...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Ζεμπίλης: "Πετύχαμε τους στόχους μας για το 2007" (συνέντευξη δημάρχου Χαλκιδέων 1/3)

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2008, 10:26


- - -


Συνέντευξη τύπου έδωσε ο δήμαρχος Χαλκιδέων Θανάσης Ζεμπίλης, την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου. Ο κ. Ζεμπίλης έκανε ένα απολογισμό των πεπραγμένων του έτους που πέρασε και την υλοποίηση των στόχων που είχαν μπει. Αναφέρθηκε επίσης στα έργα που έχουν δρομολογηθεί να γίνουν μέσα στο 2008 και στους νέους στόχους που έχει θέσει η δημοτική αρχή.

Οικονομικά του δήμου
Ο δήμαρχος Χαλκιδέων, τόνισε ότι η δημοτική αρχή είχε θέσει ως πρωταρχικό στόχο την οικονομική εξυγίανση του δήμου που παρουσίαζε συμπτώματα οικονομικής κατάρρευσης. Η πολιτική που ακολουθήθηκε είχε δυο κατευθύνσεις: τη δραστική περιστολή των ανελαστικών δαπανών και την ένταση στην είσπραξη των εσόδων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσπάθεια απέδωσε αποτελέσματα και αυτό φαίνεται από την αύξηση των εσόδων το 2007 κατά 6,5% αν και δεν υπήρχε αναπροσαρμογή των τελών. Παράλληλα υπήρχε μείωση του ποσοστού της μισθοδοσίας του προσωπικού από το 66% στο 51%, ενώ για το 2008 υπάρχει η προσδοκία να περιοριστεί σε ποσοστό μικρότερο του 45% και η αύξηση των εσόδων να κινηθεί στο 10%. Ήδη από το Δεκέμβριο του 2007 ο νέος τμηματάρχης των εσόδων άρχισε να βεβαιώνει τις οφειλές του 2% για τους καταστηματάρχες που ήταν ένα ποσοστό που μετακυλύουν στους πελάτες και όφειλαν να δίνουν στο δήμο. Όπως είπε, μπόρεσε ο δήμος το 2007 να πληρώσει οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών από ιδίους πόρους για το ποσό των 2.452.855 ευρώ, από τα οποία το 1,5 εκατ. ευρώ ήταν για τους συμβασιούχους. Με την οικονομική διαχείριση που έγινε δόθηκε η δυνατότητα για αναπροσαρμογή των τελών στο ύψος του 2,9%, μια από τις μικρότερες πανελληνίως, κάτω από τον πληθωρισμό.

Ανάλογη προσπάθεια έγινε και στη ΔΕΥΑΧ. Ειδικότερα στα έσοδα από το ΧΥΤΑ, το 2006 για επιβεβαιωμένα έσοδα 778.000 ευρώ εισπράχθηκαν 148.510 ευρώ, για το 2007 για επιβεβαιωμένα έσοδα 904.000 εισπράχθηκαν 748.800 ευρώ. Χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατούσε να μην πληρώνουν οι όμοροι δήμοι τα τέλη για τη χρήση του ΧΥΤΑ, τη στιγμή που η Χαλκίδα είχε γίνει χωματερή της Κεντρικής Εύβοιας.

Το πρόβλημα των συμβασιούχων
Με το δεύτερο θέμα που ασχολήθηκε η δημοτική αρχή μόλις ανέλαβε ήταν η επαναφορά της νομιμότητας στις εργασιακές σχέσεις του δήμου και της επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων. Έγιναν οι παρακάτω ενέργειες: α) Ο δήμος προχώρησε στην απόλυση όλων των εργαζομένων που υπηρετούσαν στο δήμο με δικαστικές αποφάσεις και ασφαλιστικά μέτρα, συνολικά 101 εργαζόμενοι. β) Την ενεργοποίηση του πίνακα επιλαχόντων του ΑΣΕΠ και μονιμοποίηση 37 εργαζομένων. γ) Τη δικαστική διεκδίκηση των δεδουλευμένων των εργαζομένων που είχαν να πληρωθούν 1 χρόνο. δ) Την εξεύρεση ποσού 1,5 εκ. ευρώ για την εξόφληση των δικαστικών αποφάσεων. ε) Την παραίτηση από τα ένδικα μέσα κατά των δικαστικών αποφάσεων για την εξόφληση των εργαζομένων. στ) Την προκήρυξη 125 θέσεων εργασίας με βασικό προτέρημα την εμπειρία για να ενισχυθούν οι συμβασιούχοι. Σημείωσε ότι για το συγκεκριμένο διαγωνισμό υπήρχε απροθυμία αιτήσεων, καθώς υποβλήθηκαν μόνο οι μισές αιτήσεις από τον προηγούμενο διαγωνισμό, και αυτό, όπως επισήμανε, διότι όλοι γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι της καθαριότητας είναι εργαζόμενοι της καθαριότητας και δεν υπάρχει καμία εξαίρεση.

Τομέας καθαριότητας
Βασική προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή ήταν ο εξορθολογισμός της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου γιατί θα έπρεπε να περιοριστεί το προσωπικό του δήμου, αυξάνοντας παράλληλα το προσωπικό που καλύπτει υπηρεσίες αιχμής όπως της καθαριότητας. Υπήρχε συνολική μείωση του προσωπικού κατά 87 εργαζόμενοι κατά το 2007, όμως υπήρχε αύξηση 88% στην υπηρεσία καθαριότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Ζεμπίλη, δόθηκε έμφαση στην καθαριότητα σε περιοχές που είχαν παραμεληθεί, αν και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Για το 2008 έχουν μπει οι προτεραιότητες:

  • η εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης, που από το Μάρτιο προβλέπονται 800 κάδοι και 3 ειδικά απορριμματοφόρα,
  • η ανανέωση του εξοπλισμού καθαριότητας του δήμου και των γηρασμένων οχημάτων. Ήδη από τον Απρίλιο αναμένονται 2 μεγάλα οχήματα - πλυντήρια κάδων,
  • ενεργό συμμετοχή των πολιτών με την κατάλληλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης,
  • ο περιορισμός της αυθαίρετης αφισορύπανσης που αποτελεί μια άθλια εικόνα για την πόλη,
  • η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στη θέση των συμβασιούχων.

Αδέσποτα ζώα
Ο κ. Ζεμπίλης χαρακτήρισε το πρόβλημα με τα αδέσποτα πρόβλημα με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Κινήθηκε η διαδικασία για την ίδρυση δημοτικού κυνοκομείου. Υποβλήθηκε μελέτη περιβαλλοντικών όρων η οποία εγκρίθηκε στις 12 Μαρτίου 2007 και στη συνέχεια χορηγήθηκε η άδεια ίδρυσης καταφυγίου αδέσποτων ζώων. Το Σεπτέμβριο του 2007 δημοπρατήθηκε το έργο για τη βελτίωση του δημοτικού κυνοκομείου και αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών. Επίσης ο δήμος συμμετέχει στο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας για δημοτικά κυνοκομεία διεκδικώντας το ποσό των 120.000 ευρώ.

Βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών της Χαλκίδας

  • Ο δήμος προμηθεύτηκε ειδικό όχημα για τη σήμανση και τις διαγραμμίσεις των δρόμων.
  • Αποσύρθηκαν 83 εγκαταλελειμμένα οχήματα από το κέντρο της πόλης, απελευθερώνοντας αντίστοιχες θέσεις στάθμευσης.
  • Συμμετέχει στο πρόγραμμα «Συγκοινωνία» της ΚΕΔΚΕ για την οικονομική ενίσχυση των αστικών γραμμών.
  • Μέχρι το Φεβρουάριο θα έχει τεθεί σε λειτουργία ο δημοτικός χώρος στάθμευσης στην οδό Σταμούλη.
  • Τις επόμενες μέρες θα τεθεί σταδιακά σε λειτουργία η εφαρμογή ο κυκλοφοριακός σχεδιασμός της πόλης που έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κ. Ζεμπίλης επισήμανε ότι παλιότερα υπήρχε διαχωρισμός πολιτών, τώρα υπάρχει ένα αντικειμενικό σύστημα και κανείς δεν μπορεί να σβήσει κλήση.

Βασική προτεραιότητα για το 2008 είναι η βελτίωση του κυκλοφοριακού και δεν έχουν γίνει προς το παρόν αυτά τα βήματα για να είναι ικανοποιημένος για τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην πόλη και χρειάζεται ένταση και προσπάθεια κυρίως από τη δημοτική αστυνομία.

Τομέας πρασίνου
Δημοπρατήθηκε έργο 200.000 ευρώ για τον καθαρισμό και την περιποίηση των αλσυλλίων και των υπολοίπων χώρων πρασίνου.

Έργα της ΔΕΥΑΧ
Από τη ΔΕΥΑΧ μέσα στο 2007 έγιναν τα παρακάτω έργα:

  • Εκτέλεση εργασιών για την επέκταση αποχέτευσης ακαθάρτων 4.285 μέτρα, αποχέτευση όμβριων 1.550 μέτρα και ύδρευσης 1.660 μέτρα.
  • Τοποθετήθηκαν αντλιοστάσια στην πλαζ Κουρέντι και Παπαθανασίου και προετοιμάζονται αντίστοιχα αντλιοστάσια στη Σουβάλα και στα Αστέρια.
  • Σύστημα απόσμησης που πρόκειται να εγκατασταθεί στο αντλιοστάσιο του Αγίου Νικολάου και υπάρχει συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες.
  • Στις 10 Αυγούστου 2007 υπογράφηκε σύμβαση ύψους 1.188.000 ευρώ για το έργο της ηλεκτρονικής διαχείρισης εγκαταστάσεων ύδρευσης Χαλκίδας.
  • Το Διαδημοτικό κέντρο Χαλκίδας καρκινοβατούσε από το 2005. Ξεκίνησε πάλι το έργο που βρίσκεται στο στάδιο της ενσωμάτωσης του ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού στις κατασκευασθείσες εγκαταστάσεις και την ολοκλήρωση των υπολοίπων οικοδομικών έργων. Το έργο αυτό αναμένεται να περατωθεί στα τέλη του 2008 και να λύσει το πρόβλημα της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων της πόλης.
  • Επέκταση των ακαθάρτων και όμβριων υδάτων στην περιοχή της Λιανής Αμμου.
  • Τα όμβρια ύδατα στους οικισμούς των Ρομά, Αλάτσατα και στις παρόδους της οδούς Χαλκιδικής.

Επίσης ο κ. Ζεμπίλης τόνισε ότι η καθημερινότητα αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή και για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε ένα συντονιστικό όργανο που θα συνεδριάζει υπό την προεδρεία του και θα υπάρχει σύνταξη πρακτικού από τον αρμόδιο υπάλληλο, και έτσι θα παρακολουθείται η υλοποίηση των αποφάσεων του οργάνου.

Ανέφερε ακόμα ότι το 2007 ξεκίνησε πάλι η λειτουργία των δημοτικών ιατρείων των Αλατσάτων, του Δοκού, του Αγίου Κωνσταντίνου, του Αγίου Ιωάννη, της Χαραυγής, των Φοινίκων, Αγίας Ελεούσας.

Σχετικά Θέματα:

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Ιανουαρίου 2008