Συγκέντρωση στο Δήλεσι για το νερό με το εξασθενές χρώμιο

Πέμπτη, 8 Μαΐου 2008, 14:16

Η Επιτροπή Αγώνα του ΚΚΕ, διοργανώνει συγκέντρωση την Κυριακή 11 Μάη στην κεντρική Πλατεία Δηλεσίου, στις 11 το πρωί, καθώς το πρόβλημα με το επικίνδυνο για την υγεία νερό συνεχίζει να υφίσταται. Το νερό με τα βαρέα μέταλλα και το εξασθενές χρώμιο συνεχίζει να τρέχει στις βρύσες των σπιτιών των περιοχών γύρω από τον Ωρωπό. Από την Επιτροπή Αγώνα εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση:

"Πέρασαν ήδη 8 μήνες που έγινε ευρύτατα και επίσημα γνωστό ότι, το νερό της Θήβας και της ευρύτερης περιοχής περιέχει επικίνδυνα για τον άνθρωπο βαρέα μέταλλλα, από τα Οινόφυτα ως τη Θίσβη, τη Θήβα, τον Ωρωπό και την Αυλίδα, Δήλεσι. Όλοι οι αρμόδιοι για την ποιότητα του νερού, δήμοι, νομαρχία, περιφέρεια, κυβέρνηση, Ε.Ε., μας κοροϊδεύουν, δεν έχουν κάνει τίποτα.

Περίπου οι ίδιοι έχουν νομοθετήσει ότι η και υποψία να υπάρχει για ενδεχόμενη ακαταλληλότητα του νερού, άμεσα διακόπτεται η παροχή. Κι όμως 8 μήνες μετά παρότι πλήρως αποδεδειγμένα το νερό έχει εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα, επιμένουν να τροφοδοτούν τις βρύσες μας με το επικίνδυνο νερό.

Από τη μια η Ε.Ε. έχει χαρακτηρίσει το εξασθενές ένα από τα πλέον καρκινογόνα βαρέα μέταλλα, από την άλλη μας προτρέπει να πίνουμε νερό με εξασθενές χρώμιο.

Την εγκληματική αυτή πολιτική χρειάζεται όχι μόνο να την αποκαλύψουμε, αλλά και να την αντιπαλέψουμε. Συνειδητά συγκαλύπτουν - πριμοδοτούν τους βιομηχάνους για αύξηση της κερδοφορίας τους, θυσιάζοντας εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής μας.

Σήμερα μπορούμε με απόλυτη βεβαιότητα να ονομάσουμε τους άμεσα υπεύθυνους, καθώς και τους άμεσα αυτουργούς αυτού του εγκλήματος που συνεχίζεται σε βάρος μας.

Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβέρνηση της Ν.Δ. σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χθες, αν και γνωρίζουν με ακρίβεια το πρόβλημα, άφηφσαν τις βιομηχανίες να λειτουργούν χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για το τι κάνουν με τα επικίνδυνα απόβλητά τους.

Η έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης άκρως αποκαλυπτική, τα ομολογεί όλα. Εκτελεστές αυτής της πολιτικής, Νομαρχίες και Δήμοι, οι οποίοι διοικούνται τώρα και στο παρελθόν από στελέχη αυτών των κομμάτων. Συνυπεύθυνος και ο Συνασπισμός, γιατί είτε τους είχε στηρίξει στο παρελθόν, είτε συμμετείχε μαζί τους στη Νομαρχία Βοιωτίας και στο Δήμο Θήβας. Ιδιαίτερα δε με τη στήριξη που παρέχει στην Ε.Ε. ψηφίζοντας το Μάστριχτ και υπερθεματίζοντας ότι, η Ε.Ε. έχει καλή πολιτική για το περιβάλλον.

Τώρα οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται για το ακριβό και ακατάλληλο νερό. Στη Θήβα όμως πριν από 10 μήνες από κοινού και ομόφωνα ψήφιζε μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στο Δήμο και στη ΔΕΥΑΘ τις τσουχτερές αυξήσεις.

Για μας οι ασάφειες, οι γενικότητες και τα μισόλογα είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο. Δεν έχουμε δικαίωμα και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα την παραμικρή συσκότιση και συγκάλυψη. Μόνο εάν οι εργαζόμενοι συνειδητοποιήσουν τους πραγματικά υπεύθυνους και καταδικάσουν αυτούς και την πολιτική τους θα αλλάξει η κατάσταση.

Αυτό διδάσκει η πείρα στο εργατικό κίνημα. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους μας. Σαφήνεια και καθαρότητα στις θέσεις μας - ξεκάθαροι ποιοι είναι οι στόχοι μας και ποιοι είναι οι αντίπαλοί μας: τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους.

Τα μολυσμένα νερά είναι από τα προβλήματα που μας κάνουν δύσκολη τη ζωή. Είναι δίπλα στο ασφαλιστικό, στο μικρό μεροκάματο, στην ανεργία κ.ά. Γιατί όλα αυτά ξεκινούν από τα "γκέτο" του Στασινόπουλου, του Μαϊλη, του Τζιρακιάν κ.λπ..

Οι βιομήχανοι και τα μονοπώλια έχουν τους ανθρώπους τους, τα κόμματα και την Ε.Ε.. Οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι νέοι και οι νέες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την κατάσταση. Αυτή η δύναμη είναι η οργανωμένη πάλη μαζί με τα ταξικά συνδικάτα, να συγκρουστούν με τους βιομηχάνους και τους πολιτικούς τους υποστηρικτές.

Είναι ανάγκη να διεκδικήσουμε άμεσα:

  • Σύνδεση με ΕΥΔΑΠ.
  • Μέτρα για να σταματήσει η παραπέρα μόλυνση του νερού, του αέρα, του εδάφους.
  • Την πλήρη αποκατάσταση των ως τώρα επιβαρύνσεων του περιβάλλοντος.
  • Τοξικολογικές εξετάσεις και επιδημιολογικές έρευνες μέσα και έξω από τα εργοστάσια για να διαπιστωθεί που έχει φτάσει η τοξίνωση εργαζομένων και κατοίκων ιδιαίτερα για τα παιδιά.
  • Πλήρη στελέχωση όλων των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή.
  • Κεντρικός έλεγχος και σχεδιασμός για το που θα αποθηκεύονται και θα καταστρέφονται τα παραγόμενα επικίνδυνα απόβλητα.

Το νερό δεν μπορεί από φυσικό αγαθό να καταντά εμπόρευμα. Γι' αυτό χρειάζεται να διεκδικήσουμε να γίνει κοινωνική ιδιοκτησία, με κεντρικό σχεδιασμό και έλεγχο τόσο για την ποιότητά του αλλά και για τη διάθεσή του. Μόνο έτσι μπορο΄με να έχουμε καθαρό και δωρεάν νερό".

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο