Ανακοίνωση της νεολαίας του Συνασπισμού για την υπόθεση βιασμού στην Αμάρυνθο

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2006, 15:41

Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας του Συνασπισμού σχετικά με την υπόθεση βιασμού της 16χρονης στο λύκειο της Αμαρύνθου έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Η υπόθεση του βιασμού της 16χρονης από την Βουλγαρία σε λύκειο της Αμαρύνθου από συμμαθητές της ανέδειξε, στην πιο ακραία του μορφή, το φαινόμενο της σχολικής βίας. Ο κοινωνικός βιασμός που ακολούθησε από τα ΜΜΕ, την Εκκλησσία και την τοπική κοινωνία με αποκορύφωμα την εξοργιστική απόφαση του συλλόγου καθηγητών που εξισώνει κατηγορούμενους και θύμα θέτει την επίσημη πολιτεία ενώπιον των ευθυνών της.

Η εξαίρετη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι αρκετή για να εμποδίσει την εξάπλωση του σεξισμού, του ρατσισμού και της βίας τόσο στα σχολεία όσο και στην κοινωνία συνολικά.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας καλό είναι να αφήσουν κατά μέρος τους ψευτοτσαμπουκάδες απέναντι στην αγωνιζόμενη εκπαιδευτική κοινότητα και να προχωρήσουν στο συνολικό επανασχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής ώστε το σχολείο να γίνει φορέας πολιτισμού και κοινωνικής διαπαιδαγώγησης και όχι θερμοκήπιο ανάπτυξης παραβατικών συμπεριφορών".

Για το θέμα έκανε δήλωση και ο Γραμματέας του ΚΣ της Νεολαίας του ΣΥΝ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην οποία αναφέρει:

"Η καταγγελία για το βιασμό της 16χρονης από τη Βουλγαρία αναδεικνύει σε όλες της τις πτυχές την υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας. Τις τελευταίες ημέρες βγήκε στην επιφάνεια η παθογένεια του ρατσισμού, θεσμικού και κοινωνικού, του σεξισμού, της καταπάτησης κάθε δικαιώματος από τις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς, τη διοίκηση, τα ΜΜΕ.

Ξεκινώντας από την απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων του Λυκείου της Αμαρύνθου που κλείνει τα μάτια και αποδίδει ίσες ευθύνες σε κατηγορούμενους και θύμα, τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού από τον ΑΝΤ1 ως δήθεν στοιχείο του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ παρουσία αμίλητων Υπουργών, φτάνοντας μέχρι την ανάσυρση των πιο φαλλοκρατικών επιχειρημάτων για την δικαιολόγηση των αδικαιολόγητων είναι πια σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά.

Η υπόθεση αυτή δεν είναι μια εξαίρεση. Είναι το σύμπτωμα μιας κοινωνίας σε ελεύθερη πτώση, όπου κυρίαρχες αξίες είναι το «αντριλίκι», η εθνική υπερηφάνεια, τα νούμερα τηλεθέασης που σκεπάζονται από τις ηθικολογίες ευαίσθητων δημοσιογράφων, παπάδων και λογής λογής τοπικών παραγόντων.

Απέναντι σε όλα αυτά καλούμε την επίσημη πολιτεία να πάρει καθαρή θέση και να αφήσει κατά μέρος την πολιτική των ίσων αποστάσεων, το Υπουργείο Παιδείας να προσβάλει την απαράδεκτη απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων και να σταθέι σοβαρά και υπεύθυνα απέναντι στο φαινόμενο της σχολικής βίας και της διαχείρισης της σεξουαλικότητας των νέων ανθρώπων. Είναι αναγκαίος πλέον ο συνολικός επανασχεδιασμός της εκπαιδευτικής πολιτικής ώστε ο πολιτισμός και η κοινωνική διαπαιδαγώγηση να είναι αναπόσπαστα στοιχεία του εκπαιδευτικού συστήματος και της καθημερινότητας στα σχολεία.

Καλούμε, τέλος το ΕΣΡ να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όσους παριστάνουν τους προστάτες της κοινωνίας προσφέροντας εικόνες παιδικών σωμάτων βορά στις ορέξεις των παιδόφιλων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την εξαίρετη στάση του έσωσε για λίγο την τιμή και την υπόληψη μας. Αλλά για πόσο ακόμη;".

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο