Home


 

Κεντρική σελίδα

Εύβοια
Βόρεια Εύβοια
Κεντρική Εύβοια
Νότια Εύβοια
Σκύρος
Διαδρομές

Η Εύβοια στους Αρχαίους χρόνους

Στην περίοδο της ακμής του Μυκηναϊκού κόσμου οι Έλληνες ανέλαβαν την πραγματοποίηση της Τρωικής εκστρατείας, που αποτέλεσε το πρώτο συλλογικό εθνικό εγχείρημα και εξελίχτηκε σε ένδοξο γεγονός μεγάλης εθνικής σημασίας. Στον Ευβοϊκό κόλπο έγινε η συγκέντρωση του ελληνικού στόλου και στο ιστορικό προσκλητήριο ανταποκρίθηκαν και οι κάτοικοι της Εύβοιας, οι Αβαντες, οι οποίοι πήραν μέρος στην εκστρατεία εναντίον της Τροίας με 40 πλοία. Ο ίδιος ο Όμηρος περιλαμβάνει στην Ιλιάδα στον κατάλογο των πλοίων των ελληνικών δυνάμεων τις ευβοϊκές πόλεις Χαλκίδα, Ερέτρια, Ιστιαία, Κήρινθο, Δίον, Κάρυστο και Στύρα.


Τα θεμέλια του ναού της
Αυλιδείας Αρτέμιδος στην Αυλίδα

Στη διάρκεια της Γεωμετρικής εποχής είχαμε εισροή Ιώνων στην Εύβοια και κατά τον πρώτο αποικισμό Αβαντες από την Εύβοια αποίκησαν την Χαλκιδική, τη Χίο και την Ιωνία της Μικράς Ασίας. Αλλά και στη διάρκεια του δεύτερου ελληνικού αποικισμού οι δύο ισχυρές πόλεις, η Χαλκίδα και η Ερέτρια, ανέπτυξαν μεγάλη αποικιστική δραστηριότητα ιδρύοντας αποικίες στη Νότια Ιταλία και Σικελία και στα υπόλοιπα παράλια της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου.

Τον 7ο αιώνα π.Χ. όμως άρχισαν μακροχρόνιες συγκρούσεις μεταξύ Χαλκίδας και Ερέτριας, που είναι γνωστές με την ονομασία «Ληλάντιος πόλεμος» και στις οποίες πήραν μέρος και άλλοι Έλληνες, σύμμαχοι των πρωταγωνιστών.

Μέχρι τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. οι πόλεις της Εύβοιας είχαν γνωρίσει όλα τα πολιτεύματα: βασιλεία, αριστοκρατία, ολιγαρχία και τυραννίδα. Στην περίοδο που ακολούθησε η Αθήνα με την επεκτατική πολιτική της εγκατέστησε Αθηναίους κληρούχους στα κτήματα των «ιπποβοτών» δηλ. των πλούσιων Χαλκιδέων.

Το 499 π.Χ. οι Ερετριείς έστειλαν μαζί με τους Αθηναίους ναυτικούς βοήθεια στις Ιωνικές πόλεις, που είχαν επαναστατήσει εναντίον των Περσών. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσουν οι Πέρσες την πρώτη τους εκστρατεία ενάντια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οποίας καταστράφηκε ολοσχερώς η Ερέτρια.

Η Εύβοια όμως έχει συνδέσει το όνομά της με τους ελληνοπερσικούς πολέμους και λόγω του ναυτικού αγώνα που έλαβε χώρα στην περιοχή του Αρτεμισίου. Εκεί στο βορειότερο σημείο της Εύβοιας ο ελληνικός στόλος με τη συμμετοχή μάλιστα και ευβοϊκών πλοίων και πληρωμάτων συγκρούστηκε με τον περσικό. Το αποτέλεσμα των συγκρούσεων βέβαια ήταν αμφίρροπο, ωστόσο η ναυμαχία του Αρτεμισίου αποτέλεσε μια γενική δοκιμή για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Έτσι, στο Αρτεμίσιο θεμελιώθηκε πραγματικά η ελευθερία των Ελλήνων, όπως είπε και ο Πίνδαρος.

Μετά τους ελληνοπερσικούς πολέμους οι Ευβοείς έγιναν μέλη της Α΄ Αθηναϊκής συμμαχίας.

Βέβαια όταν η Αθηναϊκή συμμαχία μεταβλήθηκε σε ηγεμονία, οι Ευβοείς αποστάτησαν δύο φορές. Την πρώτη φορά (446 π.Χ.) οι Αθηναίοι αντέδρασαν αποφασιστικά και ο ίδιος ο Περικλής με ισχυρή στρατιά εισέβαλε στην Εύβοια, υπέταξε τις πόλεις και τις επανέφερε στη συμμαχία. Τη δεύτερη φορά (411 π.Χ.) όμως στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου η αποστασία των ευβοϊκών πόλεων υποστηρίχθηκε από πελοποννησιακές ναυτικές δυνάμεις και οι Αθηναίοι υπέστησαν δεινή ήττα στην Ερέτρια..

Μετά από κάποιες εμφύλιες διαμάχες και ταραχές η Εύβοια ξανάγινε το 357 π.Χ. μέλος της Β΄ Αθηναϊκής συμμαχίας, για να αποστατήσει ξανά το 349-348 π.Χ.

Όταν ο Φίλιππος άρχισε ν' απλώνει την επιρροή του στη νότια Ελλάδα, οι Ευβοϊκές πόλεις συνέστησαν την Ομοσπονδία του «Ευβοϊκού συνεδρίου΄» και συμμάχησαν με τους Αθηναίους.

Οι Ευβοείς πολέμησαν στο πλευρό των Αθηναίων και των Θηβαίων στη μάχη της Χαιρώνειας. Μετά τη νίκη του μάλιστα ο Φίλιππος πιθανόν να εγκατέστησε στη Χαλκίδα μακεδονική φρουρά. Στους χρόνους των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου οι σχέσεις των Ευβοέων και των Μακεδόνων υπήρξαν φιλικές.

Οι Ευβοείς όμως πολέμησαν και στο πλευρό της Αχαϊκής Συμπολιτείας εναντίον των Ρωμαίων στη μάχη της Σκάρφειας. Γι' αυτό το 146 π.Χ. ο Ρωμαίος ύπατος Μόμμιος, μαζί με την Κόρινθο, κατέστρεψε και τη Χαλκίδα.




Copyright:Antonis Vathis         Email:[email protected]

 

Eύβοια
Πρόλογος

Γεωγραφική τοποθέτηση

Διοικητική διαίρεση

Η Εύβοια στους Προϊστορικούς και Πρωτοϊστορικούς χρόνους

Η Εύβοια στους
Αρχαίους χρόνους

Η Εύβοια στους Βυζαντινούς χρόνους και στην περίοδο της Λατινοκρατίας και της Τουρκοκρατίας

Η Εύβοια στην Επανάσταση του 1821

Η Εύβοια στους Νεότερους χρόνους