Τηλε-βιασμός κατ' εξακολούθηση

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2006, 15:38

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Ξεπέρασαν κάθε όριο τα τηλεοπτικά μέσα με τα όσα συνέβησαν σε Γυμνάσιο-Λύκειο της Αμαρύνθου Ευβοίας με πρωταγωνιστές μαθητές και ειδικά με την προβολή βίντεο στα οποία παρουσιάζονται ερωτικές περιπτύξεις παιδιών σε τουαλέτες, σχολικές εκδρομές κ.ά.

Ανοιξαν πάλι «πόρτες και παράθυρα» στα δελτία ειδήσεων και ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με αυτό το θέμα. Η υπόθεση είχε σεξ, βία, ρατσισμό και κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να το εκμεταλλευτούν και να επιδοθούν σε ένα άγριο κυνήγι τηλεθέασης.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, θεωρώντας ότι η κατάσταση στα κανάλια γίνεται ανεξέλεγκτη και έχοντας την προηγούμενη κακή εμπειρία της υπόθεσης Αλεξ, προχώρησε χθες σε έκτακτη συνεδρίαση για να εξετάσει τα γεγονότα. Απέστειλε υπόδειξη (αριθ. 5/02-11-2006) σε όλα τα κανάλια τονίζοντας ότι παραβιάζονται διατάξεις του Συντάγματος και της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, ενώ παράλληλα έδωσε εντολή να απομαγνητοφωνηθούν οι ειδήσεις και οι εκπομπές των καναλιών (31/10 και 1/11) που ασχολήθηκαν με την υπόθεση της Εύβοιας ή πρόβαλαν βίντεο ερωτικών περιπτύξεων με πρωταγωνιστές παιδιά από άλλα σχολεία αλλά και συνεντεύξεις μαθητών.

Καλεί, μάλιστα, την επόμενη Τετάρτη (8/11) σε έκτακτη συνεδρίασή του τους υπεύθυνους των καναλιών ΑΝΤ1, ΜΕΓΚΑ, Alpha και Alter να δώσουν εξηγήσεις για όσα μετέδωσαν τις δύο προηγούμενες ημέρες και ξεχωριστά τον ΑΝΤ1 για όσα πρόβαλε ο Ν. Ευαγγελάτος στις προχθεσινές «Αποδείξεις» του. Η καταγραφή συνεχίζεται για όλα τα κανάλια, ενώ το ΕΣΡ εξετάζει αν υπήρξαν πιθανές παραβάσεις και από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συνεδριάζει σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ έχει αποφασίσει να καλέσει σε συνάντηση τους διευθυντές ειδήσεων των καναλιών να συζητήσουν για το περιεχόμενο των δελτίων, καθώς άλλα έχουν καταντήσει μονοθεματικά και άλλα παρουσιάζουν ελάχιστα θέματα, αλλά και για την ποιότητα της ενημέρωσης που προσφέρουν. Αυτό τόνισε και ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης, που μιλώντας στο Star τόνισε ότι η Ενωση «παρακολουθεί εδώ και καιρό τις αρνητικές εξελίξεις κυρίως στην τηλεοπτική ενημερωτική δημοσιογραφία». Στο ίδιο κανάλι ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, επισήμανε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι παρουσιάζουμε και πώς στα ΜΜΕ. Στόχος μας θα πρέπει να είναι πάντοτε να περνάμε θετικά μηνύματα για τη νεολαία στο κοινωνικό σύνολο».

Για κατάφωρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από τα μέσα ενημέρωσης στην υπόθεση της 16χρονης μαθήτριας στην Εύβοια έκανε λόγο ο τέως πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Δαφέρμος. Υποστήριξε ότι πρέπει να παρέμβουν ο Συνήγορος του Παιδιού, το ΕΣΡ και όλες οι αρμόδιες αρχές και μιλώντας στον «Σκάι» τόνισε: «Βλέποντας κανείς τα δελτία ειδήσεων νομίζει ότι δεν υπάρχει άλλη είδηση... Η διείσδυση στις λεπτομέρειες δεν χρειάζεται. Η κοινωνία και η δημοκρατία δεν νομίζω ότι επιτρέπουν τη διαπόμπευση ως ποινή, η οποία δεν είναι προς όφελος της παιδείας και της νεότητας...».

Ορισμένα κανάλια ξέφυγαν τελείως και στον βωμό της τηλεθέασης έδειξαν πανέτοιμα να θυσιάσουν τα πάντα. Ειδικά ο διευθυντής ειδήσεων και άνκορμαν του ΑΝΤ1 Νίκος Ευαγγελάτος ξεπέρασε κάθε όριο. Επιδόθηκε στην προβολή βίντεο με παιδιά σε ερωτικές συνευρέσεις όχι μόνο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού αλλά και μετέπειτα από τις «Αποδείξεις» του. Με πρόσχημα την ασυδοσία που πιθανόν επικρατεί σε ορισμένα σχολεία, προχώρησε σε γενικεύσεις (μαθητικά όργια, μαθήματα διαστροφής σε σχολεία) και έδειξε «σαν έτοιμος από παλιά» να ισοπεδώσει τα πάντα. Παλιά του τέχνη κόσκινο.

Εκανε λόγο για την... ασυδοσία των παιδιών, με περισσή υποκρισία, παραβλέποντας τη δική του ασυδοσία με τη συνεχόμενη προβολή των συγκεκριμένων βίντεο. Αρνητική εντύπωση, πάντως, προκάλεσε και το ότι στις «Αποδείξεις» του Ν. Ευαγγελάτου συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, ο βουλευτής της Ν.Δ. Σίμος Κεδίκογλου, που είναι και δημοσιογράφος, όπως και ο Αργύρης Ντινόπουλος και κανένας τους δεν διαμαρτυρήθηκε για τις εικόνες που μεταδίδονταν, τις γενικεύσεις του παρουσιαστή και τον τρόπο με τον οποίο πλάσαρε το συγκεκριμένο θέμα.

Τα μέλη του ΕΣΡ φαίνονται εξαιρετικά προβληματισμένα καθώς το θέμα αφορά παιδιά και ειδικά γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπεύθυνοι καναλιών επιχειρούν να δικαιολογήσουν την κατάσταση υποστηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τα κάνουν όλα αυτά επειδή η κοινωνία και η πολιτεία σκεπάζουν τέτοιες καταστάσεις και θέλουν να προκαλέσουν σοκ για να υπάρξουν μέτρα!

Στην υπόδειξη του Συμβουλίου επισημαίνεται ότι το Σύνταγμα (άρθρο 15 παρ. 2) επιβάλλει τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητος, ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 2 του Π.Δ. 77/2003, δεν επιτρέπεται να προβάλλονται εικόνες ή ήχοι που επιτείνουν ή προκαλούν πόνο στους εικονιζόμενους ή σε πρόσωπα του αμέσου περιβάλλοντός τους.

Επίσης, το άρθρο 10 παρ. 1 του ίδιου Π.Δ. απαγορεύει την παρουσίαση ανηλίκων μέσω εικόνας, ονόματος ή άλλου τρόπου που να καθιστά σαφή την ταυτότητά τους αλλά και η συμμετοχή τους όταν αυτοί είναι μάρτυρες ή θύματα εγκληματικών ενεργειών ή βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Δεν επιτρέπεται, τέλος, η δημοσιοποίηση εγγράφων ή άλλων στοιχείων που γίνονται γνωστά στις αρμόδιες αρχές κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της έκτακτης προανάκρισης και γενικότερα της ποινικής διαδικασίας.

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο