έδωσε τις παρακάτω εξηγήσεις, επισυνάπτοντας και ενημερωτική κατάσταση για τα έργα που έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ:

"Τον Ιούνιο του 2009 εντάχθηκαν 17 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 17.765.000 ευρώ. Τον περασμένο Μάρτιο 2010 εντάχθηκαν 7 έργα συνολικού προϋπολογισμού 8.605.000 ευρώ. Σύνολο 24 έργα σχολικής στέγης με συνολικό προϋπολογισμό 26.370.000 ευρώ.

Περισσότερα από τα μισά έργα έχουν δημοπρατηθεί και οι εκπτώσεις που έχουν προσφερθεί κυμαίνονται από 40% μέχρι 50% περίπου, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων και των κοινοπραξιών που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς, κυμάνθηκαν από 8 μέχρι 15.

Τις τελευταίες ημέρες τα πράγματα άλλαξαν τελείως. Οι εκπτώσεις έπεσαν στο 5% και οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις στις 3-4. Να σημειωθεί ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε ούτε στις μελέτες, ούτε στις τιμές που υπολογίζονται τα υλικά και οι εργασίες, αφού ορίζονται από το αρμόδιο Υπουργείο.

Όπως είναι γνωστό, η αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή και συνολικά η πολιτική ηγεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, έχουν την ευθύνη να προωθούν και να προστατεύουν τα συμφέροντα του τόπου, των πολιτών και του Δημοσίου.

Αναρωτιόμαστε, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο στον καθένα απ' όλους εμάς, για δικό μας έργο και με τέτοιες διαφορές στις εκπτώσεις, θα προχωρούσαμε στην ανάθεση έργου; Ασφαλώς όχι. Γιατί λοιπόν θα πρέπει στα δημόσια έργα να κλείσουμε τα μάτια; Προφανώς επειδή δεν πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι. Είναι φανερό ότι εμείς διαφωνούμε με αυτή τη λογική, τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι υπάρχει δυνατότητα για μεγαλύτερες εκπτώσεις και επομένως για την κατασκευή και άλλων έργων στον τόπο μας.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εργοληπτικό δυναμικό της χώρας από την έλλειψη έργων. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και το εργοληπτικό δυναμικό του νομού, όχι όμως για τον ίδιο λόγο, αφού η Εύβοια είναι από τους λίγους νομούς στους οποίους εκτελούνται έργα. Το πρόβλημα προκαλείται από το σκληρό ανταγωνισμό, από εργολήπτες άλλων περιοχών που συρρέουν στο νομό και προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις. Σε όλα όμως πρέπει να υπάρχει μέτρο και να μην προσβάλλεται η κοινή λογική".

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο