Δηλώσεις του πολιτικού κόσμου για την υπόθεση της 16χρονης

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2006, 15:45

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του στη Βουλή, κατηγόρησε εμμέσως τους καθηγητές του Λυκείου της Αμαρύνθου, οι οποίοι εξισώνοντας το θύμα και τους θύτες επέβαλαν την ίδια ποινή της πενθήμερης αποβολής. Τους κάλεσε, όπως και την τοπική κοινωνία, «να περιφρουρήσουν τις αξίες της ανθρωπιάς με ιδιαίτερη προσοχή» και τόνισε πως «χρειάζεται τη μεγαλύτερη δυνατή ανθρωπιά μια κοπέλα που βρέθηκε μακριά από την πατρίδα της για να κάνει την Ελλάδα δικιά της». Και έδωσε συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία του απέναντι στη μαθήτρια.

Δηλώσεις σχετικά με το θέμα έκανε και ο Αλέκος Αλαβάνος, στο χώρο της Βουλής. Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για φαινόμενα ρατσισμού «που περνούν ορισμένες φορές τους πόρους της ελληνικής κοινωνίας», ενώ επέκρινε «όσους τα συντηρούν και ιδιαίτερα την ηγεσία της Εκκλησίας, η οποία τα ενισχύει». Ο πρόεδρος του Συνασπισμού χαρακτήρισε «άθλιες καταστάσεις» τα πρόσφατα φαινόμενα στη Βέροια και στην Αμάρυνθο και είδε θετικά την πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας στην υπόθεση της 16χρονης, αλλά και τις θέσεις του ΚΚΕ γι' αυτά τα φαινόμενα.

Για «απαίσιο κρούσμα ρατσισμού» που ζούμε αυτές τις μέρες στη χώρα μας, έκανε λόγο από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στην υπόθεση. Η κ. Μπακογιάννη παρενέβη στην υπόθεση από το βήμα του συνεδρίου για τη συνεργασία των ευρωπαϊκών νεολαιών του οποίου κήρυξε την έναρξη, σημειώνοντας: «Αυτές τις μέρες ζούμε στη χώρα μας την εμφάνιση απαίσιων κρουσμάτων ρατσισμού. Πρέπει να το δούμε και να το καταδικάσουμε και όχι να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο».

Ο Γ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε: «Πιστεύω ότι η απόφαση του συλλόγου των καθηγητών ήταν τελείως εξωπραγματική, ήταν απαράδεκτη. Εάν μάλιστα είναι αληθής η πληροφορία ότι συμμετείχε στο σύλλογο και γονέας ενός εκ των τεσσάρων μαθητών, τότε είναι και καταδικαστέα».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, αναφερόμενος στο περιστατικό δήλωσε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες αυτού του πολύ δυσάρεστου περιστατικού. Ο κ. Αντώναρος πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή, με την ευαισθησία που τον διακρίνει, έδωσε εντολή στον υφυπουργό Υγείας Γιώργο Κωνσταντόπουλο να συναντηθεί με τη 16χρονη και τη μητέρα της και να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Κληθείς να σχολιάσει το χειρισμό του θέματος από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ο κ. Αντώναρος ανέφερε ότι είναι μια πολύ δυσάρεστη υπόθεση που ανάγεται -όπως είπε- στην προσωπική σφαίρα των ατόμων και πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη ευαισθησία και διακριτικότητα.

Η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου, έκανε λόγο για «θλιβερά και απαράδεκτα γεγονότα του σχολείου της Εύβοιας, με θύμα μια νέα κοπέλα». Χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ως μια κίνηση αφύπνισης συνειδήσεων, και πρόσθεσε ότι «σήμερα οφείλουμε όλοι μας να αντισταθούμε σε τέτοια φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας και σε τέτοια φαινόμενα βίας». «Οφείλουμε όλοι μας, τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικοί φορείς, η αυτοδιοίκηση, η εκπαιδευτική κοινότητα με τη δράση και τη στάση μας, να εγγυηθούμε μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία, μια κοινωνία αξιών, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης», επισήμανε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο