...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Ζεμπίλης: «Όραμά μας η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χαλκίδας» (συνέντευξη δημάρχου Χαλκιδέων 2/3)

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2008, 10:24


- - -


Συνέντευξη τύπου έδωσε ο δήμαρχος Χαλκιδέων Θανάσης Ζεμπίλης, την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Ζεμπίλης αναφέρθηκε σε έργα που έχει προγραμματιστεί να δημοπρατηθούν μέσα στο 2008.

- Για την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου. Αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη παρέμβαση που έχει γίνει στο εμπορικό κέντρο και περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρου αναψυχής στο σημερινό πάρκιγκ, δίκτυο πεζοδρομήσεων που αφορά τις οδούς Κριεζώτου, Ερμού, Βύρωνος, Σαλονικιού, Παπαδημητρίου και Χαλκιδικής. Τόνισε ότι η Χαλκίδα έχει μείνει πίσω στον τομέα αυτό και είναι ίσως η μόνη πόλη που δεν έχει ένα οργανωμένο δίκτυο πεζοδρομήσεων. Ολοκληρώθηκε η τοπογραφική μελέτη και ολοκληρώνεται η αρχιτεκτονική καθώς και η μελέτη των όμβριων υδάτων. Ο προϋπολογισμός του έργου θα υπερβεί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ και η δημοπράτηση του έργου αν όλα κυλήσουν ομαλά προσδιορίζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2008. Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Χαλκίδας, θα υπάρχει ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του δικαστικού μεγάρου και φωτιστική ανάδειξη, καθώς και του νεοκλασικού της εμπορικής τράπεζας.

- Αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων και ανάδειξη της πλαζ Αστέρια. Ανατράπηκε η απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής για παραχώρηση της πλαζ σε ιδιωτικό φορέα και διεκδίκησε επιτυχώς την παραχώρηση στο δήμο. Έχουν κατατεθεί ήδη οι προμελέτες στο λιμενικό ταμείο Χαλκίδας και αναμένεται σύντομα να εγκριθεί η παραχώρηση τους στο δήμο Χαλκιδέων. Οι προμελέτες έχουν τρεις κατευθύνσεις: την αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τη παλαιά μελέτη του Μάλλιου, με αφαιρετικές παρεμβάσεις που δεν θα δίνουν βαρύτητα σε τσιμεντένιους όγκους και με στοιχεία, όπως η ωραία πέργκολα που υπήρχε στη στέγη του κτιρίου. Στο κτίριο αυτό, όπου θα γίνουν στατικές εργασίες δημιουργούνται δύο αίθουσες, μία για πολιτιστική χρήση 170 τ.μ. και μία που θα λειτουργεί ως κυλικείο και δημοτικό καφενείο 210 τ.μ.. Στο υπέργειο τμήμα των κτιριακών εγκαταστάσεων θα γίνει μια ράμπα για τη δημιουργία περιπατητικού διαδρόμου. Επίσης προβλέπεται διαμόρφωση της πλαζ με εμπλουτισμό της άμμου, του πράσινου, παιδική χαρά, διαμόρφωση διαδρόμου, ανακατασκευή των γηπέδων, δημιουργία αντλιοστασίου. Στόχος είναι να καταστεί η περιοχή ως επίκεντρο πολιτιστικών και κοινωνικών λειτουργιών για την περιοχή της Κανήθου και της Χαλκίδας. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1 εκατ. ευρώ και η δημοπράτηση θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2008.

- Ανάπλαση του παλαιού νεκροταφείου στον Αγιο Ιωάννη και δημιουργία πάρκου. Έχει συνταχθεί η τοπογραφική μελέτη και ολοκληρώνεται η αρχιτεκτονική. Κατά τους προηγούμενους μήνες υπήρχε μια συντονισμένη κίνηση για την απομάκρυνση των τάφων και σήμερα έχει αποδεσμευτεί το 75% περίπου της έκτασης. Προχωρά στην εργολαβία ύψους 200.000 ευρώ για τη μεταφορά ακόμα 100 τάφων. Η μελέτη προβλέπει εμπλουτισμό του πρασίνου, τεχνικά έργα, ανάδειξη του ιερού ναού, δημιουργία μουσειακού χώρου για τη φιλοξενία γλυπτών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, ανάδειξη της κατακόμβης του Αγίου Ιωάννη. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1,5 εκατ. ευρώ και η δημοπράτηση θα γίνει στο β' εξάμηνο του 2008.

- Αποκατάσταση του παλαιού κτιρίου, αλευρόμυλος Δήμητρα, του ΑΣΑΧ. Ανατέθηκε η σύνταξη μελετών αποκατάστασης και ο σχετικός φάκελος αναμένεται να κατατεθεί στο ΚΑΣ τους επόμενους μήνες. Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει στο β' εξάμηνο του 2008 και ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2 εκατ. ευρώ. Ο χώρος αυτός θα διατεθεί για την έκθεση των κοχυλιών και πινάκων ζωγραφικής του ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά.

Επίσης γίνονται ενέργειες να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το κτίριο Βαϊλου και να αναδειχθεί συνολικά η ιστορική περιοχή του κάστρου με την ανάδειξη του ΑΣΑΧ, της Αγίας Παρασκευής, του κτιρίου του Βαϊλου και των πετρόκτιστων κτιρίων της σχολής Πεζικού και ακολούθως θα γίνουν ενέργειες για την οικία των Παίδων.

- Αρχιτεκτονική διαμόρφωση της πλατείας της δημοτικής αγοράς. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει εργασίες στεγανοποίησης και μόνωσης του δημοτικού πάρκιγκ και την αισθητική αναβάθμιση της πλατείας και την ανάδειξη του τάφου της ελληνιστικής περιόδου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 600.000 ευρώ και η δημοπράτηση θα γίνει στο β' εξάμηνο 2008.

- Αρχιτεκτονική διαμόρφωση της πλατείας των πεσόντων οπλιτών, Τζαμιού και της Αγίας Βαρβάρας. Τόνισε ότι έχουν απαξιωθεί και δεν έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις για πολλά χρόνια. Στόχος είναι και η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του τζαμιού. Βασική κατεύθυνση είναι η ανάδειξη του παλαιού τεμένους, της κρήνης και των δεξαμενών του παλαιού υδραγωγείου που βρίσκονται κάτω από την πλατεία. Επίσης να αναδειχθεί φωτιστικά και ο ναός της Αγίας Βαρβάρας. Η δημοπράτηση του έργου είναι το β' εξάμηνο με ενδεικτικό προϋπολογισμό 800.000 ευρώ.

- Αναπλάσεις των κεντρικών οδικών δικτύων. Περιλαμβάνει ως έργο τις κεντρικές οδικές αρτηρίες που αποτελούν την είσοδο της πόλης, και κυρίως τον κεντρικό οδικό άξονα Ελευθερίου Βενιζέλου, 28η Οκτωβρίου και Αρεθούσης και τη λεωφόρο Χαϊνά και Καραμανλή. Περιλαμβάνονται εργασίες αποκατάστασης του ασφαλτοτάπητα, των πεζοδρομίων και του φωτισμού, παρτέρια και παγκάκια. Επίσης εντάσσεται το έργο για την είσοδο της πόλης από την υψηλή γέφυρα και περιλαμβάνει την ανάπλαση του χώρου πρασίνου στο Βούρκο, εκεί που κατεδαφίστηκαν τα κτίσματα, καθώς και ανάπλαση των οδικών αρτηριών εισόδου και σε συνεργασία με την ΤΕΔΚΕ και το δήμο Αυλίδας την ανάπλαση της εισόδου όπου βρίσκεται το άγαλμα Παπανικολάου.

- Ανάδειξη του ενετικού υδραγωγείου, Καμάρες. Ένα σημαντικό έργο που αναδεικνύει ένα ιστορικό κομμάτι της πόλης. Έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα της ΔΕΥΑΧ. Προβλέπει απαλλοτριώσεις, κατεδαφίσεις κάποιων μαντρών, δημιουργία πρασίνου, συντήρηση και ανάδειξη υδραγωγείου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 800.000 ευρώ και δημοπράτηση αναμένεται το α' εξάμηνο του 2009.

- Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου και ο περιαστικός ποδηλατόδρομος. Η πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου παρουσίασε σημαντικά προβλήματα διότι εμφανιζόταν να υπάρχει ένα έργο το οποίο περιελάμβανε την επίστρωση της πλατείας με πλάκες ενώ δεν υπήρχε η αντίστοιχη εργολαβία για τις υποδομές της πλατείας, για τα όμβρια ύδατα, για τις ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις της πλατείας. Έγινε προσπάθεια πριν των εκλογών με τη διοίκηση των Οργανισμού Εργατικής Εστίας και εξασφαλίστηκε πίστωση ενός 1 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου. Μετά τις εκλογές έγινε αλλαγή της διοίκησης και του υπουργού απασχόλησης. Υπάρχει εκ νέου συνεργασία ενώ υπάρχει η δέσμευση ότι θα δοθεί τελικά η χρηματοδότηση. Με την επιπλέον χρηματοδότηση θα δημοπρατηθεί το έργο στο β' εξάμηνο του 2008. Τους επόμενους μήνες θα έχει περατωθεί η πρώτη φάση του περιαστικού ποδηλατοδρόμου μέχρι την υψηλή γέφυρα και με την ολοκλήρωση της β' φάσης η Χαλκίδα θα διαθέτει ένα σύγχρονο ποδηλατόδρομο. Ο προϋπολογισμός του έργου θα υπερβεί τα 200.000 ευρώ και γίνονται παράλληλα εργασίες για την ανάδειξη της περιοχής. Ο κ. Ζεμπίλης ανέφερε ακόμα ότι κατά τις γιορτές υπήρχε επιχείρηση κατεδάφισης στο αλσύλλιο του Αγίου Κωνσταντίνου γιατί είχαν γίνει στο χώρο αυθαίρετες κατασκευές, παράνομα πάρκιγκ, περιφράξεις κοινοχρήστων χώρων.

- Εγκατάσταση ευρυζωνικού δικτύου οπτικών ινών. Το έργο αυτό καλύπτει συνολικά τις ανάγκες διαδικτύωσης των υπηρεσιών του δήμου και αφορά πρώτον στη βελτίωση της λειτουργίας του δημοσίου τομέα παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη και δεύτερον στην οικονομικότερη κάλυψη των υπαρχόντων τηλεπικοινωνιακών αναγκών, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 800.000 ευρώ και η συμβασιοποίηση του στο β' εξάμηνο του 2008.

- Αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος της δημοτικής αγοράς. Αποτελεί σημαντικό έργο η εξάλειψη μιας εικόνας που προσβάλει τη φυσιογνωμία της Χαλκίδας. Έχουν ανατεθεί ήδη τρεις μελέτες, η αρχιτεκτονική, η στατική και η μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Δεν υπάρχει ενδεικτικός προϋπολογισμός, προβλέπεται ότι θα υπερβαίνει τα 6 εκατ. ευρώ. Ο πλήρης φάκελος θα κατατεθεί στο ΚΑΣ μέχρι το καλοκαίρι και θα έχει εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2008 και δημοπράτηση του 2009. Όπως υπογράμμισε ο κ. Ζεμπίλης, για έργα που εμπλέκεται η αρχαιολογική υπηρεσία, τα χρονοδιαγράμματα εξαρτώνται από την ανταπόκριση των υπηρεσιών. Στόχος είναι να αναδειχθεί η δημοτική αγορά σε επίκεντρο της κοινωνικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας της πόλης.

- Δημιουργία πολιτιστικού κέντρου στο δημοτικό χώρο ανάμεσα στο ΠΙΚΠΑ και την εθνική τράπεζα. Υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ και έχει ανατεθεί η σύνταξη των σχετικών μελετών. Ο χώρος που θα δημιουργηθεί μπορεί να αναπληρώσει το κενό που υπάρχει στην πόλη για ένα θέατρο ή ένα εκθεσιακό χώρο, καθώς το θέατρο Παπαδημητρίου και η ισόγεια αίθουσα του δημαρχείου δεν επαρκούν.

- Ανάπλαση αστικών αλσυλλίων. Περιλαμβάνονται τα αλσύλλια της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Κωνσταντίνου, του Μπαταριά και της Κανήθου. Αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη συντήρηση, προστασία και εμπλουτισμού του πρασίνου, ανάδειξη και την αξιοποίηση των αλσυλλίων. Η μελέτη ολοκληρώνεται τους επόμενους 2 μήνες και περιλαμβάνει έργα εμπλουτισμού πρασίνου, εξοπλισμού πυρόσβεσης, τεχνικά έργα ήπιας μορφής όπως περιπατητικοί διάδρομοι, παγκάκια, φωτισμός, πεζοδρόμια, κιγκλιδώματα και πέργκολες. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1,5 ευρώ και αποτελεί το πρώτο έργο που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, η δημοπράτησή του αναμένεται το α' εξάμηνο του 2009. Προβλέπεται η επικαιροποίηση παλιάς μελέτης για την αξιοποίηση του επεξεργασμένου ύδατος του βιολογικού καθαρισμού για την άρδευση του αλσυλλίου του Μπαταριά και του χώρου πρασίνου που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, στο χώρο όπου βρίσκεται το άγαλμα του Παπανικολάου.

Στόχος σύμφωνα με τον κ. Ζεμπίλη, μέσα από τα προαναφερόμενα έργα είναι η Χαλκίδα να αποκτήσει φυσιογνωμία, ταυτότητα και λάμψη και να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών σε χώρους πρασίνου, ψυχαγωγίας και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο όραμα για την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, όπου θα αναδεικνύεται ο εσωτερικός της πυρήνας για να μην είναι γνωστή η Χαλκίδα μόνο για την παραλία. Το προσωπικό του στοίχημα είναι να έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των έργων μέχρι το 2010 ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος τους.

Ο δήμαρχος Χαλκιδέων ανέφερε στη συνέχεια ότι το πρώτο εξάμηνο του 2008 θα δημοπρατηθούν η κατασκευή του στεγάστρου στο γήπεδο Κανήθου, η παιδική χαρά και η διαμόρφωση χώρου αναψυχής στα Μακεδονικά, η β' φάση του έργου της πλατείας Κανήθου με την κατασκευή γηπέδου 5x5 και την διαμόρφωση των πεζοδρόμων και των προσβάσεων και η β' φάση της ανάπλασης του πάρκου του λαού με την ανακατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου και την ενοποίηση του πάρκου με τον υπόλοιπο χώρο με το κολυμβητήριο και το πάρκο οδικής αγωγής.

Ο κ. Ζεμπίλης αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν προκύψει με το ΓΠΣ. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συνοικία Η, Έξω Παναγίτσα. Έγιναν προσπάθειες μόλις ανέλαβε, με συσκέψεις και συναντήσεις να λυθεί το θέμα. Την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου υπήρχε συνάντηση με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ και θα υπάρχει συνεχή επαφή των μελετητών, του διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών με την αρμόδια υπάλληλο του ΥΠΕΧΩΔΕ και σε ένα μήνα αναμένεται να έχει βρεθεί λύση.

Μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ανασύνταξη του πολεοδομικού σχεδίου για την ένταξη στο σχέδιο πόλης της Χαραυγής και της Ηφαίστου στην περιοχή Κανήθου. Η συνολική πρόταση ανασύνταξης του ΓΠΣ είχε προ πενταετίας υποβληθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ και περιελάμβανε τις περιοχές αυτές και την αλλαγή χρήσης του διοικητηρίου. Οι περιοχές όμως θυσιάστηκαν για να εγκριθεί σημειακή τροποποίηση του ΓΠΣ που αφορούσε το διοικητήριο. Από το ΥΠΕΧΩΔΕ εκφράζεται ο ισχυρισμός δεν μπορεί να γίνει σημειακή τροποποίηση. Το θετικό είναι ότι υπάρχει πολιτική βούληση του υφυπουργού του κ. Καλογιάννη.

Ο κ. Ζεμπίλης τόνισε τη σημασία να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με το ΓΠΣ γιατί η Χαλκίδα θα έχει να αντιμετωπίσει την πληθυσμιακή έκρηξη με τη λειτουργία του προαστιακού και του νέου δρόμου Σχηματαρίου - Χαλκίδας.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τόνισε ότι αποτελεί σταθερή και αδιαπραγμάτευτη αξία για τη δημοτική αρχή η προστασία του περιβάλλοντος και της εξασφάλισης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Υποστήριξε ότι ήταν ο πρώτος φορέας που τάχθηκε κατά της καύσης του RDF. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούν οι κρατικές εταιρίες, όπως η COSMOTE και η ΔΕΗ, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την κεραία της κινητής τηλεφωνίας της Cosmote κοντά σε σχολεία και το θράσος της ΔΕΗ που επιδιώκει τη διέλευση των πυλώνων και της υψηλής τάσης μέσα από την πόλη χωρίς καν έγκριση της ΜΠΕ.

Ζήτησε τη βοήθεια όλων για τις διεκδικήσεις του δήμου που έχουν σχέση με την παραχώρηση του παλιού νοσοκομείου στο δήμο Χαλκιδέων, όπου υπάρχει δέσμευση του υπουργού Υγείας, την παραχώρηση του παλιού σταθμαρχείου και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και του χώρου που φιλοξενούσε τάγμα πεζοναυτών. Για το τελευταίο, εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση για να το διεκδικήσει με στόχο να το μετατρέψει σε πάρκο για πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και αθλητικές χρήσεις.

Τελειώνοντας, τόνισε ότι δόθηκε βαρύτητα σε θέματα διαφάνειας και χρηστής λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου. Από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε καταγγελία ή φήμη θα παίρνει το δρόμο του εισαγγελέα και στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης.

Σχετικά Θέματα:

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Ιανουαρίου 2008