Β. Αποστόλου: Κοινή παραδοχή η ανευθυνότητα των αρμοδίων για έλεγχο στον Πισσώνα

Πέμπτη, 8 Μαΐου 2008, 14:51

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και συντονιστής του Τομέα Οικολογίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αγροτικής Πολιτικής, έκανε με αφορμή την οικολογική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής Πισσώνα - Ληλαντίου - Νέας Αρτάκης και Μεσσαπίων Ν. Εύβοιας, την ακόλουθη δήλωση:

"Η ευθύνη της καταστροφής του περιβάλλοντος της κεντρικής Εύβοιας από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των μονάδων ζωϊκής παραγωγής, αποτελεί πια κοινή παραδοχή. Όπως αποτελεί επίσης κοινή παραδοχή και η ανευθυνότητα των αρμοδίων για τον έλεγχο φορέων και υπηρεσιών.

Ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης με την αρ. 1978Β/2-5-2008 απάντησή του στη σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Λεβέντη, αφού ρίχνει όλες τις ευθύνες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, μας εμπαίζει τονίζοντας ότι σε 7 χρόνια οι υπηρεσίες του κατόρθωσαν να εντοπίσουν 3 παραβάτες. Το Δήμο Ληλαντίων, στον οποίο επέβαλλαν πρόστιμο 27.000 ευρώ για την «Αλυκή Κοπανά», το Δήμο Ν. Αρτάκης, πρόστιμο 12.400 ευρώ για το βιολογικό καθαρισμό και την επιχείρηση HQF Α.Ε.Τ.» (πρώην Μιμίκου), πρόστιμο 6.600 ευρώ για τη μονάδα της στη θέση «Κακιά Λάσπη» της Ν. Αρτάκης.

Για τις χαβούζες των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ ούτε είδαν, ούτε άκουσαν τίποτε.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας στο αρ. 25/5-5-2008 Δελτίο Τύπου, αναφέρει ως αυτονόητο ότι «έγιναν πολλές εκπτώσεις και σε θέματα περιβάλλοντος» αποδεικνύοντας έτσι την έλλειψη γνώσης, κυρίως δε την έλλειψη ευαισθησίας, οπότε δε έχει κανείς τίποτα να περιμένει από αυτήν.

Κι επειδή αναφέρεται σε πρόστιμα, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποιο το ύψος τους και ποιοι οι υπόχρεοι.

Μένει πλέον η λύση να αναζητηθεί μέσα από την καθολική αντίσταση των τοπικών κοινωνιών. Και σ' αυτή την αντίσταση οφείλει η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει πρώτο ρόλο".

Σχετικά θέματα:

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο