Ακρωτήριο Καφηρέα

Γεωγραφικές συντεταγμένες:   38°9'13.74"N  -  24°35'14.52"E

Βρίσκεται:

• 182 χλμ. νοτιοανατολικά της Χαλκίδας (μέσω Πλατανιστού). - Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 3 ώρες και 40 λεπτά.
• 8 χλμ. βόρεια της Αμυγδαλιάς. - Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 10 λεπτά.

Το ακρωτήρι του Καφηρέα ή Καβοντόρου βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της Εύβοιας. Είναι ένα άγριο ακρωτήρι, που το δέρνουν οι άνεμοι του Αιγαίου. Οι πλαγιές πέφτουν απότομα προς τη θάλασσα από ύψος περίπου 1.000 μέτρων. Στη βόρεια πλευρά κυριαρχούν οι φτέρες και οι ελαιώνες ενώ ανάμεσά τους φυτρώνουν πολλά πλατάνια. Αλλού βλέπουμε αγριελιές και πουρνάρια.

Απέναντί του βρίσκεται το νησάκι Αράπης που ονομάστηκε έτσι όχι για το χρώμα του αλλά για το φόβο που προκαλεί. Είναι μια βραχονησίδα μισό μίλι μακριά από το ακρωτήρι του Καφηρέα. Παλιά, το πέρασμα των πλοίων από τον πορθμό του Καφηρέα εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους, η τοποθέτηση όμως φάρου τον κατέστησε λιγότερο επικίνδυνο.

Η θαλάσσια περιοχή του Καφηρέα είναι από τα πιο παραγωγικά θαλάσσια περιβάλλοντα του Αιγαίου. Τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα φέρνουν στην επιφάνεια θρεπτικές ουσίες που συντηρούν μεγάλους αριθμούς ψαριών και πλούσια θαλάσσια ζωή. Στη συνέχεια η θαλάσσια ζωή προσελκύει χιλιάδες θαλασσοπούλια. Την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορεί κανείς να παρατηρήσει πολλές εκατοντάδες Μύχους ένα είδος μικρής διομήδειας, που αναπαράγεται μόνο στην ανατολική μεσόγειο. Στο νησάκι Αράπης φωλιάζουν τακτικά πολλές δεκάδες Ασημόγλαροι και ενίοτε Θαλασσοκόρακες. Κοινός είναι και ο Αρτέμης, συγγενής του Μύχου. Μέσα στα σμήνη των θαλασσοπουλιών, υπάρχει ο σπανιότερος γλάρος του Αιγαίου, ο Αιγαιόγλαρος.

Η περιοχή είναι καταφύγιο για τη μεσογειακή φώκια, που ζει στις απόκρημνες άγριες ακτές. Περιοχές αναπαραγωγής της είναι οι θαλάσσιες σπηλιές, που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του Καβοντόρο.

Τα βουνά του Καβοντόρο:

Τα βουνά του Καβοντόρου είναι η βορειοανατολική απόληξη του όρους Οχη. Σχηματίζουν επιμήκη σειρά διαδοχικών κορυφών που υψώνεται πάνω από το ακρωτήριο του Καφηρέα. Ξεχωρίζει το όρος Πρόκα με την ιδιόμορφη κορυφογραμμή της Ανεμοπύλας, ένα ανεμοδαρμένο βραχώδες διάσελο μεταξύ των κορυφών Πρόκα και Προφήτη Ηλία Καβοντόρο. Το πέτρινο πέρασμα μεταξύ των δυο κορυφών είναι το ορόσημο του Καβοντόρο. Εικάζεται ότι εδώ είχε το ορμητήριο του ο φραγκοκαρυστινός ιππότης Λικάριος. Στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, όπου υπάρχει σήμερα ξωκλήσι, σώζονται ερείπια παλαιού και αγνώστου κτίσματος.

Σε αντίθεση με το τραχύ ανάγλυφο της Πρόκας, στις γειτονικές κορυφές υπάρχουν ομαλοί ορεινοί όγκοι με σχιστολιθικά πετρώματα. Εδώ δεσπόζει η Κερασιά, μια κορυφή με γκρίζους αμφιβολίτες που είναι σχεδόν όμοιοι με τα βράχια των κορυφών της Όχης. Στους πρόποδες της Κερασιάς υπάρχει η κοιλάδα του Κομήτου, με ρέμα που ρέει ως τη θάλασσα όλο το έτος. Στην ευρύτερη περιοχή οι σχιστόλιθοι σχηματίζουν μεγάλα ομαλά βουνά όπως είναι η Μηλιά και το Αηδόνι. Επειδή τα βουνά αυτά έχουν άφθονο νερό συντηρούν μικρά πλατανοδάση, σκόρπιες καστανιές, εκτεταμένους ερεικώνες και φτεριάδες που πρασινίζουν το ξερό τοπίο του καλοκαιριού.

Στις βόρειες πλαγιές του Παλαμηδού, βρίσκονται τα μοναδικά δάση κουμαριών της περιοχής. Στο μεγάλο βραχώδες φαράγγι του Βαθυρέματος, το τοπίο χαρακτηρίζεται από ένα μωσαϊκό βλάστησης, που το συνθέτουν αριές, πουρνάρια, φτεριάδες και πλατάνια.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site
με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.
Τουριστικός oδηγός Ευβοίας Βόρεια Εύβοια Κεντρική Εύβοια Νότια Εύβοια Σκύρος Οδικός χάρτης Δορυφορικός χάρτης
Χρήσιμα τηλέφωνα στην κατηγορία
"Κοινότητα Καφηρέως"
Αυτοδιοίκηση:
• Κοινότητα Καφηρέως: 22240 25802
• Νομαρχία Ευβοίας: 22213 51400, 22210 36000

Μετακινήσεις:
• ΚΤΕΛ νομού Ευβοίας: Κάρυστος: 22240 26303, Χαλκίδα: 22210 20400, Αθήνα: 210 8317163
Χιλιομετρικές αποστάσεις
Κεντρική σελίδα Στατιστικά Βιβλιογραφία Απογραφή πληθυσμού Επικοινωνία